Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Linda Jansma


OnderstroomOnderstroom
Linda Jansma

Het is twee jaar geleden maar natuurlijk vergeet je als moeder niet wat voor vreselijks er is gebeurd als je dochter nooit meer thuis zal komen. Insa, pas 16 jaar oud, is in het water teruggevonden. Wat is er met haar gebeurd?


Het verdriet heeft een flinke deuk geslagen in het huwelijk van Hester en Gerlof. Door alle ellende ging het bovendien stukken slechter met de zeilschool die ze samen runden. En de andere twee kinderen, Silke en Jort, zijn er ook niet ongeschonden uit gekomen.
Gerlof is definitief vertrokken, hij liet Hester alleen met de problemen. Gelukkig zijn Jort en Silke ook erg betrokken met de zeilschool en langzaam krabbelen ze weer op. Ook hebben ze steun aan de werknemers, waaronder terreinmeester Menno, en de instructeurs Thymen, Roelie en Felix.

Timo was het vriendje van Insa, hij was er om te leren zeilen. Natuurlijk ging de verdwijning van Insa ook hem niet in de kouwe kleren zitten en hij komt nu pas terug, mede onder druk van zijn vader Jelmer.


En dan wordt er opnieuw een meisje in het water gevonden. Is het dezelfde dader? Maar wat is de link dan?
Hester zou ook graag weten wat er precies gebeurd is. Weet Timo er meer van?


Naast al deze spanningen heeft Hester ook nog twee aanbidders. Maar heeft ze eigenlijk niet genoeg aan haar hoofd?


Na een proloog wordt het verhaal vooral verteld vanuit Hester, als ik-persoon, met steeds vooraf een stukje waarin ze vertelt over het verleden. Er zijn enkele hoofdstukken waarin Timo de hoofdpersoon is. Omdat hij goed bevriend was met Hesters dochter komen we meer te weten over wat er gebeurd is. Want hij was er bij, haar moeder niet.


Een fraai psychologisch verhaal, natuurlijk met veel spanning er in en zoals dat hoort met een verrassende ontknoping. Maar vooral het inzicht dat je krijgt in de personages is heel mooi gedaan.
Enne, en passant leer je van alles over zeilen…


Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema.
Inmiddels heeft Linda dertien titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald.


ISBN 9789461098696 | Paperback| 350 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2024

© Marjo, 3 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Slaap maar zachtSlaap maar zacht
Linda Jansma


Op de IC-afdeling ligt al bijna twee maanden een man in coma. De vooruitzichten zijn niet best, in een normaal geval zou er familie rond zijn bed zitten, om hem bij te staan tot het einde. Maar er is niemand, want de ongeveer vijftigjarige man kon niet geïdentificeerd worden. Hij werd voor dood aangetroffen langs de kant van de weg, zijn lichaam is erg beschadigd.
Verpleegkundige Maud is gescheiden en moeder van twee pubers. Zij is degene die de onbekende Tom begon te noemen, en al snel deed iedereen dat. 


Tom is een van de patiënten voor wie Maud zorgt. Ze ziet er nu al tegenop hem te moeten laten gaan. Als hij in leven blijft zal hij namelijk naar een verpleeghuis gebracht moeten worden en op een onverklaarbare manier is ze gehecht geraakt aan de man.
Iemand anders die zich bezig houdt met Tom is rechercheur Richard Valentijn. Er was een getuige, die zou weten wie de man is, maar voor die iets kon vertellen is ze vermoord! Eigenlijk zou hij de zaak al moeten sluiten, er lijkt toch geen duidelijkheid te komen over wie Tom is en wat er precies gebeurd is. Maar Richard, weduwnaar zonder kinderen, heeft zijn oog laten vallen op Maud en hij blijft af en toe langskomen, totdat hij de moed verzameld heeft haar mee uit te vragen.


Het verhaal van een van die pubers, de zestienjarige Finn, volgen we ook. Hij heeft op een avond een ongeluk gehad met zijn scooter. Omdat hij zonder licht reed, weet hij niet waar hij tegenaan is gereden, maar hij weet wel dat hij strafbaar is, want hij is ook nog doorgereden.
Als blijkt dat iemand het gezien heeft, iemand die hem gaat chanteren, begint Finn hem goed te knijpen. Als hij dan ook nog af en toe een vreemde ziet in de buurt van hun flatgebouw, en in de garage, neemt hij tenslotte zijn zus in vertrouwen.


Intussen is er in het ziekenhuis een nieuwe collega komen werken, Caristiena, half-Italiaans, en met duistere plannetjes. Zonder dat haar collega’s het in de gaten hebben, haalt ze van alles uit met Tom. Want zij weet wèl wie hij is!


Als lezer maak je al snel zo je eigen invulling en het is alleen maar prettig dat daar niets van blijkt te kloppen! Zo blijft het tenminste spannend.
Het verhaal wordt verdeeld over een paar dagen, en speelt zich voor een groot deel af tijdens de nachtdiensten op de IC. Op de dagen daar tussendoor gebeurt er ook van alles, dan volgen we Finn en Richard. Tussendoor zijn er flashbacks over het leven van Caristiena en haar motieven.
Met verrassende wendingen en een prettige spanningsboog weet Linda Jansma tot het einde toe te boeien.
Fijne thriller.


Linda Jansma (1967) schreef eerder al ruim tien thrillers. Met succes: haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.


ISBN 9789461095299 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij The Crime Compagnie | augustus 2021

© Marjo, 23 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte leugens Zwarte leugens
Linda Jansma

 

Ruby heeft een succesvolle vlog over cold cases waarbij ze behalve dat ze zelf onderzoek doet ook de hulp van haar volgers inroept.
Na een anonieme mail over een verdwenen baby verdiept ze zich in deze zaak. De baby van toen zou nu ongeveer 34 jaar oud zijn, zolang is het al geleden. Echt een cold case dus.
Het valt dan ook niet mee om nog gegevens uit die tijd boven water te krijgen. Het officiële dossier lijkt ook nog eens zoekgeraakt.
Dat schiet allemaal niet op. En dan is er ook nog iemand die wil dat ze haar onderzoek staakt! Maar de mail waarin staat: ‘ze is niet dood’ laar haar niet los, nu kan Ruby het niet meer laten gaan…


De baby verdween in 1987. De kinderwagen waarin zij met haar tweelingbroer lag, stond maar even onbeheerd. Hun moeder moest naar een broertje dat gevallen was.
Toen ze terugkwam was baby Tess verdwenen! En werd nooit terug gevonden.


Ruby doet dit werk omdat ze graag de mensen die na een akelige daad van een onbekende in onzekerheid achterblijven. Ze weet wel dat het gevaarlijk kan zijn, ze heeft net een hele nare ervaring gehad. Maar ze kan het niet laten.
Haar ex sommeert haar ermee op te houden. Maar wat gaat het hem aan? Hij heeft een nieuwe relatie, waar bemoeit hij zich mee!
Haar buurman, Tristan, is ook bezorgd, maar hij probeert haar te helpen. Net zoals haar vriendin Annika. Zij zorgen bijvoorbeeld voor Ruby’s hond Pip, als dat nodig is.


Baby Tess kan dan nog zo lang geleden zijn ontvoerd, de achterblijvers zijn haar niet vergeten. Dus gaat Ruby op zoek naar getuigen, naar de rechercheurs die erbij betrokken waren en naar de familie. Maar ze wordt gestalkt en zelfs bedreigd!
Wat is er gebeurd dat er na al die jaren nog mensen zijn die niet willen dat de waarheid boven water komt?


Spannend verhaal, dat kalm begint. Want och, zo’n oude zaak, dat wordt opgelost en klaar is Kees.
Dat denk je…
Maar niets is minder waar. Het wordt steeds ingewikkelder, en daardoor ook spannender.


Linda Jansma maakt haar personages levensecht. Als lezer leef je zodanig mee dat je door wilt lezen. Je wil weten hoe dit afloopt!
Leeft de baby nog? Zo ja, wie is het dan?
Er duiken in het verhaal steeds kandidaten op, die - zonder het zelf te weten - Tess zouden kunnen zijn.
En als ze niet meer leeft, wat is er dan gebeurd zoveel jaren geleden?


De verhaallijn van het heden met ook de teksten van de vlogs van Ruby wordt herhaaldelijk onderbroken door wat er in 1987 gebeurde. Dat verhoogt de spanning alleen nog maar meer!
Aan het einde worden alle vragen keurig beantwoord, en dat is toch een knap staaltje na een ingewikkelde plot als deze!


Linda Jansma (1967) is al geruime tijd succesvol: zij schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema en heeft intussen dertien titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.


ISBN 9789461096319 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | april 2023

© Marjo, 12 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verlos ons van het kwadeVerlos ons van het kwade
Linda Jansma

Met de proloog ben je meteen binnen: wat gebeurt hier in vredesnaam?


Terwijl het feest voor de pater familias, Ernst Foreest, die vijfenzeventig is geworden, in volle gang is, gebeurt er iets vreemds achter in de enorme tuin. Renée Foreest, schoondochter van de jarige,  heeft een licht gezien en gaat kijken wat daar aan de hand is.
Ze ziet haar man Francis staan, met zijn broer Julian naast zich. Ook staat er een jonge vrouw die de broers onder schot houdt, en daarnaast een nogal dikke man. Het gezelschap bevindt zich aan de rand van een kuil waarin iets ligt dat ingepakt is in een zeil. Het heeft de omtrekken van een lichaam.


De vrouw zegt dat ze Judith is, de zus van het lichaam dat begraven gaat worden.  Ties, de zoon van Renée, had haar verteld dat Miriam, haar zus, door Francis Foreest gedood is, een jaar eerder. Maar voor die kan reageren op de beschuldiging klinkt er een stem: de jarige verschijnt en bekent schuld. Ook Ties is er ineens.


Ernst vertelt: een jaar eerder had deze Miriam hem aangesproken. Zij had ene Marco Verduin aangeklaagd wegens verkrachting en mishandeling, met als gevolg een kind, een ernstig zieke dochter. Hij was met hulp van Ernst, die zoals altijd zijn best deed de grootste misdadigers vrij te pleiten, aan straf ontsnapt en nu kwam Miriam geld eisen. Bij de woordenwisseling zou Miriam per ongeluk om het leven gekomen zijn.
Ernst bekende dat hij ook de hand had gehad in de dood van Paul Verduin, zoon van Marco en vriend van Ties. Dit ging om drugshandel.
En dan springt ineens nog een man naar voren, en dan vallen er doden.


‘En nu?’ vroeg Julian uiteindelijk zacht. ‘Er liggen hier drie lijken, wat moeten we in vredesnaam doen?‘
Renée hoorde hoe Francis zijn keel schraapte. En toen zijn stem: ‘Ik weet maar één oplossing.’


Dit geheim houdt de familie nog steeds stevig in zijn greep. De betrokkenen zwijgen, maar als de derde zoon Foreest kaarten krijgt van zijn vader die na zijn pensioen naar Noorwegen vertrokken is, wordt hij nieuwsgierig. Want deze Matthijs had helemaal geen goede band met zijn vader sinds hij een herensociëteit was begonnen in Laren. Een hoerentent, vond zijn vader. Hij had gewild dat Matthijs net als Francis advocaat was geworden en bij hem op kantoor was komen werken.
Julian was overigens ook niet in zijn vaders voetsporen getreden: hij was dokter geworden.

Francis - overigens niet corrupt net als zijn vader - en Renée hebben drie kinderen, Ties is de oudste, de jongste Cato, en daar tussen in Lidy.
Het gezin van Julian speelt geen rol, en dat van de dochter, Helena, nauwelijks. Haar echtgenoot Tobias overigens wèl.


Als er een journaliste neerstrijkt in Laren wordt het verleden omgewoeld. Zij is ook een Larense, deze Naomi. Hoewel ze daar al twintig jaar weg is, heeft zij deel aan het verleden, omdat haar broer Joël bij de vriendengroep met Julian en Francis hoorde en hij in die ene fatale nacht om het leven kwam. Naomi geeft de broers de schuld van de dood van haar broer die ze nog steeds mist.
En ze wil wraak.


Nog meer speelt er in het ogenschijnlijk lieflijke Laren: er is een loverboy actief, die samen met een kleine crimineel jonge meisjes verleidt en misbruikt. En deze crimineel heeft zijn oog laten vallen op Cato, omdat hij via haar Francis Foreest, haar vader, zal treffen. Foreest heeft er namelijk voor gezorgd dat hij in de cel belandde.

Best ingewikkeld allemaal, en dat je het als lezer toch kan volgen is te danken aan de schrijfster, Linda Jansma. En aan de stamboom voor in het boek. Overigens blijkt dit boek een vervolg te zijn op In naam van de vader, waarin het verhaal uit de proloog uitgebreider uit de doeken gedaan wordt.
Het verhaal draait om dat geheim dat in de tuin begraven ligt. Als er zoveel mensen van weten, is het al lastig om het geheim te houden en als er dan iemand komt ‘graven’, zal de beerput opengaan.

Het wordt almaar spannender, en zoals het in een goede thriller gaat, staan de lezer verschillende verrassingen te wachten.
Omdat je steeds vanuit een ander personage het verhaal te horen krijgt, in korte hoofdstukken, ben je als lezer zelfs meer op de hoogte dan deze personages.


Linda Jansma (1967) heeft inmiddels dertien thrillers geschreven met veelal psychologische insteek en vaak met een maatschappelijk thema. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.


ISBN 9789461095787| paperback | 350 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | januari 2022

© Marjo, 3 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

UitverkorenUitverkoren 
Cirkel van het kwaad: Deel 2
Linda Jansma


Uitverkoren start 9 maanden na het schokkende einde van Schaduwkinderen  (deel 1 in de trilogie 'Cirkel van het kwaad'). Het onderzoek rond de dood van de broer van Jules Declerck vordert niet echt, waardoor de vragen van Jules over haar verleden nog steeds niet zijn beantwoord.
In haar werk als officier van justitie wordt ze geconfronteerd met de dood van een jonge, onbekende vrouw en de moord op een man, allebei in de buurt van het station Leeuwarden. Al gauw blijkt een spoor te lopen naar een sekte, die teruggetrokken leeft op het Friese platteland. Wanneer heden en verleden, privé en werk wel heel erg door elkaar beginnen te lopen, komen de nachtmerries die Jules regelmatig heeft akelig dichtbij de werkelijkheid.


Het boek komt langzaam op gang. In eerste instantie lijkt Jules geen grip op de zaak van de beide doden te kunnen krijgen. Net wanneer de lezer naar wat meer actie begint te verlangen, bedient de auteur je op je wenken. In een gestaag aanzwellende stroom komen de onthullingen op je af en tegelijkertijd ontstaan er nieuwe vragen: wie is Elijah Schillinger – de leider van de sekte, wat zit er in de doos die de broer van Jules haar heeft nagelaten, wie is de mysterieuze vrouw die Harry, journalist en ex-vriend van Jules, zo goed schijnt te kennen en wat heeft zij met de sekte te maken, etc.


Linda Jansma is inmiddels een bekend en geliefd thriller-auteur. Sinds het verschijnen van haar debuut in 2010 levert ze met regelmaat heerlijk spannende boeken af die een groot lezerspubliek trekken en waarin ze actuele, maatschappelijke thema's gebruikt als kapstok. In Schaduwkinderen ging het om terrorisme, in Uitverkoren spelen de thema's onderdrukking en hebzucht, met name binnen een sekte, een grote rol. Daarnaast zijn haar hoofdpersonen aansprekende figuren met wie je je als lezer gemakkelijk kunt identificeren.

In het eerste deel van de Cirkel-trilogie heeft zij haar hoofdpersonage Jules voldoende inhoud meegegeven om nieuwsgierig te zijn naar verdere ontwikkelingen. In dit tweede deel komt Jules steeds beter uit de verf. Haar wens maar ook haar angst haar verleden te ontdekken voelt de lezer haarscherp aan. Elk flintertje informatie brengt je dichter bij de persoon Jules: de gedreven officier van justitie met een groot persoonlijk verdriet. Het is de kracht van Linda Jansma om de lezer zo steeds intensiever bij het wel en wee van haar hoofdpersonage te betrekken. Ook Harry Simones heeft weer een behoorlijke rol in het verhaal en we komen meer over zijn verleden te weten. Daarentegen blijven de overige karakters wat meer aan de oppervlakte en met name voor Elijah is dat jammer. Maar wat in het vat zit...


De spanningsboog wordt mooi opgebouwd. Er gebeurt veel en het is heel knap hoe de dreiging aan de ene kant en de aan naïviteit grenzende opgewektheid aan de andere kant binnen de poorten van de geloofsgemeenschap van Elijah Schillinger beschreven worden aan de hand van één van de vrouwen in de sekte, Rebekka. Realistisch, afschuwwekkend en de wetenschap dat deze levensstijl voor veel mensen werkelijkheid is. Hierover is voldoende te vinden op internet en er zijn ook diverse boeken verschenen van voormalige slachtoffers, zoals bijvoorbeeld het boek 'Vlucht uit het land van de vrijheid' van Anna Meijerink.


Met Uitverkoren heeft Linda Jansma weer een toppertje geschreven. We komen steeds dichter bij de onthulling over wat er 20 jaar geleden precies is gebeurd. Heeft de broer van Jules haar vader vermoord? Waarom is haar vader überhaupt vermoord? Wie zijn er nog meer bij betrokken geweest? En komt het nog goed tussen Harry, de ex-geliefde van Jules, en Jules? We zullen nog even moeten wachten op alle antwoorden totdat de 'Cirkel van het kwaad' rond is. Het laatste deel van de trilogie verschijnt in 2018, hopelijk nog voor de zomer. Dat wordt lang afzien voor de vele fans van Jules Declerck. 

ISBN 9789461093592 | Paperback | 350 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | juni 2017

© Joanazinha. 15 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

SchaduwkinderenSchaduwkinderen
Cirkel van het kwaad: Deel 1
Linda Jansma


De harde knal is zo onwerkelijk dat officier van justitie Jules Declerck het geluid in eerste instantie niet kan plaatsen. Even verwacht ze dat de donderende klap door een bliksemschicht opgevolgd zal worden maar dan kleurt de lucht zwart. Dikke rook verdrijft het licht van de dageraad. Het is geen onweer, het is een explosie. Jules kijkt in de richting van de knal en beseft dat de explosie wel eens op vliegbasis Leeuwarden plaatsgevonden kan hebben. Al snel is de lucht met het geluid van sirenes gevuld. De hulpdiensten rukken massaal uit.


Ook Jules’ ex-vriend Harry Simones spoedt zich naar de plek van de explosie. De vliegbasis blijkt ongeschonden te zijn. Op de openbare weg is een auto ontploft. Andere auto’s staan in brand en een moeder is gewond geraakt toen ze haar jonge kind van de achterbank van haar auto plukte. Journalist Harry beseft dat het om een noodlottig ongeval kan gaan maar dan ziet hij Jules op de plaats van het ongeluk verschijnen. Hij begrijpt onmiddellijk dat er iets ernstig gaande is. De auto is niet zomaar ontploft. Het was geen ongeluk.


Van de ontplofte auto is weinig meer over. De twee inzittenden zijn onherkenbaar verbrand. Ze worden naar het mortuarium gebracht. Jules woont de autopsie bij. Omdat inmiddels duidelijk is dat het niet om een gewone ontploffing maar een mogelijke strafzaak gaat, is de zaak aan haar toegewezen. In de snijzaal doet Jules een vreselijke ontdekking. De bestuurder van de auto was nog maar een kind. Volgens patholoog Tamsin kan de jongen niet ouder dan een jaar of twaalf zijn geweest. De bijrijder was een stuk ouder. Hij was halverwege de zestig.


Waarom laat een volwassen man zich door een jong kind in een auto rondrijden? Waarom is de auto ontploft? Jules beseft dat het mogelijk om een mislukte, terroristische aanslag gaat. De schrik is groot. Het gevoel van afschuw ook. Is de jongen moedwillig bij het gebeuren betrokken?


Harry Simones kan zijn vermoedens niet zomaar publiceren. Jules weigert zijn verhaal te bevestigen. Harry baalt. Hoewel hij een relatie met Jules heeft gehad, vormt ze nog altijd een mysterie voor hem. Hij weet dat ze twintig jaar geleden, op haar twaalfde, vanuit België naar Nederland is gekomen, waar een oom en tante zich over haar hebben ontfermd. De reden voor haar verhuizing was gruwelijk. Harry weet dat het fout is maar toch duikt hij in het verleden van Jules. Wat is er twintig jaar geleden precies gebeurd?


Jules’ gedachten zijn niet bij het verleden maar bij het omgekomen kind. Hoe kan het dat niemand weet wie hij was? En dan vindt opnieuw een aanslag plaats. Dit keer mislukt het niet. In winkelcentrum Bilgaard ontploft een bom.


Schaduwkinderen is het eerste deel van de driedelige reeks Cirkel van het kwaad. In deze reeks zal de twintig jaar oude moord op Jules’ vader centraal staan. De aanslagen vormen echter het hoofdonderwerp in Schaduwkinderen. Ook bij de aanslag in het winkelcentrum was een jong kind betrokken. Wie zijn deze kinderen en waar komen ze vandaan?


In Schaduwkinderen speelt Linda Jansma heel goed in op de angst voor aanslagen die al tijden ook in Nederland heerst. Linda Jansma benadrukt dat de angst reëel is maar ze rekent ook af met vooroordelen. Daarnaast vestigt ze de aandacht op door haar treffende omschreven “schaduwkinderen”. Wat is het toch belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien! Schaduwkinderen is uitstekend geschreven en bijzonder spannend. Ik zou het liefst vandaag nog het tweede deel van deze serie lezen.


ISBN 9789461092700 | paperback | 352 pagina's | De Crime Compagnie | november 2016

© Annemarie, 10 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Schuilplaats
Linda Jansma


Linda Jansma (1967) stuurde op 12-jarige leeftijd al haar eerste manuscript naar een uitgever. Het boek werd niet uitgegeven, maar de positieve feedback gaf voeding aan haar schrijflust. Nadat ze in 2009 hoog scoorde bij een schrijfwedstrijd, volgde al gauw een contract met uitgeverij De Crime Compagnie (voorheen Verbum Crime), waar haar debuut Caleidoscoop verscheen. Inmiddels is met Schuilplaats haar vierde thriller verschenen en is ze bezig met de afronding van haar vijfde boek.

 

Linda Jansma staat er om bekend dat ze graag actuele, maatschappelijke thema's in haar boeken verwerkt. Voor Schuilplaats heeft ze gekozen voor het onderwerp Pleegzorg. Er zijn zoveel verhalen te vertellen: van de pleegmoeder, het pleegkind, van de hulpverlener van Bureau Jeugdzorg en niet te vergeten van de biologische ouders.


In Schuilplaats schetst de auteur een goed beeld van het werk van pleegzorg. Ze heeft zich duidelijk verdiept in het onderwerp en weet de mooie en minder mooie kanten helder naar voren te brengen. Dat wordt verpakt in een verhaal dat weinig dramatisch begint op het moment dat Mayke en Han, die op een grote boerderij in Friesland wonen, wordt gevraagd crisisopvang te bieden aan drie zusjes, de 14-jarige Nikki, die weigert te spreken, peuter Nadine en baby Noelle. Mayke en Han zijn gepokt en gemazeld in het bieden van zorg aan uit huis geplaatste kinderen en geven al jarenlang liefdevol onderdak aan zes andere pleegkinderen. Natuurlijk laten ze de zusjes niet in de kou staan.
Het verleden van de hoofdpersonen klopt echter steeds nadrukkelijker aan de deur en de spanning loopt langzaam op. Dan verdwijnt één van hun pleegkinderen en wordt op hun erf een moord gepleegd.


Er spelen verschillende verhaallijnen, die, samen met de vele personages, wel wat vragen van het inlevingsvermogen van de lezer. Maar dat doet aan het leesplezier niets af. Het verhaal is goed opgebouwd en niet alleen de problemen van de kinderen worden mooi verwoord; ook hun positieve kanten krijgen ruim de aandacht. Alle protagonisten, met name Mayke, komen goed voor het voetlicht, zodat het gemakkelijk is je in hen in te leven. In een alles verklarende finale met een onverwacht slot komen alle plotlijnen tenslotte samen.


Waar de auteur met haar derde boek, Houvast, meer de actiekant was opgegaan, heeft ze met Schuilplaats weer de hoek van de psychologische thriller gekozen. Niet ten onrechte, dit is naar mijn mening toch meer haar forte. Linda Jansma heeft zich ontwikkeld tot een echte topper op het Nederlandstalige thrillergebied naar wiers volgende boeken reikhalzend wordt uitgezien.


ISBN 9789461091055 Paperback 320 pagina's De Crime Compagnie oktober 2013

© Joanazinha, 18 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

JudaskusJudaskus
Linda Jansma


Een judaskus is te vergelijken met een mes in je rug door iemand die je volledig vertrouwde. Een grove daad van onrecht die je raakt tot in het diepst van je ziel en je helemaal van je ankers slaat. Met de intrigerende titel Judaskus maakt Linda Jansma je al voordat het boek is opengeslagen nieuwsgierig: wie is de grote verrader in dit boek?


In Judaskus maken we kennis met twee doodgewone gezinnen in de provincie Friesland; een doktersgezin op het platteland en een rentmeestersgezin op het landgoed dat door de vader van het gezin beheerd wordt. Beide gezinnen hebben een roerige periode achter de rug, maar zijn de laatste tijd min of meer in rustiger vaarwater gekomen. Het doktersgezin bestaat uit vader, moeder en twee kinderen; het rentmeestersgezin uit vader, moeder, puberende stiefdochter (de eerste vrouw van de rentmeester is overleden) en een baby. Niets aan de hand, zou je denken, behalve dat er al gauw onderhuids iets begint te kriebelen. Er gebeuren wat rare dingen, zoals het stalken van de doktersvrouw door een onbekende man en ongepaste mail die de vrouw van de rentmeester op een onbewaakt ogenblik op zijn computer vindt. Zowel de dokter als de rentmeester reageren niet helemaal zoals je zou mogen verwachten van liefhebbende huisvaders.


De lezer wordt geprikkeld met krantenartikeltjes, korte flashbacks en rechtstreekse aansprekingen door iemand in het 'nu'. Linda Jansma heeft het weer voor elkaar: ze pakt je bij de lurven en neemt je mee in een drama dat langzamerhand naar een hoogtepunt wordt gebracht.


Ogenschijnlijk gewone mensen zoals jij en ik, komen in onverkwikkelijke en zelfs misdadige situaties terecht. Ze moeten keuzes maken ten goede of ten kwade. Daarbij spelen verschillende thema's een rol: de verhouding tussen stiefdochter en stiefdochter, puberliefde, ontrouw, bedrog, kwalijke geheimen. Jansma dwingt de lezer mee te gaan in de keuzes. Ze bouwt de spanning genadeloos op en toch lijkt het alsof alles logischerwijs op elkaar volgt. Actie – reactie.


Wat doet een moeder die haar kind bedreigd ziet? Wat doet een vrouw die de grond onder haar voeten voelt wegzakken als was haar leven op drijfzand gebouwd? De judaskus maakt onvermoede krachten los die met trefzekere pen over de lezer uitgestort worden.


De letterlijke uitwerking van de titel is wat magertjes, maar de intrinsieke betekenis spat van de bladzijden af. Het verraad is de oorsprong van alle gebeurtenissen en lokt alleen maar meer verraad uit. Verraad uit een hoek die de hoofdpersonen allerminst aan zien komen.


Judaskus is vanaf het begin een boeiend boek. De personages worden goed weergegeven. Het zijn gewone mensen, die je zo tegen kunt komen. Dat maakt het des te intrigerender als duistere geheimen naar boven komen. De twee verhaallijnen lopen lange tijd naast elkaar zonder dat duidelijk wordt wat de verbindende factor is. Daardoor lijkt het soms alsof je twee afzonderlijke boeken tegelijk leest. Wanneer de verhaallijnen met een schijnbaar toevallige maar zorgvuldig geplande wending elkaar eindelijk kruisen, wordt een hoop duidelijk. Vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar snel op waarbij de auteur kans ziet alle lijntjes goed in de hand te houden. Tot ze op het eind de lezer zelfs nog met een zeer verrassende wending tot op het bot weet te schokken. Over een judaskus gesproken...


ISBN 9789461091635 | Paperback | 400 pagina's | de Crime Compagnie | januari 2015

© Joanazinha, 22 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Houvast
Linda Jansma

 

Met haar derde boek, Houvast, is Linda Jansma (1967) definitief 'beginnend auteur' af en nestelt zij zich in de rangen van gewaardeerde en veelgelezen Nederlandse thrillerauteurs. Ze schrijft prettig leesbare, toegankelijke thrillers rondom zeer uiteenlopende maatschappelijke thema's. In Caleidoscoop bijvoorbeeld ging het om loverboys en in Tweestrijd werd huiselijk geweld bespreekbaar gemaakt. Hoewel ze als kind al verhalen schreef, is haar carrière pas goed van de grond gekomen nadat ze in 2009 hoog eindigde bij een schrijfwedstrijd. Linda schrijft, studeert Journalistiek en Nieuwe Media en volgt diverse schrijfcursussen.


In Houvast gaat het, net als in haar eerdere boeken, om een zeer eigentijdse misdaad, namelijk de kinderhandel. Kinderen uit Oost Europa worden gekidnapt of door ouders afgestaan in de hoop dat hun kind een betere toekomst tegemoet gaat. Het tegendeel is waar: ze verdwijnen vaker wel dan niet in het afschuwelijke kinderpornocircuit.
Van meet af aan spelen een drietal verhaallijnen door elkaar. Het eerste is het verhaal van dierenarts Anouk van Merwede. Haar man is negen maanden geleden verongelukt en zij probeert zo goed en zo kwaad als het gaat haar leven weer op orde te krijgen. Dan wordt een journalist vermoord, kort nadat hij contact heeft gehad met Anouks broer, die vervolgens zelf spoorloos verdwijnt. Wanneer zij op zoek gaat naar haar broer, belandt zij in een nachtmerrie: er wordt ingebroken in haar huis en er wordt een poging gedaan haar dochter te ontvoeren waarbij zijzelf ternauwernood aan de dood ontsnapt. Tussendoor lezen we hoe ver weg in Oost Europa een man in een jeep een klein meisje oppikt van straat en vervolgens meedogenloos achtervolgt wordt. Door wie, waarom? Wat doet hij daar in de binnenlanden van Roemenië?
En dan is daar nog de onbekende die Anouk stiekem in de gaten houdt. Hoewel je al gauw kunt raden wie hij is, blijft lang duister wat zijn motieven zijn. En is hij te vertrouwen?


Linda Jansma schrijft zoals we van haar gewend zijn in een vlotte en boeiende stijl waarbij de karakters goed uitgewerkt zijn en de lijn van het verhaal goed opgebouwd wordt. De cliffhangers aan het eind van de verschillende hoofdstukken dwingen de lezer als het ware om steeds verder te lezen. Toch voelde ik ook een zekere afstandelijkheid tot de plot omdat er, in tegenstelling tot de eerste twee boeken van Linda Jansma, meer actie en minder verdieping van het thema in het boek zat. Al met al heb ik genoten van Houvast en kijk ik vol verwachting uit naar het vierde boek van Linda Jansma.


ISBN 9789461091000 Paperback 350 pagina's De Crime Compagnie oktober 2012 

© Joanazinha, 20 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Tweestrijd
Linda Jansma

 

Mishandeling is (gelukkig) een ver van mijn bed show voor mij en daarom was het in eerste instantie ook moeilijk om me in te leven in Hanna, hoofdpersoon in 'Tweestrijd'. Als je geslagen wordt, ga je toch weg? Maar gaandeweg kruipt ze in je huid en strijden gevoelens van boosheid, afschuw en medelijden om het hardst om voorrang. Hoe kan het gebeuren dat een intelligente, hard werkende jonge vrouw zich zo laat behandelen door haar man? Dat is denk ik de grote vraag waarmee veel vrouwen (en ook mannen!) worstelen die in dezelfde positie als Hanna verkeren.
Langzaam maar zeker wordt je zelfstandigheid en je persoonlijkheid van je afgenomen. Je raakt in een isolement waarbij het normaal wordt gevonden om mishandeld te worden of waarbij de mishandelde geen enkele uitweg ziet omdat er geen vangnet (meer) is. Wanneer is de maat vol?
Sonja is de nieuwe overbuurvrouw van Hanna en werkzaam bij de politie. Een pittige tante die zich de kaas niet van het brood laat eten. Kortom; de totale tegenpool van Hanna. Wanneer ze merkt dat Hanna mishandeld wordt, kan ze het niet laten zich ermee te bemoeien en zet daarmee een hele reeks van schokkende gebeurtenissen in werking.


Doordat boek afwisselend vanuit het perspectief van Hanna en van Sonja wordt verteld, kan de lezer af en toe even op adem komen en zich losscheuren uit de misère van Hanna en zich vastklampen aan de aardse nuchterheid van Sonja. Even niet die heftige emoties waardoor je je af en toe gemangeld voelt. Al lezende rijzen er steeds meer vragen: wie bezoekt Hanna tijdens haar bijna dagelijkse ritjes naar een begraafplaats? Waar komt de hanger vandaan die ze kado heeft gekregen van haar man Axel? Wat is ze Axel verschuldigd, waardoor ze zich zo door hem laat aftuigen maar toch bij hem blijft? Is dat liefde of speelt er nog meer? Nagelbijtend bereik je tenslotte de onverwachte en zeer knap geconstrueerde, huiveringwekkende finale. 


Linda Jansma (1967) debuteerde in december 2010 ijzersterk met 'Caleidoscoop'. Met het manuscript van'Tweestrijd' won ze in 2009 een manuscriptenwedstrijd en deze is nu gelukkig omgevormd tot een prachtig en indrukwekkend boek waarmee ze haar naam als schrijfster van uitzonderlijk goede thrillers voor eens en altijd vestigt. Ze bewijst hiermee geen eendagsvlieg te zijn, maar tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs te behoren. Over het thema huiselijk geweld heeft Linda gedegen onderzoek gedaan en onder andere gesproken met een aantal slachtoffers en een dader. Die expertise, gevoegd bij haar heldere en vlotte taalgebruik en schrijfstijl, maakt van 'Tweestrijd' een boek dat je gelezen moet hebben om jezelf daarna de vraag te stellen: wat zou  ik doen wanneer mijn buurvrouw bont en blauw geslagen voor mijn deur staat?


ISBN 9789461090171 Paperback 316 pagina's | Verbum Crime | februari 2012

© Joanazinha, 9 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Caleidoscoop
Linda Jansma

 

Janine, een jonge vrouw, is er in geslaagd na een akelige jeugd en nog akeliger eerste stappen naar de volwassenheid, haar leven weer een beetje op poten te zetten. Ze heeft een fantastische partner, met wie ze samen een dansclub runt. Samen hebben ze een dochter die sprekend op haar lijkt, en behalve die donkere wolk –want een verleden vergeet je nooit- loopt alles op rolletjes. Dan wordt haar man vermoord. En alles staat op losse schroeven. Wat is er aan de hand dat iemand de vreedzame, door iedereen geliefde Albert wil vermoorden?

Er vallen nog meer doden, en de politie ontdekt wat ze zelf dan al lang wist: het gaat allemaal om haar. Ze is doodsbang. Voor haarzelf, voor haar dochter. Wat als het verleden haar inhaalt? Zullen zij en haar dochter ooit veilig zijn?


Linda Jansma heeft een ijzersterke thriller geschreven. Had ze gekozen voor de politie-inspecteur als uitgangspunt of een algemene verteller ingeschakeld: het zou nooit zo indringend geweest zijn als het nu is. Deze vorm geeft het verhaal een psychologische spanning, waar je je als lezer ademloos in vergeet: Janine is degene die het hele verhaal vanuit haar eigen gezichtspunt vertelt. Ik neem aan dat daar de titel vandaan komt: er verschijnen steeds andere beelden voor haar geestesoog, die zij op een eigen manier interpreteert en waar ze naar handelt.
Haar angsten, haar verdriet, haar zorgen om haar enige kind, het is allemaal levensecht. Ze sleept je mee het verhaal in, waarbij de eigen gedachten van de lezer op hol gaan. Want wij krijgen net iets meer mee: er is ook de korte verhaallijn van Mischa, de politieman die er zo op gespitst was om Jenny, zoals hij haar kende, van de straat te halen, zestien jaar eerder.
We denken dan ook al lang te weten wie de dader is. Maar het boek is een caleidoscoop: het gezichtspunt verandert steeds.


ISBN 9789461090058 | Paperback | 152 pagina's | Verbum Crime |  december 2010

© Marjo, 24 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Caleidoscoop
Linda Jansma

 

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: met Caleidoscoop heeft Linda Jansma een prima visitekaartje als thrillerschrijfster afgegeven. Ik kan niet anders zeggen. Het verhaal staat als een huis en is van voor naar achter in balans. Het begint met een intrigerende openingsscène in het verleden, waarna het verhaal verspringt naar 2009, waarin we kennis maken met Janine en Albert – een droompaar:  ze zijn al jaren zielsgelukkig met elkaar, hebben een prachtige dochter, zijn eigenaar van een zeer goed lopende club in Amsterdam en wonen in een mooi huis. Dan gebeurt het meest verschrikkelijke wat Janine kan overkomen: Albert wordt op de stoep van de club doodgeschoten en haar hele wereld stort in. De politie tast in het duister over motief en dader, hoewel er diverse verdachten zijn. Is de moordenaar één van de personeelsleden van de club? Er is sprake van dreigbrieven die door een onbekende zijn geschreven. Het onderzoek sleept zich voort en intussen wordt het perspectief regelmatig verwisseld met het verleden – waarin Janine ook al het nodige meegemaakt blijkt te hebben – en dat steeds dichterbij kruipt naar het heden. Tergend langzaam wordt de spanning opgebouwd tot de onvermijdelijke climax waarin toch nog onverwachts de moordenaar in een andere hoek gezocht moet worden dan je eerst denkt.

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij ontvangst van het boek enige twijfels had: een nieuwe Nederlandse thrillerschrijfster, kan die zich meten met bekende namen als Saskia Noort, Loes den Hollander en Corinne Hartman? Het antwoord is: ja, volledig! Ik ben zeer gecharmeerd geraakt van het zorgvuldige taalgebruik van Linda Jansma, waarbij ze met veel oog voor detail een vloeiend en geloofwaardig verhaal weet neer te zetten. Enezijds moet je rustig blijven lezen om alles in je op te kunnen nemen terwijl anderzijds de spanning steeds meer toeneemt en je alleen maar zo vlug mogelijk verder wilt lezen om te weten te komen wat er nu eigenlijk aan de hand is.  De karakters zijn mooi uitgewerkt en zeer levensecht beschreven met realistische dialogen.


Is er dan geen enkel minpuntje te noemen? Wat mij betreft wel en dat is het gebruik van moeilijke woorden, die in schril contrast staan met de rest van de tekst. Woorden als 'persisterend', 'resignatie' en 'cataleptische' passen niet bij het overige taalgebruik in het boek. Ze halen onnodig de vaart uit het verhaal en zijn voor mij daarom licht irriterend. Gelukkig komen ze niet al te vaak voor. Voor de rest: chapeau!


ISBN: 9789461090058 paperback 348 pagina's Uitgeverij: VerbumCrime december 2010

© Joanazinha, 3 januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven