Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Hay van den Munckhof

Traisha en het eiTraisha en het Ei
Hay van den Munckhof


Hay van den Munckhof schrijft het in zijn voorwoord: mensen zijn verschillend en dus zijn er zeker liefhebbers voor verhalen in het fantasygenre. Dat kan ik alleen maar beamen, het hoeven niet altijd dikke pillen vol avonturen te zijn!
Deze negen verhalen zijn vooral fantasyverhalen, over magie en de strijd tussen goed en kwaad, maar er zitten ook horrorelementen in, en de romantiek ontbreekt niet, al is het soms wel een donkere vorm van romantiek.


In het eerste verhaal is Tar de hoofdpersoon. Hij wordt er van beschuldigd de vrouw van de Heer onheus benaderd te hebben. Dat klopt niet, zegt hij: zij sprak mij juist aan!
De Heer twijfelt. Moet hij de geëiste straf: als voedsel voor de murenen dienen, uitvoeren of niet? Hij laat Tar een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht vervullen: een nieuw vrouw halen uit de gevaarlijke laaglanden. Maar Tar komt terug.

Maar eigenlijk heeft hij daar spijt van nu hij haar heeft leren kennen, en hij besluit haar terug te halen. Dat loopt anders...
In dit verhaal speelt magie een rol, maar eigenlijk is het meer een akelig, dus griezelverhaal.


Alle verhalen hebben deze opzet: een inleidend stukje, zeker niet te lang en een verlangen oproepend om te ontdekken hoe dat verder gaat, dan volgt een soort queeste, gevaarlijk, magisch, en dus spannend, met als slot de ontknoping.
Bij vrijwel alle verhalen heerst een Arabisch sfeertje. Dat zit in de naamgeving, in de beschrijving van de landschappen, en in de elementen die uit duizend-en-een-nacht lijken te komen.


'Djebel Ghûl' is een kort verhaal dat de schrijver inzond voor de Fantasy Prijs Brugge in 2012. Het won de prijs niet, maar ik vind het een van de betere verhalen in deze bundel. Kort maar krachtig, en met een verrassende wending. Bij andere verhalen worden je verwachtingen nogal eens waar gemaakt, bij dit verhaal niet. ‘De laatste proef’ was met zijn wèl verrassend einde, en zuiver fantasysfeer ook een favoriet.
'Traisha en het Ei', het titelverhaal en ook het langste, is een echt fantasyverhaal, met veel magie.
De afloop is minder verrassend - omdat je dan de manier van schrijven herkent denk ik - maar toch een heel aardig verhaal.


Een verhalenbundel moet je niet in één keer lezen, zeker niet als alle verhalen van eenzelfde genre zijn. Dat heb ik dus ook niet gedaan, en zo af en toe eens een verhaal lezen is me best bevallen.


ISBN 9789491777233| Paperback |177 pagina's | Uitgeverij EigenZinnig | december 2014

© Marjo, 10 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven