Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eva Björg Ægisdóttir

Vanuit het duister
Deel 1 uit de serie IIslandse moorden
Eva Björg Ægisdóttir


In het eerste cursieve stuk maken we kennis met een meisje, dat op haar kamer ligt en een man over de trap naar boven hoort komen. In de volgende cursieve hoofdstukken lezen we meer over de jeugd van Elísabet, die eerst haar vader verliest. Dan wordt er een broertje geboren, dat na een paar weken komt te overlijden. Haar moeder kan dit niet verwerken en vlucht in de drank. Elisabeth wordt verwaarloosd en trekt eigenlijk alleen met Sara op, terwijl een buurvrouw zich soms een beetje om haar bekommert.


Op 18 november 2017 begint Elma bij de politie in haar geboorteplaats Akranes, nadat ze eerder in Reykjavik bij de politie heeft gewerkt. Een jonge vrouw is mishandeld door haar veel oudere partner, maar wil geen aangifte doen. Ze heeft ook oudere verwondingen, maar beweert dat ze regelmatig valt. De vrouw is zwanger en is van mening dat ze daarom geen aangifte tegen haar partner kan doen. Elma voelt zich machteloos en kan alleen maar hopen dat de jonge vrouw bij zinnen komt, hoewel ze dat niet verwacht. We krijgen ook een blik in het leven van Åsa en Hendrik en dat van hun zoon Bjarni en zijn vrouw Magnea. De laatste opent op een gegeven moment de deur, waar een vrouw voor staat, die haar wil spreken. Ze spreken af dat ze elkaar later zullen ontmoeten bij de vuurtoren.


De volgende dag wordt bij de vuurtoren het lichaam van een vrouw gevonden. Dit blijkt uiteindelijk Elísabet Hölludóttir te zijn. De vrouw werkte als piloot en had als kind in Akranes gewoond. Nu woonde ze met haar man bij de kop van de Hvalfjörður en volgens hem wil ze eigenlijk nooit naar Akranes. Boodschappen worden gedaan in Reykjavik of Borgarnes, hetgeen haar man niet altijd even praktisch vindt.


Er komen zaken uit het verleden aan het licht en mensen willen die zaken liever verborgen houden. Bovendien is Arkenes een kleine plaats, waar mensen elkaar kennen en misschien liever niets weten van de duistere kantjes. Men wil de dood van Elisabet graag afdoen als een noodlottig ongeval, maar dat is natuurlijk moeilijk, als de auto van de vrouw uiteindelijk wordt teruggevonden in de garage van een echtpaar dat op vakantie is geweest.


Het is een spannend boek geworden, dat zeker naar meer smaakt.


ISBN 978 94 261 5246 7 | Paperback | 319 pagina’s | De Fontein | december 2021
vertaald door Willemien Werkman

© Renate juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven