Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Wim Hendrikse

Rust zachtRust Zacht
Eyewitness Thriller Deel 4
Wim Hendrikse


Het detectivebureau Eyewitness heeft al eerder bijzondere moordzaken tot een oplossing weten te brengen. Richard Hamelink was altijd de drijfveer, werkend achter de computer stuurde hij dan zijn zoon Joop er op uit om getuigen en verdachten aan de tand te voelen, en aanwijzingen te vinden.
Maar Richard is op leeftijd en hartpatiënt. Hij bevindt zich nu na een zware operatie in het ziekenhuis en ligt al een aantal dagen in coma. Zijn vrouw Martha houdt er al rekening mee dat hij het niet zal overleven. Dat deed hij zelf ook trouwens: zijn door hem zelf opgestelde overlijdensbericht ligt al klaar!
Martha vindt tussen zijn papieren op een nog onopgeloste zaak. Er ligt een e-mail van een Somalische vrouw, die op zoek is naar haar broer die vooruit gereisd was naar Europa. Ze heeft al lang niets meer van hem gehoord, maar ze wist wel dat hij in Antwerpen beland was en een Nederlandse vriend had.
Bureau Eyewitness zit in Terneuzen, dicht bij Antwerpen dus. Zodoende kwam de Somalische bij Richard Hamelink terecht.
En nu zal zijn zoon zich er mee bezig gaan houden, daarbij geassisteerd door ex-rechercheur Zedendelicten Theo de Rooy. Joop en Theo werken al lang samen, maar nu komt er aanvulling: de vriendin van Joop, Carina, staat te trappelen om te laten zien wat zij zoal kan.
De ‘echte’ politie is niet altijd even blij met hun werk, zeker nu het niet meer Hamelink senior is die de scepter zwaait, maar gelukkig is er Leon Francke, de lijkschouwer die in ruil voor een biertje veel details prijsgeeft en hen op deze manier vaak op weg helpt.

Terwijl Joop en Theo nog zitten te bedenken hoe ze de Somaliër op kunnen sporen, krijgen ze een anonieme e-mail. Die verwijst naar een homobar in Antwerpen.
Inderdaad kunnen ze vanaf daar het spoor volgen.
Meerdere mails van die onbekende afzender volgen en naarmate de zaak zich ontwikkelt vallen er meerdere slachtoffers.

Carina bewijst dat ze een aanwinst is voor het team en dat is fijn want met Richard gaat het niet best. Het verhaal van haar ontwikkeling tot detective plus de privébesognes en het gekissebis van de andere speurders zorgen er voor dat het geheel bijna gezellig wordt.
Bijna: want vergis je niet: er gebeuren hele akelige dingen, er is een moordenaar actief - misschien wel meer dan één!– er wordt wel degelijk veel gevraagd van bureau Eyewitness.

Het verhaal speelt zich af in en rond Terneuzen, we wandelen – of rennen! – mee door de straten van de stad, en bezoeken meerdere horecagelegenheden.
Behalve de actualiteit is er ook het verleden. Martha vertelt daar graag over!
Het zijn zijsporen, maar die storen geenszins. Ze verlevendigen het verhaal.

Wim Hendrikse verwerkt ook regelmatig momenten waarin even in het kort herhaald wordt waar het ook al weer over gaat, daarbij een enkele keer in overbodige herhaling vervallend.
Rust Zacht is een fijne thriller die je graag leest, zoals menig lezer van de eerdere Eyewitnessboeken je al had kunnen vertellen. Je speurt namelijk als lezer mee: wie is hier degene die anderen naar het leven staat? En wat is zijn of haar motief?
Wie stuurt die e-mails en hoe kan het dat die persoon zo goed lijkt te weten hoe de stand van zaken is?

Wim Hendrikse (1958) schreef reeds drie boeken in de Eyewitness-serie: Bloedband (2018), Duister verleden (2019) en Jeugdzonde (2021).

ISBN 9789464629736 | Paperback| 341 pagina’s | Uitgever Aspekt | mei 2023

© Marjo, 15 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

JeugdzondeJeugdzonde
Eyewitness Thriller Deel 3
Wim Hendrikse


Joop Hamelink, die met zijn vader een detectivebureau heeft in Terneuzen, wordt geconfronteerd met het verleden, een zomerkamp van heel lang geleden. Eigenlijk weet hij er zelf niet zo veel meer van, hij was een buitenstaander, hij bemoeide zich nauwelijks met zijn klasgenoten. Maar hij herinnert zich wel dat tijdens het zomerkamp een jongen verdween. Mario de Vries werd nooit meer gezien. Maar dat is intussen al vijfendertig jaar geleden, waarom is er nu iemand bezig om de zaak op te rakelen? En nog wel op een gruwelijke manier.


Het begint namelijk met een usbstick die een onbekende aan Joop stuurt. Daarop ziet hij een filmpje: iemand sterft een vreselijke verstikkingsdood. Joop herkent het slachtoffer, een klasgenoot van toen.
Als Lisa Jansen hem wil spreken is hij daar niet zo happig op, ze is immers journalist! Lisa zat eveneens bij hem in de klas en was zijn eerste vriendinnetje. Als zij zich verdiept in het verleden, heeft ze het vermoeden dat ze gestalkt wordt. Ze vraagt Joop om samen te werken.


‘Ik begin bang te worden. Daarom wil ik de resultaten van mijn onderzoek bij jou neerleggen. Het is een soort levensverzekering, voor het geval mij iets overkomt.’


Lisa vertelt hem dat het slachtoffer uit het filmpje, ene Rob de Boer, in het verleden bijna iemand vermoord heeft door een plastic zak over zijn hoofd te trekken. Precies de manier waarop hij nu zelf om het leven is gekomen. Zijn slachtoffer van toen was Jeffrey Marcus. Joop kan het zich niet herinneren.
Hoewel hij eigenlijk niet wil samenwerken met Lisa - hij vertrouwt haar niet - heeft hij haar nodig: zij weet veel meer dan hij zich kan herinneren over die ene avond op dat kamp in La Roche. Dat vertelt ze hem dan ook. Maar kent zij dan wel de hele waarheid?


Terwijl er meer slachtoffers vallen, en er een schedel gevonden wordt, die van de verdwenen jongen blijkt te zijn, komt Joop er achter dat er vijfendertig jaar geleden veel gebeurd is waar hij niets van weet. Er waren ook meisjes bij betrokken, Carol en dus Lisa.


Natuurlijk gaat Joop bij zijn vriend langs, Theo de Rooy, die rechercheur is bij de afdeling Zedendelicten. Samen proberen ze uit te zoeken wie de waarheid vertelt en wie er liegt, als de betrokkenen om de hete brij heen draaien.  Richard, Joops vader speurt ijverig mee, hij is een kei in computerzaken. Maar hij is ook een oude, kwetsbare man, Joop weet dat hij dat niet moet vergeten!
Joop gaat samen met Theo op zoek naar de betrokkenen om met hen te praten, een lastige taak! Al die geheimen, al die verwikkelingen, al die vragen die ze moeten zien te beantwoorden en intussen de zorgen om het thuisfront, het is een zware tijd voor Joop.

De twee vrienden zijn de tegenpolen van de veelal gelikte, stoere speurders in doorsnee thrillers. Zij zijn zeker net zo gedreven, maar tegelijk ook zo gewoon. Rouwdouwers zijn het, mannen van actie, die eerder handelen dan nadenken en plannen. Dat maakt hen alleen maar sympathieker.
Ook hun privéleven is ‘normaal’, niet probleemloos, dat niet, maar hun achtergrond is herkenbaar voor de lezer. Bovendien is ook in dit boek de couleur locale aanwezig. Met Joop en Theo doorkruisen we Terneuzen en omstreken, we gaan zelfs de grens over.


Met een achterliggend ‘Cherchez la femme’-element, een beetje reclame af en toe en mooie zinnen als ‘hun ogen schampten elkaar’, is ook deze Eye-witnessthriller met veel spannende scènes een aanrader!


Wim Hendrikse (1958) is een Nederlandse schrijver, met name van een aantal boeken over David Bowie en van boeken uit het thrillergenre.
In 2016 verscheen zijn eerste thriller: Familiegeheimen. Daarna volgden drie delen in de Eyewitness-reeks: Bloedband (2018), Duister verleden (2019) en Jeugdzonde (2021).


ISBN 9789464248890 | paperback | 372 pagina's | Uitgeverij Aspekt | november 2021

© Marjo, 18 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Duister verledenDuister verleden
Eyewitness Thriller Deel 2
Wim Hendrikse

Joop Hamelink gaat bij zijn ouders op bezoek. Werkbezoek deels, want zijn vader runt een detectivebureau, Eyewitness genaamd die lezers van Familiegeheimen en/of Bloedband zeker kennen.
Heeft Joop iets te maken met de vondst van botten bij graafwerkzaamheden aan de nieuwe zeesluis in Terneuzen? Of is hij betrokken bij het onderzoek naar moord van zes maanden eerder. Toen was Erik in het donker van de nacht op weg naar huis en trof een man die er verdacht uit zag en zich zo ook gedroeg. Een inbreker? Erik probeerde zich doodstil te houden, maar het geritsel van de bladeren verried hem. Erik heeft het met zijn leven moeten bekopen. Het ziet er niet naar uit dat deze zaken iets met elkaar te maken hebben, dus Joop benadert ze een voor een.


De botten blijken van een baby te zijn en behoorlijk oud. Maar er wordt een interessant voorwerp gevonden bij de overblijfselen: een barnstenen engeltje. Een voorwerp als dat duikt later ook op andere plaatsen op. Het wordt nog interessant, vindt Joop.
Intussen heeft zijn vriend inspecteur Theo de Rooij hem benaderd: kan Joop eens contact leggen met Linda Francken, de archeoloog die betrokken is bij de zaak van de baby? Er is ingebroken in haar huis.
Bij Linda hoort Joop over het overlijden van haar moeder en het verdwijnen van haar zus. Die zou in een sekte ergens zitten, maar laat niets van zich horen.
Linda vraagt Joop het een en ander uit te zoeken, maar hij voelt zich er niet echt prettig bij.


Intussen is zijn vaders gezondheid er niet beter op geworden, zijn moeder maakt zich grote zorgen. Maar vader Hamelink wil niets weten van rustig aan doen, ook niet wat drank betreft, en hij is een whizzkid op de computer. Zonder hem zou Joop niet veel verder komen.


Terwijl het verhaal zich langzaam ontvouwt, krijgt de lezer veel informatie mee over Zeeland, waar het verhaal zich dus afspeelt. Over het verleden, toen er zich van alles afspeelde aan de grens van Nederland-België, over de watersnood, terwijl in het heden er die geheimzinnige sekte is, waar maar weinig leden zijn. Is Katrina daar inderdaad?
En dan is er nog het raadsel van die barnstenen engeltjes. Stof genoeg voor de nieuwsgierige lezer.


Het is een vrij ingewikkeld verhaal, maar doordat er vaak pauzes ingelast worden en ook de detective alles dan weer op een rijtje zetten, is het goed te volgen. Officieel een thriller waarin akelige moorden plaats vinden, is dit echter vooral een lekker vlot verhaal met een goede spanningsboog, waarin de couleur locale en speurders die gewoon mensen zijn en fouten maken, zorgen voor een onverwachte gemoedelijkheid. Toch zijn er af en toe onverwachte wendingen waardoor de spanning er in blijft.


Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zeeland. Naast biograaf van David Bowie is hij schrijver van ‘gezellige’ thrillers over vader en zoon Hamelink en hun detectivebureau Eyewitness.


ISBN 9789463385466 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Aspekt | mei 2016

© Marjo, 14 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bloedband Bloedband
Eyewitness Thriller Deel 1
Wim Hendrikse


Hoewel Joop Hamelink als detective en Theo als rechercheur van de afdeling Zeden wel wat gewend zijn schrikken ze zich te pletter als precies voor hun neus iemand in het water springt. De mannen zitten aan de Axelse kreek wat te praten en kijken verbijsterd toe ‘als het water steeds grotere kringen vormt boven een lichaam dat kopje onder was gegaan.’
Theo springt in het water en haalt een jong meisje boven. Ze brengen haar naar Joops vader, die in een seniorenwoning in Hoek woont met zijn vrouw. Vanuit deze woning runnen vader Richard en zoon Joop het detectivebureau Eyewitness, dat op het moment erg rustig is.

Ellis Koster sprong evenwel niet voor niets in de buurt van deze mannen, zij wil dat zij een zaak onderzoeken, maar ze kan niet betalen, zegt ze. Ellis blijkt de dochter van een man die twee jaar eerder dood is aangetroffen in zijn eigen huis. De zaak werd niet opgelost. Ellis vertelt dat ze nachtmerries heeft over een man met een zwarte kap op, met een vreemde tattoo in zijn nek.


Ook al geloven Theo en Joop het meisje niet, ze raken wel geïntrigeerd door hetgeen ze vertelt. En Joop heeft alle tijd, net als zijn hoogbejaarde vader.
Hun onderzoek leidt naar Club 69, waar Jonathan Koster de beveiliging regelde. Daar spelen zich nog steeds duistere zaakjes af. Joop gaat onorthodox te werk en komt nogal eens in gevaarlijke situaties terecht. Er zijn meer verdachte sterfgevallen: is het ongeluk waarbij Lady Donna, een gastvrouw uit de club, om het leven kwam echt een ongeluk geweest? Deze vrouw speelt een grote rol, zij heeft eenzelfde tatoeage als de man die ze zoeken.
De eigenaar van de club probeert Joop te intimideren.
Het is nog maar de vraag of onze speurders heelhuids en met de oplossing uit dit warrige zaakje weten te komen!


‘Bloedband’ is de tweede thriller van Wim Hendrikse. De schrijver woont zelf in Axel en hij laat het verhaal zich afspelen in de omgeving van Terneuzen en Hulst. Je kan zo met het boek in de hand door de straten lopen en met Joop Hamelink allerlei clubs en bars bezoeken.
Buiten dat is het een spannend verhaal, met een bijzondere detective, de 92 jarige Richard Hamelink, die met de goede zorgen van zijn vrouw, zijn mannetje nog staat. Thuis achter de computer, dat wel…


De spanning wordt nog verhoogd als op een bepaald moment de dader ook zijn zegje gaat doen. In cursieve tekst lezen we over zijn achtergrond en plannen.
De stijl is gezellig. Dat klinkt misschien vreemd als je het over een thriller hebt, maar er zijn heel veel huiselijke scenes in dit boek, en ook de manier waarop Joop en Theo hun onderzoek doen, vooral in genoemde bars, met veel drank er bij, draagt daartoe bij.


Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zeeland. Hij publiceerde sinds 2005 zes boeken en werkte mee aan vijf bundels korte verhalen. In 2008 publiceerde hij de bestseller David Bowie, Een ster die op aarde viel.


ISBN 9789463383950 | Paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Aspekt | april 2018

© Marjo, 20 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven