Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Arttu Tuominen

Bloedbroeders
Rivierdelta 1
Arttu Tuominen

 

De Finse misdaadauteur Arttu Tuominen debuteert in 2019 met zijn thriller Bloedbroeders. Deze thriller wordt zo goed ontvangen in Finland dat hij hiervoor in 2020 de Finse literatuurprijs voor misdaadverhalen Vuoden johtolanka wint. Wat fijn dat deze thriller nu in het Nederlands vertaald is!
Zoals Finse recensenten toentertijd aangegeven hebben, laten de personages uit deze thriller je niet los. Arttu Tuominen weet heel goed de beide kanten van de wet te belichten en zo elk personage een geloofwaardige rol te geven.


Bloedbroeders is deel 1 uit de Rivierdeltaserie en speelt zich af in de west-Finse stad Pori.


Als waarnemend inspecteur van de recherche-eenheid van Pori heeft Jari Paloviita zijn handen vol aan het in de lucht houden van alle ballen in zijn leven. Zijn huwelijk zit in zwaar weer, hij moet zijn inspecteur tijdelijk vervangen en als hij dan ook nog te maken krijgt met de moord op Rami Nieminen, een oud-klasgenoot die hem het leven zuur maakte op de basisschool, wordt het heel moeilijk om de balans in evenwicht te houden. Groot is de schok als blijkt dat zijn beste jeugdvriend Antti Mielonen als dader wordt aangewezen. Jari verkeert in een groot dilemma. Vertelt hij aan zijn collega’s dat hij het slachtoffer en de dader in het verleden gekend heeft? Wat doet hij met het magere bewijs wat er is tegen Antti? Neemt hij contact op met Antti of laat hij dat aan zijn collega’s over? En wat doet hij met zijn belofte van eeuwige trouw aan Antti?


Het verhaal wisselt elke paar hoofdstukken van 2018, het jaar dat de moord plaatsvindt, naar 1991, het laatste jaar waarin Jari en Antti als beste vrienden met elkaar optrokken en elkaar gezien hebben. In de loop van het verhaal krijg je als lezer een steeds duidelijker beeld van de karakters van de personages, maar ook wat de invloed is van de gebeurtenissen uit het verleden op de situatie van het heden.
De voortdurende worsteling van Jari met zijn geweten blijft je als lezer tot de laatste bladzijde boeien. Jammer dat er af en toe grof taalgebruik in het boek staat. Dat is het enige wat voor mij als lezer een beetje afbreuk aan de verder ijzersterke thriller doet.


ISBN 978 90 261 5455 3 | NUR 332 | Paperback | 352 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | februari 2022
Bloedbroeders is vertaald door Annemarie Raas.

© Els ten Voorde, 19 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven