Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kathy Reichs

Als de dood spreektAls de dood spreekt
Kathy Reichs


De kordate zestiger die tegenover forensisch expert Temperance ‘Bones’ Brennan heeft plaatsgenomen, is niet van plan zich met een kluitje in het riet te laten sturen. Hazel Strike is een webdetective. Een amateurspeurder die zich over onopgeloste zaken buigt. Hazel beweert meer te weten over een vermissingszaak. Tijdens haar fanatieke zoektocht naar de vermiste tiener Cora Teague is ze op een piepklein, maar uiterst belangrijk, voorwerp gestuit.


Het voorwerp, dat op een sleutelhanger lijkt, is een stemgeactiveerd opnameapparaatje. Het lag goed verborgen op een plek waar eerder menselijke botten zijn gevonden. De politie heeft het tijdens het uitkammen van de omgeving over het hoofd gezien. Is de zoektocht van Hazel grondiger geweest of heeft ze gewoonweg geluk gehad? Bones weet niet goed wat ze van het fenomeen webdetective moet denken. Wanneer ze ontdekt dat er een grote groep webdetectives op het internet actief is, is ze hoogst verbaasd. Haar verbazing neemt toe wanneer ze ontdekt hoe grondig de amateurs de uiteenlopende cold cases onderzoeken.


Terug naar het opnameapparaatje. Er staat een drieëntwintig minuten durende opname op. Een ronduit verontrustende opname waarop drie stemmen te horen zijn. De eerste stem behoort aan een doodsbang meisje toe, de andere twee stemmen zijn mannelijk. Hazel vermoedt dat het om Cora Teague en twee belagers gaat. Ze is er zelfs van overtuigd dat de ongeïdentificeerde botten die enige tijd geleden in de buurt van de vindplek van het apparaatje zijn aangetroffen, van Cora zijn. Het meisje, dat al enkele jaren vermist is, leeft volgens Hazel niet meer.


Hoewel Bones nog altijd sceptisch tegenover het onderzoek van Hazel staat, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie is Cora Teague? Vormen de botten die Bones in haar bezit heeft daadwerkelijk het bewijs dat het meisje niet meer leeft? De ouders van Cora hebben geen aangifte van vermissing gedaan. Ze zijn niet geïnteresseerd in het onderzoek van Bones en weigeren DNA af te staan. Volgens de onverschillige ouders is het meisje samen met haar vriendje van huis weggelopen.


Het zit Bones niet lekker. Ook van Cora’s vriendje Mason is nooit meer iets vernomen. Twee jonge mensen zijn van de aardbodem verdwenen. Twee mensen die door niemand gemist lijken te worden. Masons oma, bij wie hij in huis woonde, beweert dat er iets duisters met de jongen aan de hand was en ook Cora’s ouders laten zich allesbehalve hartelijk over hun kind uit. Beide families zijn lid van een streng religieuze kerk. Wanneer Bones aan pastoor Granger Hoke, die zijn volgelingen aan een streng regiem onderwerpt, wordt voorgesteld, heeft ze op slag een hekel aan de dominante, bemoeizuchtige man.


Zijn Cora en Mason daadwerkelijk van huis weggelopen? Hadden ze genoeg van de strenge regels die de kerk hen oplegde? Als dat het geval is: aan wie behoren de gevonden botten dan toe? Heeft Mason zijn vriendinnetje soms om het leven gebracht en is hij daarna op de vlucht geslagen? Bones weet het niet. Ze weet wel dat ze de zaak onmogelijk los kan laten. Ze offert er zelfs al haar vrije tijd aan op.


Dit spannende verhaal intrigeert van begin tot eind. De zaak slokt Bones volledig op, ook al moet ze dringend haar belastingaangifte invullen. Zelfs haar vriend Ryan kan niet op haar aandacht rekenen. Sinds hij Bones ten huwelijk heeft gevraagd, houdt ze de boot sowieso af. Bones houdt al jaren van Ryan maar door de nare ervaringen met haar ex-man durft ze niet goed een nieuw huwelijk aan te gaan. Bones is bang gekwetst te worden. En er is nog iets dat haar een ongemakkelijk gevoel bezorgt. Bones kan maar niet achterhalen wat het is.


Denk maar niet dat je kunt raden hoe deze spannende thriller afloopt. Kathy Reichs zorgt voor een goed doordachte en verrassende ontknoping. De verhalen over Bones zijn altijd van een uitstekende kwaliteit en stellen nooit teleur.


ISBN 9789401605687 | paperback | 376 pagina's | Xander Uitgevers | juli 2016
Vertaald door Atty Mensinga

© Annemarie, 23 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De dood liegt nooitDe dood liegt nooit
Kathy Reichs


Het Cold Case Team in Charlotte, North Carolina krijgt bezoek van rechercheur Umparo Rodas uit Vermont. Ook forensisch expert Temperance Brennan is voor de bijeenkomst uitgenodigd, hoewel ze niet begrijpt waarom. Rodas vertelt zijn ietwat ongeduldige toehoorders over de dood van het twaalfjarige meisje Nellie Gower. Nellie verdween toen ze op 19 oktober 2007 van school naar huis fietste. Haar lichaam werd acht dagen later in een granietgroeve gevonden.


Na de dood van Nellie tastte rechercheur Rodas lange tijd in het duister maar een jaar geleden besloot hij de gegevens omtrent de moord op Nellie in het VICAP-systeem (Violent Criminal Apprehension Program) van de FBI in te voeren. Weken later vond het systeem een match. In Charlotte was een soortgelijke moord gepleegd. Tegen de tijd dat Rodas uitgepraat is, begrijpt Temperance maar al te goed waarom ze verzocht werd naar de bijeenkomst te komen. In 2009 heeft Temperance de botten van de vermoordde Lizzie Nance geanalyseerd. De doodsoorzaak van de elfjarige Lizzie kon niet vastgesteld worden.


Nellie en Lizzie zijn vermoedelijk door dezelfde dader om het leven gebracht. Een doorbraak maar ook weer niet want de dader is nog altijd niet ontmaskerd. Rodas heeft echter nog een “verrassing” in petto. Anderhalf jaar geleden ontdekte hij dat niet alle sporen die op Nellie waren aangetroffen, aan een DNA-onderzoek onderworpen waren. Deze ontdekking leidde wel degelijk tot een doorbraak. Rodas diende een nieuw verzoek in en dit keer werd er wel DNA aangetroffen. DNA dat niet van Nellie was. Wanneer Temperance leest van wie het gevonden DNA is, kan ze de informatie in het rapport nauwelijks geloven.


Het gevonden DNA is van een persoon die Temperance maar al te goed kent. De Canadese seriemoordenaar Anique Pomerleau is de enige die ooit aan Temperance is ontkomen. Ze is een waar monster en al tien jaar spoorloos. Temperance hoopte vurig dat Pomerleau niet meer in leven was. Dat ze ergens begraven lag en daarom onvindbaar wist te blijven. Helaas blijkt Pomerleau nog springlevend en is ze weer aan het moorden geslagen.


Het onderzoek naar Anique Pomerleau werd destijds geleid door rechercheur Andrew Ryan. Temperance kent Ryan door en door. Ze hebben ruim twintig jaar samengewerkt en waren geliefden.  Kort geleden is Ryan van de aardbodem verdwenen. Na het overlijden van zijn dochter brak er iets in hem. Ryan heeft afstand van alles en iedereen genomen en is onvindbaar. Toch krijgt Temperance het verzoek hem op te sporen. Als iemand hem kan vinden, is zij het.


Temperance heeft geen idee hoe ze haar vermiste ex-vriend moet vinden. Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Haar psychisch zieke moeder heeft zich ontpopt tot een waar internetgenie en weet aan de hand van een oude e-mail te achterhalen dat Ryan zich in het stadje Samara op Costa Rica bevindt. Temperance reist zo snel ze kan naar het zonnige oord. De Ryan die ze korte tijd later vindt, stelt haar komst niet op prijs. Hij ziet er onverzorgd, nors en verdrietig uit. Zal het Temperance lukken om Ryan terug naar huis te lokken?


De boeken van Kathy Reichs vormen zonder uitzondering een ware traktatie. Wie de boeken over Temperance Brennan niet kent, is misschien bekend met de populaire televisieserie Bones (geproduceerd door Kathy Reichs zelf) die op de boeken is gebaseerd. De hoofdpersonen in het boek en de serie delen dezelfde naam en hetzelfde beroep maar er zijn ook verschillen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de boeken. De verhalen zijn stuk voor stuk scherp maar ook invoelend geschreven. Temperance Brennan heeft al heel wat ellende aanschouwd maar ze behandelt al haar zaken nog altijd met de grootst mogelijke compassie. Ze is een intrigerende en volhardende vrouw die dol is op haar dochter Katy en kat Birdie. Ryan is nog altijd de liefde van haar leven, ook al is de liefde niet meer wederzijds.


In De dood liegt nooit gaat de meeste aandacht uit naar de vermoorde meisjes maar is er ook ruimte voor persoonlijke gebeurtenissen. Temperance krijgt te horen dat haar moeder kanker heeft en de noodzakelijke behandeling weigert. Terwijl Temperance probeert dit grote verdriet een plekje te geven, komt haar moeder met onthutsende informatie over de vermoorde meisjes op de proppen. De doorgewinterde internetspeurder heeft ontdekt dat er nog veel meer slachtoffers zijn. De dood liegt nooit is van begin tot eind onverwoestbaar meeslepend!


ISBN 9789401604161 | paperback | 380 pagina's| Xander Uitgevers | augustus 2015
Vertaald door Irene Goes

© Annemarie, 11 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Dodenreis
Kathy Reichs


De dood van een onbekend tienermeisje grijpt forensisch antropoloog Temperance Brennan bijzonder aan. Iemand heeft het meisje opzettelijk van achteren aangereden om daarna door te rijden. Haar zuurstokroze tasje in de vorm van een kat steekt tragisch bij haar lot af. Omdat de identiteit van het meisje niet vastgesteld kan worden, is Temperance (alias Bones) ingeschakeld. Ze werkt samen met rechercheur Slidell met wie ze niet bijzonder goed overweg kan. Slidell denkt dat het meisje tippelde en is niet erg in de zaak geïnteresseerd.

Uit de lijkschouwing blijkt dat het meisje nog maar een jaar of veertien oud was en waarschijnlijk uit het buitenland afkomstig was.  Ze kan inderdaad als prostituee werkzaam zijn geweest, een schrijnende gedachte. Bones denkt steeds aan de familie van het meisje. Ergens op aarde woont een moeder die hoopt dat alles goed met haar dochter gaat. Ergens woont een moeder die niet weet dat haar kind zo gruwelijk aan haar einde is gekomen. Bones denkt aan haar eigen dochter Katy die in het leger dient. Katy bevindt zich momenteel in Afghanistan. Sinds haar dochter zich in het levensgevaarlijke gebied bevindt, kan Bones alleen maar hopen - net zoals de moeder van het onbekende meisje waarschijnlijk doet - dat haar dochter veilig is en heelhuids huiswaarts zal keren.

Opmerkelijk is dat er een pasje in het katvormige tasje van het dode meisje is gevonden. Het pasje blijkt een clubkaart te zijn van de bekende zakenman John-Henry Story die een aantal maanden geleden bij een brand is omgekomen. Hoe is het meisje in het bezit van het pasje gekomen? Is er een verband tussen de tiener en de zakenman? Bones probeert op eigen houtje achter de identiteit van het meisje te komen. Ze verspreidt flyers en probeert te achterhalen waar het meisje zich kort voor haar dood opgehouden heeft.

Dan dient zich een bijzondere gelegenheid aan. Bones krijgt de kans om af te reizen naar Afghanistan, naar de legerbasis waar Katy zich bevindt. Een Amerikaanse soldaat heeft enige tijd geleden twee Afghaanse burgers gedood. Het was zelfverdediging volgens de schutter maar zijn collega beweert dat de mannen in hun rug zijn geschoten en niet in hun borst. Eindelijk is toestemming verkregen om de twee dode mannen op te graven. Bones zal hun botten onderzoeken om de waarheid te achterhalen. Zal ze ook de gelegenheid krijgen om Katy weer in haar armen te sluiten?

Zodra Bones - enigszins gehavend - is teruggekeerd  uit Afghanistan, pakt ze de zaak van het onbekende tienermeisje weer op. Ze beseft niet dat ze zich in een enorm wespennest steekt. Zijzelf is niet langer veilig en ook mensen die met haar praten worden gestraft. De dode tiener is nog maar het topje van de ijsberg.

Auteur Kathy Reichs baseert de zaken waar Temperance Brennan zich over buigt, op waargebeurde situaties. Achterin het boek licht ze de onderwerpen in het boek nader toe wat erg interessant is om te lezen. Het thema van dit boek heeft te maken met het werk van Courtney Reichs, de dochter van Kathy. Wat het thema is, kan ik niet verklappen.

Net als de vorige boeken van Kathy Reichs is ook Dodenreis boeiend en meeslepend geschreven. Kathy Reichs – die ook als forensisch antropoloog werkzaam is - deelt haar kennis vol enthousiasme met de lezer. Deze dame houdt van haar vak! Het privéleven van Bones mengt zich mooi met de hoofdverhaallijn en het geheel is doordrenkt met maatschappelijke betrokkenheid. Vooroordelen zijn Bones onbekend. Dodenreis biedt naast een goed geschreven verhaal ook  een flinke dosis spanning en is, zoals we dat gewend zijn van Kathy Reichs, een uitstekende thriller.

ISBN 9789401602112 | paperback | 368 pagina's| Xander Uitgevers | april 2014
Vertaald door Lia Belt

© Annemarie, 20 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBones voor altijd
Kathy Reichs


Zelfs doorgewinterde forensisch antropologen als Temperance Brennan – Tempe - hebben soms moeite om hun emoties te bedwingen. In Bones voor altijd meldt een jonge vrouw zich met een hevige bloeding bij het ziekenhuis in Montreal. De arts stelt vast dat de vrouw nog maar kort geleden is bevallen maar voordat hij hier met haar over kan spreken is de vogel alweer gevlogen.

De arts ruikt onraad en schakelt de politie in. Deze vindt op het adres dat de vrouw heeft opgegeven een dode baby. Tempe wordt ingeschakeld en tot ieders grote schrik ontdekt ze in het huis nog twee dode baby’s. Heeft de vrouw in koelen bloede drie baby’s om het leven gebracht? De dame in kwestie heeft zich inmiddels uit de voeten gemaakt en Tempe gaat samen met Andrew Ryan, rechercheur bij Moordzaken, en Sergeant Ollie Hasty naar haar op zoek. Tempe heeft nog steeds gevoelens voor Ryan met wie ze een relatie heeft gehad. Het is niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer dat ze ook, lang geleden, een relatie met Ollie heeft gehad. Ollie heeft hierover gepocht tegen Ryan die de onthulling niet erg waardeert.

Het spoor leidt naar het noordelijk gelegen stadje Yellowknife. De stad staat bekend om zijn oude goudmijnen. Momenteel wordt er gezocht naar diamant. De voortvluchtige vrouw heet Annaliese Rubens en is een aantal keer opgepakt voor prostitutie. Haar voormalige pooier Scar staat bekend als gewelddadig en wraakzuchtig. Annaliese is in geen velden of wegen te bekennen. Heeft Scar haar omgebracht omdat ze een aantal jaar geleden uit Yellowknife gevlucht is? Heeft hij wraak genomen toen ze weer terugkeerde? Tempe merkt dat ze zich zorgen over het welzijn van de vrouw maakt. Het verbaast haar. Waarom is ze begaan met het lot van een vrouw die tot zulke gruwelijke daden in staat is? Wat probeert haar onderbewustzijn haar te vertellen?

Auteur Kathy Reichs is net als Tempe forensisch antropoloog. Ze schrijft met grote liefde voor haar vak. Ze beschrijft de werkzaamheden van Tempe uitgebreid en gedetailleerd maar ook met grote compassie voor de slachtoffers. Ook staat het boek vol boeiende wetenswaardigheden over Montreal en Yellowknife. Tempe is een leuke en doortastende vrouw. Ze is enorm gedreven en dat leidt er vaak toe dat ze eerst handelt en dan pas nadenkt. Haar impulsieve acties brengen haar regelmatig in gevaar maar Tempe leert er niet van. Nieuwsgierigheid, betrokkenheid en daadkracht overheersen.

Ik heb al meerdere boeken over Temperance Brennan gelezen en allemaal zijn ze goed bevallen. Ook dit nieuwe deel valt erg in de smaak. Bones voor altijd is hartelijk van toon maar tegelijkertijd ook boeiend, spannend en informatief.  Voor auteur Kathy Reichs heb ik grote bewondering. Naast de boeken over Tempe is ze producer van de televisieserie Bones. Daarnaast schrijft ze samen met haar zoon Brendan een spannende reeks voor young-adults. En dat is nog niet alles want, hou je vast, Kathy Reichs is forensisch antropoloog bij de gerechtelijke medische dienst van North Carolina, directeur forensische antropologie voor de provincie Québec (Canada) en vicepresident van de American Academy of Forensic Sciences. Ze maakt deel uit van de Canadese National Police Services Advisory en is gecertificeerd door de American Board of Forensic Anthropology. Ze doceert FBI-agenten en treedt vaak op als getuige-deskundige. Uit alles wat ze meemaakt haalt ze inspiratie voor haar thrillers die dan ook zeer overtuigend zijn. Kathy Reichs verdient een dikke pluim.

ISBN 9789022559314| paperback |288 pagina's| Uitgeverij Boekerij | mei 2013
Vertaald door Ineke van Bronswijk

© Annemarie, 2 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Begraven beenderenBegraven beenderen
Kathy Reichs

 

De berg Masada in Israel is de plek waar de joden in de eerste eeuw na Christus in opstand kwamen tegen de Romeinen. Toen zij volledig ingesloten bleken hebben zij massaal zelfmoord gepleegd. Slecht enkele vrouwen en kinderen hebben zich verborgen en konden het navertellen.
Voor de Israëliërs is Masada een heilige plek. Er wordt wel archeologisch onderzoek gedaan, maar slechts mondjesmaat, het liefst wil men de overblijfselen niet verstoren.
In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft de Israëlische archeoloog Yigael Yadin in een grot skeletten gevonden, waarover nauwelijks publicaties zijn geweest. Wel werden drie andere skeletten bekend gemaakt in de pers die in een andere grot werden gevonden.
In 2000 denkt een andere archeoloog, Tabor, dat hij gestuit is op het familiegraf van Jezus. DNA-onderzoek wijst sterk in die richting. En is er een verband met de botten die op Masada zijn gevonden.
En natuurlijk kan dat niet: christelijke botten op de heilige joodse plek. Zou men daarom alles in de doofpot gestopt hebben?


Dit en nog meer zijn de feiten, die Kathy Reichs ter ore zijn gekomen. Prachtig materiaal voor een spannende thriller.
Zij laat Temperance Brennan op onderzoek uitgaan. Het verhaal begint in Montreal, waar een man wordt gevonden in een kast. Moord? Zelfmoord? Hij is al een paar dagen dood, en forensisch antropoloog Brennan wordt erbij geroepen. Als iemand haar een foto in de hand duwt, waarop een skelet staat, en daarbij zegt dat het tot de moord heeft geleid, haalt ze haar kennissen uit de archeologische wereld erbij. De foto komt uit Israel, uit een opgraving. Als ze de kans krijgt daarheen af te reizen doet ze dat.
Ik kan best wel minpuntjes vinden, maar die zijn niet storend genoeg om het plezier van het lezen te bederven. Het is gewoon een lekker spannend boek.

een Temperance Brennan thriller Ingenaaid, 396 pagina's Verschenen: januari 2006 De Boekerij
Vertaler: I. Bol

© Marjo,  juli 2006

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven