Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bernardo Fernández

 altZwart ijs
Bernardo Fernández

Zwart ijs is het eerste boek dat is verschenen in een nieuwe reeks van Uitgeverij Signatuur: Signatuur Noir. In deze serie verschijnen volgens de uitgever “echt literaire thrillers”. Na het lezen van dit boek heb ik er alle vertrouwen in dat de reeks een succes gaat worden. Zwart ijs bijt zeer overtuigend het spits af.

Het boek gaat over twee vrouwen die beide aan een andere kant van de wet staan. De een, Andrea Mijangos, is inspecteur bij de politie. Ze maakt indruk door haar forse figuur en haar scherpe stem. De ander, Lizzy Zubiaga, staat al op jonge leeftijd aan het hoofd van een drugskartel, een erfenis van haar vader die bij een schietpartij om het leven is gekomen. Lizzy ziet toekomst in synthetische drugs.

“Cocaïne. Heroïne. Marihuana. Crack. Ze zijn zo … zo nineties.”

Andrea heeft een relatie met een getrouwde politieman, Armengol. Armengol is, zoals wel meer agenten binnen het korps, enorm corrupt. Wanneer hij de verkeerde het leven zuur maakt, haalt hij zich de woede van Lizzy op de hals. Ze stuurt huurmoordenaar El Médico op hem af en Armengol legt het loodje. Andrea is gebroken en zint op wraak.

Terwijl Andrea zoekt naar de opdrachtgever van de moord én de moordenaar zweet El Médico peentjes. Niet vanwege Armengol maar omdat hij een onmogelijke opdracht van Lizzy heeft gekregen. Ze wil dat hij binnen een zeer kort tijdsbestek een nieuwe synthetische drugs ontwikkelt: Hielo negro oftewel Zwart ijs. Het lukt El Médico maar niet om een moleculaire verbinding te maken die stand houdt. Als hij niet slaagt, zal Lizzy hem zonder aarzelen omleggen. Het is dus niet verwonderlijk dat El Médico zich nogal gespannen voelt.

Een confrontatie tussen beide vrouwen blijft niet uit en de vonken spatten ervan af. Ze zijn elkaars tegenpolen maar hebben als overeenkomst dat ze een relatie in hun leven missen. Andrea heeft het idee dat – behalve Armengol – niemand haar aantrekkelijk vindt en Lizzy moet haar positie aan de top van haar kartel handhaven. Ze vindt dat ze zich te kwetsbaar opstelt op het moment dat ze zich met mannen inlaat. Beide vrouwen zijn op zichzelf aangewezen. Het is een hard bestaan.

Dit boek is heel intens geschreven en sleept de lezer onmiddellijk mee. De toon is hard en het verhaal is heftig en wervelend. Tegelijkertijd wordt het verhaal heel natuurlijk gebracht. Erg knap. Auteur Bernardo Fernández schrijft indringend en weet schrijven tot een kunst te verheffen. Sommige passages zijn gewoonweg kunstzinnig geschreven. Hoofdstuk 55 is zelfs zo bijzonder dat ik mezelf moest bedwingen het niet uit het boek te scheuren om het in te lijsten.

Zwart ijs is een sprankelende thriller met een pittige ondertoon. Het open eind van het boek belooft een vervolg en daar kijk ik absoluut naar uit.

ISBN 9789056724160 | Paperback met flappen | 220 pagina’s| Signatuur | mei 2012
Vertaald door Jacqueline Visscher

© Annemarie, 25 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwart ijsZwart ijs
Bernando Fernàndez


Het verhaal begint rustig.
Als je weet dat er in het eerste hoofdstuk twaalf doden vallen, dan betekent dat in ieder geval dat het geen boek is over een romantische liefde. Het is een hard boek, dat speelt in een misdadig milieu, waar men geen genade kent. Ook de politie niet.
De man die het meest verantwoordelijk is voor het meeste geweld dat in details en nogal plastisch vertelt wordt, runt een abortuskliniek: El Medico, de man die pijn alleen kent als een genotmiddel. Hij staat ter dienste van Lizzy Zubiaga, de bazin van het Constanzakartel. Zij vindt dat het tijd wordt om te stoppen met de cocaïnehandel, en over te stappen op ‘zwart ijs’, een synthetische drug. Ook daar heeft ze El Medico voor nodig. Hij moet het fabriceren. Dat vindt hij niet zo'n prettig idee; hij weet dat Lizzy makkelijk doodt...
Als een neefje van Lizzy opgepakt wordt door een agent, besluit Lizzy die agent een lesje te laten leren. Zo komt het drugskartel onder de speciale aandacht van Andrea Mijangos, een politievrouw, die bepaald haar mannetje staat. Wraak is haar doel, want de dode agent was haar minnaar.
De dames lijken aan elkaar gewaagd.


Andrea is de ik-verteller van de hoofdverhaallijn. Daarnaast zijn er diverse andere lijnen: Lizzy, de dokter, een psychedelisch verhaal van druggebruikers, het verslag van een ‘jacht’; ook zijn er flashbacks, alles om de spanning te verhogen.
Maar het is vooral een hard verhaal: veel drugs en seks, en veel geweld. Hard, heftig geweld. Het verhaal speelt zich af in Mexico, geboorteland van de schrijver Bernardo Fernández.
Nu eens in een heel directe bijna staccatostijl, dan weer in ellenlange zinnen vertelt hij een verhaal dat niet weggelegd is voor tere zieltjes. Voor de liefhebber.

ISBN 9789056724160 |paperback |220 pagina's | Signatuur | mei 2012
Vertaald door Jacqueline Visscher

© Marjo, 28 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven