Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Antti Tuomainen


De genezerDe genezer
Antti Tuomainen


‘We worden niet verrast door de dingen die we nog niet kennen, maar door de dingen waarvan we dachten dat we ze kenden terwijl dat niet zo blijkt te zijn.’


In de wereld zoals die in het boek beschreven wordt is het snel bergafwaarts gegaan met onze aardbol. Het milieu is helemaal naar de knoppen, meer dan de helft van de wereldbevolking - wie er nog over is dan - is op de vlucht, er is nauwelijks meer genoeg te eten voor al die hongerigen, laat staan onderdak, en het klimaat is verslechterd: het regent continu, waardoor er gaten vallen in wegen en huizen verzakken. Ziektes worden epidemieën en zijn niet meer tegen te houden, en op straat is het niet veilig meer.
In die wereld proberen Tapani Lehtinen en zijn vrouw Johanna er het beste van te maken.


Maar dan slaat het noodlot toe: Johanna, die onderzoeksjournalist is, heeft al een etmaal niets van zich laten horen. Dat is compleet tegen haar gewoontes in en Tapani maakt zich zorgen. Te meer als de fotograaf die bij haar was ook niet terugkeert.
Tapani schakelt de politie in, maar die is onderbemand: teveel misdaden en te weinig agenten.
Ze werken liever aan een grote zaak: er is iemand die complete gezinnen uitmoordt; gezinnen waarvan de hoofdkostwinner een bankdirecteur is, of de directeur van een fabriek die slecht is voor het milieu. Dat is dan ook de achterliggende reden: die mensen hebben deze slechte tijden op hun geweten, vindt de moordenaar. Hij zal de wereld van hen bevrijden cq genezen. Zo wordt hij genoemd: ‘De Genezer’.  De politie heeft wel een verdachte maar die is al vijf jaar dood! Als Tapani ontdekt dat zijn vrouw bezig was met een artikel over de Genezer, moet hij wel zelf op onderzoek uit. Dat levert heel onverwachte situaties op. De bodem onder zijn bestaan dreigt weg te vallen.
Wie is die doorgedraaide milieuactivist? Waar is Johanna?


Op het moment dat je denkt dat je een pure milieuthriller zit te lezen, slaat het plot om, en wordt het meer een ’romantische’ thriller. Het verhaal heeft twee kanten, maar het is vooral de naargeestige akelige sfeer van een bijna apocalyptische wereld die blijft hangen. De romankant, Tapani en Johanna, doet er minder toe. Ik had de voorkeur gegeven aan wat meer evenwicht, misschien tussenstukjes verteld vanuit de persoon Johanna, zonder te verklappen waar ze is en waarom.


ISBN 9789400501188 | paperback |208 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2013
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

© Marjo, 8 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altDe genezer
Antti Tuomainen

Tapani Lehtinen maakt zich zorgen. Hij heeft nu al een etmaal niets van zijn vrouw Johanna vernomen. Ze belde om te zeggen dat ze wat later thuis zou komen van haar werk als onderzoeksjournalist en daarna bleven verdere berichten uit. Tapani en Johanna vormen een hecht stel en wanneer ze niet bij elkaar zijn bellen ze elkaar meerdere keren per dag. Tapani belt keer op keer naar het mobieltje van Johanna maar niemand neemt op.

Dit verhaal speelt zich af in Helsinki, ergens in de nabije toekomst. Onze planeet verkeert in een slechte staat en grote delen van de wereld zijn onbewoonbaar geworden. In tien jaar tijd is het heel hard gegaan.

“Achteraf was het natuurlijk makkelijk te zeggen dat alle voortekenen toen al aanwezig waren geweest: de steeds drogere zomers, die zich tot ver in het najaar uitstrekten; de regenachtige winters en de wind die steeds verder in hevigheid toenam; het nieuws over de honderden miljoenen mensen die over de aardbol zwierven, en de exotische insecten die ongemerkt ook hier door de tuin en over je huid kropen en die borreliose, malaria, leishmaniasis en encefalitis verspreidden.”

Helsinki verkeert in staat van verval en wordt geteisterd door de gevolgen van hevige regenbuien. Er heerst totale anarchie. Bewakingsbedrijven – die als paddenstoelen uit grond schieten – proberen orde in de chaos te scheppen maar dit lijkt alleen maar averechts te werken. Het is gebeurd met de aarde zoals wij deze kennen. Gelukkig hadden Tapani en Johanna elkaar nog. Maar nu is Johanna weg en ook de fotograaf die met haar mee was, is niet huiswaarts gekeerd. De politie is vriendelijk maar onderbemand, zij kunnen Tapani niet helpen. Er rest hem niets anders dan zelf op onderzoek uit te gaan. Hij wil Johanna terug, kan niet zonder haar.

Wanneer Tapani de gegevens en computerbestanden van Johanna inkijkt, ontdekt hij dat ze werkte aan een artikel over De Genezer. De Genezer blijkt een doorgedraaide milieuactivist te zijn. Hij moord hele gezinnen uit. De politie heeft een verdachte op het oog. Er is echter een probleem, de man die verantwoordelijk zou zijn voor de moordpartijen is al vijf jaar dood!

Met hulp van taxichauffeur Hamid – die hem door het gevaarlijke Helsinki loodst – trekt Tapani elke mogelijke aanwijzing na. Hij steekt zijn neus in zaken die hem het leven kunnen kosten. Het spoor blijft leiden naar De Genezer. En dan komt Tapani erachter dat Johanna’s verleden geheimen voor hem herbergt. Wat is haar band met de man die zich De Genezer noemt?

De genezer is het eerste boek van Antti Tuomainen dat in Nederland verschijnt. Het boek heeft de Clue Award gewonnen voor beste Finse misdaadroman. Het verhaal is heel indringend. Is dit een mogelijk scenario waar we met zijn allen op afstevenen? De auteur onderbouwt het verhaal zo overtuigend dat het me af en toe de stuipen op het lijf joeg. De groeiende wanhoop van Tapani maar ook zijn vastbeslotenheid om door te gaan, zijn griezelig goed beschreven. Evenals zijn liefde voor Johanna, ze hebben alleen elkaar nog. In een wereld die geteisterd wordt door (natuur)geweld en waarin vriendschappen minder hecht blijken dan gedacht, klampten deze twee mensen zich aan elkaar vast. Wanneer Johanna spoorloos blijft, is Tapani bereid tot het uiterste te gaan. En ik ging tot het uiterste om dit boek zo snel mogelijk uit te lezen.

ISBN 9789400501188 | paperback |208 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2013
Vertaald door Annemarie Raas

© Annemarie, 21 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven