Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

James Patterson

De kustmoorden
James Patterson & J.D. Barker


Flaptekst: Al sinds hun traumatische kindertijd vertrouwen Michael en Megan Fitzgerald alleen elkaar. Ze moeten wel, na alles wat hun ouders hun hebben aangedaan. Als Michael thuiskomt en het lijk van een onbekende vrouw in zijn badkuip vindt, belt hij direct de politie. Maar als die even later op de stoep staat, hebben ze bewijs dat Michael het slachtoffer kende. Waarom kan Michael zich daar niets van herinneren?

Het mag duidelijk zijn dat iemand een gruwelijk spel met hem speelt. Terwijl Michael wordt afgevoerd naar het politiebureau, zet Megan alles op alles om haar broer vrij te krijgen. Als het dodental oploopt en de moorden steeds meer herinneringen aan hun kindertijd oproepen, begint zelfs zij te twijfelen. Hoe goed kent ze haar broer echt?


1* Ja, u leest het goed, één ster.


Waar zijn de auteurs goed in? Kort door de bocht : het creëren van een unheimische unwelt, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen. Een duistere omgeving, waarop je als lezer geen grip hebt. Ook taalkundig is het geen hoogvlieger en als je voor de tigste keer hebt gelezen dat ‘het hart als een razende tekeer gaat’, smacht je naar een hart dat niet meer te keer gaat.


Je kunt aan alles merken dat hier geen snotneuzen aan de gang zijn geweest. Toch kon de thriller mij maar matig bekoren, nou ja, ik stop met beleefd zijn, helemaal niet bekoren dus. De overdrive staat constant op het maximale toerental, alles maakt een overspannen indruk en is er op gericht een bepaald effect te creëren. De psychologie is uit Wikipedia gehaald of bij koning Psycholoog annex Onbenul. Ja, weer die dissociatieve identiteitscrisis. Als lezer krijg je de  indruk, dat je dit boek al tientallen malen eerder gelezen hebt.  Maar dan in een andere volgorde.


Dit soort pulp kan best aardig zijn, per slot van rekening kan niet elk boek in dit genre als goed of uitmuntend betiteld worden maar dit is echt onder de maat. Maar ik heb nu twee dingen op een rij. Op de eerste plaats de constatering dat het  boek  achterstevoren geschreven is èn dat beide auteurs  te veel gesnoept hebben van bepaalde exoten waardoor de spanning is weggelopen voordat ze is opgebouwd.


We kunnen dit boek ook onder het magisch realisme scharen. Meerdere persoonlijkheden zijn voor een auteur natuurlijk uiterst dankbare handvaten om verschillende verhaallijnen te introduceren. Maar zoals alles in dit boek is het slordig en verwarrend neergezet.
Is dit een poging om het magisch realisme te herintroduceren in het thrillergenre of willen de schrijvers wat extra bladzijden scoren?


Maar er zitten ook best wel leuke dingen in. Zoals De handleiding om een hitsige man in een vliegtuig twintig minuten op te sluiten op de toilet...
Én de compositie van het verhaal, de opbouw zit meer dan uitstekend in elkaar, derhalve toch nog één ster.


ISBN 9789022593073 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Boekerij | maart 2021
Vertaald door Ralph van der Aa

© Jac Claasen, 6 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MoordzaakMoordhuis
James Patterson & David Ellis


Rechercheur Jenna Murphy vindt het fijn terug in Bridgehampton te zijn. Ze heeft geen idee waarom haar ouders jaren geleden halsoverkop uit het kustplaatsje zijn vertrokken. Voor ze zich hier vestigde, woonde en werkte Jenna in New York maar na een mislukte undercoveropdracht werd ze gedwongen te vertrekken. Gelukkig zat ze niet lang zonder werk. Toen haar oom Langdon hoorde wat er gebeurd was, bood hij haar meteen een baan bij de politie in Bridgehampton aan.


Soms is het lastig dat haar oom ook haar baas is maar het lukt Jenna aardig werk en privé gescheiden te houden. Op het werk doet ze trouw wat commissaris Langdon haar opdraagt, terwijl ze hem na werktijd goedmoedig uitfoetert als hij weer eens fastfood naar binnen werkt. Alleen over moordenaar Noah Walker zijn ze het niet helemaal met elkaar eens. Volgens Langdon is hij verantwoordelijk voor de moord op Melanie Phillips en Zachary Stern. Jenna heeft zo haar twijfels. Was de moord op het verliefde paar wel echt een crime passionel?


Toen Melanie Phillips en Zachary Stern op brute wijze om het leven werden gebracht, logeerden ze in een huis met het adres 7 Ocean Drive, een huis dat al jaren als het Moordhuis bekendstaat. Hoewel ze zich van haar oom niet met de zaak mag bemoeien, gaat Jenna er toch stiekem een kijkje nemen. In de kamer waar de moord is gepleegd vindt ze vreemde sneden in het hout van de poten van een grote kledingkast. Ze begrijpt meteen hoe de inkepingen zijn ontstaan. De moordenaar heeft iemand, Melanie, met handboeien aan de kast geklonken voor hij Zachary uiterst pijnlijk om het leven bracht. Jenna begint steeds meer te twijfelen. Dat er een dubbele moord is gepleegd staat vast maar of dat in een opwelling is gebeurd, betwijfelt ze.


De twijfel slaat steeds heviger toe. Jenna sluit op een moord die overeenkomsten vertoont met de moord op Melanie en Zachary. Langdon doet het af als onzin. Noah Walker heeft Melanie en haar geliefde gedood omdat hij het niet kon verkroppen dat Melanie hem gedumpt had. Bovendien heeft hij zelf in Noahs huis bewijsmateriaal gevonden dat Noah onomstotelijk aan de dubbele moord linkt. Noah Walker is de dader en daarmee uit.


Tijdens de rechtszaak tegen Noah gaat het mis. Op de avond voor Langdon in de rechtbank een getuigenis over het gevonden bewijsmateriaal zal afleggen, wordt hij bruut in zijn eigen huis afgeslacht. Jenna is ontroostbaar. Nu twijfelt ook zij niet langer aan Noahs schuld. De jury blijkt het met haar eens te zijn en Noah krijgt een lange gevangenisstraf opgelegd. Noah zelf is verbijsterd. Ook al zag het er al een tijd niet goed voor hem uit, hij had niet verwacht daadwerkelijk voor de moorden op te zullen draaien.


De zaak in Moordhuis is opgelost. Noah zit in de gevangenis en iedereen kan weer opgelucht ademhalen. Toch is het niet zo simpel. Wanneer Jenna op een brief van haar overleden oom stuit, verandert alles. Is Noah de moordenaar of toch niet? Om de waarheid boven tafel te krijgen stort Jenna zich op de geschiedenis van het Moordhuis. Aan welke gebeurtenissen ontleent het statige huis de gruwelijke bijnaam? Jenna’s nieuwe baas verbiedt haar zich nog langer met de zaak te bemoeien maar Jenna is niet meer te stoppen.


Moordhuis is vlot geschreven en biedt een spannend verhaal vol onverwachte verhaalwendingen. De lezer heeft al snel door dat Jenna een grotere rol in het geheel inneemt dan ze zelf doorheeft. Met welke reden zijn haar ouders destijds uit Bridgehampton vertrokken en waar komen Jenna’s vreemde nachtmerries vandaan? Zelf had ik een deel van de ontknoping iets te snel naar mijn zin door. Ook vind ik het jammer dat de personages me niet erg aanspraken. Ik leerde ze niet goed genoeg kennen om sympathie of juist afschuw voor ze te voelen. Toch heb ik Moordhuis beslist niet met tegenzin gelezen. Met vertrouwd korte hoofdstukken en een razendsnel verhaaltempo weet James Patterson de aandacht van de lezer zoals altijd goed vast te houden.


ISBN 9789023463566| paperback | 447 pagina's | Cargo | juli 2017
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 2 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Over de grensOver de grens
James Patterson


De moord op hoofdinspecteur Tom McGrath schokt zijn collega’s van het DC Metropolitan Police Department diep. Hij is op klaarlichte dag neergeschoten toen hij met tassen vol gezonde boodschappen de supermarkt verliet. Ook zijn jonge vriendin Edita Kravic, een studente, vond de dood op het trottoir voor de supermarkt. Het kersverse stel mocht niet lang van hun prille liefde genieten.


Rechercheur Alex Cross reageert geschokt op de brute moord. Hij vindt het bovendien vreselijk zijn vrouw Bree het tragische nieuws te moeten vertellen. Voor Bree, die ook bij de politie werkt, was McGrath een mentor. Toen ze als groentje bij de politie kwam, nam hij haar onder zijn hoede. Mede dankzij zijn hulp en aanmoedigingen slaagde ze erin steeds hoger in rang op te klimmen. Tom McGrath betekende veel voor Bree. Het trieste bericht komt dan ook hard aan.


Wie wilde McGrath dood? Of was juist Edita Kravic het hoofddoelwit? McGrath was een doorgewinterde politieman die met zijn harde mentaliteit bewondering maar ook afschuw bij zijn omgeving opriep. Op het moment van zijn dood lagen hij en zijn vrouw Vivian in scheiding. Edita Kravic woonde daarentegen bijzonder luxe voor een arme studente. Hoe kwam ze aan al het geld dat in haar woning werd aangetroffen? Ook werd Edita door een onbekende lastiggevallen. Kon haar stalker het soms niet verkroppen dat ze een relatie met Tom McGrath had? 


Nu McGrath er niet meer is, zit het politiekorps dringend om een nieuwe hoofdinspecteur verlegen. Alex krijgt de functie aangeboden. Hoewel het een mooie promotie is, weigert hij beleefd. Alex wil actief bij politieonderzoeken betrokken zijn en hij is bang dat hij als hoofdinspecteur vooral achter een bureau zal zitten. Tot zijn verbazing én trots gaat Bree er met de felbegeerde functie vandoor. Wanneer een massale moordpartij in een drugslaboratorium plaatsvindt, wordt ze meteen voor de leeuwen gegooid.


Maar liefst tweeëntwintig mensen, alle mensen die zich in het drugslab bevonden, zijn zonder pardon neergeknald. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Zelfs alle kogelhulzen zijn zorgvuldig verzameld en meegenomen. Vreemd genoeg hebben de moordenaars de enorme hoeveelheid drugs links laten liggen. Ook de riante hoeveelheid geld die in het pand wordt aangetroffen, is niet aangeraakt. Als het niet om drugs of geld ging, waar ging het dan wel om? Alex, Bree en hun collega’s begrijpen er niks van.


Alsof de dood van tweeëntwintig mensen nog niet genoeg is, blijft het onbekende doodseskader toeslaan. Van een motief ontbreekt nog altijd elk spoor. Bree voelt de verantwoordelijkheid die bij haar nieuwe functie hoort als een loodzware last op haar schouders drukken. Ook de moord op Tom McGrath en Edita Kravic is nog altijd niet opgehelderd. En dan zijn er nog een aantal mysterieuze auto-ongelukken. Hebben de bestuurders zomaar de macht over het stuur verloren of heeft iemand hen een handje geholpen?


De boeken over Alex Cross lezen als een trein en Over de grens vormt daarop zeker geen uitzondering. De gebeurtenissen in dit verhaal vormen samen een intrigerende puzzel die je als lezer samen met Alex en Bree op mag lossen. Staan de uiteenlopende misdaden met elkaar in verband of hebben ze helemaal niks met elkaar te maken? Wat het duistere motief van de daders achter de massale slachtpartijen? In Over de grens wordt het uiterste van Alex’ kunnen gevergd.


Wat de verhalen over Alex Cross keer op keer tot een groot succes maken, is de huiselijke sfeer die door de spannende gebeurtenissen verweven is. Alex is niet alleen rechercheur maar ook vader, echtgenoot en kleinzoon. Zijn gezin betekent alles voor hem en in de vele boeken die inmiddels over Alex Cross verschenen zijn, heb ik zijn kinderen “zien” opgroeien. Door de perfecte mix van misdaad en persoonlijke perikelen, weet James Patterson me met zijn boeken over Alex Cross steeds opnieuw te boeien. Met Over de grens is een van mijn favoriete boekenreeksen weer een uitstekend deel rijker.


ISBN 9789023455363 | paperback | 398 pagina's | Uitgeverij Cargo | april 2017
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 8 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vijftiende affaireDe vijftiende affaire
James Patterson 
co-writer: Maxine Paetro


De politie van San Francisco staat voor een raadsel. In een luxe hotel zijn drie brute moorden gepleegd. Een Chinese zakenman is in zijn hotelkamer doodgeschoten, waarna ook twee jonge Amerikanen in de naastgelegen hotelkamer om het leven zijn gebracht. Charlie Clapper, hoofd van de forensische dienst, vertelt brigadier Lindsay Boxer van moorzaken, dat de zakenman niet alleen was. Er zijn lipsticksporen en blonde haren aangetroffen. Ook heeft Clapper opgemerkt dat de kamer bijzonder goed is schoongemaakt. Hier is een professional aan het werk geweest.


Opvallend is ook dat de zakenman onder een valse naam in het hotel verbleef. Wie was de man die volgens zijn paspoort Gregory Wang heette in werkelijkheid? Met wie was hij in het hotel? De lezer weet meer. De dame die hem gezelschap hield, heet Alison Muller. Ze is moeder van twee dochters en zakenvrouw.  Waar deze aantrekkelijke dame is gebleven, weet ook de lezer niet. Is haar iets overkomen of heeft ze iets met de moord te maken? Alle hoop is op Lindsay en haar collega’s gevestigd.


Ook het jonge stel dat in de naastgelegen hotelkamer logeerde, had valse namen opgegeven. Lindsay merkt op dat ze bijzonder veel apparatuur bij zich hadden. Apparatuur waarvan nu alleen de snoeren en opladers nog aanwezig zijn. Hielden ze de zakenman soms met geavanceerde bewakingsapparatuur in de gaten? Een korte inspectie van de kamer van de zakenman bevestigt Lindsays vermoeden. Het raadsel wordt steeds groter. Wie hield wie in de gaten en waarom?


Tijdens het onderzoek naar de moorden duikt een bekend gezicht op camerabeelden van bewakingscamera’s op. Lindsay schrikt. Het is Joe, haar echtgenoot. Wat had haar uiterst betrouwbare echtgenoot, en toegewijde vader van hun dochtertje Julie, op die bewuste locatie te zoeken? Lindsay begrijpt er niets van. Tijd om er al te lang over na te denken, heeft ze niet want het moordonderzoek wordt door iets vreselijks naar de achtergrond verdrongen. Er stort een vliegtuig uit Beijing neer. Honderden passagiers vinden de dood.


Het vliegtuig is niet zomaar neergestort. De dood van al die mensen is moedwillig veroorzaakt. Op de passagierslijst staat een opvallende naam. De naam van een Chinese zakenman. Een naam die ze tijdens het onderzoek naar de hotelmoorden ook zijn tegengekomen. Hebben het vliegtuigongeluk en de moorden iets met elkaar te maken? En waar is de blonde vrouw die de zakenman in het hotel gezelschap hield gebleven? Lindsay wordt volledig door haar werk opgeslokt maar het kan haar onmogelijk ontgaan dat Joe niet is thuisgekomen.


Ook in de dagen die volgen, duikt Joe niet op. Hij neemt zelfs zijn telefoon niet op en hij reageert op Lindsays berichten. Lindsay maakt zich grote zorgen. Joe is de liefde van haar leven. Ze vertrouwt hem volkomen. Toch komt ze tot de ontdekking dat hij dingen voor haar heeft verzwegen. Zo beseft ze tot haar schrik dat ze niet precies weet wie zijn werkgever is. Door de hectiek van haar drukke bestaan als werkende moeder, heeft ze verzuimd ernaar te vragen. Joe is spoorloos en Lindsay weet niet waar ze haar zoektocht naar hem moet beginnen. Waar is hij toch bij betrokken geraakt?


In maar liefst 103 korte hoofdstukken doen James Patterson en Maxine Paetro dit spannende verhaal uit de doeken. Dit vijftiende deel van The Women’s Murder Club-reeks is extra spannend omdat het huwelijk van Lindsay en Joe onder druk komt te staan. Joe, die voorheen het toonbeeld van de perfecte echtgenoot én vader was, is ineens een vreemde voor Lindsay. Heeft hij een goede verklaring voor zijn verdwijning of barst het geluk van Lindsay als een zeepbel uiteen?


Het enige minpuntje aan dit boek is dat Lindsay in hoofdstuk vijf in de kamer van het vermoorde tweetal een aantal snoeren en opladers ziet en onmiddellijk concludeert dat het om spionerende privédetectives moet gaan. Het is net of de auteurs hier even met de logica gesjoemeld hebben om de vaart erin te houden. Toch heb ik het ze onmiddellijk vergeven want ook dit boek leest weer als een trein. De auteurs hebben mooi beschreven hoe Lindsays verwarring voor verbetenheid plaatsmaakt. Ze is vastbesloten de waarheid te achterhalen en bereid deze onder ogen te zien, ook als het niet goed voor haar huwelijksgeluk uitpakt. De vijftiende affaire is tot en met het laatste woord spannend!


ISBN  9789023443742| paperback |336 pagina's | Cargo | november 2016
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZooZoo
James Patterson & Michael Ledwidge


Als Jackson Oz niet had gemerkt dat er iets mis was, zou hij nu afgestudeerd zijn aan de Columbia Universiteit. Hij zou een expert op het gebied van ecologische-, evolutionaire- en omgevingsbiologie zijn geweest. In het stemgeluid van degenen die zijn naam zouden uitgespreken, zou bewondering hebben doorgeklonken. Nu is Oz een lachertje. Niemand gelooft zijn theorie.


Hoewel Oz met heel zijn hart hoopt dat hij het mis heeft, raakt hij steeds meer overtuigd van zijn gelijk. Er is iets mis met het dierenrijk. De gevolgen van het proces dat in gang is gezet zouden catastrofaal kunnen zijn. Oz heeft zijn studie opgegeven om de omvang en de oorzaak van het probleem te kunnen doorgronden. Wereldwijd beginnen dieren zich steeds vreemder te gedragen. Het is als een olievlek die zich langzaam maar onverbiddelijk verspreidt.


Oz volgt de wereldwijde ontwikkelingen op de voet. Wat anderen als afschuwelijke incidenten afdoen, maakt volgens Oz deel van een patroon uit. Zo ziet hij op het nieuws dat in New York een vader en zoon door beren zijn aangevallen, gedood en opgegeten. Hun geladen wapens werden ongebruikt teruggevonden. In India is iemand door een olifant vertrapt. In het filmpje dat bij het nieuwsitem wordt getoond, toont de olifant in kwestie een ongebreidelde woede. In Los Angeles zijn twee leeuwen uit de dierentuin ontsnapt. Nadat ze hun verzorger hebben gedood, begaf het roofzuchtige tweetal zich naar een nabijgelegen golfbaan waar ze zich tegoed deden aan een recreant.


Oz weet het zeker. Ook de recente gebeurtenissen horen bij iets wat hij het MDC (het Mens-Dier Conflict) noemt. Wereldwijd is het aantal dierenaanvallen toegenomen. Niet alleen beren, olifanten en leeuwen maar ook luipaarden, wolven en wilde zwijnen vallen vaker dan ooit tevoren mensen aan. Zelfs het aantal honden- en kattenbeten is flink toegenomen. Het lijkt wel of de dieren samenspannen tegen de mensen maar zelfs Oz erkent dat die gedachte bizar is.


Een van de weinige mensen die de MDC-theorie niet meteen verworpen heeft, is Abraham Bindix. Hij werkt als safarigids in Botswana. Wanneer Oz contact met hem opneemt om de leeuwenaanval in Los Angeles te bespreken, haalt Abraham hem over naar Botswana te reizen. Ook in Afrika gedragen de leeuwen zich vreemd. Hij wil dat Oz met eigen ogen ziet wat er gaande is.


Oz reist direct naar Botswana waar Abraham hem vertelt dat zijn jongere broer Phillip met een groep Amerikaanse toeristen op pad is gegaan maar niet is teruggekeerd. Er zijn leeuwen bij het safarikamp waar Philip werkt gesignaleerd. Abraham ruikt onraad. Midden in de wildernis treffen Oz en Abraham een verlaten safariwagen aan. Op de zijkant van de wagen prijkt de naam van het safarikamp. In het gras om de wagen heen liggen reepjes met bloed doordrenkte kleding. Van de lichamen ontbreekt ieder spoor. Vreemd, leeuwen eten hun prooi immers altijd ter plekke op.


Tijd om bij hun gruwelijke vondst stil te staan, is er niet. Als het aan de leeuwen ligt, vormen Oz en Abraham hun volgende maaltijd. Overal duiken leeuwenhoofden uit het gras op. Pas later beseft Oz dat hij iets wonderlijks heeft overleefd én gefilmd. De groep jagende leeuwen bestond louter uit mannetjes. Mannetjesleeuwen leven solitair en het zijn normaliter de vrouwtjes die jagen! Zal hij nu eindelijk geloofd worden? In ieder geval heeft Oz nu een bondgenoot. De knappe ecoloog Chloe Tousignant wijkt niet meer van zijn zijde sinds hij haar uit een rivier vol hongerige krokodillen heeft gered.


Zoo is spannend, leest als een trein en is bijzonder origineel. Het is logisch dat niemand Oz gelooft. Waarom zouden dieren tegen de mensheid samenspannen? Toch lijkt het erop dat Oz en Chloe, tot hun grote spijt, gelijk krijgen. Het vreemde gedrag van de dieren wordt steeds gevaarlijker en de incidenten veranderen in gebeurtenissen die aan de orde van de dag zijn. Wat is er in vredesnaam aan de hand? De verklaring die auteurs James Patterson & Michael Ledwidge hebben bedacht, is uiterst verrassend en goed onderbouwd. Er is zelfs een ethisch vraagstuk aan het verhaal gekoppeld.


Zoo is door CBS tot een, gelijknamige, televisieserie verwerkt maar zoals altijd is het boek beter. Laat je verrassen door deze apocalyptische thriller en vraag je af of het de mensen of de dieren zijn die het meest beestachtige gedrag vertonen.


ISBN 9789023498773 | paperback | 379 pagina's | Cargo | juli 2016
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

GerechtigheidGerechtigheid
James Patterson


Het is rechercheur Alex Cross vijfendertig jaar lang gelukt zijn geboortestad Starksville in North Carolina te vermijden. Hij koestert vooral verdrietige herinneringen aan het stadje waar hij opgroeide. Aan zijn jeugd denkt hij zo min mogelijk terug. Het was een zware tijd voor Alex en zijn drie broers. Ze maakten dingen mee die kinderen niet mee zouden moeten maken. Toen hun ouders kort na elkaar stierven, kwam er een einde aan het zware leven in Starksville. Hun oma Regina nam hen in huis en voedde hen liefdevol op. Oma Regina, die door iedereen Nana Mama wordt genoemd, is inmiddels al dik in de negentig maar maakt nog altijd deel van Alex’ gezin uit.


Toch is Alex nu met zijn gezin onderweg naar Starksville. Zijn familie heeft hem nodig. Alex weet niet of hij hen kan helpen. Hij weet ook niet of hij dat wel wil. Zijn neef Stefan Tate wordt verdacht van de moord op de dertienjarige Rashawn Turnbull. Hij beweert dat hij onschuldig is en zijn familie gelooft hem. Stefan was gymleraar en Rashawn was zijn protegé. Hij was dol op de jongen. Liegt Stefan zijn familie keihard voor of heeft hij werkelijk niks met de moord op Rashawn te maken? Alex heeft feiten nodig.


Eenmaal in Starksville ontdekt Alex dat het politierapport er niet om liegt. Stefan hield er een dubbelleven op na. De gymleraar dronk en gebruikte drugs. Daarnaast was hij ook een drugsdealer en na zijn arrestatie dook er een leerlinge op die beweerde door Stefan verkracht te zijn. Is Alex’ bloedeigen neef een monster? De foto’s van het slachtoffer zijn ronduit schokkend. De jongen is op beestachtige wijze afgeslacht. Bewijsmateriaal is er in overvloed. Het wijst rechtstreeks naar Stefan. Op het moment dat de rechtszaak tegen Stefan van start gaat, vreest Alex dat de waarheid zijn familie zal schokken. Toch zijn er tegenstrijdigheden. Alex en zijn vrouw Bree beseffen dat de volledige waarheid nog niet is onthuld.


Starksville is geen prettige plek om te wonen. Het is een plek waar bewoners regelmatig de andere kant op moeten kijken. Waar creatief met de wet wordt omgesprongen. Een machtige zakenman maakt er de dienst uit. Heeft hij ook de politie in zijn zak? Alex beseft dat hij niet elke rechtsambtenaar in het stadje kan vertrouwen. Toch zal de onderste steen boven moeten komen. Goedschiks of kwaadschiks. Het onderzoek valt Alex zwaar. Jeugdherinneringen komen tegen wil en dank naar boven. Alex ontdekt tot zijn grote schrik dat hij bepaalde herinneringen verdrongen heeft. De waarheid omtrent de dood van zijn ouders is anders dan de waarheid die hij zichzelf heeft voorgehouden. Starksville herbergt een duister geheim. Een geheim dat Alex zal moeten ontrafelen om van de spookbeelden uit zijn jeugd verlost te worden.


De Alex Cross-reeks behoort al jaren tot mijn favoriete boekenreeksen. Gerechtigheid vormt een uitstekende aanvulling op deze ijzersterke reeks. Nog altijd slaagt auteur James Patterson erin het personage Alex Cross extra diepgang te geven. In Gerechtigheid komt zijn jeugd aan bod. Een periode uit zijn leven die hij uit zijn herinneringen verbannen heeft. Toch heeft zijn jeugd hem gevormd. Het heeft hem gemaakt tot de succesvolle man die hij nu is. Wat is er precies gebeurd in de jaren dat hij in Starksville woonde? Onder welke omstandigheden zijn Alex’ ouders overleden? Wie goed oplet stuit op een onopvallende zin die belooft dat het verhaal nog een bijzondere verrassing voor Alex in petto heeft. Of het een aangename of onaangename verrassing is, verklap ik niet.


Wat mij betreft mag James Patterson stoppen met het schrijven van standalone boeken en zich volledig toeleggen op het vervaardigen van verhalen over Alex Cross of Lindsay Boxer en haar vriendinnen (The Women’s Murder Club). Patterson is een kei in het schrijven van reeksen. Gerechtigheid bestaat uit ruim vierhonderd bladzijden maar dat heeft me er niet van weerhouden het in één ruk uit te lezen. Een ijzingwekkende spanning, familieperikelen, het dagelijkse gezinsleven en een aangrijpend levensverhaal vormen samen een onvervalste James Patterson-thriller. Een aanrader.


ISBN 9789023494690 | paperback | 412 pagina's| Cargo | februari 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 8 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

OntzichtbaarOnzichtbaar
James Patterson & David Ellis


Niemand gelooft het onwaarschijnlijke verhaal van FBI-researchanalist Emmy Dockery. Haar baas Dickinson eist zelfs dat haar herintreding met een proeftijd gepaard gaat en dringt aan op therapie. Zoals het er nu naar uitziet, is de kans groot dat Emmy’s onbetaalde verlof binnenkort niet in een terugkeer maar in een ontslag wordt omgezet. Volgens haar omgeving heeft de dood van haar tweelingzus Marta haar verstand vertroebeld. Emmy ziet spoken. Marta is het slachtoffer van een huisbrand geworden. Een afschuwelijk dood maar beslist geen moord. Emmy heeft ze door het verdriet om haar zus niet meer allemaal op een rijtje.


Toch weet Emmy zeker dat het wél om moord gaat. Sterker nog: ze is ervan overtuigd dat Marta het slachtoffer van een seriemoordenaar is geworden. Emmy heeft tal van branden met dodelijke slachtoffers aan de brand die Marta noodlottig werd gekoppeld en ze heeft overeenkomsten ontdekt. Een zorgvuldig verborgen patroon. Iemand moordt er al een tijdje lustig op los en dekt zijn moorden met de vlammen van zogenaamde onfortuinlijke huisbranden toe.


Emmy heeft er niks aan maar de lezers van deze thriller staan aan haar kant. Emmy heeft het bij het rechte eind. Er is een seriemoordenaar actief. Graham heet hij. Graham deelt zijn gedachten maar al te graag met zijn onzichtbare publiek. Hij spreekt geluidsopnames in en beschouwt zijn – toekomstige – luisteraars als een hoogst geïnteresseerd publiek. Als studenten die een interessant college bijwonen. Graham is een moordenaar van het griezeligste soort. Mededogen is hem onbekend. Zijn slachtoffers zijn boeiende proefkonijnen die hij op vreselijke wijze foltert. Graham voelt zich onoverwinnelijk.


Emmy weigert ondertussen op te geven. Haar zus Marta en vele anderen zijn vermoord. Ze besluit haar laatste troef uit te spelen en haar ex-verloofde Harrison Bookman – Books – met een bezoekje te vereren. Twee jaar geleden heeft Books zijn FBI-carrière beëindigd, kort nadat Emmy hun huwelijk afblies. Tegenwoordig runt hij een boekwinkel. Toch besluit hij Emmy te helpen en hij regelt een gesprek met FBI-directeur William Moriarty. Books heeft nog altijd iets in de melk te brokkelen.


Books krijgt voor elkaar wat Emmy maar niet wilde lukken: er wordt een onderzoeksteam opgericht. Het is weliswaar geen dreamteam maar met Books als teamleider en Emmy als een van de teamleden, is er toch reden genoeg om hoopvol gestemd te zijn. Emmy is zelfs meer dan hoopvol. Ze is vastbesloten de moordenaar in zijn kraag te grijpen en de dood van haar zus te wreken. Books beseft maar al te goed dat Emmy veel te persoonlijk bij de zaak betrokken is maar hij kent haar langer dan vandaag: Emmy laat zich door niets en niemand stoppen.


Hoe pak je een moordenaar die zijn moorden op briljante wijze verbloemt? Hoe pak je een moordenaar als zijn moorden niet eens als moorden zijn aangemerkt? Er moet bewijs komen. Bewijs waarmee een patroon ontdekt kan worden. Emmy’s bewijs is niet toereikend. Terwijl Emmy en de andere teamleden zich energiek over het door Emmy samengestelde dossier buigen, gaat Graham onbekommerd verder met moorden.


In 2002 won advocaat – en woordvoerder voor het Huis van Afgevaardigden van Illinois - David Ellis de Edgar Allan Poe Award voor zijn debuut De voyeur. Tegenwoordig heeft hij al een flink aantal boeken op zijn naam staan. Ook James Patterson heeft niet stilgezeten. Toch vinden de succesvolle auteurs tijd om ook samen thrillers te schrijven. Onzichtbaar is zo’n thriller. Eerder verschenen ook de gezamenlijke thrillers Minnares en Moordweekend.


Moordweekend heb ik niet gelezen maar zowel Minnares als Onzichtbaar zijn vooral vlotte thrillers om te lezen. Erg diepgaand zijn ze niet maar ze prikkelen de nieuwsgierigheid wel. Het verhaal in Onzichtbaar belooft lange tijd op een spetterende ontknoping af te stevenen maar net op het moment dat het verhaal de spannende eindfase ingaat, is de clou allesbehalve onzichtbaar waardoor de spanning vliegensvlug wegebt. Het verhaal in Onzichtbaar zal je nachtrust niet verstoren maar wie zoekt naar prettig leesbare thriller voor een paar welverdiende uurtjes ontspanning, zal zich uitstekend met dit boek vermaken.


ISBN 9789023490180 | paperback | 395 pagina's| Cargo |  augustus 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De veertiende leugenDe veertiende leugen
James Patterson


Lindsay Boxer leidt een druk leven. Haar baan op de afdeling moordzaken van de politie van San Francisco eist vrijwel haar volledige aandacht op. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer ze het verjaardagsfeest van haar goede vriendin Claire voortijdig moet verlaten. Claire moppert dat ze al een paar jaar haar verjaardag niet fatsoenlijk met Lindsay heeft kunnen vieren. Gelukkig is Claire bij vriendinnen Yuki en Cindy in goede handen maar Lindsay beseft enigszins beschaamd dat Claire gelijk heeft. Sterker nog: de afgelopen paar jaar is er steeds exact op Claires verjaardag een moord gepleegd. Wanneer Lindsay de moorden nader onder de loep neemt, ontdekt ze dat ze nog altijd onopgelost zijn. Bovendien zijn er overeenkomsten. De slachtoffers waren vrouwen die op klaarlichte dag met een mes om het leven zijn gebracht.


Veel tijd om bij de onopgeloste moorden stil te staan, heeft Lindsay niet. Een nieuwe, dringender zaak, vraagt haar aandacht. Er worden gewelddadige overvallen gepleegd die overduidelijk met elkaar in verband staan. De overvallers slaan in hoog tempo toe en deinzen er niet voor terug hun slachtoffers om het leven te brengen. De daders hebben zichzelf met behulp van maskers onherkenbaar gemaakt maar de politieoutfits die ze dragen trekken de nodige aandacht. Gaat het om losgeslagen politiemannen of proberen de daders de politie van San Francisco in diskrediet te brengen? Haast is geboden want de overvallers blijven onvermoeibaar toeslaan.


Naast politievrouw is Lindsay ook moeder, echtgenote en vriendin. Haar man Joe - een voormalig FBI-agent - werkt thuis en zorgt voor de kleine Julie. Joe werkt aan een tijdrovende opdracht maar wanneer zijn opdrachtgever hem onverwachts ontslaat, slaat de verveling al snel toe. Hij besluit zich over de “Claires Verjaardags Moorden” te buigen. Zijn het op zich staande moorden die toevallig op dezelfde datum gepleegd zijn of zit er meer achter de gewelddadige sterfgevallen?

 

Ook de vriendinnen van Lindsay hebben het druk. Cindy, die als misdaadjournaliste werkzaam is, gooit hoge ogen met haar zojuist verschenen non-fictieboek en Yuki neemt ontslag als hulpofficier van justitie om voor een non-profitorganisatie te gaan werken. Yuki’s baas, Len Parisi, is niet blij met de carrièreswitch van zijn oogappel. Vooral niet wanneer Yuki besluit het OM aan te klagen vanwege de dood van de vijftienjarige, zwakbegaafde Aaron-Rey Kordell.

 

Aaron-Rey Kordell zou drie drugsdealers hebben gedood. Politiemannen zagen hem van de plaats delict wegvluchten en hielden hem staande. Aaron-Rey had het moordwapen bij zich maar ontkende in eerste instantie de moorden te hebben gepleegd. Later bekende hij alsnog waarna hij naar de gevangenis werd overgebracht. Daar werd Aaron-Rey door een onbekende dader vermoord. Yuki is ervan overtuigd dat Aaron-Rey onschuldig was en door de politie tot zijn bekentenis is gedwongen. Yuki klaagt namens de familie van Aaron-Rey niet alleen haar voormalig werkgever aan maar ook de politie van San Francisco waar niet alleen beste vriendin Lindsay maar ook haar echtgenoot werkt. Zet de ambitieuze Yuki haar huwelijk en haar vriendschap op het spel?

 

De veertiende leugen is het veertiende deel in de The Womans Murder Club-reeks maar is ook prima los te lezen. Het is een onvervalst James Patterson-verhaal. De korte hoofdstukken en vlotte verhaalwendingen houden de vaart in het verhaal. Spannende gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Joe is druk met zijn clandestiene moordonderzoek, Yuki doet opzienbarende ontdekkingen over de vermoorde drugsdealers en Lindsay heeft haar handen vol aan het ontmaskeren van de overvallers. De lezer hoeft zich geen moment te vervelen!


James Patterson is op zijn best in reeksen. Zijn losse thrillers zijn zeker niet slecht maar ik hou van de warme en betrokken toon die in de boeken over Alex Cross of Lindsay Boxer en haar vriendinnen overheerst. De auteur voelt zich duidelijk als in vis in het water wanneer hij over deze personages schrijft. Het is alsof hij het over vrienden of familie heeft. Gezellige crime met een niet te onderschatten dosis spanning dus. De veertiende leugen heeft aan al mijn verwachtingen voldaan. James Patterson is niet te stoppen. Op naar deel 15 van deze leuke reeks!   


ISBN 9789023496236 | paperback | 319 pagina's | Cargo | oktober 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 8 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DoodswensDoodswens
James Patterson


Doodswens is het nieuwste deel in de Alex Cross-reeks en een rechtstreeks vervolg op het verhaal dat in Erewoord, Alex Cross zo verontrustend eindigde. Het gezin van rechercheur Alex Cross is in handen gevallen van schrijver Marcus Sunday. Achter de misdaadschrijver gaat een psychopaat van het ergste soort schuil. Alex heeft zijn boek afgekraakt en dat kan Marcus niet verkroppen. De ernstig gestoorde Sunday wil bewijzen dat zelfs de meest rechtschapen politieman in een moordzuchtig monster kan veranderen. Sunday wil Alex breken om zijn theorie te bewijzen.


Nadat Alex foto’s ontving met daarop de lijken van zijn vrouw Bree, zijn oma Nana Mama en zijn kinderen Damon, Jannie en Ali, is hij inderdaad gebroken. Overmand door verdriet heeft hij geprobeerd een einde aan zijn leven te maken maar gelukkig heeft zijn pleegdochter Ava daar een stokje voor gestoken. Ava vermoedt bovendien dat de foto’s niet echt zijn. De slimme Ava ontdekt op de foto’s sporen van fototrucage. Maar dan meldt Tess Aaliyah van de afdeling moordzaken zich bij het huis van Alex. Bij een bouwput even verderop is het lichaam van een vrouw gevonden. De penning en het identiteitsbewijs van Bree zijn op haar lichaam aangetroffen. Overmand door paniek haast Alex zich naar de bouwput. En daar ligt ze. Het gezicht van de vrouw is tot moes geslagen maar Alex herkent de kleding en sieraden die ze draagt meteen. Ze zijn van Bree.


Alex kan het bijna niet bevatten. Is zijn fantastische, levenslustige vrouw Bree echt dood? Zal hij de liefde van zijn leven nooit meer in zijn armen kunnen sluiten? Alex kan nauwelijks meer op zijn benen staan van ellende. Zal hij straks ook de lichamen van zijn oma en kinderen aantreffen? Tot overmaat van ramp wordt Alex door zijn baas met ziekteverlof gestuurd. Hij moet zijn wapen en penning inleveren terwijl zijn collega’s de zoektocht naar de vermoedelijke dader, ene Thierry Mulch voortzetten. Alex en zijn collega’s weten niet dat Mulch in werkelijkheid Marcus Sunday is.


Marcus Sunday heeft de smaak te pakken. Hij is ervan overtuigd dat hij Alex Cross in de volmaakte moordenaar kan transformeren. Hij besluit er een schepje bovenop te doen en niet veel later treft Alex het lichaam van Damon in zijn achtertuin aan. Ook zijn gezicht is onherkenbaar maar het moet hem wel zijn. De zachtaardige, serieuze Damon, zijn oudste zoon, is dood. Alex gaat door een hel. En dan neemt Mulch contact met hem op. Hij heeft een opdracht voor Alex. Een onmogelijke opdracht maar als Alex niet doet wat hij zegt, zal de rest van zijn familie ook sterven. Alex heeft geen keus, hij moet doen wat Mulch hem opdraagt.


Over het vorige deel in deze reeks schreef ik dat ik probeerde zo langzaam mogelijk te lezen om zo lang mogelijk van het boek te kunnen genieten. Bij dit boek heb ik dat niet eens meer geprobeerd maar heb ik me meteen gulzig op het verhaal gestort. Het verhaal is zo spannend dat ik het in één ruk heb uitgelezen. Zijn Bree en Damon echt dood? Zal de rest van het gezin ook sterven en zal Alex uiteindelijk tot brute moord in staat blijken te zijn? ‘Ach’, denk je misschien, ‘meestal lopen dit soort verhalen wel goed af.’ Bij een boek van James Patterson weet je het echter nooit. Patterson spaart zijn personages niet en Alex is al eerder een geliefde verloren. De twijfel over het lot van het gezin Cross blijft tot op de laatste bladzijde voortbestaan. De spanning loopt torenhoog op. Gelukkig ben ik geen nagelbijter want dan had ik geen nagels meer overgehad!


Ik heb het al vaker geschreven en nu doe ik het weer: De Alex Cross-reeks steekt met kop en schouders boven de andere boeken van James Patterson uit. Soms valt een ander boek van deze auteur me een beetje tegen maar over de boeken in de Alex Cross-reeks heb ik nog nooit gemopperd. Ze behoren zelfs tot mijn favoriete thrillers. Doodswens biedt alles wat ik mij als fervent thrillerlezen maar kan wensen. Een uitstekende thriller!


ISBN 9789023491347 | paperback | 394 pagina's | Cargo | maart 2015
Vertaald door Waldemar Noe

© Annemarie, 9 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Minnares
James Patterson & David Ellis


Journalist Benjamin Casper heeft wel eens vriendinnetjes gehad maar geen van zijn relaties was een lang leven beschoren. Met Diana Hotchkiss is het anders. Deze fantastische vrouw heeft zijn hart veroverd. Ben weet zeker dat het slechts een kwestie van tijd is voordat hun flirt uitgroeit tot een serieuze relatie. Diana is de ware.

Kort nadat Ben een clandestien bezoekje aan de flat van Diana heeft gebracht, ploft er een lichaam op de grond. Even lijkt de wereld stil te staan. Het is Diana. Diana is zojuist vanaf haar balkon naar beneden gestort. Ben snelt naar het gehavende lichaam toe maar hij kan niets meer doen. Diana leeft niet meer.

Ben is verbijsterd. Waarom heeft Diana zichzelf van het leven beroofd? Was het wel zelfmoord? Kan het niet zo zijn dat iemand haar dood op een zelfmoord wilde laten lijken? De journalist in Benjamin Casper ontwaakt. Hij neemt zich voor de omstandigheden rondom de dood van Diana tot op de bodem uit te zoeken. Hij heeft zo zijn redenen om te vermoeden dat Diana is vermoord.

Benjamin Casper is een vermogend man. Zijn opa, die hij nooit heeft gekend, heeft hem een trustfonds nagelaten. Ben is eigenaar van een internetkrant en een vliegtuig. Met zijn vliegtuig vertrekt hij naar de herdenkingsdienst van Diana. Op de terugweg gaat het mis. De motor faalt en Ben weet ternauwernood een noodlanding te overleven. Iemand heeft met de brandstof geknoeid. Iemand wilde Ben vermoorden.

Het vliegtuigongeluk is nog maar het begin. Ben is zijn leven niet meer zeker. Op alle mogelijke manieren wordt hem duidelijk gemaakt dat hij zich niet langer met de dood van Diana moet bemoeien. Hoe meer druk er op Ben wordt uitgeoefend, hoe fanatieker hij wordt. Hij ontdekt dat Diana dingen voor hem verzweeg. Belangrijke dingen. Kende hij Diana eigenlijk wel echt? Waarom slikte ze bijvoorbeeld antidepressiva?

Door de dood van Diana denkt Ben weer aan de dood van een andere geliefde vrouw in zijn leven. Zijn moeder. Hij was nog maar een jongetje van acht toen ze stierf. Ben zou haar gedood hebben, de vingerafdrukken op het moordwapen hebben hem destijds verraden. Ben weet echter wel beter maar de pijn is er niet minder om. Waarom kwam zijn vader niet voor hem op? Waarom werd hij de rest van zijn jeugd van de buitenwereld geïsoleerd?

Al snel loopt alles volledig uit de hand. Diverse invloedrijke figuren hebben het op Ben gemunt. Ben vraagt zijn vrienden om hulp maar het gevaar is te groot. Ongewild zet hij ook hun levens op het spel. In welk wespennest was Diana beland? Het is duidelijk dat Bens nieuw verworven vijanden vermoeden dat Diana hem belangrijke informatie toegespeeld heeft. Ben moet letterlijk rennen voor zijn leven. Kan hij deze heksenjacht overleven?

Minnares is een flitsend verhaal vol actie. Het onderwerp is goed bedacht: wat als een onschuldige burger ongewild op een groot geheim stuit? Wat als deze onschuldige burger toevallig ook een nieuwsgierige journalist is? Ben weet niet precies uit welke hoek het gevaar komt. Iemand die niet weet wie de vijand is, weet ook niet hoe hij zich moet verdedigen. Ben is op zichzelf aangewezen en moet het spel meespelen om te kunnen overleven. Maar wat zijn de spelregels?

Benjamin Casper is dol op films en weet veel over Amerikaanse presidenten. Het verhaal is dan ook doorspekt met allerlei weetjes en quotes uit films. Even is dat leuk maar al snel leidt het erg van het hoofdverhaal af en haalt het de vaart uit het verhaal. Het verhaal zelf is magertjes en niet heel geloofwaardig. Het doet denken aan een actiefilm waarin de held steeds op wonderbaarlijke wijze de ene moordaanslag na de andere overleeft. Minnares is beslist niet het beste werk van Patterson maar het verhaal leest desondanks als een trein. Geen literair kunstwerk maar wel een fijne actiethriller.

ISBN 9789023488835 | paperback | 334 pagina's| Carjo| juli 2014
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 4 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Het dertiende ongeluk
James Patterson


De titel verraadt het al: Het dertiende ongeluk is alweer het dertiende deel in The Women’s Murder Club die in 2001 van start ging met het boek De eerstverlorene. In deze serie staan vier vriendinnen uit San Francisco centraal die elk beroepsmatig met criminaliteit te maken hebben. Politievrouw Lindsay Boxer werkt op de afdeling moordzaken, Yuki Castellano is werkzaam als hulpofficier van justitie, Cindy Thomas is misdaadjournaliste en Claire Washburn is forensisch patholoog.

Na een spannende tijd waarin haar babydochtertje Julie ternauwernood aan de dood ontsnapte, lacht het leven Lindsay Boxer weer toe. Haar echtgenoot Joe toont zich naast een liefhebbende vader ook een uitstekende en nimmer klagende huisman. Lindsay kan zich vol overgave op haar werk storten om zich na werktijd over te geven aan de innige liefde van haar man en dochter. Yuki maakt haar geluk compleet door aan te kondigen dat ze gaat trouwen. De gelukkige in kwestie is Brady, de baas van Lindsay.

Een gruwelijke gebeurtenis doet Lindsay weer met beide benen op de grond belanden. Twee studenten komen bij een verkeersongeluk om het leven. Claire verzoekt Lindsay en haar politiepartner Rich Conklin een kijkje te komen nemen. Is het wel een verkeersongeluk? Niet veel later buigt het drietal zich over de slachtoffers. De lichamen zijn op een gruwelijke manier uit elkaar gereten, de monden verstild in een geluidloze schreeuw. Droegen de twee studenten elk een bom op schoot?

Verder onderzoek wijst uit dat er inderdaad explosieven in het spel zijn. De jonge slachtoffers hielden echter geen bommen vast. Het explosieve goedje bevond zich in hun lichamen. Om precies te zijn: hun magen zijn geëxplodeerd. Wie is verantwoordelijk voor deze “buikbommen”? In de auto van het tweetal zijn fastfoodverpakkingen van hamburgerketen Chuck’s Prime aangetroffen. Zat het dodelijke goedje soms in  een smakelijke hamburger?

Lindsay wordt zo door haar werk in beslag genomen dat ze bijna de bruiloft van Yuki en Brady mist. Gelukkig zorgt de trouwhartige Joe ervoor dat ze op tijd op het huwelijksfeest verschijnt. Yuki straalt, Brady glundert en de gasten vermaken zich opperbest. Cindy glimlacht dapper maar onder haar vrolijke blik gaat een diep verdriet schuil. Niet lang geleden liep haar relatie met Rich Conklin op de klippen en ze mist hem enorm. De bevallige psychopaat Mackie Morales was medeverantwoordelijk voor de breuk. Deze gestoorde vrouw deed zich voor als stagiaire en wond Rich en ook de leden van de Women’s Murder Club moeiteloos om haar bevallige vinger. Tegenwoordig is Mackie op de vlucht en rouwt ze om het verlies van haar geheime gangstervriendje.

Zonder haar vriendinnen in te lichten gaat Cindy achter Mackie Morales aan. Ze hoopt de moordenares op te sporen om vervolgens getuige te zijn van het moment dat Morales door de politie ingerekend wordt. Het zou een prachtig krantenartikel opleveren. Naarmate Cindy’s onderzoek vordert, nemen haar zorgen toe: Mackie Morales beweegt zich richting San Francisco. Cindy vermoedt dat Mackie op wraak zint. Zijn de vier leden van de Women’s Murder Club hun leven nog wel zeker? Yuki bevindt zich in ieder geval veilig op een prachtig cruiseschip en kan haar geluk niet op. Haar huwelijksreis lijkt wel een droom. Toch zal de droomreis van Yuki en Brady ontaarden in een nachtmerrie. Mackie Morales blijkt niet het enige gevaar in het leven van Yuki.

James Patterson schrijft uitstekende losstaande thrillers maar het meest geniet ik van de reeksen over Alex Cross en The Women’s Murder Club. In dit dertiende deel zijn de vier vriendinnen oude bekenden van mij geworden. Ik ken ze inmiddels door en door en samen hebben we al heel wat spannende avonturen en persoonlijke perikelen doorstaan. De boeken in deze reeks zijn gezellig maar onderschat de spanning niet! In een hoog tempo voeren - de voor Patterson zo kenmerkende - korte hoofdstukken de lezer van de ene spannende verhaalwending naar de andere. Met name de gebeurtenissen op het cruiseschip bezorgden mij kippenvel. En hoe zit het eigenlijk met de exploderende hamburgers?

Met Het dertiende ongeluk heeft Patterson opnieuw een smakelijke thriller afgeleverd. Zal het volgende boek in deze reeks Het veertiende succesverhaal gaan heten? Patterson blijft zijn succes onverstoorbaar handhaven.

ISBN 9789023487401 | paperback | 335 pagina's | Cargo | oktober 2014
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 3 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Erewoord, Alex Cross
James Patterson


Op een mooie aprildag wandelt Kevin Olmstead een massagesalon binnen. Zijn aandacht is getrokken door de belofte op een “happy ending”. Even denkt Kevin aan een andere salon en hij meent zich vijf lichamen met bloedende hoofdwonden te herinneren. Vreemd. Wanneer hij zijn gedachten weer op  de mensen om hem heen richt, ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat hij in het bezit is van een Glock met een geluidsdemper. Enthousiast trekt Kevin het wapen tevoorschijn.

Niet veel later worden rechercheur Alex Cross en zijn partner John Sampson naar de massagesalon gestuurd. Er is een bloedbad aangericht. In eerste instantie worden er drie slachtoffers gevonden maar in een achterkamertje bevindt zich nog een vierde dode. De ontdekking van het vierde slachtoffer  veroorzaakt commotie: het is niemand minder dan Pete Francones. Francones is een beer van een vent, ster van de National Football League. Hoe komt een man die een grote populariteit bij de vrouwen geniet, in een smoezelige massagesalon terecht? Er ontbreekt een medewerkster van de salon. Heeft zij de meedogenloze moorden op haar geweten of heeft de werkelijke moordenaar haar ontvoerd? In ieder geval ontbreekt de dader.

Niet veel later, op een vroege vrijdagochtend, wordt een meisje van acht maanden ontvoerd uit een kinderdagverblijf. De dader, een jonge vrouw, doet zich voor als inspecteur van volksgezondheid. Ze hangt een geloofwaardig verhaal op over een onderzoek naar de ouders van de baby en de medewerksters van het kinderdagverblijf geven het meisje zonder aarzelen mee. Als hun fout later die dag aan het licht komt, is de paniek groot. Bree, de vrouw van Alex Cross, wordt op de ontvoeringszaak gezet.

Alex en Bree hebben het druk met hun werk maar ook met hun gezin. Bree is een lieve moeder voor haar drie stiefkinderen waarvan de twee jongste nog thuis wonen. Oudste zoon Damon volgt een studie aan een rustige school, ver weg van alle problemen waar achttienjarige jongens verzeild in kunnen raken. Aan het hoofd van het gezin staat de hoogbejaarde Nana Mama. Alex kan zich geen leven zonder zijn geliefde oma voorstellen. Het huis van het gezin staat op het punt grondig verbouwd te worden. Nana Mama krijgt een gloednieuwe, grotere keuken. Nu de werkzaamheden op het punt staan te beginnen, is de oude dame enigszins ontdaan door de op komst zijnde veranderingen.

Wat Alex en Bree noch Nana Mama en de kinderen weten, is dat ze in de gaten worden gehouden door schrijver Marcus Sunday. Sunday heeft een boek geschreven met de titel De volmaakte crimineel. Het boek werd goed ontvangen door de pers maar rechercheur Alex Cross liet zich negatief over zowel het boek als Sunday uit. Dat had Alex beter niet kunnen doen. Terwijl hij en zijn gezin zich nietsvermoedend op het drukke leven van alledag storten, begint Marcus aan de uitvoer van een luguber plan dat het gezin Cross te gronde zal richten. Marcus Sunday is zwaar gestoord.

Nog altijd behoren de boeken over rechercheur Alex Cross tot mijn favoriete thrillers. Met Erewoord, Alex Cross schittert Patterson opnieuw. De andere boeken van deze schrijver lees ik met groot enthousiasme maar de Alex Cross-reeks spant de kroon. De doorgewinterde Alex is in de eerste plaats een familieman en dat maakt hem kwetsbaar. In Erewoord, Alex Cross heeft een psychopaat het op hem en zijn familie voorzien maar niemand is zich bewust van het gevaar. Alex is druk met het onderzoeken van de moorden in de massagesalon en Bree probeert de ontvoerde baby op te sporen. Daarnaast vragen de kinderen de nodige aandacht en zoeken Alex en Bree in hun spaarzame vrije uurtjes naar hun weggelopen pleegkind Ava.

Ik heb geprobeerd om het boek zo langzaam mogelijk te lezen om er op die manier zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Het is mislukt, ik heb deze bloedstollende thriller verslonden! James Patterson weet als geen ander een haast ondraaglijke spanning op te bouwen en in de Alex Cross-boeken is hij op zijn best. Erewoord, Alex Cross is een ijzingwekkend spannende thriller met een verontrustend eind. Ik moet en zal het volgende boek lezen!

ISBN 9789023484776 | paperback | 400 pagina's| Cargo| maart 2014
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 18 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altHoneymoon
James Patterson


FBI-agent John O’Hara maakt een zware tijd door. Het verdriet om zijn vrouw Susan, die twee jaar geleden om het leven kwam, is nog vers. De woede ook. John is woedend op de dronken advocaat die de auto waarin zijn vrouw zat ramde. Nu de advocaat zijn gevangenisstraf bijna heeft uitgezeten maakt Johns baas zich grote zorgen om hem. Zal John zich weten te beheersen of zal hij wraak nemen? John moet in therapie en hij weet dat hij mee moet werken. Als dokter Kline hem niet gezond verklaart, wordt zijn schorsing vast en zeker omgezet in een ontslag.

Ook al is hij geschorst, John krijgt geen tijd om zich te vervelen. Frank Walsh, de baas van John, is goede vrienden met de steenrijke Warner Breslow. Ethan Breslow, de zoon van Warner, is tijdens zijn huwelijksreis op de Turks- en Caicoseilanden samen met zijn kersverse vrouw om het leven gebracht. Iemand heeft de pasgehuwden opgesloten in hun sauna. Warner Breslow heeft geen vertrouwen in de plaatselijke politie en wil dat John een eigen onderzoek instelt. Omdat zijn baas groen licht geeft gaat John akkoord. Het forse bedrag dat Warner hem in het vooruitzicht stelt laat hem ook niet onberoerd.

Wanneer John een verband ontdekt tussen de moord op de Breslows en een ander pasgetrouwd stel, rijst het vermoeden dat er een seriemoordenaar actief is. De dader slaat tijdens de huwelijksreis toe. Wie heeft het op gelukkige paren voorzien? En nog belangrijker: op welke tortelduifjes heeft de moordenaar het nog meer gemunt?

Ook speciaal agent Sarah Brubaker heeft haar handen vol aan een lastige zaak. Net als John zit ze achter een seriemoordenaar aan. Deze moordenaar slaat verspreid over het hele land toe. De slachtoffers hebben slechts één ding met elkaar gemeen: ze heten allemaal John O’Hara. Ook de rouwende FBI-agent is een van de beoogde slachtoffers. Zullen zijn twee zoontjes nu ook hun vader verliezen?

James Patterson heeft Honeymoon samen met Howard Roughan geschreven. De samenwerking tussen de twee auteurs heeft inmiddels al vier boeken opgeleverd. Honeymoon is een spannend verhaal met een leuke dynamiek tussen de hoofdpersonen. Het verhaal bevat spanning en actie maar ook emotie. De voor James Patterson kenmerkende korte hoofdstukken en de vele verhaalwendingen resulteren in een vlot verhaal dat soepel leest.

De hoofdpersonen in het boek zijn sympathiek. John is een goede vader voor zijn twee zoons en probeert het verlies van hun moeder zo goed mogelijk te compenseren. Toch zal John aan zichzelf moeten werken want zolang de woede op de advocaat overheerst, kan hij niet rouwen om Susan. De stoere Sarah snakt stiekem naar een leuke vriend. Keer op keer lopen haar relaties spaak omdat haar baan een intimiderende uitwerking heeft op de mannen in haar leven.

Er gebeurt veel in dit wervelende verhaal en een aantal gebeurtenissen zijn heftig. Toch is Honeymoon allesbehalve een zwaar verhaal. Luchtige passages en grappige voorvallen doorbreken de spanning. Ondanks de seriemoordenaars, de vele kogels die afgevuurd worden en de levensgevaarlijke situaties waarin de hoofdpersonen zich  regelmatig bevinden, is Honeymoon heerlijk ontspannend leesvoer. De boeken van James Patterson blijven me boeien.

ISBN 9789023485407 | paperback | 320 pagina's | Cargo | oktober 2013
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 30 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe twaalfde van nooit
James Patterson

De twaalfde van nooit is een nieuw deel in de serie The women’s murder club. In deze serie staan vier vriendinnen centraal wiens werkgebieden elkaar overlappen. Lindsay Boxer is een politievrouw. Ze werkt op de afdeling moordzaken. Cindy Thomas is journalist, Yuki Castellano werkt als hulpofficier van justitie en Claire Washburn is forensisch patholoog. De vrouwen wonen en werken in San Francisco.

Lindsay Boxer is hoogzwanger van haar eerste kindje en de bevalling dient zich nogal onverwacht aan. Tijdens een hevig storm waarbij de stroom is uitgevallen laat haar ongeboren kind overtuigend merken dat het tijd is om ter wereld te komen. Op haar 911-telefoontje wordt gereageerd door de hulptroepen die het dichts bij haar in de buurt zijn: de brandweer. En zo gebeurt het dat Lindsay haar dochter Julie thuis en te midden van stoere brandweermannen ter wereld brengt.

Wanneer er een moord is gepleegd, besluit Lindsay weer aan het werk te gaan. De bekende modeontwerpster Faye Farmer is vermoord. Faye had een relatie met de beroemde football-speler Jeffrey Kennedy. Cindy Thomas vermeldt in een krantenartikel dat Jeffrey geen moordverdachte is. Claire Washburn zal de autopsie voor haar rekening nemen. Wanneer ze met haar team klaar staat om het lichaam van Faye te onderzoeken, wordt er een schokkende ontdekking gedaan. Het lichaam van Faye is verdwenen! De hevig ontstelde Claire wordt geschorst.

Ondertussen heeft Yuki Castellano haar handen vol aan een belangrijke rechtszaak. Een man heeft zijn echtgenote vermoord en delen van haar lichaam over acht vuilniszakken verdeeld. Zijn dochtertje is spoorloos verdwenen en Yuki is ervan overtuigd dat hij ook haar heeft gedood. Yuki heeft overtuigend bewijs in handen en indrukwekkende getuigen opgetrommeld. De tegenpartij heeft echter de gehaaide advocaat John Kinsela ingeschakeld en hij heeft een aantal – onaangename – verassingen voor Yuki in petto.

Bij de politie meldt zich een professor. Hij zegt gedroomd te hebben over een moord en vermoedt dat het om een voorspellende droom gaat. Wanneer zijn droom vervolgens tot in de kleinste details uitkomt, is de man razend enthousiast. Is professor Judd helderziend? Lindsay heeft moeite zich op haar werk te concentreren. De kleine Julie blijft maar huilen en heeft steeds hoge koorts. Gaat alles wel goed met het vier weken oude baby’tje?

In de twaalfde van nooit gebeurt veel. Korte hoofdstukken wisselen elkaar razendsnel af en er komen veel personages in het boek voor. Zo is ook nog een griezelige psychopaat die na twee jaar uit coma ontwaakt en uitsluitend met Lindsay wil spreken. Journaliste Cindy heeft serieuze relatieproblemen die wel eens te maken kunnen hebben met een sympathieke stagiaire. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven beschreven. Alleen de belevenissen van Lindsay worden in de ik-vorm neergezet, de andere personages komen in de hij-vorm aan bod. De gebeurtenissen lopen als in een caleidoscoop in elkaar over maar verwarrend wordt het nooit. Het verhaal blijft helder en boeiend. Het is spannend en aangrijpend maar tegelijkertijd ademt het boek gezelligheid uit. Met dit boek trakteer je jezelf op quality-time. Een heerlijk lekker-lezen-boek.

ISBN  9789023478690| paperback | 336 pagina's| Cargo | augustus 2013
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 24 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altRen, Alex Cross
James Patterson

Auteur James Patterson heeft een indrukwekkend aantal boeken op zijn naam staan maar nog altijd is de Alex Cross-serie mijn persoonlijke favoriet. Alex Cross is naast rechercheur een kundige profielschetser en psycholoog. Hij werkt in dit nieuwe boek op de afdeling Bijzondere Zaken. Alex deelt zijn huis met zijn vrouw Bree, zijn oma en zijn drie kinderen. Hij houdt zielsveel van allemaal. Ook pleegkind Ava heeft een plaatsje in zijn hart veroverd. Zijn gezin komt in theorie altijd op de eerste plaats maar in de praktijk is het voor Alex lastig om zijn tijd goed te verdelen tussen zijn familie en zijn werk. Schuldgevoel is hem niet onbekend.

Het boek begint met inval in een huis waar minderjarigen bij sekspraktijken worden betrokken. Plastisch chirurg Elijah Greem en Joshua Bergman, eigenaar van een dubieus modellenbureau, worden opgepakt. Elijah probeert Alex om te kopen met een grote som geld maar deze is daar niet gevoelig voor. Greem en Bergman zullen voor de rechter moeten verschijnen en kunnen een pittige gevangenisstraf tegemoet zien. Het tweetal is echter niet van plan om achter de tralies te belanden. Ze hebben zich voorgenomen om op tijd van het toneel te verdwijnen maar voor het zover is besluiten ze hun lugubere fantasieën in de praktijk te brengen. Ze slaan aan het moorden.

Alex en zijn collega’s hebben hun handen vol aan de moorden die elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Al snel rijst het terechte vermoeden dat er twee moordenaars aan het werk zijn. De een vermoordt blonde vrouwen, de ander slacht jongens af. De lezer weet wie er achter de moorden zitten maar de politiemensen tasten in het duister. Maar wat drijft de moordenaars? Waarom is hun keuze op deze slachtoffers gevallen?

De politie heeft haar handen vol aan de moordzaken maar er is nog een zaak die aandacht vraagt. Een jonge vrouw die zichzelf door middel van ophanging van het leven heeft beroofd, blijkt in werkelijkheid te zijn vermoord. De lijkschouwer stelt vast dat ze kort geleden is bevallen. Waar is het kindje? Alex krijgt kippenvel bij het idee dat de baby wat overkomen kan zijn.

Op zijn werk komt Alex geen seconde aan rust toe en ook thuis is het leven hectisch. Alex en Bree maken zich zorgen om pleegkind Ava. Ze zijn bang dat het meisje drugs gebruikt en stuiten op een hevige weerstand wanneer ze het meisje met hun vermoeden confronteren. Ava lijkt hun te ontglippen. Het meisje heeft in haar jonge leven misschien al teveel meegemaakt om op te kunnen gaan in een vredig gezinsleven.

Elke stap die Alex doet wordt aandachtig gadegeslagen door Ron Guidice. Guidice houdt Alex verantwoordelijk voor de dood van zijn geliefde Theresa en hun ongeboren kind. De afgelopen jaren is het gevoel van woede alleen maar toegenomen en nu moet Alex boeten. Guidice daagt Alex op alle mogelijke manieren uit en maakt hem in een blog op internet zwart. Hij gaat zeer geraffineerd te werk en is aan de winnende hand. Alex probeert zijn hoofd koel te houden maar heeft steeds meer moeite om rustig te blijven. Alles bij elkaar opgeteld is het gewoonweg te veel voor Alex.

Ren, Alex Cross is opnieuw een succesvolle thriller van James Patterson. Ik ben niet de enige die zijn verhalen waardeert want van de boeken van deze Amerikaanse auteur zijn meer dan 260 miljoen exemplaren verkocht! James Patterson ontziet de lezer niet en beschrijft gruwelijkheden tot in detail. Misschien zijn de verhalen vol actie, spanning en geweld niet altijd even geloofwaardig maar tijdens het lezen is er geen tijd om daarbij stil te staan. Ook dit verhaal dendert razendsnel door zonder dat de lezer ook maar een moment het overzicht verliest. Ren, Alex Cross is een verhaal om je volledig aan over te geven. Het is geschreven in de ik-vorm wat het alleen maar indringender maakt. Alex Cross is sympathiek en oprecht maar heeft een duistere kant die mij – en hemzelf ook - een gevoel van onrust bezorgt. Hoe zal dit zich verder gaan ontwikkelen? Ik ben nog lang niet uitgelezen in de boeken van James Patterson. Hij weet wat de lezer van hem verwacht en stelt nooit teleur.

ISBN 9789023476559| paperback |420 pagina's| Cargo | maart 2013
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 14 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het uur van de wolfHet uur van de Wolf
James Patterson

De boeken van James Patterson staan altijd garant voor een flinke portie spanning en een paar uurtjes van ultiem leesgenot. Vooral de delen over Alex Cross staan hoog in aanzien en de vele fans van Patterson wachten altijd in spanning op een nieuw vervolg. Met "Het Uur van de Wolf" heeft de auteur weer volop aan alle verwachtingen voldaan en zichzelf misschien wel overtroffen. Want dit boek is echt ongemeen spannend en het tempo van het verhaal ligt nog hoger dan normaal al het geval is. De hoofdpersoon in het boek is uiteraard Alex Cross maar zijn tegenstander is deze keer een keiharde Russische crimineel, die in de onderwereld alleen maar bekend staat onder zijn bijnaam: De Wolf. Cross heeft de politie van Washington D.C. inmiddels verlaten en is in dienst getreden van de vaak zo verafschuwde FBI. Daar heeft hij zelf ook regelmatig moeite mee en vooral de onvoorstelbare bureaucratie is hem een doorn in het oog. Maar de directeur van de FBI gelooft heilig in de talenten van Cross en is hard bezig de mentaliteit van de gehele organisatie te veranderen. Hij voorziet hierin voor Alex Cross een voortrekkersrol en hoopt dat hij zijn kennis en ervaring hiervoor in de strijd wil gooien. Maar als De Wolf de aandacht op zich begint te vestigen door met volstrekte willekeur mensen te ontvoeren, heeft de FBI geen andere keus dan Alex Cross met spoed bij deze zaak te betrekken. Niemand weet namelijk wat De Wolf voor ogen heeft met de ontvoeringen, aangezien er nooit losgeld wordt gevraagd. Uit onverwachte hoek krijgt Cross echter al snel een aantal belangrijke aanwijzingen en langzaam maar zeker komt hij zijn wrede tegenstander op het spoor.


"Alex Cross’ carrière neemt een nieuwe wending wanneer hij voor de FBI gaat werken. Terwijl hij nog in training is in Quantico, wordt zijn hulp ingeroepen. In Washington D.C. blijkt in korte tijd een groot aantal rijke, blanke vrouwen te zijn ontvoerd.
Alex komt erachter dat het de daders niet om losgeld te doen is, maar dat de vrouwen worden verkocht als slaven. De man die aan de touwtjes trekt is een duistere figuur die zichzelf de Wolf noemt."


Het is James Patterson wederom gelukt om met De Wolf een genadeloze en – vooral - een aansprekende en soms zelf charismatische vijand te creëren. Mede hierdoor is Het Uur van de Wolf een nieuw hoogtepunt in de carrière van deze auteur geworden en heeft hij de basis gelegd om het thema van dit boek in komende delen verder uit te diepen. Het geweld is deze keer harder dan ooit, zonder dat daarbij het bloed van de pagina’s knalt. Maar de spanning is onvoorstelbaar hoog en je zit tijdens het lezen bijna letterlijk op het puntje van je stoel. Je wilt weten wat er allemaal aan de hand is en zodra dat duidelijk is, wacht je op het moment waarop Cross de moordenaar te pakken neemt. Dit is echter alles behalve makkelijk, want De Wolf blijkt een schim te zijn van wie niemand de ware identiteit lijkt te weten.


Los van het spannende verhaal van de jacht op een crimineel en de verwoede pogingen van de FBI om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken, blijken er voor Cross ook in de privé-sfeer een aantal problemen te bestaan. Deze tweede verhaallijn is een goede en ook knap gevonden tegenhanger voor het geweld en maakt van Alex Cross een zeer menselijke rechercheur. De manier waarop hij zijn gezin buiten de gevaren van zijn werk wil houden is haast vertederend te noemen maar tevens gedoemd te mislukken. In voorgaande boeken bleek dit al meerdere malen een onmogelijke opdracht en ook nu komen geesten uit het verleden weer langs om Cross in zijn eigen omgeving lastig te vallen.


In zijn totaliteit is "Het Uur van de Wolf" een geweldige thriller en één van de beste boeken van Patterson over Alex Cross.
Mijns inziens een nieuw hoogtepunt in zijn werk en zeer waarschijnlijk het begin van een aantal prachtige vervolgdelen. Dit boek schreeuwt ook om een verfilming en bevestigt meer dan ooit de enorme klasse van deze fantastische auteur.


ISBN 9022989151 paperback, 423 blz uitg. Bruna

© Eric, juni 2005

Reageren? Klik hier!

 

Recensies

Boven