Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

James Sheehan

De burgemeester van Lexington AvenueDe burgemeester van Lexington Avenue
James Sheehan


Flaptekst
In 1986 wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Rudy, een wat simpele jongen, wordt gedwongen een valse bekentenis af te leggen. Hij wordt veroordeeld en tien jaar lang verblijft hij in de dodencel.
Succesvol advocaat Jack Tobin verneemt het treurige lot van de zoon van zijn jeugdvriend en stort zich op de zaak. Hij heeft nog een oude schuld in te lossen bij zijn vriend die hem ooit de bijnaam 'de burgemeester van Lexington Avenue' gaf, in de tijd dat ze zich heer en meester waanden over de straten van de wijk waarin ze opgroeiden.
In zijn pogingen de waarheid boven tafel te krijgen en Rudy's leven te redden, stuit Jack op corruptie binnen de politie en de rechterlijke macht. Hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe meer hij in de gaten krijgt dat hij te maken heeft met nietsonziende tegenstanders...

-----

Het boek bestaat uit drie delen.
In het eerste deel draait het vooral om Rudy, de moord en de rechtszaak. Omdat de lezer weet wie de moord gepleegd heeft, draait het niet zozeer om de zoektocht naar de dader maar om de verdachtmaking van Rudy door een sheriff, die daarbij geholpen wordt door de officier van justitie en de patholoog anotoom. Dat haalt een deel van de spanning weg aangezien het tot op het meest ongeloofwaardig wordt doorgevoerd. De moeder van Rudy huurt een advocate in, die goed bekend staat, maar alleen voor veel geld in actie komt. Met pijn en moeite weet de moeder het geld bijeen te krijgen, wat niet mee valt aangezien ze haar baan en huis kwijt raakt. Als de advocate meer geld wil om in hoger beroep te gaan, lukt het rudy's moeder niet om dit voor elkaar te krijgen. De pro deo advocaat die dan op de zaak wordt gezet, is aan de drank en verprutst de zaak waarmee Rudy tot de dood veroordeeld wordt.
Het tweede deel draait om de pogingen van advocaat Jack om iets voor Rudy's zaak te betekenen. Als hij, succesvolle, rijke en door zijn personeel gevreesde advocaat, ontdekt dat zijn jeugdvriend is overleden en diens zoon in de problemen zit, verandert er iets in hem. Hij huilt een ochtend met zijn secretaresse (die niet weet wat haar overkomt), stapt uit de advocatenpraktijk, verhuist en stort zich op de dossiers en op de kennismaking met Rudy. Zijn secretaresse verhuist met hem mee, evenals een jeugdvriendin die hij op de begrafenis van Rudy's vader tegenkomt. Met zijn drieën doen ze hun best om de waarheid te achterhalen, zoals dat heet. Dat valt niet mee, want ze worden tegengewerkt. Ze moeten voor beveiliging zorgen om hun werk te kunnen doen en krijgen te maken met een aanslag.
In het derde deel staat de door Jack ingediende aanklacht centraal: hij sleept degenen die de waarheid bewust verduisterd hebben, voor het gerecht.


Ik vond het niet erg goed geschreven. De personages zijn nogal karikaturaal. Het is overduidelijk wie the good guys en wie de bad guys zijn. De bad guys zijn niet in staat om iets aardigs te zeggen of te doen, de good guys doen niet anders. Rudy wordt afgeschilderd als een simpele jongen (daarom raakt hij ook betrokken in het moordverhaal) maar steekt hele monologen af die Jack sprakeloos maken en waar hij gefascineerd naar luistert. Jack is een rijke, emotieloze advocaat die omslaat als een blad aan de boom en ineens overloopt van gevoel en betrokkenheid. Uiteraard ontbreekt de romantische link met zijn jeugdvriendin niet.
Wat mij betreft liep het boek over van voorspelbaarheid en heeft de schrijver, zeker in het deel rond de rechtszaak, teveel Grisham willen uithangen. Maar waar een goede Grisham de spanning er in weet te houden, is dat in dit boek wat mij betreft niet gelukt.


James Sheehan is geboren en getogen in New York. Hij is getrouwd, heeft drie kinderen en werkt als advocaat in Florida.


ISBN: 90 261 2269 1 384 blz. Paperback met flappen,Uitgever: De Fontein Uitgegeven: oktober 2006
Vertaling: Martin Jansen in de Wal

© Desiree, november 2006

Reageren? Klik hier!

 

Recensies

Boven