Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lulu Taylor

De WinterkinderenDe Winterkinderen
Lulu Taylor


De Engelse auteur Lulu Taylor richtte zich – na jarenlang als editor bij een uitgeverij te hebben gewerkt – in het begin van haar schrijverscarrière met name op de luchtigere 'women's fiction'. De stijl is te vergelijken met de boeken van Danielle Steel, Judith Krantz, etc.: glamorous, met grote landhuizen en rijke, stijlvolle hoofdpersonen. Heerlijk leesvoer voor een paar uurtjes onderdompelen in een heel andere levensstijl. In 2013 maakte ze de overstap naar romans met meer donkere en mysterieuze elementen, zoals ook goed naar voren komt in De Winterkinderen. Als achtergrond van haar boeken gebruikt ze graag historische gebouwen met veel geschiedenis, zoals in dit boek het oude landgoed Renniston Hall, en speelt ze graag met heden en verleden. En dat heeft ze in De Winterkinderen op mooie wijze gestalte gegeven; wat nieuwsgierig maakt naar haar andere werk.


De Winterkinderen is een boeiende roman, met thema's als passie, liefde, verlangen en verraad. De donkere kant van het verhaal komt onder andere uit de verhaallijn in het verleden. Renniston Hall is dan een meisjeskostschool waar de 15-jarige Julia en haar vriendin, de rebelse Alice, eind jaren 50 wonen. Wat is er gebeurd tijdens de heimelijke ontmoetingen met de bouwvakkers die een zwembad aan het maken zijn? De intermezzo's naar dit verleden zijn klein, maar van groot belang voor het verdere verloop van het verhaal.
In het heden zijn de twee hoofdpersonen ook twee vrouwen: Olivia en Franceska. Beiden kennen de gevoelens van liefde en passionele, obsessieve verlangens. Olivia en haar man Dan zijn na moeilijke vruchtbaarheidsbehandelingen de liefdevolle ouders van een tweeling geworden. Wanneer ze na een langdurig verblijf bij de familie van Olivia in Argentinië terugkomen in Engeland, gaan ze wonen in een cottage op het landgoed Renniston Hall. Het verwaarloosde huis is sinds kort eigendom van Franceska en haar echtgenoot Walter. Franceska en Dan zijn vanuit hun studententijd bevriend, of is er toch meer geweest tussen hen? Wanneer Franceska steeds meer tijd gaat doorbrengen op Renniston Hall, dat grondig verbouwd moet worden, lopen de spanningen tussen de drie bewoners op. 


De Winterkinderen is een spannende roman met goed opgebouwde verhaallijnen. De omschakeling van heden naar verleden en terug is soepel en je kunt je gemakkelijk inleven in de verschillende personages. Wie echter rekent op een thriller – zoals het boek op de cover wordt aangeprezen – komt bedrogen uit. De kenmerken die we normaliter met een thriller associëren (actie en gevaar, misdaad) ontbreken. Aan de andere kant wordt de psychologische spanning tussen de hoofdpersonen in deze roman, zeker in het deel dat in het heden speelt, op boeiende wijze opgevoerd. Dat maakt De Winterkinderen een aangename leeservaring.


Op de site van Lulu Taylor www.lulutaylor.co.uk vind je de andere titels van haar boeken. Deze zijn (nog?) niet in het Nederlands verschenen.


ISBN 9789022578797 | paperback | 396 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2016
Vertaald door Yolande Ligterink

© Joanazinha, 7 februari  2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De winterkinderenDe winterkinderen
Lulu Taylor


Dan kan het verdriet van zijn vrouw Olivia nauwelijks aanzien. Ze hebben te lang gewacht met het stichten van een gezin en nu kunnen ze geen kinderen meer krijgen. Alleen door adoptie of eiceldonatie kan hun kinderwens mogelijk nog in vervulling gaan. Dan ziet beide opties niet zitten. Een adoptiekind is het kind van een onbekende. Ook tegen eiceldonatie verzet hij zich fel. Hij wil zijn genen beslist niet met die van een vreemde vermengen. Dan houdt van Olivia maar ze zal zich bij hun kinderloosheid neer moeten leggen.


Dans beste vriendin Francesca biedt zoals altijd een luisterend oor. Ze leeft, trouw als ze is, intens met Dan mee. Wanneer ze hoort dat hij weigert de eicellen van een onbekende donor te gebruiken, komt ze met een bijzonder voorstel op de proppen. Wat als Dan en Olivia haar eicellen gebruiken? Dan kent Francesca door en door. Het kind zou dan niet meer van een onbekende zijn. Volgens Francesca is het een vriendendienst.


Francesca’s woorden overvallen Dan maar al snel ziet hij de voordelen van haar gulle aanbod in. Haar eicellen zullen hem mooi en intelligent nageslacht opleveren. Francesca tekent een afstandsverklaring en zal zich verder niet met het kind, dat genetisch aan haar verwant zal zijn, bemoeien. Dan en Francesca spreken af hun geheimpje aan niemand te verklappen, ook niet aan Olivia.


Alles verloopt voorspoedig en Olivia is al snel zwanger. Ze draagt niet één maar twee kinderen in haar buik. Negen maanden later wordt de tweeling Bea en Stan geboren. Olivia is in de zevende hemel en Dan is een trotste vader. Francesca is er als de kippen bij. Ze heeft de zwangerschap van dichtbij gevolgd en vriendschap met Olivia, die zich van geen kwaad bewust is, gesloten. Wanneer ze de tweeling ziet, is Francesca ronduit verrukt. Wat zijn ze prachtig, deze twee kinderen van haar en Dan. Eindelijk is ze voor altijd met haar grote liefde verbonden. Op een dag zal Dan beseffen dat hij niet bij Olivia maar bij haar hoort. Dan zullen ze met hun prachtige tweeling het perfecte gezin vormen


Wanneer Dan zijn baan verliest en hij en Olivia het financieel moeilijk krijgen, biedt de steenrijke Francesca hun gul een onderkomen in de voormalige meisjesschool, die haar echtgenoot zojuist heeft gekocht, aan. Het enorme pand moet grondig gerenoveerd worden maar is er al een kleine woonruimte in gereedheid gebracht. Dan en Olivia mogen er gratis wonen als ze beloven toezicht op de renovatie te houden. Ze happen gretig toe en genieten volop van hun nieuwe woonomgeving.


Wanneer Francesca echter haar intrek in de logeerkamer neemt, lijkt ze niet meer van plan te vertrekken. Ze beweert dat ze toch persoonlijk toezicht op een aantal delen van de renovatie moet houden. Dan beseft dat ze hem stevig in de tang heeft. Wat als hij haar sommeert te vertrekken en zij Olivia hun geheimpje verklapt?


De thriller De Winterkinderen kan ook voor een spannende roman doorgaan. Het zal daarom een groot lezerspubliek aanspreken. Het verhaal gaat over de strubbelingen van het nieuwbakken gezin maar ook over de gevoelens die Francesca voor Dan heeft. Waarom is ze zo geobsedeerd door hem? Francesca heeft een leuke man en twee slimme kinderen maar ze kan alleen nog maar aan Dan en de tweeling denken. Zijn ze echt altijd alleen maar vrienden geweest?


Dat Olivia zonder het te weten twee kinderen heeft gebaard die genetisch gezien de kinderen van Dan en Francesca zijn, is natuurlijk in alle opzichten fout. Dan heeft haar op een vreselijke manier bedrogen. Het verhaal wordt hierdoor meteen van een knellend gevoel van spanning voorzien. Wanneer dan ook nog eens blijkt dat Francesca stapelverliefd op Dan is, voelt de lezer haarfijn aan dat de situatie uit de hand zal gaan lopen.


Schrijfster Lulu Taylor heeft een spannende en gevoelige thriller geschreven waarbij ze ervoor heeft gezorgd dat het gevoel van onbehagen geen moment verdwijnt. Hierdoor was het boek moeilijk weg te leggen. Ook de tweede verhaallijn, die over twee leerlingen van de meisjesschool gaat, is zeer boeiend. Waarom glippen de twee meisjes ’s nachts naar buiten? De laatste twee bladzijden van het boek doen het verhaal echter bijna teniet. Die laatste toevoeging had Lulu Taylor beslist weg moeten laten. Verder is De winterkinderen een uitermate meeslepend verhaal over een vorm van verraad die je niemand toewenst.


ISBN 9789022578797 | paperback | 396 pagina's | Uitgeverij Boekerij | november 2016
Vertaald door Yolande Ligterink

© Annemarie, 17 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven