Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Els Ruiters


altVerborgen verleden
Els Ruiters

Het verleden kun je heel lang verborgen houden, soms voor altijd. Maar heel vaak komt het ook weer boven water en zul je er mee moeten afrekenen, goedschiks of kwaadschiks. In 'Verborgen verleden' gaat rechercheur Ava van Amstel op zoek naar de moordenaar van een jonge vrouw die bij graafwerkzaamheden in een tuin gevonden wordt. Zij is jaren geleden vermoord en onder een terras verstopt en Ava moet diep in het verleden duiken om het geheim van haar dood te ontrafelen.

Hierbij wordt ze op de hielen gevolgd door een onderzoekster die werkt aan een efficiëntie-evaluatie van de recherche en die Ava op de zenuwen werkt, en wordt ze gestalkt door iemand die iets schijnt te weten over Ava's verleden. Wat gebeurde er die snikhete dag in 1999; welk geheim houdt Ava verborgen?

'Verborgen verleden' is het tweede boek met Ava van Amstel en haar partner Rob Welsman in de hoofdrollen. Rob Welsman is weer aan het werk, nadat hij aan het eind van het vorige boek zwaargewond is geraakt. Ava is een krachtige persoonlijkheid met ruwe randjes maar ook met kwetsbare kanten en Rob is de ideale sidekick, rustig maar met genoeg pit om Ava in toom te kunnen houden. Het boek is vanaf het begin boeiend, onder andere door de intrigerende perspectiefwisselingen met steeds nieuwe stukjes informatie die het verhaal op tempo en afwisselend houden.

Geheimen; ze zijn slopend, ze zijn funest voor je gemoedsrust en ze maken eenzaam. Maar wanneer geheimen eenmaal niet meer verborgen zijn, bieden ze ook opluchting en de mogelijkheid tot vooruitkijken. Dat besef dringt langzaam door tot alle betrokkenen.

Ik heb 'Verborgen verleden' met veel plezier gelezen. Els Ruiters heeft bewezen in verschillende genres thuis te zijn, waaronder jeugdboeken en chicklits. Wat mij betreft mag ze haar schrijftalent op korte termijn weer botvieren op een nieuw avontuur van Ava en Rob!

ISBN 9789461090805  | paperback | 320 pagina's | De Crime Compagnie | maart 2013

© Joanazinha, 2 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

GeraaktGeraakt
Els Ruiters

 

Naast het schrijven van boeken, werkt Els Ruiters enkele dagen per week bij een reclame-bureau en ze heeft een kleine grafische studio. Ze debuteerde in 2005 met een jeugdboek en bleef daarna schrijven. Inmiddels zijn er zowel jeugdboeken (8+) als chicklits (15+) van haar hand verschenen en heeft ze zich met het spannende boek Geraakt (juni 2012) op het thrillergenre gestort. In haar vrije tijd houdt ze van saxofoon spelen, films kijken, lezen en wandelen. Kortom: een veelzijdig type.


Zoals gezegd, is Els Ruiters met Geraakt een nieuw pad ingeslagen, namelijk het schrijven van thrillers. En wat mij betreft is dat geen verkeerde keuze geweest. De lezer ontmoet Ava van Amstel, een capabele, harde, intelligente politievrouw. Wanneer haar partner (waarmee ze ook een privé-relatie heeft gehad) bij een ongeluk zwaar gewond raakt, krijgt ze de jonge, onervaren Robert Welsman als hulp toegewezen. Het tweetal wordt gelijk in het diepe gegooid wanneer ze de verdwijning van de 15-jarige Merel Opdam moeten oplossen; een zaak die moeilijker lijkt dan in eerste instantie wordt gedacht. Wie is de echte Merel? Het zachtzinnige meisje zoals ze door haar moeder wordt neergezet of de populaire bitch zoals haar schoolgenoten haar zien? Het verhaal wordt nog ingewikkelder wanneer de verdwijning een moord blijkt te zijn. Ava en Robert moeten alle zeilen bijzetten en privéproblemen aan de kant zetten om licht in de duisternis te krijgen. Duisternis die nog donkerder en verwarrender wordt, wanneer ook de vader van Merel vermoord wordt voordat ze hem over zijn dochter kunnen spreken. Wat is er in vredesnaam met de familie Opdam aan de hand?


Geraakt
heeft mij aangenaam verrast. Het totaalplaatje zit prima in elkaar: het is een zeer verzorgd boek geworden met een mooie, treffende cover, een goed verhaal met sterke karakters, een goede spanningsopbouw en een gruwelijk plot. Het taalgebruik is beeldend en toegankelijk en nodigt uit om in de geschiedenis van Merel te duiken en Ava te volgen op haar weg om de waarheid boven water te halen. Daarbij worden de hoofdpersonen geloofwaardig neergezet, met hun sterke punten maar ook met hun onhebbelijkheden, waardoor ze levensecht overkomen en zo je verbeelding inspringen. Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met Ava en Robert. Ik heb begrepen dat het manuscript van het vervolg bij de uitgever ligt. Laat maar doorkomen!


ISBN 9789461090478 paperback 297 pagina's | De Crime Compagnie | juli 2012

Joanazinha, 16 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven