Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Joanne Harris

SchaakmatSchaakmat
Joanne Harris


Joanne Harris is vooral bekend door haar feelgoodromans ‘Chocolat’ en ‘Rode schoenen’.
Onderhavig boek is een thriller, in het idee van ‘De verborgen geschiedenis’. Het speelt op een Engelse particuliere school. Harris heeft de daarbijbehorende sfeer treffend in het verhaal weten te verwerken.
De school is St. Oswald, een school vol tradities, stoffige lokalen, jongens in uniform en conservatieve leraren. Maar tijden veranderen: de directeur besluit met de tijd mee te gaan. Bepaalde secties worden verkleind, lokalen worden anders ingedeeld; boodschappen gaan via e-mail...


Roy Straitley, de excentrieke en traditionele leraar Latijn en een van de veteranen van St. Oswald heeft er grote moeite mee. Wat moet hij met een computer? Wat is er mis met gewoon briefjes? En als de nieuwe indeling blijkt te betekenen dat hij zijn vertrouwde lokaal moet gaan delen met andere leraren en dat hij zijn kantoortje kwijtraakt, begint Straitley te twijfelen. Moet hij dan toch maar met pensioen gaan, hij is 63 nu, of zal hij de strijd aangaan?


De lezer weet dat er zich een mol op school bevindt. Iemand die de school ten gronde wil richten. Het is een van de nieuwe leraren, maar wie, dat blijft lang onbekend. Wel volgen we zijn verrichtingen: er verdwijnen spullen, een klassenboek, een pen, een vertrouwde mok. Sommige spullen duiken weer op om foutieve verdenkingen op te roepen. Dit is nog maar het begin: een leerling die allergisch is, wordt ‘vergiftigd’ en krijgt een anafylactische shock.
Een lerares wordt opgesloten in een lokaal, breekt haar enkel. De hulpportier wordt vals beschuldigd...
We komen ook aan de weet waarom die nieuweling die zich voordoet als leraar deze wrok koestert. Het ontslag van een vroegere portier, en onverkwikkelijke zaken rondom deze man, blijken er verband mee te houden.


Om en om wordt het verhaal verteld: door Straitley, een sympathieke oudere man met wie niet te spotten valt, maar wiens schild deuken begint op te lopen en door de indringer, die eveneens sympathie oproept vanwege zijn verleden.
Het verhaal is opgezet als een schaakspel, Straitley speelt met wit, de indringer dus met zwart, de hoofdstukken aangeduid met wit en zwarte pionnen.
Het is een spannend maar vooral sfeervol verhaal met verrassende wendingen. Genieten is het...


ISBN 9789089546845|Paperback |400 pagina's | Uitgeverij De Kern | juli 2009

© Marjo, 11 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven