Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Edward Hendriks


BloedgeldBloedgeld
Edward Hendriks


Onder aan de voet van de Vesuvius hebben Sanne en Wessel een boerderij en een olijvenboomgaard gekocht. Ze hebben een gebouw opgeknapt en het is de bedoeling dat die verhuurd wordt, om daar dan van te leven. Wessel heeft ook nog wel inkomsten als freelance tekstschrijver, maar Sanne heeft haar baan op moeten zeggen toen ze naar Italië kwamen.


De eerste verhuurervaring is een slechte: de huurders hebben een enorme puinzooi achtergelaten toen ze vertrokken zonder een cent te betalen. Het gaat veel geld kosten om dat weer op te knappen. En het lukt Wessel maar niet om een behoorlijke reclamecampagne op te zetten voor het vervoersbedrijf dat hem via een bureau heeft ingehuurd. Hij piekert en slaap slecht, slikt pillen om zich staande te houden.
Er is intussen wel een huurder in het andere appartement, die hen wel wil helpen klusjes op te knappen. Giorgio lijkt een fatsoenlijke Italiaan, maar wat de twee Nederlanders niet weten is dat hij connecties heeft met de cocaïnehandel en de maffia. Is het goed bedoeld als Giorgio aanbiedt om Wessel te helpen? Hij hoeft alleen maar twee Nederlanders rond te leiden in Napels,  daar krijgt hij veel geld voor. Natuurlijk rinkelen er alarmbelletjes bij Wessel, maar wat kan er nou voor kwaads in zitten? Helemaal in zijn nopjes is hij als blijkt dat die twee zakenlui het vervoersbedrijf waar hij voor werkt,leiden. Nu kan hij direct zaken doen! En - mede onder invloed van rohynol en van Giorgio gekregen cocaïne - maakt hij een plan dat de mannen wel zien zitten.


Sanne weet hier niets van, maar van wat zij intussen uitgespookt heeft, daar weet Wessel weer niets van.
Ze mist Nederland en haar familie, en spreekt nauwelijks Italiaans. Dat weekendje weg met Wessel zag ze wel zitten en ze baalt als een stekker als dat niet doorgaat.
Als het meisje van de koffiebar in het stadje, waar Wessel graag heen gaat, doelwit wordt van een brute overval, waarbij haar moeder het leven laat, wordt Wessel als verdachte aangemerkt.
Hij is de laatste die het meisje in leven heeft gezien en een alibi heeft hij niet.
We weten dat Wessel het niet gedaan heeft maar wie wel? Is Giorgio de dader? Hij heeft Wessel bedreigd toen die te dicht bij dat meisje kwam, ze is namelijk Giorgio’s ex. En het is het scheermes van Giorgio dat wordt gevonden op de plaats delict...


Alleen dat duveltje dat op het laatst nog uit het doosje  komt - een voorval uit Sannes jonge jaren -  lijkt me overbodig, verder is dit debuut een overtuigende thriller, waarin de drugshandel en de Italiaanse maffia een rol spelen. Het verhaal vertelt hoe twee argeloze Nederlanders een land betreden dat ze niet kennen, en daardoor in de problemen komen. Hadden ze kunnen weten dat hun huurder niet te vertrouwen was?
De schrijver maakt vaak gebruik van het feit dat mensen hun gedachten en gevoelens niet uitspreken: er ontstaan misverstanden, die het leven gevaarlijk maken voor Sanne en Wessel. De lezer wordt herhaaldelijk op het verkeerde been gezet, en dan zijn die meer dan 300 pagina’s heerlijk om te lezen. Want hoe zit het nu eigenlijk? 


ISBN 9789026132681 | Paperback | 336 pagina’s| Uitgeverij De Fontein | mei 2012

© Marjo, 26 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBloedgeld
Edward Hendriks

Wessel en Sanne hebben in Italië een afgelegen, oude boerderij gekocht. Na maanden hard klussen hebben zij naast een prachtig woonhuis ook twee appartementen gecreëerd. Door deze te verhuren hopen zij broodnodige extra inkomsten te genereren. De eerste huurders richten helaas flinke schade aan in een van de appartementen om vervolgens met de noorderzon te vertrekken. Huur hebben ze nooit betaald.

De schrik zit er goed in en eigenlijk wil het stel de appartementen voorlopig niet meer verhuren. Geld is echter hard nodig en daarom besluiten ze om toch een van de ruimtes aan te bieden voor de verhuur. Hun nieuwe huurder, de aantrekkelijke Giorgio, is klusjesman. Hij zal karweitjes voor hen opknappen en belooft bovendien te helpen met hun olijfboomgaard.

De relatie van Wessel en Sanne heeft betere tijden gekend. Wessel werkt als tekstschrijver maar in Italië slaagt hij er niet in zijn werkzaamheden goed op te pakken. Zijn verdiensten zijn laag. Omdat het water hem financieel aan de lippen staat, zwoegt Wessel stug door. Hij presteert slecht onder druk en de klanten zijn ontevreden. Om te kunnen slapen slikt hij Rohypnol, hij kan niet meer zonder.

Sanne ziet het allemaal lijdzaam aan. Wessel is alleen nog maar met zijn werk bezig en ze kwijnt weg onder de Italiaanse zon. Ze verheugt zich op het weekendje weg dat Wessel in het vooruitzicht heeft gesteld. Wessel heeft zijn huurder toevertrouwd dat hij in financieel zwaar weer verkeert en de knappe Italiaan doet hem een vreemd voorstel. Wessel moet een weekend lang twee Nederlandse zakenmannen onder zijn hoede nemen. In ruil hiervoor zal Giorgio hem maar liefst tienduizend euro betalen. Wessel negeert de alarmbellen die loeien in zijn hoofd. Tienduizend euro is veel geld en bovendien wil het toeval dat deze Nederlandse zakenmannen zojuist zijn concept voor een nieuwe huisstijl hebben afgewezen. Hij hoopt dat hij hen tijdens het weekend alsnog over kan halen met hem in zee te gaan. Wessel hapt toe.

Het beloofde weekendje weg blijft uit voor Sanne omdat Wessel vertrekt met de zakenlieden. Hij heeft haar over dit treffen niet de waarheid verteld. Tienduizend euro is een belachelijk hoge beloning voor zijn moeite en Wessel beseft dondersgoed dat er een luchtje aan zit. Sanne zal vast en zeker niet positief reageren op het ware verhaal. Het grote geld lonkt en Wessel zwijgt. 

Giorgio ontpopt zich als een reddende engel. Hij neemt Sanne mee  naar het vakantiehuis van vrienden. Ze voelt zich onmiddellijk thuis in het gezelschap en heeft een heerlijke tijd. Sanne is kwaad op Wessel en laat zich door Giorgio verleiden tot een nacht vol hartstocht.

Na het weekend gaat het helemaal mis. Wessel heeft zich in een wespennest gestoken en de relatie tussen hem en Sanne staat op knappen. Giorgio blijkt een dubbelleven te leiden en sleept Wessel mee in de wereld van de maffia. Wanneer Wessel zich met harddrugs inlaat en er een gruwelijke moord wordt gepleegd, is de ellende compleet.

Bloedgeld is een razendsnelle, spannende thriller over de maffia, drugshandel en corruptie. Een onschuldig iemand kan zomaar in een nachtmerrie belanden. Er is dan geen ontsnappen meer aan. Wat zo intrigerend is aan dit boek, is dat je als lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet. Wie is te vertrouwen en wie niet? Wessel zit tot over zijn oren in de problemen maar is hij slachtoffer of dader? Heeft hij soms black-outs door het overmatige gebruik van Rohypnol? En is Giorgio – die over agressieve en jaloerse trekjes beschikt- goed of slecht? Sommige gebeurtenissen in het boek zijn wel erg toevallig maar een auteur heeft immers de vrijheid het lot van zijn personages een handje te helpen. Het verhaal blijft geloofwaardig genoeg.

Bloedgeld is een meer dan overtuigend debuut. Ik popel om meer boeken van het talent Edward Hendriks te lezen.

ISBN 9789026132681 | Paperback | 336 pagina’s| Uitgeverij De Fontein | mei 2012

© Annemarie, 25 september 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven