Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Chris Ryan

DodenlijstDodenlijst
Chris Ryan


Het is niet eenvoudig om tot de SAS toegelaten te worden. Tijdens de Selectie vergen honderdvijftig studenten het uiterste van zichzelf. Honger, kou, angst en vermoeidheid eisen na tal van zware bergtochten hun tol. Toch staat er opnieuw een flinke klim op het programma. De studenten staan al bepakt en bezakt klaar. Helaas kunnen ze nog niet vertrekken. De twee instructeurs die op de berg posten, reageren niet op de herhaaldelijke oproepen zich te melden. Zolang zij niet het sein “alles veilig” hebben gegeven, kunnen de instructeurs hun studenten niet op pad sturen.


Het is koud en het is belangrijk dat de studenten niet te lang stil blijven staan. Twee instructeurs zullen de berg op moeten gaan om te achterhalen waarom de oproepen niet beantwoord worden. Niemand meldt zich vrijwillig voor de klus, wat betekent dat John Porter de klos is. Sinds hij na een mislukte missie in Beiroet aan de drank is geraakt, is hij uit de gratie geraakt. John Bald besluit met hem mee te gaan. Nadat tijdens een training een dode is gevallen, is ook hij weinig populair. Wanneer ergens iets misgaat, moet er altijd iemand boeten. Bald weet zeker dat hij dat deze keer zal zijn.


Porter en Bald beginnen aan de klim naar boven. De kou snijdt in hun gezicht en ook de sfeer is allesbehalve warm. Wanneer twee wandelaars in volle vaart de berg af stormen, kijken ze verbaast toe. Waarom hebben de twee mannen zo’n haast? De meeste bergwandelaars doen het juist rustig aan op de terugweg. Niet veel later wordt duidelijk waarom de twee onbekenden de berg snel wilden verlaten. De instructeurs die niet op de oproepen reageerden, zullen voorgoed blijven zwijgen. Ze zijn in koelen bloede neergeschoten.


Wanneer Porter en Bald beseffen dat ze zojuist de moordenaars van hun collega’s zijn gepasseerd, maken ze vliegensvlug rechtsomkeer. De daders beschikken immers over een wapen en stormen regelrecht op de parkeerplaats met de wachtenden studenten af. Porter en Bald zijn echter te laat. Wanneer ze nog maar enkele honderden meters van de parkeerplaats verwijderd zijn, worden ze opgeschrikt door een enorme knal. Op de parkeerplaats vol studenten en instructeurs is zojuist een autobom ontploft.


Voor Porter en Bald van de schrik kunnen bekomen, zien ze zes gewapende mannen op de plek des onheils afstormen. Even later ratelen hun geweren. Ze schieten de overlevenden zonder pardon dood. De twee SAS-ers aarzelen geen moment en mengen zich in de strijd. In de chaos die volgt weten ze een paar daders uit te schakelen. Tot hun grote frustratie slagen een aantal moordenaars er echter in te ontsnappen. Porter en Bald aarzelen dan ook geen moment wanneer hen gevraagd wordt aan een geheime zoektocht naar de daders mee te werken. De schuldigen moeten boeten.


Wie van spannende actieverhalen vol stoere lieden van de Special Forces en een flinke hoeveelheid geweld houdt, heeft met Dodenlijst het juiste boek te pakken. Van de personages in het boek is vooral John Porter interessant. Nadat hij tijdens een missie het leven van een kind spaarde, schoot hetzelfde kind drie van Porters legermaten dood. Voor zijn gevoel kleeft hun bloed aan zijn handen. Na deze vreselijke gebeurtenis is Porter aan de drank geraakt, waarna zijn huwelijk sneuvelde. Zijn dochter ziet hij bijna nooit meer, iets wat hij vreselijk vindt maar niet erg genoeg om de drank te laten staan. Toch zal het roer om moeten, anders verknalt Porter niet alleen de missie maar ook de rest van zijn leven. De overige personages zijn wat minder goed uitgewerkt en wisten me niet zo te boeien.


Auteur Chris Ryan weet waarover hij schrijft. Sinds hij op zijn zestiende het leger inging, heeft hij al aan talrijke antiterreurmissies en undercoveroperaties meegewerkt. Zijn ervaring vertaalt hij in dit boek naar een soepel lopend verhaal vol uiterst gewelddadige gebeurtenissen. Zelf vind ik het niet prettig om te lezen dat mensen gemarteld worden en het idee dat dit verhaal misschien dichter bij de werkelijkheid komt dan ik wenselijk acht, bezorgt me kippenvel. Toch kan ik niet ontkennen dat Dodenlijst gewoonweg een goed geschreven en netjes uitgewerkt verhaal is. Voor de liefhebber is deze actiethriller dan ook zeker een aanrader.


ISBN 9789022579862 | paperback | 332 pagina's | Boekerij | februari 2017
Vertaald door Kees van Weele

© Annemarie, 30 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven