Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marjolijn Uitzinger


altCitytrip Berlijn
Marjolijn Uitzinger

Nabij het hotel in Berlijn waar Thomas Dungelman als hotelmanager werkt is een dode vrouw gevonden. De vrouw wordt geïdentificeerd als de twintigjarige Nathalie Klaver. Ze komt uit Nederland en logeerde in kamer 219 van het hotel. Villa Lietzenburg, zoals het hotel heet, is van de schoonouders van Thomas. Het is een familiebedrijf en Ursula, de vrouw van Thomas, werkt er ook. Iedereen is ontdaan door de dood van het meisje maar de schoonouders van Thomas lijken zich vooral druk te maken om de reputatie van het hotel.

De mensen van de “Mordkommission” starten hun onderzoek met het ondervragen van het hotelpersoneel. Ook Thomas wordt stevig aan de tand gevoeld. Thomas, een Nederlander, komt net terug van een kort familiebezoek in Nederland maar was de avond van de moord alleen thuis. Aangezien Thomas niets met de moord te maken heeft, is hij zich van zijn kwaad bewust. Maar dan krijgt hij een sms-bericht met de tekst “Du bist es gewesen”. Een dag later ontvangt hij nog een bericht. Dit keer laat de tekst niets te raden over: “Du Schwein, du hast sie ermordet.”?

Wanneer Thomas de sms-berichten aan Ursula laat zien, dringt ze erop aan dat hij naar de politie gaat. Het onderzoek naar de moord wordt geleid door Dr. Elisabeth Wagner en zij stelt Thomas niet bepaald gerust. Op zijn vraag of ze hem als verdachte beschouwt, reageert ze bevestigend. Thomas probeert over te gaan tot de orde van de dag en ontfermt zich over Virginie Klaver, de vijf jaar oudere zus van Nathalie die inmiddels in Berlijn gearriveerd is.

Elisabeth Wagner is echter niet van plan om Thomas met rust te laten. Tijdens het onderzoek duikt er keer op keer bewijs op dat in de richting van Thomas wijst. Thomas krijgt het benauwd. Hij is slim genoeg om te beseffen dat er wel vaker onschuldige mensen voor lange tijd achter de tralies verdwijnen. Frau Wagner hijgt steeds geestdriftiger in zijn nek en Thomas besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Als hij niets doet draait hij op voor een moord die hij niet heeft gepleegd.

Thomas heeft het vermoeden dat hij erin geluisd wordt. Iemand probeert hem een moord in de schoenen te schuiven. Wat zou jij doen als je valselijk wordt beschuldigd? Zal je rustig afwachten en vertrouwen op een goede afloop? Thomas doet dat niet. Hij is niet van plan de regie over zijn leven uit handen te geven en dat begrijp ik helemaal. Allereerst probeert hij meer over Nathalie aan de weet te komen. Wie was ze precies en met wie ging ze om? Hij doet een verrassende en choquerende ontdekking maar heeft het wel met de moord te maken? Thomas is fanatiek maar Elizabeth Wagner is dat ook. Richt ze haar pijlers niet al te veel op Thomas?

Marjolein Uitzinger schrijft krachtig, soepel en overtuigend. Het verhaal boeit tot en met de laatste bladzijde en geeft de lezer iets te overdenken mee. De verrassende ontknoping is spannend en goed uitgedacht. Thomas Dungelman is een doortastend en sympathiek personage maar eveneens een gewillig slachtoffer. Hij is de ideale persoon om als zondebok te kiezen want hij loopt met open ogen in elke val. “Citytrip Berlijn” is een meeslepende en sterk geschreven thriller over kwaad dat zich diep heeft genesteld. 

ISBN 9789044526066| paperback |281 pagina's| Uitgeverij De Geus | april 2013

© Annemarie, 30 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven