Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Violet Leroy


Medelijden met de duivelMedelijden met de duivel
Violet Leroy


Een jarenlange vriendschap komt plotsklaps tot een einde wanneer de 32-jarige Sara Hirsch wordt doodgeschoten. Achter de toonbank van haar winkel aan de P.C. Hooftstraat eindigt haar leven, twee kogels vonden de weg naar haar hart. Haar goede vriendin Isabel Jansen krijgt dit slechte nieuws van inspecteur Hofman te horen. Haar beste maatje leeft niet meer. Het is een groot verlies voor Isabel en ook voor haar dochter Melissa die Sara als een tweede moeder zag.


De vriendschap van Sara en Isabel gaat terug tot hun kindertijd. Ze woonden naast elkaar in Amsterdam en hun vriendschap was vanaf het eerste moment hecht. Zo hecht dat er nooit veel ruimte is geweest voor anderen. Isabel raakte op 16-jarige leeftijd zwanger en werd door haar kille ouders pardoes het huis uitgezet. Sara en haar moeder namen Isabel op in hun huis. Nog jarenlang hebben Sara en Isabel samengewoond. De verstandhouding tussen Sara en Isabel leek op een huwelijk, al was er geen sprake van een liefdesverhouding. Deze band zorgt er nu voor dat de politie Isabel als mogelijke dader beschouwt. Vaak is een moord gepleegd door de partner en de band tussen de twee vrouwen was minstens even sterk. De politie, onder leiding van inspecteur Hofman, richt haar pijlers ook op de verloofde van Sara, Bob Goodman, die sinds de dood van Sara van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen.


Isabel is een gesloten vrouw. Ze is geen lieve moeder voor haar dochter Melissa. Ze is zich hier zelf ook van bewust maar kan zich er niet toe zetten wat meer liefde voor Melissa te tonen of te voelen. Toen Melissa vier jaar oud was, is Isabel getrouwd met Daniel. Daniel is homofiel en kwam door geruchten hierover niet aan de bak als voetballer, Isabel zocht een vader voor Melissa. Met elkaar trouwen bleek de oplossing. Daniel woont in Londen en Isabel in Amsterdam. Ze zien elkaar regelmatig en Melissa is dol op haar vader. Isabel heeft een reden voor haar stugge houding maar kan dit niet uiten. Ze draagt een groot geheim met zich mee.


Na de dood van Sara ontdekt Isabel dat de twee families elkaar al vanaf de Tweede Wereldoorlog kennen. De vader en grootouders van Sara hebben ondergedoken gezeten bij de grootouders van Isabel. Op een gegeven moment zijn ze verraden. Door wie? Door de grootouders van Isabel? Ook is het heel toevallig dat Sara precies 50 jaar na de zelfmoord van Isabels grootouders is vermoord. Er moet een verband zijn, daar is Isabel van overtuigd. Ze begint te spitten in de geschiedenis en ontdekt steeds meer nieuwe dingen. Dingen die verborgen hadden moeten blijven. Zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De speurwerkzaamheden worden Isabel dan ook niet in dank afgenomen en ze brengt zichzelf in groot gevaar.


Een boek over vriendschap, de Tweede Wereldoorlog, wraak, trauma’s, verwaarlozing, misbruik, familiebanden en geheimen. Heel wat thema’s komen aan bod zonder dat het ook maar één moment teveel van het goede wordt. Sterker nog, alles sluit naadloos op elkaar aan. Om en om zijn de hoofdstukken vanuit Isabel en vanuit inspecteur Hofman geschreven. De een probeert op eigen houtje de moordenaar te vinden, de ander probeert hetzelfde beroepsmatig. Allebei zijn ze geraakt door de zaak en door elkaar. Het plot is uitstekend doordacht en ijzersterk. De personages zijn mooi neergezet. Dit boek heeft klasse.


Violet Leroy volgde tien jaar geleden haar hart en gooide haar leven om. Ze is niet langer drie uur per dag kwijt aan reizen van en naar haar werk. Ze besteedt haar tijd nu aan schrijven en aan haar kat Pasja. Medelijden met de duivel is haar tweede thriller. Haar debuut heet Tot de bodem.


ISBN 9789461090195 | Paperback | 318 pagina's | Verbum Crime| augustus 2011

© Annemarie, 1 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Medelijden met de duivelMedelijden met de duivel
Violet Leroy

 

Op klaarlichte dag wordt de 32-jarige Sara Hirsch in haar winkel in de PC Hooftstraat doodgeschoten. Het is iedereen een raadsel waarom; ze had geen vijanden, ze zou binnenkort gaan trouwen en ook een roofoverval wordt al gauw uitgesloten. Isabel Raven is Sara's beste vriendin. Zij raakte als tiener zwanger, werd het huis uitgeschopt door haar ouders en liefdevol opgenomen door Sara en haar moeder. Wanneer Isabel een mogelijk verband vindt tussen de dood van Sara en de zelfmoord van Isabel's grootouders exact vijftig jaar eerder, gaat ze zelf op onderzoek uit en stuit daarbij op onverwachte geheimen uit het verleden en het heden.


Feiten en fictie spelen dwars door elkaar in dit boek. Wat hebben de Jodenvervolging, de ramp met de Herald of Free Enterprise en de Stones-hit 'Sympathy for the Devil' te maken met Sara's dood? Is er een verband tussen de zelfmoorden van de grootouders van Sara en van de grootouders van Isabel? Wat heeft de eerste vrouw van Sara's verloofde, die omkwam tijdens de ondergang van de veerboot, te maken met de vader van een vroeger buurgenootje van Sara en Isabel, die nu politie-agente is en meewerkt aan het onderzoek naar Sara's dood? Waar is de verloofde van Sara trouwens? De ene vraag na de andere duikt op en Isabel is vastbesloten de antwoorden te vinden.


De moord op Sara blijkt niet het begin, maar het einde te zijn van een onverkwikkelijke geschiedenis die al voor de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Verraad, onrecht en eigenbelang zijn de ingrediënten waaruit de auteur een goed opgebouwde thriller heeft gecomponeerd. Aan het eind van het boek is de geschokte conclusie dat je eigenlijk niet anders kunt dan medelijden met de duivel te hebben.


Medelijden met de duivel  is een boeiende, indringende thriller. De lezer krijgt een verbijsterend aantal gebeurtenissen en personen voorgeschoteld, die allemaal op de een of andere manier met elkaar te maken hebben. Het is dan ook zaak de aandacht er goed bij te houden. Naarmate de chaos van losse draden tot een logisch geheel worden geweven, wordt een afschuwelijk complot zichtbaar.


Dit is het tweede boek van Violet Leroy, die in 2008 sterk debuteerde met 'Tot op de bodem'. Wat mij betreft duurt het niet nog eens drie jaar voor een nieuw boek van haar het daglicht ziet.

 
ISBN 9789461090195 Paperback 318 pagina's | Verbum Crime | augustus 2011

© Joanazinha, 9 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven