Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Patricia Snel


De expatDe expat
Patricia Snel


Patricia Snel (1967) is in Gouda opgegroeid en studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis. Ze heeft veel gereisd en is na enige omzweringen sinds 2011 woonachtig in Singapore. In haar boeken snijdt ze graag maatschappelijke problemen aan. In haar derde thriller, De expat, gaat het om thema's als eenzaamheid en (huiselijk) geweld. 


Het verhaal begint met een beschrijving van het rustige leventje van Julia. Zij is een gewone Hollandse vrouw die met haar man Paul een luxe expat-leventje leidt in Singapore. Ze wonen in een mooie flat met een inwonend dienstmeisje op een ommuurde compound, een zwembad op het terrein en veel winkels in de buurt. Paul is een snelle jongen die in de financiële wereld werkzaam is en Julia is druk op zoek naar een baan. Wanneer dat niet lukt, Paul steeds vaker van huis is omdat hij het zo druk heeft, en Julia het idee krijgt dat zijn zaken niet helemaal zuiver op de graat zijn, lopen de onderlinge irritaties steeds hoger op. Julia zoekt flirterig contact met de aantrekkelijke overbuurman Dave, totdat ze stuit op een paar rare zaken waarbij haar eigen dienstmeisje en de overbuurman betrokken lijkt te zijn. Wanneer ze probeert uit te vinden wat er aan de hand is, ontdekt ze een heel andere kant van zonnig en luxe Singapore.


Het verhaal krijgt langzaam vaart als een trein die op stoom komt; Patricia Snel bouwt het heel zorgvuldig op. Denk je in het begin verzeild te zijn geraakt in een simpel romannetje, hoe verder je komt hoe beklemmender het verhaal wordt. Je voelt je samen met Julia ongemakkelijk zonder precies de vinger op de zere plek te kunnen leggen. De spanning wordt verder opgebouwd door sinistere tussenstukjes in het boek, waarbij al heel gauw vermoedens ontstaan van grove misdaden die haaks staan op het genoeglijke leventje van Julia en haar vriendinnen.
Zonnig Singapore heeft een hele duistere binnenkant, die schrijnend naar voren komt bij de verzuchting van Julia dat op de gekste vergrijpen, zoals het weggooien van een sigarettenpeuk, een forse boete staat maar dat aan verdwenen, uitgebuite of mishandelde gastarbeiders geen aandacht wordt besteed. Die schaduwkant vormt de kapstok voor dit boek en is eigenlijk ook een aanklacht tegen iedereen – de autoriteiten voorop – die voor 'human trafficking' zijn ogen sluit en dankbaar ge/misbruik maakt van de geïmporteerde arbeiders.


Uit alles blijkt dat Patricia Snel, die zelf in het gebied woont en werkt, weet waarover ze spreekt in deze 'social thriller'. En mede omdat ze zelf ooit slachtoffer is geweest van geweld, is ze in staat dit heel invoelend te verwoorden.
De karakters komen geleidelijk en langs een geloofwaardige weg langzaam tot bloei. De lezer groeit mee met Julia en leeft met haar mee in haar geïrriteerdheid naar haar overdreven bezorgde moeder, haar groeiende woede jegens Paul en haar vrees voor een financieel en echtelijk debacle dat ze aan ziet komen maar waar ze geen greep op krijgt.


Een interessante thriller met een goed uitgewerkte sociale component. Voor mij was het een eerste kennismaking met deze schrijfster maar ééntje die absoluut niet is tegengevallen. Zeker met de komende vakantieperiodes in zicht een aanrader voor de vakantiekoffer.


ISBN 9789049954093 Paperback 240 pagina's Mistral januari 2013

© Joanazinha, 21 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 Verblind
Patricia Snel


Een snelle hap voor de liefhebber. De omslag toont een blonde vrouw waarvan je alleen de achterkant ziet. Ze gaat een trap op. Het is letterlijk een beeld uit de proloog, wanneer de lezer nog niet weet wat er allemaal gebeurd is.
Figuurlijk gesproken gaat Sophie Dercksen, de hoofdpersoon uit het verhaal, niet bepaald een trap hoger in het leven. Dat is tenminste de  conclusie naar  de ethische normen van vandaag de dag.
Zij is een jonge yup, ze heeft een goede baan laten gaan voor een wat mindere, omdat haar verloofde Mark vindt dat hij genoeg verdient voor hen tweeën. Hij wil bovendien graag kinderen, waarom zou zij gaan voor een carrière?
Hun leventje is rustig, kabbelend; vakantietje, etentjes met het bevriende stel, Ernst en Suzanne. Ernst is de vertrouwensvriend die Sophie al eeuwig kent en Suzanne, keurig en braaf, is de tegenpool van Sophie. Daarnaast zijn er de voorbereidingen voor het aanstaande huwelijk.
Is het dit saai ogende voorbeeld van Ernst en Suzanne? Is het hun eigen naderende huwelijk? Het idee 'is dit het nu' geeft Sophie een ontevreden gevoel en ze valt als een baksteen voor de charmeur Ben Spaans, de nieuwe eigenaar van het Hoornse tennispark.
Wat volgt is een stormachtige verhouding die natuurlijk verborgen moet blijven. De spanning wordt nog verhoogd als Sophie door Ben wordt overgehaald om in het appartement waar zij woonde voor ze met Mark ging samenwonen een wietplantage op te zetten. Veertigduizend euro in acht weken dat moet haar lokken. Zij krijgt een soort supervisie. En ze trapt er met open ogen in. Zo gaat ze een wereld vol gevaar en spanning binnen. Verblind, dat is ze inderdaad. Verslaafd aan Ben en later aan drugs, kan het niet anders dan dat haar leven in plaats van opwaarts, een neerwaartse beweging maakt.


'Ik had het gevoel dat ik leefde. Mijn bloed stroomde, vlinders in mijn buik, een grijns van oor tot oor. Het nu telde. Wat nou provinciaaltje?"


Het verhaal van een domme meid, die denkt het geluk te vinden in de momenten dat zij stiekeme vrijpartijen heeft met een geheime minnaar, en in snel geld, zonder dat ze inziet dat ze zelf de bodem onder haar leven uit slaat. En intussen gaat Mark onverdroten door met de voorbereidingen voor een groots huwelijk met alles er op en er aan. Hij heeft niets in de gaten.


Patricia Snel schrijft het verhaal in een passende stijl: veel eten en drinken, waarbij het water in je mond loopt; veel seksscènes, details worden niet geschuwd. Het is wat je zintuiglijk schrijven zou kunnen noemen. Er wordt uitgebreid verteld over het opzetten van de wietplantage.
Een psychologische thriller over seks, drugs en criminaliteit.


ISBN: 978 90 488 0567 9 Paperback 208 pagina's | De Vliegende Hollander | mei 2010

© Marjo, 12 september 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven