Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

B.B. Wobbrich


Het zwarte geheuegenHet Zwarte Geheugen
Deel 1 van de serie 'De boeken van Dhûbh'
B.B. Wobbrich


En ook Vlaanderen heeft een fantasy-schrijver waar we meer van willen lezen. Zijn debuut ‘Het Zwarte Geheugen’ is deel een van een serie. Zorg er voor dat je ruim in je tijd zit als je er aan begint, want je wordt onmiddellijk meegesleept in de wereld waar je voor je begon een landkaart van hebt gezien.
Dat is meteen het enige minpuntje: de kaart  van Maerig is zo pietepeuterig dat je er een loep bij nodig hebt om de plaatsnamen die je zoekt te kunnen ontcijferen. Gelukkig ontdekte ik een website (http://www.bbwobbrich.be) waar je dezelfde kaart in uitvergrote vorm beter kunt bekijken.


Het verhaal begint in de noordelijke provincies. Op het meest noordelijke vasteland, de Verloren Kusten, bevindt zich het Levende IJs, waar de Witte Dame woont. Zij is van plan de hele wereld tot de hare te maken, en heeft daarvoor een leger beschikbaar: de Witte Krijgers met Roljöff als bevelhebber. Hij heeft de opdracht de ‘mannen van Dhûbh’ uit te roeien en tegelijk de noordelijke provincies te onderwerpen. Maar natuurlijk zijn de volkeren die aangevallen worden niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. We volgen diverse ‘verdedigers’.


Een ervan is kapitein Floerick, die heeft weten te ontsnappen aan een aanval op Spiewacht, waarbij de meeste mensen zijn omgekomen. Floerick ontdekt een ondergrondse wereld, verzamelt nog meer overlevenden en richt een vechtgroep op: ‘de Twaalf Doden’. Ze vormen een demonische garde die vriend en vijand angst aanjaagt.
De tweede groep staat onder leiding van Gewo, die als bevelhebber op weg was om Floerick af te lossen, maar zijn doel niet bereikte. Hij viel in een veldslag, en kwam bij met geheugenverlies. Wie en wat hij was, het was helemaal weg. Maar dat hij geen gewone ruwe soldaat was, was al snel duidelijk: hij at netjes met mes en vork. Ook wordt door de mensen die hij om zich heen verzamelt al snel opgemerkt dat hij een bijzondere krijger moet zijn: hij heeft tatoeages die er op wijzen dat hij een man van Dhûbh is, en niet zo maar een. En terwijl hij zijn weg zoekt naar zijn verleden komt ook de lezer aan de weet dat 'de mannen van Dhûbh’ een beduchte groep krijgers is. Geen wonder dat Roljöff hen als eerste moest zien te vinden.
Maar al is die er in geslaagd de school waar deze krijgers opgeleid worden te vernietigen, er waren nog krijgers her en der op missie. Zoals Gewo. Gaandeweg splitsen groepen zich, er komen mensen bij, het is een veelheid aan personages, maar het verhaal is zo levendig, en spannend dat je aandacht geboeid blijft, en dat het geen probleem is het geheel te blijven overzien.


Het is de strijd tussen goed en kwaad, goede en slechte clans, met elementen van magie en tovenarij; met demonen, fantasydieren, kruidengenezers en communicatie passend bij fantasy; geheime ondergrondse werelden, en een verborgen ‘volk’; over trouw en verraad; over vriendschap en zucht naar macht.
Er wordt veel gevochten, maar er is ook volop ruimte voor de gewone dagelijkse dingetjes, als bijvoorbeeld het eten van een heerlijke pap als ontbijt. Waarschijnlijk is het daarom zo meeslepend en storen de Vlaamse termen helemaal niet. Je zit helemaal in de nieuwe wereld die Maerig heet. En je wilt meer als dit boek uit is.


ISBN 9781616273194 |paperback | 395 pagina’s | Shop My Book.Com | augustus 2012

© Marjo, 6 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven