Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Daniel Hecht


Het land van de escho'sHet land van de echo’s
Daniel Hecht


In een uitgestrekt landschap omgeven door alsemwoestijn, rotsen en klippen, staat een kostschool voor talentvolle Navajo-kinderen. De levendige kinderen vormen een mooi contrast met de eindeloze stilte om hen heen. De oprichter van de school, Julieta McCarty leeft enkel en alleen voor haar school. De school en de kinderen geven invulling aan haar leven en ze zal het welzijn van “haar kinderen” met hand en tand verdedigen.


Julieta zou gelukkig moeten zijn maar haar geluk wordt overschaduwd door een pijnlijk verleden én door de zorgen om één van haar leerlingen. De vijftienjarige Tommy Keeday lijdt aan onverklaarbare toevallen. Hij is in het ziekenhuis uitgebreid onderzocht en vervolgens kerngezond verklaard. De artsen hebben zijn vreemde klachten als iets onbeduidends afgedaan maar Julieta heeft met eigen ogen gezien dat er iets goed mis is met Tommy. De klachten van de jongen nemen toe en Sam, de nachtopzichter van de jongensslaapzaal, heeft zojuist ontslag genomen. Sam heeft dingen gezien die het normale overschrijden en hij is bang dat het kwaad in de jongen is gevaren. Sam vermoedt dat  Tommy bezeten is door een zogeheten chindi. De andere jongens in de slaapzaal leken tijdens de meest recente toeval van Tommy in een soort trance te verkeren.


Sam heeft beloofd zijn mond te houden over de bovennatuurlijke voorvallen. Als de Navajo-gemeenschap vermoedt dat er iets niet pluis is op de school, zullen de ouders hun kinderen zonder pardon van school halen wat het einde van de school  en Julieta’s levenswerk zal betekenen. Ten einde raad besluit Julieta om parapsychologe Cree Black in te huren. Julieta staat sceptisch tegenover het werk van Cree maar ze beseft maar al te goed dat ze dingen heeft gezien die haar verstand te boven gaan.


Cree Black start samen met haar collega’s een onderzoek naar de vreemde voorvallen. De toestand van Tommy verslechtert snel en hij lijkt inderdaad bezeten te zijn. Cree en haar team staan voor een raadsel, iets dergelijks hebben zij nog niet eerder meegemaakt. Het lijkt wel of er een tweede persoon in Tommy huist die zich niet bewust is van het feit dat hij/zij het lichaam van een ander is binnengedrongen. De onbekende put Tommy uit en als er niet snel ingegrepen wordt kan het wel eens slecht aflopen met de tiener. Allereerst zal Cree moeten achterhalen wie bezit heeft genomen van Tommy’s lichaam. Alle gebeurtenissen en mensen in Tommy’s omgeving moeten in kaart gebracht worden. Er zullen vele geheimen en levensverhalen ontrafeld moeten worden maar welke specifieke gebeurtenis heeft te maken met de chindi?  


Het land van de echo’s
roept tegenstrijdige gevoelens bij me op. Over het algemeen ben ik niet heel geïnteresseerd in boeken waarin het paranormale centraal staat maar in dit boek worden de gebeurtenissen zowel vanuit het perspectief van Cree en Julieta als dat van de Navajo’s gebracht. Door deze verschillende invalshoeken bleef ik met interesse doorlezen. Wel is het verhaal wat langdradig en is er voor mijn gevoel te weinig richting gegeven aan het verhaal. De personages bleven vreemden voor me. Het boek heeft me regelmatig erg geboeid maar toch voel ik een lichte teleurstelling over het geheel.


Het fictieve verhaal van Tommy is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anne Winsor (1860-1873) die soortgelijke toevallen had.


ISBN 9789024556915  | Paperback | |431 pagina's | Poema Pocket | oktober 2005
Vertaald door Robert Vernooy

© Annemarie, 11 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het land van de echo'sHet land van de echo's
Daniel Hecht


Bezetenheid komt in alle wereldreligies en bijgeloven voor, stelt Daniel Hecht in zijn nawoord.
In de historische literatuur van de Navajo’s vond hij beschrijvingen van meerdere gevallen, waaronder dat van Anna Winsor. Zij stierf in 1873, na een leven met toevallen, ijltoestanden en een staat van verwarring waarin zij haar ruggengraat als haar rechter arm ervoer en haar nek als haar schouder. Haar rechter arm kende ze niet en had die ook niet onder controle. Ze was er bang voor. Ook sprak ze met vreemde stemmen en nam andere persoonlijkheden aan.


Fascinerend, net als dit boek, waarin Hecht - gebruikmakend van Winsors verhaal - het fictieve verhaal van de vijftienjarige Tommy Keeday beschrijft.  Hij is leerling op een kostschool voor hoogbegaafde indiaanse leerlingen, die geleid wordt door Julieta McCarty. Omdat bijgeloof nog steeds leeft in de harten van hun nazaten, is zij bang dat haar sponsors hun steun zullen intrekken als zij horen wat er aan de hand is. Dat mag dus niet gebeuren. Ze wil dat Tommy behandeld wordt op school, en is blij met de komst van Cree Black, een psychologe gespecialiseerd in het paranormale.
Cree herkent in de persoon van Julieta enkele problemen waar ze zelf ook mee zit: voorbije, maar niet verwerkte relaties en twijfels over  nieuwe relaties. Als ze ontdekt dat Tommy, of de geest die in Tommy zit, reageert op Julieta, en dat Julieta ook ’iets’ met Tommy heeft, moet ze meer weten.  Ze ontdekt dat er zich iets duisters in de mesa bevindt, achter de school, waar Tomy’s problemen begonnen zijn. Cree schakelt haar vienden en collega’s in. De tijd dringt, het gaat steeds slechter met de jongen en er is ook de dreiging van de buurman, die zoon is van Julieta’s overleden man.


Kan Cree op tijd ontdekken wie of wat er in Tommy’s lichaam gevaren is? En hoe lost ze haar eigen problemen op?
Dit verhaal is doorspekt met veel wetenswaardigheden over de Navajo-indianen en hun leefwijze, in het verleden en in het heden.  Behalve een spannend verhaal dus ook leerzaam.
De ontknoping is niet echt verrassend, het is geen tenenkrommend plot, maar niettemin zeer de moeite waard. Je moet wel iets hebben met het bovennatuurlijke, denk ik.


ISBN  9789024556915 | paperback |431 pagina's| Poema Pocket| oktober 2005
Vertaald uit het Engels door Robert Vernoooy

© Marjo, 30 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven