Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Conny Braam


Het beest van Kruger
Conny BraamWe bevinden ons in het huidige Zuid-Afrika. Nelson Mandela ligt op sterven.
Mpho Langa, fiscaal rechercheur bij de Zuid-Afrikaanse belastingdienst in Pretoria, bezoekt haar moeder op de Leopard Lodge in Phalaborwa, aan de rand van het Krugerpak.
Dit park, dat lodges, Afrikaanse hutten, verhuurt aan safaritoeristen, wordt gerund door Victoria Erasmus, die nog maar kort geleden haar man Harry verloren heeft. De moeder van Mpho, Wilhelmina, is de rechterhand van Victoria, samen met de oude nachtwaker Elijah, een oud verzetsstrijder van het ANC.


De Nederlandse journaliste Tess, huurt een lodge op uitnodiging van oom Harry, die contact met haar had opgenomen over een dringende zaak waar zij de primeur van zou krijgen. Hij wilde zijn informatie niet mailen, dus Tess reist af naar Phalaborwa, maar als ze arriveert, blijkt oom Harry al te zijn overleden. 
’s Nachts hoort Tess een schreeuw en vervolgens een schot.
Ze weet niet of het in haar droom gebeurd is, of in het echt. De volgende morgen wordt er vlak bij haar lodge een dode blanke man gevonden.
Het blijkt te gaan om de Zuid-Afrikaan Ferdi van Vuuren. Kort daarna wordt ook zijn broer, Vossie van Vuuren vlakbij Leopard Lodge vermoord.
Intrigerend genoeg werd het lichaam van Ferdi van Vuuren op exact dezelfde plaats gevonden als het dode lichaam van Sipho, de enige zoon van Elija, die in 1990 door een kogel vermoord werd. Sipho was halverwege de jaren tachtig de grens over gegaan om zich aan te sluiten bij het gewapend verzet tegen de apartheid.


- Alle gebeurtenissen die in verband staan met de moorden op de beide broers leiden terug naar die periode in 1990. Een grimmige periode, net na de vrijlating van Nelson Mandela, waarin de blanken boeren van de Afrikaner Weerstandbeweging, die het schip onder zich voelde zinken, tot de tanden bewapend, een spoor van verwoesting door het land trokken.
Er gebeurde in het Krugerpark toen veel dingen die het daglicht niet konden verdragen. Er werden rekruten opgeleid die de zwarte bevolking onderweg naar hun werk aanvielen en die in townships vrouwen en kinderen afslachtten, dit alles om het land, zo vlak voor de verkiezingen, zoveel mogelijk te destabiliseren. -
 
Het is de taak van sergeant Nocks Magope om te onderzoeken wie de moorden op de beide broers op zijn geweten heeft en wat de connectie met het verleden is. Voor hij dat ontrafeld heeft moet hij zich worstelen door een woud van valse beschuldigingen en intimidatie.
Er staan grote belangen op het spel, veel groter dan hij zich bij aanvang van deze zaak voor had kunnen stellen.


Ook Mpho had zich bij aanvang van het reisje naar haar moeder niet kunnen vermoeden in wat voor web van intriges, bedrog en bedreigingen zij terecht zou komen, zeker als ze ook beroepsmatig bij de zaak betrokken raakt. Ze komt een belastingfraude op het spoor die zijn weerga niet kent en waar een crimineel netwerk aan ten grondslag ligt. Bovendien lopen er allerlei lijntjes tussen het verleden en het heden die nauw verbonden zijn met de mensen die zij lief heeft. Wat is hun rol in deze geschiedenis, zijn hun handen wel zo schoon als zij hoopt, of moest er misschien nog een oude rekening vereffend worden?


Na het lezen van de achterflap van dit boek kon ik me bijna niet voorstellen dat de werelden van de fiscale recherche, de anti apartheidsbeweging, de wildstroperij in de parken en de Afrikaanse toeristenbranche tot één spannend verhaal over heden en verleden te smeden zouden zijn, maar het lukt Conny Braam wonderwel.
Als  een van de oprichters van de anti- apartheidsbeweging Nederland was zij nauw betrokken bij de anti-apartheidsstrijd, ze kent de pijn van het oude en nieuwe Zuid-Afrika van binnenuit en dat voel je als lezer. Zodoende is het niet alleen een prima literaire thriller geworden waarbij je wilt weten hoe het nu precies zit, maar kom je ook het nodige over het verleden van Zuid-Afrika te weten.
Aan het eind zijn bijna alle stukjes van de puzzel compleet, maar niet allemaal, wat mij recht leek te doen aan het huidige Zuid Afrika.


ISBN 9789461561510 Paperback 319 pagina's Uitgeverij Bertam + de Leeuw, 24 april 2014

© Willeke, 28 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven