Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Arjen Lubach


altIV
Arjen Lubach


Elsa en Joost zijn met hun zoontje Lars op vakantie in de Provence. Ze verblijven in het familiehuis waar Elsa menige zomer heeft doorgebracht. Het plan is daar nog enkele weken te blijven en te genieten van de rust, maar helaas, een telefoontje maakt er een einde aan. Een man die zich bekend maakt als een inspecteur van de Nederlandse politie vraagt Elsa onmiddellijk naar huis te komen, omdat haar vader vermoord is. Joost en Lars blijven noodgedwongen in Frankrijk – er is maar één plaats vrij in het vliegtuig.


Elsa wordt op Schiphol opgehaald door Veen, die enkele dringende vragen heeft. Er is een briefje gevonden met een raadselachtige tekst. Kan Elsa daar duidelijkheid over verschaffen? Marcus Ruys, professor Ruys, en zijn dochter Elsa hebben altijd een speciale manier van communiceren gehad: raadsels oplossen, geheime codes ontcijferen, dus ja, Elsa begrijpt zo’n beetje wat er staat.
Het duurt wat langer voor Elsa ontdekt dat Veen niet van de politie is. De lezer weet dat inmiddels. Veen is Jacob, lid van een geheim genootschap dat onder leiding staat van ‘IV’. Wat had de professor dat hij niet mocht hebben?  
Veen/Jacob gaat, gestuurd door Vier, erg ver om dat object te pakken te krijgen, maar intussen heeft Elsa hulp: er is een studente, Robin; een vroegere geliefde van haar vader, Ans Kahn, nu directeur van de Nederlandsche Bank en een vroegere vriendcollega Maarten van Eck, historicus.
Dan is er ook nog de enige echte politiefunctionaris in de persoon van John Hart, die de rol van slimme speurder vervult, eentje die liever op zijn intuïtie afgaat dan zich laat leiden door wat zo duidelijk lijkt.


Elsa en haar kompanen zijn op zoek naar de oplossing van het raadsel, terwijl ze achtervolgd worden door Jacob en door Hart. Hun tocht voert hen door Amsterdam, naar de duinen, en later naar de Provence, een spannend avontuur dat je moet blijven lezen tot het gedaan is.
De plot is ietwat fantastisch, heeft betrekking op ons koningshuis, en ik kan me voorstellen dat er lezers zijn die daar moeite mee hebben, maar ik vind het wel leuk. Fictie betekent ‘verzonnen’, uit de grote duim gezogen. Ik hoop dat Arjen Lubach nog meer van dit soort verhalen in die duim heeft zitten, ik heb genoten van dit verhaal. Lekker spannend, met genoeg humor en ook nog wetenswaardigheden.


ISBN 9789057595844   | paperback | 318 pagina's | Uitgeverij Podium |februari 2013

© Marjo,12 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven