Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Julia Heaberlin


Black-eyed SusansBlack-eyed Susans
Julia Heaberlin


Vrijwel niemand weet dat Tessa een van de Susans is. De enige die het heeft overleefd. Tegen wil en dank, zijn de Susans beroemd. De tweeëndertig uur die vrijwel geheel uit Tessa’s geheugen zijn gewist, zijn bepalend voor de rest van haar leven geweest.  De destijds zestienjarige Tessa werd meer dood dan levend gevonden in een greppel in een met bloemen bedekte akker. De greppel was als haar graf bedoeld. Ze deelde het graf met een meisje dat Merry Sullivan heette en de botten van nog twee andere slachtoffers. Tessa werd net op tijd gevonden, voor Merry was het al te laat.


Nog altijd krijgt Tessa kippenvel als ze Black-eyed Susans (gele zonnehoedjes) ziet. De akker waar haar ernstig toegetakelde lichaam werd gevonden, was geheel met de vrolijk gekleurde bloemen bedekt. Het plantje staat sindsdien symbool voor het tragische lot van de slachtoffers. Ze worden dan ook de “Susans” genoemd. Ook al kan Tessa zich nauwelijks meer iets van de vreselijke gebeurtenissen herinneren, de Susans zijn altijd bij haar. Ze wonen in haar hoofd en maken deel van haar dagelijkse leven uit. Voor eeuwig met elkaar verbonden door het noodlot.


Het heeft Tessa de nodige moeite gekost om haar leven weer op te pakken. Aanvankelijk was ze zelfs blind. Haar ogen hadden te veel gezien. Het heeft haar heel wat therapiesessies gekost om haar zicht en levenslust weer terug te krijgen. Aan haar innige vriendschap met haar beste vriendin Lydia kwam abrupt een eind. Kennelijk was het niet opgewassen tegen de gruwelen die voorgoed aan Tessa vastgekleefd zaten. Tegenwoordig heeft Tessa haar leven goed op orde. Ze verdient haar brood met het maken van kleding en kostuums en woont samen met haar veertienjarige dochter Charlie in een gezellig huis. Met Charlies vader heeft ze nog altijd een goede band.


Toch is Tessa nog altijd bang. Bang dat de moordenaar terug zal komen. Bang dat hij haar of Charlie iets vreselijks aan zal doen. Mede dankzij Tessa’s getuigenis zit moordenaar en ontvoerder Terrell Darcy Goodwin al lange tijd achter de tralies. Binnenkort zal hij ter dood gebracht worden. Dan kan hij nooit meer iemand kwaad doen. Toch stelt dat Tessa nauwelijks gerust. Ze twijfelt. Al lange tijd vermoedt ze dat Terrell de dader niet is. Ze is bang dat een onschuldige man zal boeten voor daden die hij niet begaan heeft en dat de werkelijke dader nog altijd vrij rondloopt.  


Als Terrell de dader niet is, wie is het dan wel? Tessa weet het niet. Soms heeft ze het gevoel dat de waarheid heel dichtbij is. Dichtbij maar net buiten bereik. Is het monster dat haar jeugd verwoestte degene die steeds zonnehoedjes bij haar huis plant? Overal waar Tessa heeft gewoond, dook het gele bloemetje vroeg of laat op. Is het een boodschap van de moordenaar? Houdt hij haar in de gaten? Tessa voelt zich steeds angstiger. Wanneer een aantal wetenschappers contact met haar zoeken, is ze bereid hen te helpen de waarheid te achterhalen. Als Terrell onschuldig is, mag hij niet sterven.


Black-eyed Susans is van begin tot eind meeslepend. De onheilspellende sfeer van het verhaal veroorzaakt een onderhuidse spanning die steeds meer toeneemt. Wie plant de zonnehoedjes en waarom is Lydia zo plotseling uit Tessa’s leven verdwenen? Sluipt er werkelijk een moordenaar rond of hebben de Susans in Tessa’s hoofd haar langzaam tot waanzin gedreven? Moet ze werkelijk een loslopend monster vrezen, of vormt Tessa zelf het grootste gevaar?


Schrijfster en journaliste Julia Heaberlin heeft een reeks artikelen geschreven over de vondst van de lichamen van meerdere meisjes en vrouwen die in een woestijn in Mexico begraven lagen. Het lot van de slachtoffers in Black-eyed Susans doet aan hen denken. Anoniem en afgedankt. In het boek zet forensisch wetenschapper Joanna alles op alles om de identiteit van de onbekende Susans, aan de hand van hun botten, alsnog te achterhalen. Zij verdienen het om alsnog een naam te krijgen. Het intens geschreven Black-eyed Susans is een absolute aanrader.


ISBN 9789400507159  | paperback | 352 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | april 2016
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 30 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Beste TommieBeste Tommie,
Julia Heaberlin


Tommie McCloud is opgegroeid op een ranch, met haar zusje Sadie. Er was ook een oudere broer, maar die is jong overleden. Hun moeder zit in een verzorgingshuis, dementerend, en kent haar eigen kinderen niet meer. Hun vader is net overleden en Tommie heeft besloten op de ranch te gaan wonen, en haar vaders zaken over te nemen, al is ze eigenlijk een succesvol kinderpsychologe, en moet ze er een baan waar ze zich in thuis voelt, voor opgeven.
Ze zou moeten rouwen, en aan de slag gaan, maar een brief heeft haar leven compleet overhoop gegooid. De brief komt van ene Rosalina Marchetti, die beweert dat Tommie haar lang geleden ontvoerde dochter is. Rosalina, getrouwd met een maffioso, die nu in de gevangenis zit,  vraagt Tommie naar haar toe te komen.


Een andere brief rakelt de twijfel pas goed op: de belastingdienst deelt haar mee dat ze al jaren een verkeerd sofinummer heeft, namelijk van een meisje dat in Chicago geboren is, begint ze heel hard te twijfelen: zijn haar ouders niet haar ouders? Is ze de dochter van die maffiabaas? Ze kan het niet geloven, haar ouders zouden haar ontvoerd hebben? Ze zou het afdoen als flauwekul als er niet die vreemde opvoeding was geweest: waarom hadden ze leren omgaan met wapens? Waarom kleedde haar moeder haar en Sadie als jongetjes? Waarom hadden ze een schuilplek in de kledingkast? Waarom leerde hun opa hen om een auto nooit de verlaten aan de passagierskant? Er is geen andere mogelijkheid: ze moet op onderzoek uit.


Al snel kruist ene Jack Smith haar pad. Hij beweert dat hij als journalist het verhaal van Anthony Marchetti wil schrijven. Is Jack wel te vertrouwen? En wie zijn die bodyguardtypes die hem en haar achtervolgen en zelfs bedreigen? Waar is ze in verzeild geraakt?
Soms lijkt de persoon Tommie wel heel erg toegerust voor een avontuur als dit,  maar waarom zij is zoals ze is, wordt terdege verklaard. Tommie staat haar mannetje wel, en ze heeft goede vrienden, waarvan Hudson de steun en toeverlaat blijkt te zijn die ze ooit afwees – ze was sterk genoeg! – maar die ze nu hard nodig heeft.
De kronkels uit het verleden zijn zomaar niet ontward. Het levert een spannend, mysterieus verhaal op, waarbij de lezer herhaaldelijk op het verkeerde been wordt gezet.


Het is vlot geschreven, de spanningsboog wordt goed vastgehouden en behalve de romantische noot maakt een magisch tintje het geheel  helemaal af. Een heerlijk boek om lekker in weg te duiken.

ISBN 9789049954055 | Paperback |352 pagina's| Mistral | mei 2013
Vertaald uit het Engels door Anne Jongeling

© Marjo, 28 juli  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBeste Tommie,
Julia Heaberlin

In vijf dagen tijd heeft Tommie McCloud de brief al tweeënveertig keer gelezen. Een wildvreemde vrouw schrijft haar dat haar dochter Adriana Marchetti op 15 juli 1981 is ontvoerd. Ze was destijds nog maar een jaar oud. Volgens de briefschrijfster is zij, Tommie, in werkelijkheid de ontvoerde Adriana.

Tommie probeert hardnekkig om de brief als klinkklare onzin af te doen maar een andere brief bemoeilijkt dit. De tweede brief is afkomstig van de belastingdienst die haar een nieuw sofinummer toestuurt. Volgens hun administratie gebruikte ze al haar hele leven een verkeerd nummer en kwamen de eerste drie cijfers van het oude sofinummer niet overeen met de plaats waar ze geboren is.

Een akelig gevoel van onheil neemt bezit van Tommie. Haar vader is nog maar net overleden dus ze kan de brief niet aan hem voorleggen. Haar moeder leeft nog wel maar is dement. Ook zij kan haar vragen niet beantwoorden. De briefschrijfster heet Rosalina Marchetti. Als ze daadwerkelijk Tommies moeder is dan kan haar echtgenoot, de beruchte maffiabaas Anthony Marchetti, wel eens haar vader zijn. Anthony zit een gevangenisstraf uit omdat hij een gezin op gruwelijke wijze heeft afgeslacht. Rosalina kan haar moeder niet zijn. Anthony kan al helemaal haar vader niet zijn. Ze kan niet het kind zijn van zulke mensen. Toch?

Is haar hele leven een leugen? Zijn haar dierbare zus en nichtje wel echt familie van haar? Tommie is altijd dol op haar ouders geweest en kan zich niet voorstellen dat ze haar voorgelogen hebben. Haar  zus Sadie is sceptischer en heeft wel eens het een en ander opgevangen. De komst van journalist Jack Smith maakt het er niet makkelijker op. Wat moet hij van haar? En wie zijn de mannen die hem in een parkeergarage zo bruut aangevallen hebben?

Tijdens Tommies zoektocht naar de waarheid raakt ze betrokken bij raadselachtige praktijken. Waarom houdt de FBI haar in de gaten? Wie zijn de maffiosi die haar bedreigen? Tommie wil verder met haar leven en het familiebedrijf overnemen maar het raadsel over haar afkomst blijft lonken. Jack Smith duikt telkens weer op en gedraagt zich steeds eigenaardiger. Gelukkig wordt Tommie bijgestaan door haar oude jeugdliefde Hudson. Tegelijkertijd maakt zijn hulp de situatie alleen nog maar moeilijker.

Beste Tommie, is een uitgebreid en goed uitgekiend verhaal. De familieband staat centraal. Tommie heeft zich altijd geliefd en veilig gewaand te midden van haar familie en ze heeft blind op haar ouders vertrouwd. Nu is het vertrouwen geschaad en weet ze niet langer wat haar werkelijke afkomst is. Een ander thema is trauma. Hoeveel impact heeft een traumatische gebeurtenis op iemands leven? Is het mogelijk om een ingrijpende ervaring los te laten of sleep je het voor altijd met je mee?

Naarmate het verhaal vordert wordt het steeds ingewikkelder. Wat is er toch aan de hand? Valt er nog enige logica in het geheel te ontdekken? Maar dan begint alles langzaam op zijn plaats te vallen. Sommige dingen vermoedde ik al, andere verhaalwendingen verrasten me. Beste Tommie, speelt zich af in Texas en is een spannende thriller vol zinderende hitte, slechteriken, sterke mannen en stoere vrouwen.

ISBN 9789049954055 | paperback |352 pagina's| Mistral | mei 2013
Vertaald door Anne Jongeling

© Annemarie, 20 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven