Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Christine Bols


DancerDancer
Christine Bols


Hij is de zoon van Jack Dancer. De zoon van een man die in de Eastham State Prison in Texas om het leven kwam. De misdaden van zijn vader werden met een dodelijke injectie bestraft. Jack Dancer was een seriemoordenaar van het ergste soort. Nu voelt zijn zoon dezelfde onrust als zijn vader. Het is alsof zijn genen met het moordenaarsvirus zijn besmet. Hij was nog maar een tiener toen hij zijn vader met een slachtoffer betrapte. Sindsdien heeft hij zich tegen zijn eigen gewelddadige gevoelens verzet. Nu heeft hij zijn verzet opgegeven. Het is tijd om in de voetsporen van zijn vader te treden. Ook hij zal moorden.


De politie van Santa Cruz, Californië komt handen te kort. Maar liefst vier ernstige zaken moeten opgelost worden. Al snel komt er een vijfde zaak bij. Een jonge vrouw is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De dader heeft vooral haar buik flink toegetakeld. Korte tijd later wordt er opnieuw een vrouw vermoord. De wonden op haar buik spreken boekdelen. De twee vrouwen zijn hoogstwaarschijnlijk door dezelfde dader vermoord. Waart er een seriemoordenaar door Santa Cruz? De ijverige politiemensen kunnen wel wat hulp gebruiken.


Hulp komt er, uit onverwachte hoek. Politiepartners én liefdespaar Tim Sackley en Jude McCool uit Corvallis, Oregon reizen naar Santa Cruz af. Ze worden vergezeld door Jude’s zus Sarah die de zorg voor de zeven maanden oude baby Sky voor haar rekening zal nemen. Ook hond Max mag mee. Tim en Jude zullen hard moeten werken maar Sarah, Sky en Max hebben tijd genoeg om volop van het heerlijke weer en het prachtige strand van Santa Cruz te genieten. Voor hen is het een waar vakantie-uitje.


Ook al kan het politieteam van Santa Cruz wel wat hulp gebruiken, Tim en Jude worden niet al te hartelijk ontvangen. Vooral politieman Jesse laat zijn afkeer duidelijk blijven. Hoewel Tim en Jude buitenstaanders zijn, hebben zij de leiding over het onderzoek gekregen. Het politie-echtpaar kan zich namelijk op een gedegen ervaring beroepen. Samen hebben ze al meerdere moordenaars in de kraag gegrepen. Tim en Jude beseffen dat ze hun beste beentje moeten voorzetten. Hun nieuwe collega’s moeten zo snel mogelijk op hun gemak worden gesteld. Er valt namelijk geen tijd te verliezen. De seriemoordenaar is niet van plan het rustig aan te doen.


Dancer is het vierde deel van de Sackley-McCool serie. Deel twee en drie (Waverly en Greenfields) heb ik niet gelezen maar over het eerste deel (Vrouwen van Corvallis) was ik niet erg enthousiast. Hoewel het boek vlot geschreven was, was het verhaal niet in balans. Ik eindigde mijn recensie over het boek met de volgende zinnen: “Zal deze oma van drie nog wat kunnen groeien in het schrijverschap? Ik ben benieuwd.


Het boek Dancer is een aangename verrassing. Christine Bols is inderdaad gegroeid in het schrijverschap en flink ook! Het verhaal is spannend en netjes in balans. Ook nu houdt de schrijfster ervan haar lezers te choqueren met gruwelijke taferelen, maar dit keer zijn de fragmenten over de moordenaar goed op de rest van het verhaal afgestemd. De andere personages in het boek komen eveneens goed uit de verf. Tim en Jude vormen een hecht en gelukkig paar. Ook op zakelijk vlak functioneren ze goed en ze gaan vriendelijk maar streng met hun tijdelijke collega’s om. Het stel begrijpt best dat het politieteam van Santa Cruz niet blij met hun leiderschap is, maar kinderachtig gemopper kunnen ze missen als kiespijn.


Hoewel de schrijfster uit Vlaanderen komt, spelen de boeken over Tim Sackley en Jude McCool zich in Amerika af. Een bijzondere maar slimme keus. De Amerikaanse setting past goed bij deze verhalen. Christine Bols heeft met Dancer een boeiende, goed uitgewerkte thriller afgeleverd. Chapeau! 

ISBN 9789491897580 | paperback | 286 pagina's| aquaZZ | december 2015

© Annemarie, 8 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altVrouwen van Corvallis
Christine Bols


In Corvallis, Oregon wordt een gruwelijk verminkt lichaam gevonden. Inspecteurs Tim Sackley en David Halloway vrezen dat dit wel eens het lijk van Beatrice Bodini kan zijn. Onlangs is de studente door Anna - een medestudent -  als vermist opgegeven. Het slachtoffer is zo vreselijk toegetakeld dat Tim en David beslist niet aan Anna kunnen vragen het lichaam te identificeren. Een digitaal bewerkte foto biedt uitkomst, Anna herkent haar studiegenootje meteen.

Beatrice mist een oog, een tepel en haar baarmoeder. Haar moordenaar heeft deze verwijderd. In haar buik heeft hij een ongebruikelijk voorwerp achtergelaten. Een horloge.  Het alarm staat ingesteld. Tim en David zijn ontzet en begrijpen niet wat de moordenaar met het horloge bedoelt.

Tim heeft veel aan zijn hoofd. Zijn vriendin Cam heeft - zonder het met hem te overleggen -  zijn broer Sean uitgenodigd voor het eten. Tim is woedend op zowel Cam als Sean. Sean heeft een daad op zijn geweten die Tim hem nooit meer zal vergeven. Nooit en te nimmer. Sean heeft hem zijn geluk ontnomen en Tim wil niets meer met hem te maken hebben. De relatie tussen Cam en Tim staat op springen en Cam neemt de benen wanneer ze ontdekt dat Tim vreemd is gegaan. Alsof het allemaal al niet ellendig genoeg is, raken David en zijn vriend betrokken bij een auto-ongeluk. Na een gezellig etentje botsen zij frontaal op een spookrijder. Davids vriend overlijdt, David zelf raakt zwaar gewond. Tim kan het nauwelijks bevatten.

Omdat David lange tijd uit de roulatie zal zijn, wordt Jude McCool als tijdelijke vervanger aangesteld. Tim is hier allesbehalve blij mee. Jude is de dochter van een senator en Tim is ervan overtuigd dat zij een voorkeursbehandeling heeft genoten. Hij behandelt Jude dan ook niet al te vriendelijk. Dan dient een tweede lijk zich aan. Het gaat opnieuw om een jonge vrouw. Ze is op dezelfde wijze verminkt als het eerste slachtoffer. Ook in haar buikholte wordt een horloge aangetroffen. Gaat het om een seriemoordenaar? Tim en Jude zullen noodgedwongen nauw moeten samenwerken om de dader in de kraag te kunnen vatten. Tijd om uit te rusten is er niet want de moordenaar gunt zichzelf ook geen pauze.

Dit boek is het debuut van een zestiger uit Vlaanderen. Christine Bols is oma van drie kleinkinderen. Het schrijven zat haar altijd al in het bloed maar nu pas heeft het geresulteerd in een boek. Het eerste hoofdstuk, een terugblik, is zo schokkend dat ik de impuls heb moeten bedwingen het boek van me af te gooien. Ik wilde eigenlijk niet meer verder lezen. Het is een scène waarin een moeder haar jonge zoon dwingt tot seksuele handelingen. Het is heel expliciet beschreven, het ging mij veel te ver. Dat het jongetje later uitgegroeid is tot een verknipte moordenaar, is in ieder geval niet verwonderlijk. Gelukkig blijft het bij dit ene hoofdstuk, dat is al meer dan genoeg.

De rest van het boek is vlot en toegankelijk geschreven. De auteur heeft zonder twijfel haar uiterste best gedaan op het plot. Misschien zelfs een beetje teveel. Er gebeurt enorm veel in het boek en waarschijnlijk is het hierdoor dat er wat kleine slordigheidjes in het verhaal staan. Ook is niet alles even goed onderbouwd. Ik vraag me af waarom het boek zich in Amerika afspeelt. Heeft de schrijfster hier een speciale reden voor? De combinatie van de Vlaamse taal met de Amerikaanse setting geeft een grappig contrast.

De personages zijn sympathiek en alle narigheid wordt doorbroken door de nodige romantiek. Het verhaal is vlot geschreven. Zal deze oma van drie nog wat kunnen groeien in het schrijverschap? Ik ben benieuwd.

ISBN 9789079552894 | paperback |278 pagina's| Uitgeverij Kramat | november 2012

© Annemarie, 28 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Recensies

Boven