Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Alexandra Olivia

De laatste deelnemerDe laatste deelnemer
Alexandra Olivia


Zoo wilde nog een laatste avontuur beleven voor ze met haar echtgenoot Miles aan de meest ultieme uitdaging van haar leven zou beginnen: het stichten van een gezin. Ze schreef zich in voor het programma The Woods en werd uitgekozen. Samen met elf andere kandidaten, die net als Zoo een bijnaam hebben gekregen, zal ze gaan strijden om de felbegeerde hoofdprijs van één miljoen dollar.


Het realityprogramma zou in het teken staan van overleven in de wildernis. De programmamakers hebben de deelnemers echter niet verteld dat het eigenlijk om iets anders gaat. Het is een afvalrace. De kijkers van het programma, dat niet eens The Woods heet maar In the Dark, krijgen te zien dat het uiterste van de deelnemers wordt gevergd. Eén voor éen zullen ze breken. Wie het niet langer volhoudt, geestelijk of lichamelijk, zal na het uitspreken van de woorden Ad tenebras dedi uit het programma verdwijnen. Het belooft een waar spektakel te worden.


Zoo is niet van plan op te geven. Ze is een echte bikkel. De opdrachten die ze uit moet voeren, worden steeds zwaarder. Soms moeten ze in teamverband uitgevoerd worden, wat niet zo makkelijk is als het klinkt. De programmamakers hebben zo verschillend mogelijke deelnemers gekozen in de hoop dat de deelnemers het regelmatig met elkaar aan de stok zullen krijgen. Daarnaast hopen ze dat er op deze manier voor elke kijker een favoriet tussen zal zitten. Vooral de opdracht waarbij ze een vermiste wandelaar op moeten sporen, vindt Zoo behoorlijk heftig. Voor hun ogen valt de wandelaar, zogenaamd, van een klif. Het ziet er allemaal behoorlijk realistisch uit. Zelf de kleren van de bloederige pop die onderaan de klif ligt, zijn identiek aan die van de wandelaar. Gelukkig is het nep. Toch?


Dan volgt een belangrijke opdracht. De overgebleven deelnemers, er zijn al een paar afvallers, moeten een aantal dagen in de wildernis overleven. Zoo doet haar uiterste best. Toch valt de opdracht haar zwaar. Er komt maar geen einde aan. Zoo wordt ziek maar herstelt gelukkig weer. Ze gaat door. Ze gaat almaar door. Ze wordt steeds bozer. De programmamakers hebben het thema van het programma veranderd. Overal stuit ze op dummy’s van overleden mensen. Waarom heeft het programma ineens een apocalyptisch thema gekregen? Waarom is haar dat niet van tevoren verteld?


Zoo weigert op te geven. De dingen die ze ziet, boezemen haar angst in maar ze gaat stug door. Het hoort allemaal bij de show, ook al heeft ze al in geen dagen een camera, drone of cameraman gezien. Als het niet bij het programma hoort dan heeft ze… Nee, daar wil Zoo niet aan denken. Het was allemaal nep. Vooral hetgeen ze in het blauwe huis heeft gezien. Het kan onmogelijk echt zijn geweest. Zoo gaat door en zoekt uit alle macht naar een nieuwe Aanwijzing van het programma.


Wanneer Zoo eindelijk weer op een levende ziel stuit, vermoedt ze dat de jonge knul bij het programma hoort. Dat moet wel. Hij heeft vast een camera in zijn riem verborgen. De jongen is goed door de programmamakers geïnstrueerd en blijft maar praten over mensen die ziek werden en stierven. Volgens hem is bijna iedereen dood. Zoo luistert maar half. Ze probeert te bedenken wat het programma van haar verwacht. Ze wordt nu immers weer gefilmd. Waarom vindt ze maar geen nieuwe Aanwijzing?


De laatste deelnemer is het debuut van de Amerikaanse schrijfster Alexandra Olivia. Tijdens de opnames van In the Dark breekt een gruwelijke ziekte uit, waaraan een groot deel van de bevolking sterft. De lezer weet dat, maar Zoo niet. In het blauwe huis heeft ze iets naars gezien. Ze heeft het genegeerd omdat ze dacht dat het bij het programma hoorde. Zoo kan niet anders dan blijven volhouden dat het allemaal nep is. Als het immers niet nep is, dan heeft ze iets vreselijks gedaan. Als iedereen daadwerkelijk dood is, dan is haar man Miles dat ook. Zoo gaat door, anders stort ze in. Wanhopig ploetert ze voort, plundert ze verlaten winkels en wacht ze op de finale van het realityprogramma. Zal ze gewonnen hebben?


Het delen van het boek die over de realityshow gaan, vond ik wat minder interessant. Het leest wat onrustig omdat tegelijkertijd wordt beschreven hoe de gemaakte camerabeelden voor de kijker gemonteerd worden. Het relaas over Zoo, die maar niet opgeeft, leest daarentegen als een trein. De grote vraag is natuurlijk: hoe zal Zoo reageren als ze niet langer kan ontkennen dat ze niet meer in het programma zit? De laatste deelnemer intrigeert tot en met de laatste bladzijde!


ISBN 9789026332364 | paperback | 396 pagina's | Ambo|Anthos | augustus 2016
Vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé

© Annemarie, 4 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven