Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robyn Engelen


altDe kleine onschuld
Robyn Engelen


‘Als ze er toch eens openlijk over zouden spreken, veel zou dan opgelost worden’


In een flatwoning woont een verscheidenheid van mensen. Joop, Manja en hun vijfjarige zoon Zirko.  Verder Lydia, die zich graag afzondert. Ze legt iedere dag kaarten, voor zichzelf en voor ieder die dat wenst.
In een andere woning zit Ida achter de geraniums.  Ze is een mopperende en bemoeizieke vrouw, die de boel graag in de gaten houdt en naar haar hand zet. Haar dochter Tamara, verpleegster, woont bij haar. Dan is er nog Niels, een kunstenaar, en Lucas, beiden alleen. En sinds twee weken woont er in de bovenste flat een nieuwkomer: Nina.
Door haar komst wordt de geheimzinnige gebeurtenis weer opgerakeld. Ze mag er niet achter komen…
Zirko is een onschuldig joch, die van zijn ouders niet veel aandacht krijgt. Hij vindt het erg leuk dat Nina dat wél doet. Maar als Nina merkt dat Zirko bang is voor de kelder, en vragen stelt, hoort Ida dat. Het is het begin van nog meer wantrouwen.
De flatbewoners willen haar niet in de flat. Ze negeren haar zo veel mogelijk. Het was goed zoals het was, wat doet dat mens hier?
Verschillende personen vertellen het verhaal: Zirko begint, en heeft het over de boze meneer. Ida ziet dingen en verbindt daar haar eigen conclusies aan. Wat heeft Tamara met Lucas? En wat heeft Lucas met Nina te bespreken? Ze nodigt Lucas uit op de thee, en Lucas durft niet te weigeren.
Niels heeft ook een geheim. Zijn kunst is niet echt koosjer.
En dan het laatste deel, waarin de kat des huizes haar verhaal vertelt. De kat ziet en hoort alles en heeft zo haar eigen conclusies getrokken…
Waar draait het allemaal om? Wat is er gebeurd en welke geheimen hebben de bewoners?
En die kinderliedjes waar ieder hoofdstuk mee begint? Wat betekenen die?


Ik heb dit boek geluisterd, en ik moet zeggen dat het geen onverdeeld succes is geworden. Een boek lees ik toch meestal wel in een keer door, maar nu moesten de hoofdstukken op een mp3-speler, en dat wordt automatisch in gedeeltes beluisterd. Als ik al niet in slaap viel bij het luisteren naar een vrij monotoon verhaal – niet dat er iets mis is met de voorlezer, maar lang naar dezelfde stem luisteren, het is slaapverwekkend.
Niettemin is het verhaal er een dat je goed wil ‘horen’. Als je denkt te weten wat er gebeurd is, blijkt dat toch weer niet helemaal te kloppen. Nieuwsgierigheid zorgt er voor dat je dan maar weer opnieuw gaat luisteren.
Al die verwikkelingen rond dit samenraapseltje mensen, het is een spannend invoelbaar verhaal. 


ISBN 9789491501005  | Luisterboek | Erya Media | juni 2012
Ingesproken door Peter van Eerdenburg

© Marjo, 31 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven