Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rick Campbell

Het keizerrijk van de dageraadHet keizerrijk van de dageraad
Rick Campbell


Christine O’Connor, veiligheidsadviseur van de president van de Verenigde Staten, is fel tegen het omstreden MAER-verdrag. Ze vindt het ronduit oneerlijk dat de rijke Verenigde Staten voor een schijntje over royale hoeveelheden olie zou kunnen beschikken terwijl het armere China krom zou moeten liggen voor een beperkte voorraad van het zwarte goud. Het MAER-verdrag zou de Chinese economie om zeep helpen, daar is Christine van overtuigd. Helaas lukt het haar niet de president te overtuigen. Het contract wordt ondertekend.


Xiang Chenglei, de kersverse president van China, vat het nieuws niet goed op. Wat hem betreft is de beslissing van de president van de Verenigde Staten een regelrechte oorlogsverklaring. Hij kan simpelweg niet toestaan dat de Chinese economie het onderspit delft. Als de Verenigde Staten oorlog willen, dan kunnen ze dat krijgen. Xiang Chenglei is er klaar voor. Hij twijfelt er niet aan dat China de Verenigde Staten zal verslaan. Het onderdrukte China zal niet langer buigen.


Wanneer de president van de Verenigde Staten ontdekt dat het rommelt in China, is hij zich aanvankelijk van geen kwaad bewust. Waarschijnlijk mobiliseert China het Volksbevrijdingsleger omdat er een grote oefening staat gepland. Vreemd dat hij daar niet van op de hoogte is. Christine is er echter minder gerust op. Zij vreest dat het met het MAER-verdrag te maken heeft. Wanneer ze haar vermoedens uit, besluit de president haar naar China te sturen.


Christine reist naar Beijing in de hoop de gemoederen te kunnen sussen. De ontvangst is echter allesbehalve hartelijk. Voor ze goed en wel beseft wat er gebeurt, wordt ze gevangengenomen. Op vrijwel hetzelfde moment wordt de onderzeeër de USS Jacksonville even ten noorden van Taiwan onder vuur genomen. De verraste bemanning is ten dode opgeschreven. China is niet van plan met de Verenigde Staten te onderhandelen.


Het ziet er niet goed voor Christine uit. De sfeer is grimmig en het ziet ernaar uit dat ze in haar gevangeniscel verkracht zal gaan worden. Op het moment dat haar geest zich van haar lichaam probeert los te maken, verandert Yang, de man die op het punt staat haar te verkrachten, in een onverwachte redder. Zijn grimmige gedrag was een afleidingsmanoeuvre voor de bewakers. In werkelijkheid werkt hij voor de Amerikaanse regering. Yang overhandigt Christine een USB-stick met daarop belangrijke informatie over het Chinese militaire offensief. Daarna helpt hij haar uit het gebouw te ontsnappen. Toch is Christine nog lang niet veilig en dat geldt ook voor de Amerikaanse aanvalstroepen die onderweg naar China zijn.


Het keizerrijk van de dageraad is een oorlogsthriller. De spannende verhaallijn over Christine wordt met grote regelmaat onderbroken voor verslagen van de oorlog die op zee gevoerd wordt. Onderzeeërs, vliegdekschepen en vliegtuigen worden op het woedende China afgestuurd. China is echter veel sterker dan verwacht. De Amerikaanse vloot wordt schrikbarend snel uitgedund. De toekomst van de Verenigde Staten kan weleens van de inhoud van de USB-stick die Christina heeft afhangen. Zal het haar lukken de belangrijke informatie veilig het land uit te loodsen? Vooralsnog verkeert Christine nog altijd in levensgevaar.


Zelf hou ik niet zo van oorlogsthrillers waarin gevechten centraal staan, maar wie wel van uitgebreide verslagen over onderzeeërs die vernietigende torpedo’s moeten ontwijken, luchtaanvallen en gevechten op open zee houdt, zal dit verhaal zeker op waarde weten te schatten. Rick Campbell gaat technische details niet uit de weg maar verliest niet uit het oog dat de strijders mens en geen machine zijn. Er heerst angst en er vloeit het nodige bloed. Zal Amerika ten onder gaan of weet Christine een wonder te bewerkstelligen? In dit oorlogsverhaal is niets zeker.


ISBN 9789045213316 | paperback | 439 pagina's | Karakter Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Pieter Janssens

© Annemarie, 24 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven