Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Cilla & Rolf Börjlind


De Samaritaan
Rönning & Stilton 7
Cilla & Rolf Börjlind


Het boek begint met een ik-figuur die op de vlucht lijkt te zijn. Wie dit is, wordt redelijk snel duidelijk als de ik-figuur later weer aan het woord is. Dan weten we ook voor wie deze persoon op de vlucht was.


Olivia Rönning wordt vermist en Tom Stilton, die zich samen met z’n vriendin Luna heeft teruggetrokken op een eilandje in de archipel voor Stockholm, voegt zich bij Lisa Hedqvist om naar Olivia op zoek te gaan.  Lukas, de partner van Olivia, lijkt zich geen zorgen te maken over haar verdwijning, maar dat is vooral een manier om zichzelf te beschermen. Als hij zich wel zorgen zou gaan maken, zou hij volkomen instorten en dat wil hij niet, nu hij z’n leven een beetje op de rails heb. In de eerdere boeken uit de serie hebben we namelijk kunnen zien dat Lukas ernstige psychische problemen heeft gehad.


Olivia blijkt ontvoerd te zijn door Sara, een vrouw die er van overtuigd is dat Lukas de ware is voor haar. Ze wil dan ook dat Olivia uit het leven van Lukas verdwijnt.
Sara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder heeft in haar jeugd het huis in brand gestoken, waarbij de vader van Sara en haar broer Oskar, om het leven zijn gekomen. De moeder belandde hiervoor in de gevangenis en Sara en Oskar belandden bij hun tante Ellinor. Hoe haar jeugd daar was, ontdekken we in de loop van het boek. Op een gegeven moment hoort Olivia Sara een telefoongesprek voeren met iemand waarover ze later zegt dat deze persoon haar leven heeft verwoest.


De zoektocht naar Olivia leidt naar een afgelegen boerderijtje, dat in brand blijkt te staan. Er wordt het lichaam van een vrouw in gevonden en later blijkt dat deze vrouw door geweld om het leven is gekomen.


Het verhaal speelt zich af midden in de corona-pandemie en dat speelt ook zeer belangrijke een rol in het boek. Mette Olsäter is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het transport van de vaccins. Er zijn namelijk signalen dat er fanatieke tegenstanders van vaccinaties het daarop gemunt hebben. Het lijkt er op dat er bij een transport met vaccins elders in Europa de koeling is gesaboteerd, zodat deze onbruikbaar zijn geworden. Later lijken er ook ergens gevaccineerde mensen aan een vergiftiging overleden te zijn. Kortom, genoeg redenen om beter op de vaccins te letten.


Er is een groep, waarvan de leider De Samaritaan genoemd wordt, die gelooft dat de wereld geregeerd wordt door een genootschap van satanistische pedofielen, die kinderbloed drinken om jong te blijven. Volgens deze groep zijn zowel de pandemie, als het vaccin bedoeld om de bevolking te decimeren, kortom het hele Qanon verhaal.
Intussen haalt een visser op een meer in Zuid Zweden een kreeftenfuik met een aangevreten lichaam uit het water...


Het is weer een heel spannend verhaal geworden, waarbij allerlei zaken met elkaar te maken blijken te hebben. Tom Stilton belandt met corona in het ziekenhuis, wat nog voor een extra spanningslaagje zorgt.


ISBN 978 94 005 1148 4 | Paperback | 368 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2022
vertaald door Corry van Bree

© Renate 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Koudvuur
Cilla & Rolf Börjlind

Het boek begint in Noord-Thailand, waar een jongen, met diepe wonden aan zijn rug, van het prikkeldraad waar hij onderdoor is gekropen, met een zak, die papaverplanten blijkt te bevatten, aan boord van een boot klimt en daar met een paar andere jongens opium rookt.

In het volgende hoofdstuk wil Kaj Brovall met z’n vrouw en dochter vertrekken voor een skivakantie. Als hij de auto start, volgt een verwoestende explosie. Kaj Brovall en z’n dochter zijn op slag dood en z’n vrouw, officier van justitie Malin Brovall vertoont nog zwakke tekenen van leven.

Mette Olsäter heeft de leiding over het onderzoek, dat in verschillende richtingen gaat. Malin Brovall deed onderzoek naar een verdachte terreurcel en ze heeft een dreigmail gekregen. Een onderzoek gaat dan ook naar deze terreurcel uit. Dit onderzoek krijgt het grootste team en leidt er uiteindelijk toe dat een aantal leden van de terreurgroep wordt opgepakt en dat op het laatste nippertje een aanslag voorkomen wordt.

Olivia Rönning en Lisa Hedqvist vormen het laatste team, dat onderzoek moet doen naar oude zaken waar Malin Brovall bij is betrokken. Het onderzoek leidt uiteindelijk naar Lukas Bengtsson, wiens oudere broer ondanks zijn ontkenning was veroordeeld voor een ernstige verkrachting. Lukas Bengtsson was verontwaardigd geweest over het vonnis en had meerdere hatelijke opmerking tegen Malin Brovall gemaakt. Kort na het vonnis had de moeder zelfmoord gepleegd, iets wat Lukas toeschreef aan de veroordeling van z’n oudere broer en hij had een dreigbrief geschreven.
 
Dat was weliswaar al een tijd geleden, maar Olivia besluit dit spoor toch verder te onderzoeken. Op internet is de man niet echt terug te vinden, ze vindt z’n naam alleen op de website van een kleine uitgeverij, als auteur van een verzameling prozagedichten met de titel Koudvuur. In het antiquariaat van Ronny Redlös vindt ze dit boek en ze mag het mee naar huis nemen. Bij het lezen wordt ze gegrepen door de schrijfstijl. Het boek doet haar veel en op de foto vindt ze de auteur heel aantrekkelijk. Olivia weet te achterhalen waar hij woont en besluit hem op te zoeken. Als ze bij z’n huis komt, blijkt er een feest aan de gang te zijn en Lukas vraagt haar binnen.

Later blijkt dat Lukas te zien is op bewakingsbeelden die in de buurt van het huis van de familie Brovall gemaakt zijn, terwijl er ook andere aanwijzingen zijn, die naar hem wijzen als de dader van de aanslag. Lukas ontkent weliswaar iets met de aanslag te maken hebben, maar hij lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis en wordt uiteindelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij krijgt dan ook tbs met dwangverpleging en belandt in een psychiatrische kliniek. Hiermee is de zaak afgesloten, maar het laat Olivia toch niet los.

Tom Stilton bevindt zich intussen in Thailand, waar hij zich samen met z’n vriendin Luna heeft teruggetrokken in de yogaretraite van zijn halfzus Aditi in Mae Phim. Hij heeft op de Filipijnen iemand vermoord en daar heeft hij nog steeds last van. In datzelfde Thailand reist een vrouw in een rolstoel van Mae Phim naar Bangkok, waar ze naar een man in het zwembad van het hotel gadeslaat. Later belt ze een nummer in Stockholm. (Dit telefoontje, dat op de achterflap genoemd wordt, komt pas helemaal aan het eind van het boek terug.)

Aditi vertelt Tom dat een vrouw met de naam Veronica Wadner hem wil ontmoeten. Hij voelt daar niet veel voor, maar laat zich uiteindelijk toch overhalen. De vrouw zit in een rolstoel en zegt dat ze hem wil spreken, omdat hij politieagent is geweest. Ze praten een tijd met elkaar en Veronica Wadner vraagt hem om iemand voor haar te vinden. Ze heeft een foto van de man en zeg dat ze hem een tijdje geleden bij het zwembad van een hotel heeft gezien. Een dag later besluit Tom dat hij de opdracht aanneemt en hij begint in het hotel in Bangkok.

Het verhaal beweegt zich tussen Zweden en Thailand en het blijft tot het einde onduidelijk hoe de zaken precies in elkaar zitten. Het is weer zeer spannend en het privéleven van de hoofdpersonen krijgt veel aandacht. Dat is ook niet zo vreemd, omdat het deels nauw verweven is met de zaken waar aan gewerkt wordt. Bij de boeken uit deze serie is het vrij belangrijk dat ze in de juiste volgorde gelezen worden, omdat je anders misschien meer weet dan je zou moeten weten.

ISBN 978 94 005 1202 3 | Paperback | 362 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2019
vertaald door Corry van Bree

© Renate 16 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bevroren goud
Deel 6 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf Börjlind

Het boek begint met een proloog die zich in 1999 afspeelt.
Arne Rönning heeft z’n dochter Olivia, die op dat moment 12 jaar is, meegenomen naar z’n werk. Ze heeft pijn in haar keel en wil niet naar school. Z’n vrouw moet die ochtend in de rechtbank zijn en hij wil z’n dochter ook niet alleen thuis laten. Olivia bladert wat in een deel van de serie Scandinavische Misdaadkronieken (misschien niet de meest geschikte literatuur voor een meisje van 12, maar Arne wil geen ruzie met z’n dochter en laat haar dus maar).

De cheffin van Arne, Mette Olsäter, komt z’n kamer binnen met een vel papier in haar hand. Er is een losgeldbrief opgedoken in de zaak van de vermiste Frederik Kaldma (de voornaam, lezen we overigens pas later in het boek). De brief is in het Spaans geschreven en komt wat vreemd over. Later duikt ook z’n collega Tom Stilton op in de deuropening met ander nieuws over de zaak. En zo zien we 3 hoofdrolspelers van het boek bij elkaar.

Dan maken we een sprong in de tijd naar 2019. In het Radtjagebergte bij Arjeplog (een plaats die de fans van de boeken van Sjöwall en Wahlöö waarschijnlijk wel bekend voor zal komen) wordt het lichaam van een onbekende man gevonden. Olivia Rönning, die net terug is van een vakantie in Mexico, samen met Lukas Bengtsson, met wie ze een relatie heeft, wordt door haar chef naar Arjeplog gestuurd om deze zaak te onderzoeken. Ze zal hulp krijgen van de plaatselijke politie en er is een trein naar Umeå voor haar geboekt. Van daar af moet ze zelf zien hoe ze in Arjeplog kan komen. In Umeå maakt ze kennis met de patholoog-anatoom die zich met het gevonden lichaam bezig heeft gehouden. Het is van een man met rood haar, die een stuk van de middelvinger van z’n linkerhand mist.

In Jäkkvik, een plaatsje tussen Arjeplog en de Noorse grens, duiken rond dezelfde tijd een man en een vrouw op in een supermarkt. Ze spreken Spaans en zeggen dat ze uit Spanje komen.

Olivia reist intussen in een huurauto naar Arjeplog, waar ze het politiebureau bezoekt. De volgende dag vliegt ze met helikopterpiloot Pekka Karvonen naar de plaats waar het lichaam gevonden is. Onderweg belanden ze in een sneeuwstorm en de helikopter stort neer. Olivia ontdekt dat Pekka bij de crash zwaargewond is geraakt en probeert het bloeden te stelpen met haar shirt. De boordradio is kapot en Olivia gaat op zoek naar hulp. Daarbij beland ze in een plaatsje dat kennelijk alleen bewoond is als het jachtseizoen geopend is.

Inmiddels is men op zoek naar de vermiste helikopter en Pekka wordt nog op tijd gevonden door een legerhelikopter. Olivia is nog altijd zoek en beland op een gegeven moment in een huisje, waar ze een kaart met een kruis er op vindt. Ze krijgt een klap op haar achterhoofd en als ze bijkomt is ze geboeid. Ze heeft een zak over haar hoofd en hoort een man en een vrouw die Spaans praten, een taal die ze goed beheerst. Helaas hoort ze daardoor ook wat ze liever niet wil horen. De vrouw zegt namelijk tegen de man dat hij haar dood moet schieten. Er wordt een schot afgevuurd en er slaat een deur dicht, maar Olivia blijft in leven. Ze weet zich los te maken en haalt de afgeschoten kogel uit de muur. Olivia verlaat de hut en weet haar belagers te achterhalen. Door een ongelukkig toeval ziet de man haar en ze schieten op elkaar, hetgeen de man niet overleefd. De vrouw blijkt in een hut te zitten en schiet Olivia neer. Daar er een helikopter overvliegt, die op zoek is naar Olivia, slaat de vrouw vervolgens op de vlucht en Olivia wordt gevonden.
 
Ze belandt in het ziekenhuis en Mette Olsäter belt Tom Stilton op, die zich in Thailand bevindt, om hem hiervan op de hoogte te stellen. En zo begint een nieuw avontuur van Olivia Rönning en Tom Stilton. Het lichaam dat in het Radtjagebergte is gevonden, is de 20 jaar geleden verdwenen Frederik Kaldma.
 
Het is weer een spannend verhaal, dat allerlei kanten op gaat. Het privéleven van Olivia speelt een belangrijke rol in het boek. Haar verhouding met Lukas is niet echt zonder problemen. Lukas heeft psychische problemen gehad en kan een terugval krijgen. Hij is in een eerder boek ten onrechte in de gevangenis beland voor het opblazen van een auto. Bovendien is er nog een stalker, die meent de juiste vrouw voor Lukas te zijn.
 

ISBN 978 94 005 1148 4 | Paperback | 368 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2020
vertaald door Corry van Bree

© Renate 6 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WiegeliedWiegelied
Deel 4 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf Börjlind


Het is druk op het Centraal Station van Stockholm. Haastige forensen hebben plaatsgemaakt voor grote groepen verdwaasde vluchtelingen uit oorlogslanden als Syrië en Afghanistan. Na een lange, gevaarlijke en uitputtende reis hopen zij op een vriendelijk woord en een beetje hulp. Zelf weten zij het even niet meer.


De toegestroomde hulptroepen doen wat ze kunnen. Zo zetten vele vrijwilligers zich onvermoeibaar voor de nieuwkomers in. Ook politieagente Olivia Rönning en haar vriendin Luna zijn regelmatig van de partij. Mensen in nood laat je immers niet in de steek. Wanneer blijkt dat er een tekort aan opvanglocaties is, neemt de hartelijke Luna zelfs een compleet Syrisch gezin mee naar de aak waar ze samen met haar vriend Tom Stilton woont.


De dakloze Muriel Johansson volgt het nieuws al jaren niet meer. Haar drugsverslaving eist vrijwel al haar aandacht op. Toch valt haar blik op een ineengedoken tienermeisje dat hartverscheurend huilt. De hulpeloosheid die het meisje uitstraalt, maakt iets in Muriel los. Ze weet hoe het is om je zo ellendig te voelen. Zelf kreeg Muriel toen hulp. Van Tom Stilton, die destijds ook dakloos was, maar ook van haar vriendin Vera. Vera, die zo vreselijk aan haar einde is gekomen. Nu is het Muriels beurt om iemand te helpen.


Het meisje heet Folami en komt uit Nigeria. Ze heeft het over Boko Haram maar Muriel heeft geen idee wat dat is. Folami heeft honger en dorst. Muriel heeft wel wat geld, dat ze heeft bemachtigd door het verkopen van haar lichaam, maar dat geld is bestemd voor drugs. Toch besluit Muriel haar geld niet aan drugs maar in de supermarkt uit te geven. Daarna neemt ze, samen met Folami, haar intrek in het zomerhuis van boekhandelaar Ronny, een goede vriend. Ze vertelt niemand over het meisje want Folami is bang. Er is haar in Stockholm iets naars overkomen. Muriel hoopt dat ze in het huisje veilig zijn. Ze ziet niet dat iemand vanuit de schaduw van het bos naar het huisje gluurt.


Hoewel Oliva de vluchtelingen helpt waar ze kan, eist een nieuwe moordzaak een groot deel van haar aandacht op. In een uitgestrekt bos is het lichaam van een jongetje aangetroffen. De brute wijze waarop het lichaampje verminkt is, schokt alle aanwezigen diep. Wie heeft dit kind zo toegetakeld en vervolgens als oud vuil in het bos gedumpt? Die identiteit van het jongetje is niet bekend. Niemand heeft hem als vermist opgegeven. Olivia’s baas, Mette Olsäter, beseft meteen dat ze op een ingewikkelde zaak zijn gestuit. Het komt haar dan ook goed uit dat Tom Stilton besluit dat hij er klaar voor is zijn werk bij de politie te hervatten. Mette en Tom zijn al jaren bevriend. Ze weet maar al te goed dat Tom een zware tijd achter de rug heeft maar ze besluit hem een kans te geven. Voor hij aan lager wal raakte, was hij immers een fantastische politieman.


Veel aanwijzingen zijn er niet. Wel is er een dolk in de buurt van het slachtoffer gevonden. Bloedonderzoek wijst uit dat er bloed van het jongetje op het steekwapen zit. Wanneer de inscriptie op de dolk richting een Roemeense misdaadorganisatie lijkt te wijzen, stuurt Mette zowel Tom als Olivia naar Roemenië. Het tweetal heeft al snel door dat het leven daar een stuk harder dan in Zweden is. Zijn hun Roemeense collega’s wel te vertrouwen


Wiegelied is alweer het vierde boek van schrijversechtpaar Cilla & Rolf Börjlind. Wie voorgaande delen heeft gelezen kent de meeste personages in dit boek inmiddels behoorlijk goed. Toen ik ze in dit boek allemaal weer ontmoette, merkte ik dat ze me dierbaar zijn geworden. Niet alleen Olivia, Tom, Mette en Luna maar ook bijvoorbeeld Muriel, die wanhopig probeert te overleven. In dit boek stelt ze zich ontroerend kwetsbaar op door haar hart voor Folami te openen.


Deze aangrijpende thriller gaat over de kwetsbaarheid van jonge vluchtelingen als Folami. Ouderloze kinderen vluchten heel Europa door in de hoop ergens een nieuwe thuis te vinden. Gelukkig staan mensen als Olivia, Luna en Muriel klaar om hen te helpen maar helaas oefent de anonimiteit van deze kinderen ook een enorme aantrekkingskracht op mensen met kwalijke plannen uit. De waarheid die in dit meeslepende verhaal naar boven komt is schokkend, maar helaas niet ongeloofwaardig. Cilla & Rolf Börjlind zijn er opnieuw in geslaagd een fascinerend en compleet verhaal neer te zetten waarbij de spanning ook nog eens een enorme omvang aanneemt. Wiegelied is een nieuwe topthriller van dit ijzersterke duo. Wie nog nooit iets van ze heeft gelezen kan daar het beste vandaag nog mee beginnen!


ISBN 9789400507838 | paperback  | 368 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2017
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 14 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte dageraadZwarte dageraad
Deel 3 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf Börjlind


In de stad Höganäs, in de Zweedse provincie Skåne, is het ondenkbare gebeurd. Toen de telefoon aanhoudend bleef rinkelen liet Judith haar levenslustige kleinkind Emelie heel even alleen. Heel even maar en bovendien in de veilige beschutting van de tuin. De beller was een telefonische verkoper en Judith poeierde hem zo snel mogelijk af om zich  terug naar Emelie te haasten. Emelie bevond zich nog steeds in de zandbak waarin ze voor het telefoontje vol plezier een krokodil nadeed. Ze lag nog steeds op haar buik in het zand maar haar nek was vreemd gedraaid. Naast het lichaam stond Judiths schoonzoon Sebastian die zojuist thuisgekomen was. Hij staarde vol ongeloof naar het lichaam van zijn dochter. De kleine Emelie Andersson was dood. Iemand had de nek van het meisje gebroken.


Wie vermoordt er nu een klein, onschuldig kind? Waarom moest de uit Ghana geadopteerde Emelie Andersson dood? De ouders van Emelie zijn ontroostbaar en Judith wordt overmand door schuldgevoelens. Als ze het telefoontje had genegeerd, had haar lieve kleindochter nog geleefd. Heel Skåne en ook de rest van Zweden leeft met de rouwende familie mee.


Sinds twee maanden woont en werkt politievrouw Olivia Rönning in Höganäs. Ze heeft spijt als haren op haar hoofd en het duurt nog vier maanden voor haar contract eindigt. Olivia kan niet wennen aan de mentaliteit van haar nieuwe collega’s. In het gebied maakt het Zweedse Arisch Verzet zijn opmars. Het doel van deze racistische beweging is Zweden te “zuiveren” van alle buitenlanders. Olivia heeft gemerkt dat ook een aantal van haar collega’s twijfelachtige opmerkingen over Zweedse burgers van allochtone afkomst maken. Het bezorgt haar een onprettig gevoel.


De ouders van Emelie zijn keurige mensen zonder strafblad of duister verleden. Sebastian, de vader van Emelie Andersson werkt bij het asielzoekerscentrum. Er is een incident geweest waarbij Sebastian voor asielzoekers in de bres sprong. Heeft iemand hem dat kwalijk genomen en bij wijze van straf zijn dochter vermoord? Niet lang na de moord op Emelie krijgen ook Olivia’s oud-collega’s met een kindermoord te maken. In het bos is het lichaam van de zevenjarige Aram Mellberg aangetroffen. Ook zijn nek is gebroken. Gaat het om dezelfde dader? Beide kinderen zijn op dezelfde manier om het leven gebracht en er is nog een overeenkomst: beide kinderen hadden een buitenlands uiterlijk. Hebben de moorden een racistisch motief? Olivia en haar oud-collega Mette Olsäter bundelen hun krachten om de kindermoordenaar zo snel mogelijk te vinden. Steeds weer komt het spoor uit bij het Zweedse Arisch Verzet. De bezoekjes van Olivia aan de leider van de groep worden haar niet in dank afgenomen…


Voormalig rechercheur Tom Stilton heeft zich na een zware periode aan het zwerversbestaan ontworsteld en probeert zijn leven op orde te krijgen. Even twijfelt hij over een baan als conciërge maar dan krijgt hij van een vriend een boek in handen gedrukt dat zijn aandacht volledig opeist. In het boek bevinden zich krantenknipsels over een oude moordzaak. Een moordzaak waar Stilton zelf nog aan heeft gewerkt. De dader is nooit gevonden. Het slachtoffer was een 23-jarige, zwangere prostituee. Ze in jaren geleden op beestachtige wijze in een hotel om het leven gebracht. Wie heeft het boek met de krantenknipsels naar de tweedehands boekenwinkel van Toms vriend gebracht? Wanneer er raakvlakken tussen de moord op de prostituee en de twee dode kinderen blijken te zijn, besluiten Tom, Olivia en Mette om als vanouds samen te gaan werken in de hoop het gruwelijke mysterie op te lossen.


Wat hebben een groep internethaters, het Zweeds Arisch verzet, een vermoorde prostituee, twee vermoorde kinderen en een collectief uit de jaren zeventig met elkaar te maken? Het onderzoek naar de moord op Emelie en Aram levert uiteenlopende aanwijzingen op. Welke aanwijzing leidt naar de moordenaar? Auteurs Cilla & Rolf Börjlind lieten me opnieuw met ingehouden adem  lezen.


Zwarte dageraad  is het derde boek  van dit schrijversechtpaar. De Rönning en Stilton-reeks begon met het indrukwekkende debuut Springvloed. Beginnersgeluk? Het tweede boek, De derde stem, was echter ook bijzonder succesvol. Waar schrijverstalent soms? Na het lezen van Zwarte dageraad ben ik meer dan overtuigd van het kunnen van Cilla & Rolf Börjlind. Dit schrijversechtpaar is razendsnel naar de top opgeklommen. Hun thrillers zijn van hoog niveau, razend spannend, actueel en messcherp. Zij schrijven thrillers zoals thrillers bedoeld zijn en ik als lezer ben inmiddels hopeloos verslaafd aan deze reeks!


ISBN 9789400502185 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 12 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De derde stem
Deel 2 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf BörjlindDe derde stem is het tweede deel in de Rönning  en Stilton-reeks. In Springvloed, het eerste deel, heeft de lezer kennisgemaakt met de jonge Olivia Rönning – studente aan de politieacademie - en de zwerver Tom Stilton. Tom is een voormalig politiecommissaris maar leefde op straat toen Olivia hem voor het eerst ontmoette. Hij had zich volledig teruggetrokken uit het leven van alledag.

Door een schoolopdracht van Olivia kwam het tweetal met elkaar in contact. Tom bleek een stugge, weerbarstige man te zijn die Olivia allesbehalve vriendelijk bejegende. Toch ontstond er een band. Een breekbare band. Toen Olivia ontdekte dat Tom een belangrijke gebeurtenis uit het verleden voor Olivia had verzwegen, ontstak ze in woede. Tom wist meer over Olivia dan hij had laten blijken. Ze was geen onbekende voor hem.

In De derde stem heeft Tom het zwerversbestaan vaarwel gezegd. Hij besluit een kamer op een aak te huren. Nog altijd is hij stug en wantrouwend maar wanneer zijn oude vriend Abbas om zijn hulp vraagt, staat hij onmiddellijk voor hem klaar. De twee vrienden keren Zweden tijdelijk de rug toe en reizen naar Marseille. Tijdens de treinrit vertelt Abbas over zijn verleden. Eens werkte hij als messenwerper bij een circus. Hij leerde daar zijn grote liefde Samira kennen maar hun liefde mocht niet tot bloei komen. Samira was al bezet. Abbas is haar nooit vergeten en toen hij kort geleden ontdekte dat Samira niet meer in leven was, brak zijn hart. De beeldschone Samira was vermoord, in stukken gesneden en begraven. Iemand heeft de grote liefde van Abbas op gruwelijk wijze afgeslacht. Abbas zint op wraak. Tom heeft vanwege een oude politiezaak connecties bij de politie in Marseille en daarom doet Abbas een beroep op zijn hulp.

Olivia Rönning is inmiddels afgestudeerd maar ze weigert naar een baan bij de politie te solliciteren. Ze weet sinds kort wie haar biologische ouders zijn en ze is op zoek naar haar identiteit. Olivia is nog maar net terug uit Mexico waar ze de geboortegrond van haar moeder bezocht. Ze overweegt haar leven volledig om te gooien. Misschien dat ze iets kunstzinnigs gaat doen, net zoals haar biologisch moeder. Ook besluit ze dat ze de achternaam van haar moeder aan wil nemen. Voortaan zal ze als Olivia Rivera door het leven gaan. Met Tom heeft Olivia nog altijd geen contact. Hun gezamenlijke vriendin Mette probeert het verbroken contact tussen de twee koppige mensen te herstellen maar het beoogde resultaat blijft uit.

Terwijl Tom en Abbas door Marseille struinen, vindt er een nare gebeurtenis plaats in de straat waar Olivia opgroeide. Haar voormalige buurman Bengt Sahlmann pleegt zelfmoord. Zijn jonge dochter Sandra ontdekt het levenloze lichaam. Het totaal ontredderde meisje weet zich nauwelijks staande te houden wanneer Olivia en haar adoptiemoeder zich over haar ontfermen. Olivia’s hart loopt over van medelijden. De moeder van Sandra is tijdens de tsunami in 2004 om het leven gekomen. Nu ook haar vader niet meer leeft, is Sandra een wees. Olivia identificeert zich met het meisje en besluit haar te helpen. De hulpvraag van Sandra lijkt eenvoudig. Ze wil graag haar laptop terug. De laptop lijkt echter van de aardbodem verdwenen en dan blijkt dat Bengt Sahlmann helemaal geen zelfmoord heeft gepleegd. De vader van de intens verdrietige Sandra is vermoord.

Na het lezen van Springvloed heb ik echt uitgekeken naar dit volgende deel. Mijn geduld is beloond met een uitstekende thriller. Het verhaal zit goed elkaar waarbij de auteurs het vrijgeven van nieuwe informatie kundig doseren. Mooi is de extra dimensie die de reis naar Marseille aan de vriendschap van Tom en Abbas toevoegt. De band tussen de twee mannen wordt mooi en eenvoudig beschreven. Omdat Tom, Abbas en Olivia zich in dezelfde vriendenkring begeven, kennen de twee verhaallijnen een raakvlak en passen de gebeurtenissen goed bij elkaar.

Om De derde stem het best tot zijn recht te laten komen adviseer ik om wel eerst Springvloed te lezen. De derde stem gaat verder waar Springvloed stopt en er wordt slechts mondjesmaat naar eerdere gebeurtenissen verwezen. Een uitstekende keuze van Cilla & Rolf Börjlind want wie eenmaal aan deze serie begint, wil er niets van missen. Het enige wat tegenvalt is dat ik niet onmiddellijk aan het derde deel kan beginnen. Ik wil meer!

ISBN 9789400502178 | paperback | 381 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 7 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altSpringvloed
Deel 1 Serie: Rönning & Stilton
Cilla & Rolf BörjlindCilla en Rolf Börjlind zijn zeer geliefde Zweedse scenarioschrijvers. Zij hebben de scenario’s geschreven van onder andere de Martin Beck-films en de Arne Dahl-serie. Ik heb ze stuk voor stuk gezien en van allemaal evenveel genoten. De verhalen van Börjlind en Börjlind kenmerken zich door personages die eigenlijk doodgewoon zijn. Het zijn mensen als jij en ik met problemen die eenieder zou kunnen ervaren. Daarnaast zijn deze schrijvers ware meesters in het creëren en opvoeren van spanning. Springvloed is hun thrillerdebuut.

De drieëntwintigjarige Olivia Rönning studeert aan de politieacademie. Ze krijgt opdracht om een oude, onopgeloste politiezaak te bestuderen. Zouden de moderne technieken waar de politie tegenwoordig over beschikt verschil gemaakt kunnen hebben? Olivia kiest een zaak uit 1987 uit. Op het eiland Nordkoster is toen een onbekende, hoogzwangere vrouw verdronken. Het lichaam van de vrouw was rechtop begraven onder het zand, alleen haar hoofd stak boven het zand uit. Toen de vrouw ingegraven werd, was het eb. Ze verdronk in de springtij. Een bijzonder wrede moord.

Olivia raakt meer en meer geïnteresseerd in de zaak. Het is een opmerkelijk verhaal en het raakt haar dat de identiteit van de vrouw nog altijd niet achterhaald is. Heeft niemand de zwangere vrouw gemist? De moordzaak werd destijds geleid door commissaris Tom Stilton. Olivia is vastbesloten hem te spreken te krijgen maar Stilton lijkt van de aardbol te zijn verdwenen.

Terwijl Olivia volledig opgaat in het oude moordonderzoek heeft de politie van Stockholm iets heel anders aan haar hoofd. Een groep onbekenden heeft het voorzien op zwervers. Steeds weer worden de nietsvermoedende daklozen op brute wijze aangevallen. De mishandelingen worden steeds gewelddadiger en uiteindelijk sterft een dakloze vrouw aan haar verwondingen. Vera heette ze. Ze was een vriendin van de eveneens dakloze Jelle die totaal ontdaan is. En laat het nou deze Jelle zijn waar Olivia zo naarstig naar op zoek is! In een vorig leven heette Jelle namelijk Tom Stilton. Was is er met de politieman gebeurd? Waarom heeft hij zijn vertrouwde leven een aantal jaar geleden de rug toegekeerd? Hoe kan het dat hij zo is afgegleden?

Uiteindelijk lukt het Olivia om Jelle alias Tom Stilton op te sporen maar erg welwillend is de man niet. Het leven op straat heeft hem geen goed gedaan en erg vriendelijk is Tom niet te noemen. Maar ergens diep binnenin hem zit het speurdersinstinct nog altijd verscholen. Mondjesmaat stopt Tom de nieuwsgierige Olivia informatie over het oude moordonderzoek toe. Tegelijkertijd gebruikt Tom zijn oude vaardigheden voor nog iets anders: hij wil de moordenaars van Vera vinden. Voor het eerst in zijn leven is Tom uit op wraak.

De dakloze Tom Stilton en de studente Olivia Rönning vormen een merkwaardig duo. De een was ooit een succesvol rechercheur, de ander is vastbesloten het te gaan worden. Terwijl Olivia stevig doorspit en Tom tegen wil en dank met zich meesleept, ontwaakt er iets in Tom. Iets van de oude Tom komt weer boven maar bij het minste of geringste kruipt hij weer in zijn schulp. Het contact tussen Olivia en Tom is breekbaar maar de fundering wordt steeds steviger. Tom kent Olivia echter beter dan zij ooit kan vermoeden. Zal hij haar de waarheid vertellen?

Tijdens het lezen van Springvloed viel ik van de ene verrassing in de andere. Er zijn veel verhaallijnen en op de meest onverwachte momenten blijken ze met elkaar verweven te zijn. De auteurs hebben op uiterste bekwame wijze diverse gebeurtenissen en personages met elkaar verbonden. Verrassende verhaalwendingen volgen elkaar razendsnel op. Stoppen met lezen is al snel onmogelijk. De personages zijn heel divers en allen even overtuigend. Sommigen zijn sympathiek, anderen hardvochtig, eigenwijs, leugenachtig, geldbelust, wraakzuchtig, gedreven of meelijwekkend. De zeer gedegen ervaring van dit schrijversduo heeft zich vertaald naar een thriller van topkwaliteit die in 21 landen tegelijk verschijnt.

Op de kaft van het boek staat “Een Rönning & Stilton-thriller”. Hieruit maak ik op dat er nog meer boeken over dit opmerkelijke tweetal gaan volgen. Hoera, hoera, hoera!

ISBN 9789400502161 | paperback |368 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2013
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 28 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven