Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Melanie Raabe

De valDe val
Melanie Raabe


Linda Conrads houdt zich al elf jaar schuil. Haar schuilplaats bestaat uit een prachtige villa. Een veilige cocon waarin het haar aan niets ontbreekt. De buitenwereld kent Linda als een gevierd schrijfster. Haar literaire romans gaan als warme broodjes over de toonbank. Linda’s teruggetrokken leven vindt men excentriek. Een eigenaardigheid die past bij een eigenzinnig schrijversleven. Bijna niemand kent de werkelijke reden van Linda’s eenzame bestaan.


Twaalf jaar geleden trof Linda haar drie jaar jongere zus Anna badend in het bloed aan. Ze was in haar eigen appartement vermoord. Linda weet nog dat ze recht in de ogen van de moordenaar keek. Een onbekende. Een man die op  de vlucht sloeg. Linda heeft de dader nooit meer gezien en de moord op Anna is nooit opgelost. Het hele gebeuren heeft haar zó geschokt dat de wereld niet langer een veilige plek voor haar is. Linda verbrak de relatie met haar verloofde en trok zich in de villa terug. Haar enige huisgenoot is een grappig, klein hondje met de naam Bukowski.


Linda kan de dood van haar zus maar niet verwerken. Ze is zwaar getraumatiseerd. Ze heeft haar zaakjes weliswaar goed geregeld en ze wordt door betrouwbaar personeel en een vriendelijke uitgever bijgestaan, maar van een menswaardig bestaan is nauwelijks sprake. Toch kan Linda niet anders. Wíl niets anders. Alleen op deze manier kan ze haar angsten de baas. Linda leeft niet, Linda overleeft. Wanneer de dag aanbreekt dat de aarde op zijn grondvesten trilt, beseft Linda aanvankelijk nauwelijks wat haar overkomt. Toch heeft ze hem echt gezien. De reporter op televisie. Hij is het. Hij is Anna’s moordenaar. Linda weet het zeker.


Na twaalf jaar heeft Linda de moordenaar van Anna geïdentificeerd. Hij heet Victor Lenzen en is journalist. Anna probeert haar oude contactpersoon bij de politie te bellen maar wordt doorverbonden met iemand anders. Ook een oude bekende. Een vrouw die haar altijd wantrouwend behandelde. Alsof Linda een verdachte was. Linda beseft dat ze de klus zelf zal moeten klaren. Ze zal Victor Lenzen naar haar huis moeten lokken om hem vervolgens een bekentenis af te dwingen. Ze zal een val voor hem op moeten zetten.


Voor het eerst in haar leven schrijft Linda een thriller. Haar fans en uitgever reageren verbaasd op het nieuws. Niemand weet dat de thriller een aantal waargebeurde elementen bevat. Het gaat over de moord op Anna. Linda weet zeker dat Victor Lenzen zichzelf in het verhaal zal herkennen. Ze benadert de werkgever van Lenzen en stemt tot diens grote verbazing in met een interview. Linda geeft zelden interviews maar nu nodigt ze de interviewer zelfs in haar huis uit. Ze heeft maar één voorwaarde: de interviewer moet Victor Lenzen zijn.


Het plan van Linda is gewaagd. Roekeloos. Als lezer maak je je zorgen om haar. Natuurlijk gaat het niet goed met Linda maar gaat het soms slechter met haar dan ze denkt. Is Linda labiel? Heeft ze de moordenaar van Anna werkelijk herkend? Kan dat wel na twaalf jaar? Linda wil Victor Lenzen tot een bekentenis dwingen en ze heeft zelfs trainingen in ondervragingstechnieken gevolgd. Maar wat als Victor Lenzen de dader helemaal niet is? Wat als ze een onschuldige man tot een bekentenis wil dwingen? Wanneer Linda tot haar grote schrik tot de ontdekking komt dat zijzelf lange tijd de hoofdverdachte was, slaat de twijfel toe. Heeft ze soms zelf haar zus vermoord en de waarheid verdraaid?


De val is het debuut van de Duitse Melanie Raabe. Een heel geslaagd debuut. In De val zet Raabe de lezer steeds op het verkeerde been door gedachtegangen als werkelijkheid te presenteren. De hoofdverhaallijn wordt regelmatig onderbroken door hoofdstukken uit de thriller die Linda heeft geschreven. Op deze manier worden de omstandigheden rondom Anna’s dood uit de doeken gedaan. Was Anna wel echt zo engelachtig als Linda hardnekkig beweert?


De val intrigeert en maakt nieuwsgierig. De verrassende verhaalwendingen zorgen ervoor dat je blijft lezen. Hou betrouwbaar zijn herinneringen eigenlijk? Welke waarheid houdt zich zo angstvallig schuil? Ik werd net als Linda door twijfel overmand. Deze fascinerende, psychologische thriller liet me niet meer los!


ISBN 9789023495437 | paperback | 352 pagina's| Cargo | januari 2016
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 7 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven