Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter Römer


altChantage
Peter Römer

Karina Winter, een bekend actrice, schrijft op aanraden van haar therapeute haar levensverhaal op. Aanvankelijk is dit puur therapeutisch maar al snel krijgt Karina de smaak te pakken en besluit ze het verhaal als boek uit te gaan brengen. Nadat ze de laatste zinnen heeft getypt wil ze een back-up van het boek op een usb-stick zetten om het uit te laten printen in een copyshop. De usb-stick is echter onvindbaar, vermoedelijk is het per ongeluk bij het vuilnis gekomen dat helaas al is opgehaald. Karina besluit om dan haar laptop maar mee te nemen.

Op weg naar de copyshop komt ze een oude vriendin tegen. Ze besluiten samen wat te gaan drinken in De Smoeshaan, een café waar acteurs graag vertoeven. Het wordt erg gezellig en Karina kijkt te diep in het glaasje. Ze komt stomdronken thuis waar ze de volgende dag dood op haar bed wordt aangetroffen door de schoonmaakster. Aanvankelijk lijkt ze gestikt te zijn in haar eigen braaksel maar verder onderzoek wijst uit dat er meer aan de hand is. Karina Winter is vermoord. Rechercheur Hanna Vermeer moet gaan achterhalen wie deze daad op zijn of haar geweten heeft.

Hanna moet moeite doen haar gedachten bij het werk te houden want haar vader ligt in het ziekenhuis. Het gaat bijzonder slecht met hem en het is nog maar de vraag of hij het gaat halen. Hanna is dol op haar vader. Feitelijk is hij de enige met wie ze een nauw contact onderhoudt. Ze moet er dan ook niet aan denken hem kwijt te raken. Toch eist de moordzaak veel van haar aandacht op. Ze ontdekt dat Karina zojuist een boek over haar leven heeft afgerond en vermoedt dat de moord te maken heeft met de inhoud. Volgens Addy Lust, een roddeljournalist, zou hij het zeer openhartige boek uit gaan brengen. Hanna denkt dat hij graag van tevoren wil lezen wat Karina over hem heeft geschreven. Ook de stiefvader van Karina, een gevierd acteur, heeft wellicht het een en ander te verbergen. Moet Hanna de dader in deze hoek zoeken? Wil iemand beletten dat het boek op de markt komt? Had ze het boek maar, dan kwam ze wellicht een stapje verder. De laptop is echter spoorloos.

Door het verhaal over het moordonderzoek is nog een ander verhaal geweven. Een hilarisch verhaal dat gaat over Harrie Weerman. Harrie is een type met een twijfelachtige reputatie. Hij besluit om vijftigduizend euro van zijn - zwart verdiende - geld in een bordeel te investeren. Hij gaat in zee met ene Van Swieten die hem gadeloos oplicht. Harrie is zijn geld kwijt en hoogst verontwaardigd. Met zijn pogingen om het geld terug te krijgen zet hij zichzelf publiekelijk enorm voor gek.

Peter Römer is een veelzijdige man. Hij heeft naam gemaakt als acteur, scenarioschrijver, regisseur en televisieproducent en nu mag hij ook schrijver aan het indrukwekkende rijtje toevoegen. Chantage is een heerlijk boek. Het verhaal is smeuïg maar toch smaakvol met een goed doordacht plot. De details in het boek zijn tot in de puntjes uitgewerkt en getuigen van inzicht en schrijftalent. De personages zijn fictief maar zouden zeker niet misstaan tussen de werkelijke Bekende Nederlanders. Mij deden ze regelmatig denken aan deze of gene. Ik heb genoten van dit boek,  het is een uitstekend debuut dat smaakt naar meer.

ISBN 9789026191213 | Paperback | 304 pagina’s| Uitgeverij De Fontein | mei 2012

© Annemarie, 19 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven