Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bart Debbaut


RelikwieRelikwie
Bart Debbaut


“Het was prima verlopen, ongeveer zoals hij het zich had voorgesteld. Ze had zich verzet, natuurlijk, maar veel minder hard dan hij had verwacht. Het had haar aan kracht ontbroken, aan lef ook. Eigenlijk vond hij haar weerbaarheid zo zwak dat hij haar verdacht van een gebrek aan levensdrang.”


Hij had verwacht dat zijn slachtoffer, zijn eerste maar zeker niet zijn laatste prooi, zich gillend, schreeuwend en krabbend zou verzetten. Het gemak waarmee Barbara Wellens zich liet wurgen, stelde hem teleur. Toch is hij achteraf tevreden over zijn eerste moord en hij koestert het aandenken dat hij zichzelf heeft toebedeeld. Degene die het lichaam van Barbara zal vinden, zal een haast vredig tafereel aantreffen. Op de bloederige plek waar eens haar linkertepel zat na.


Boekverkoopster Sandra van der Meer wordt door een klant op de moord op Barbara Wellens gewezen. Arthur is duidelijk onder de indruk van de moord. Sandra voelt medelijden met het slachtoffer maar haar gedachten dwalen vrijwel meteen af naar de charismatische Bram die ze tijdens haar wekelijkse zwemavondje heeft leren kennen. Bram steekt zijn interesse in haar niet onder stoelen of banken en palmt haar in met prachtige citaten. Sandra is gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen. Toch doet de belangstelling van Bram haar goed. Het vleit haar.


Terwijl de moordenaar zijn volgende slachtoffer uitkiest, geniet Sandra van de aandacht van Bram. Hij weet dat ze getrouwd is maar lijkt daar niet mee te zitten. Sandra beseft dat ze zich op glad ijs begeeft. Wil ze haar huwelijk op het spel zetten voor een flirt met een knappe vreemdeling? Bram haalt alles uit de kast. Hij dwingt min of meer een afspraakje af en regelt zelfs dat Sandra ongemerkt een dagje van huis kan. Sandra geeft zich volledig aan Bram over. Ze peinst er echter geen seconde over haar man Johan te verlaten. Het is een affaire en die zijn van tijdelijke aard. Bram is het daar echter niet mee eens. Hij beweert van Sandra te houden en wil haar niet meer laten gaan.


Nadat de moordenaar zijn tweede moord heeft gepleegd, zit de schrik er goed in. Ook bij Sandra. De dood van Barbara Wellens was geen op zich staande moord. Er is een seriemoordenaar actief. Een moordenaar die volgens de politie de lichamen van zijn slachtoffers verminkt. Opnieuw begint vaste klant Arthur over de moorden. Hij blijkt behoorlijk goed op de hoogte te zijn. Sandra en haar collega krijgen het er benauwd van. En dan is er nog Bram. Sandra beseft dat ze een fout heeft gemaakt. Een fout die aanvankelijk zo heerlijk voelde maar nu een blok aan haar been is. Bram is knap en een fantastische minnaar, maar zijn gedrag is ronduit beangstigend geworden.


Relikwie is het achtste boek van Bart Debbaut. De moordenaar slaat in het eerste hoofdstuk al toe. Griezelig is dat niet want er is nog geen spanning opgebouwd. De lezer maakt kennis met een gestoorde man die dol is op citaten, songteksten en gedichten. Zijn moorden ziet hij als kunstwerken en hij koestert de weggesneden tepels van zijn slachtoffers.


Er ontstaat een sluimerende spanning op het moment dat Sandra zich met Bram inlaat. Bram is een griezel, dat weet de lezer al meteen. Een charmeur met gladde praatjes die in Sandra een gewillig slachtoffer herkent. Hij fluistert haar prachtige zinnen toe en Sandra is als was in zijn handen. In een tijd dat er een seriemoordenaar rondwaart, is extra voorzichtigheid geboden. Sandra kan maar beter uit zijn buurt blijven. Wanneer ze dat zelf ook beseft, is het al te laat. Bram is niet van plan haar te laten gaan.


Het verhaal verloopt soms wat traag en ik besefte dat de ontknoping allesbepalend voor mijn mening over deze thriller zou zijn. De dader had ik al geraden. Ik hoopte ook dat de auteur voor deze dader gekozen zou hebben. De spanning heeft aan het eind van het verhaal een beklemmende vorm aangenomen. Zou de auteur me weten te verrassen met een originele ontknoping? Jawel, dat is hem zeker gelukt! Het motief van de dader en de afronding van het verhaal zijn uiterst goed gekozen. Relikwie is misschien niet nagelbijtend spannend maar zit wel uitstekend in elkaar. Deze thriller smaakt zeker naar meer.


ISBN 9789401432658 | paperback | 253 pagina's| Lannoo | februari 2016

© Annemarie, 1 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De FacebookmoordenDe Facebookmoorden
Bart Debbaut


Hans Devriendt is een aardige man, gelukkig met zijn vrouw en kinderen en hij heeft een leuke baan waarin hij gewaardeerd wordt. Hij leidt een doodnormaal leven en toch gaat het opeens mis: hij begint te moorden. En erger nog: hij laat via Facebook weten wat hij gaat doen. Hij heeft al gauw een heleboel volgers die met een morbide belangstelling zijn doen en laten volgen. Na de eerste moord volgt er nog één en nog één. Zij drijfveer is wraak, dat is ook de titel van zijn Facebookgroep: Wraak is de enige uitweg. Maar wraak waarop, op wie, waarom? 

Het is aan de politie van Leuven om dit uit te zoeken, maar ze tasten lang in het duister.


Met De Facebookmoorden heeft Bart Debbaut een thriller geschreven die in alle opzichten actueel is, o.a. door het thema en door het gebruik van de sociale media zoals SMS en Facebook. Ook met het gebruik van bestaande publieke figuren positioneert de auteur het boek in het heden. Dat verleent een authenticiteit aan het boek waardoor het verhaal wel erg dichtbij komt. Hans Devriendt kan je buurman zijn.


Bart Debbaut heeft met dit boek zijn derde thriller afgeleverd met het speurdersduo John Leyssens en Mieke Van Cattendyck in de hoofdrollen. Hoewel ik de eerste 2 boeken niet ken, kon ik me zonder meer inleven in de beide karakters. Door aandacht te geven aan hun persoonlijke omstandigheden, geeft Debbaut nog meer diepgang aan zijn boek. Het taalgebruik en de vlot lopende dialogen maken het ook tot een heel toegankelijk boek.


Het thema wordt op een zeer zorgvuldige en correcte manier naar voren gebracht waardoor je zelfs, al is het maar een sprankje, sympathie zou kunnen opbrengen voor de moordenaar. Toch wordt dat gevoel van sympathie naar het eind toe een ongemakkelijk gevoel, gemengd met walging en ongeloof. Bart Debbaut geeft wat mij betreft een visitekaartje af van jewelste! Dit belooft veel voor een volgend boek – maar legt op hem ook de druk om dan minstens ditzelfde niveau te halen. 


De cover is uitgevoerd in Facebookblauw en is intrigerend. Een lege gang met in tegenlicht de figuur van een man. Pas op het eind van het boek wordt de cover duidelijk. Het boek is uitgevoerd in een vrij grote letter; mede daardoor leest het boek als een trein. Hoewel het als thriller staat getypeerd is het wat mij betreft meer een politieroman, maar ach, what's in a name! Het is gewoon een goed en spannend boek!


ISBN 9789022325452 Paperback 269 pagina's | Manteau | september 2010

© Joanazinha 30 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven