Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sophie McKenzie


Vertrouw op mijVertrouw op mij
Sophie McKenzie


Livy en Julia zijn al jaren beste vriendinnen. Livy’s kinderen Hannah en Zack aanbidden Julia en elke zondag lunchen de vier samen. Vreemd genoeg staan Livy en haar kinderen op een zondagmorgen voor een dichte deur. Is Julia hun afspraak vergeten? Livy kan het zich bijna niet voorstellen. Uiteindelijk laat Livy zichzelf binnen om niet veel later met de kinderen verbijsterd naar Julia te staren. Julia ligt ontspannen ogend op haar bank. Ze ziet er vredig uit maar toch is het tafereel dat Livy, Hannah en Zack aanschouwen allesbehalve gemoedelijk. De kleine Zack denkt even dat Julia slaapt maar dat is niet zo. Julia ligt dood op haar bank.


De dood van Julia slaat in als een bom. Livy, Hannah en Zack zijn ontroostbaar. Livy’s echtgenoot Will is op zakenreis maar keert zo snel mogelijk naar huis terug om zijn gezin bij te staan. Omdat Julia nog maar zesendertig jaar oud was en zo plotseling is gestorven heeft de politie het sterfgeval onderzocht. Ze komen met een conclusie die haast nog harder aankomt dan het bericht van haar dood. Julia heeft zelfmoord gepleegd. Eerst heeft ze pillen geslikt, daarna heeft ze zich op een fles drank gestort. Julia heeft vrijwillig voor de dood gekozen.


Livy kan het niet geloven. Julia bruiste van de levenslust en sprak vol enthousiasme over haar nieuwe vriend. Julia’s familie, met wie Julia geen goede band had, reageert vol nauwelijks verholen woede. Volgens hen was Julia helemaal niet vrolijk. Ze was een moeilijk en egoïstisch persoon en zelfmoord plegen was typisch iets voor haar. Livy weet ook wel dat Julia de makkelijkste niet was maar toch gelooft ze geen moment dat haar vriendin zichzelf van het leven heeft beroofd. Julia hield van het leven. Ze hield van Zack en Hannah. Julia zou nooit gewild hebben dat de kinderen haar lichaam zouden vinden. Livy staat er echter alleen voor. Zelfs haar man Will vindt dat ze zich bij de zelfmoord van Julia neer moet leggen.


Kort voor haar dood stuurde Julia een sms naar Livy. Het bericht luidde als volgt: “Bel me ajb. Moet met je praten.” Wilde Julia soms afscheid nemen? Livy denkt dat er iets anders aan de hand was. Julia had vast iets belangrijks ontdekt. Misschien is ze daarom wel vermoord. Zou het te maken hebben gehad met de moord op Livy’s zus Kara? Vijftien jaar geleden kwam het meisje om het leven na een avondje stappen en Julia was nog altijd naar haar moordenaar op zoek. Destijds was Julia de beste vriendin van Kara. Na Kara’s dood zijn Julia en Livy naar elkaar toe gegroeid. Livy weet nog altijd zeker dat Julia geen zelfmoord heeft gepleegd. Kort na de uitvaartdienst vindt Livy een bondgenoot in Julia’s nieuwe vriendje Damian.


Tot Livy’s grote verbazing blijkt Damian al een half jaar samen met Julia te zijn geweest. Julia heeft hem nooit aan Livy voorgesteld en Livy wist zelfs zijn naam niet. Volgens Damian was de relatie serieus en stond er zelfs een huwelijk op stapel. Waarom wist Livy dat niet? Waarom heeft Julia zo iets belangrijks voor haar verzwegen? Hoe goed kende ze haar beste vriendin eigenlijk? Ondanks het verbazingwekkende nieuws van Damian gelooft Livy nog altijd dat Julia vermoord is. Samen met Damian gaat ze op onderzoek uit.


De lezer weet inmiddels dat de kans groot is dat Julia inderdaad is vermoord. Er bevindt zich een zeer gestoord individu in de omgeving van Julia. Hij deelt zijn griezelige gedachten en herinneringen met de lezer maar verzwijgt zijn identiteit. Wel is duidelijk dat de man niet alleen Julia en Kara kende maar ook weet wie Livy is. Het moet iemand zijn die Livy goed kent. Is het Damian? Wanneer Livy op informatie stuit die haar vertrouwen in Will ernstig beschadigd, kan het verhaal eigenlijk alleen nog maar slecht aflopen.


Ook in het boek Sluit mijn ogen kiest auteur Sophie McKenzie voor een personage dat er alleen voor staat. Heeft Sophie McKenzie een voorkeur voor sterke vrouwen die op hun eigen gevoel vertrouwen? Haar keuzes hebben in ieder geval al twee spannende thrillers opgeleverd. Vertrouw op mij is spannend, mysterieus en een tikje smeuïg. Oké, het is soms misschien wat vergezocht maar wie net als ik liever de confrontatie aangaat dan de andere kant opkijkt, zal volledig in dit meeslepende verhaal opgaan!


ISBN 9789400502543 | paperback | 416 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2015
Vertaald door Guus van der Made

© Annemarie, 5 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=Sluit mijn ogen
Sophie McKenzie

Geniver Loxley mist haar dochter Beth nog elke dag. Het is alweer acht jaar geleden dat haar kind kort voor de geboorte overleed  maar het verlies van Beth voelt nog altijd als een allesoverheersend verdriet. Geniver denkt dagelijks aan haar kind en heeft moeite haar leven weer op de rit te krijgen. Al acht jaar lang lukt het haar niet om haar werk als schrijfster weer op de pakken. Gelukkig kunnen ze riant leven van het inkomen dat haar man Art met zijn succesvolle bedrijf verdient.

Voor Geniver heeft de tijd stilgestaan maar de levens van de mensen in haar omgeving zijn veranderd. Vriendinnen hebben kinderen gekregen of zijn zwanger. Gesprekken vallen stil als Geniver zich bij hen voegt en ze voelt zich buitengesloten. Zelf heeft Geniver inmiddels zes mislukte ivf-pogingen achter de rug en Art dringt aan op een zevende poging. Geniver doet haar best om blij te zijn voor haar vrienden maar het verdriet in haar ogen verraadt steeds haar ware gevoelens. Extra moeilijk is het wanneer blijkt dat Genivers beste vriendin Hen voor de tweede keer een kind verwacht. Het eerste kind van Hen is slechts een week voor de sterfdag van Beth geboren.

Dan brengt een onverwachte bezoeker verpletterend nieuws. Zomaar uit het niets staat er een wildvreemde vrouw voor Genivers deur. Ze stelt zich voor als Lucy O’Donnell. Lucy vertelt Geniver dat  haar onlangs overleden zus Mary heeft geholpen bij de keizersnee die Geniver acht jaar geleden onderging. Op haar sterfbed biechtte Mary op dat ze heeft geholpen om het levende kind van Geniver weg te sluizen. Beth is niet dood, Beth leeft. De verbijstering van Geniver maakt al snel plaats voor woede. Wat bezielt de vrouw om haar op deze manier lastig te vallen? Geniver heeft haar kind nooit mogen zien omdat het ernstig mismaakt was maar haar echtgenoot Art heeft de baby wél gezien. Beth is acht jaar geleden gestorven en dat is de waarheid.  

Voordat Lucy zich uit de voeten maakt zegt ze nog dat ze een uur lang in het café op de hoek zal wachten. Mocht Geniver toch met haar willen praten dan kunnen ze elkaar daar ontmoeten. Geniver is hevig ontsteld door het vreemde bezoekje en belt Hen. Volgens Hen is de vrouw een bedriegster, iemand die op geld uit is of haar wil beroven. Maar Geniver twijfelt. Het verhaal van Lucy kan niet waar zijn maar Geniver heeft het idee dat Lucy het zelf wel gelooft. Op het nippertje meldt Geniver zich in het café. 

Nadat Lucy haar verbazingwekkende verhaal heeft gedaan staat Genivers leven volledig op zijn kop. Ze wordt verscheurd door twijfel en deelt haar gevoelens met Hen en Art. Beide verklaren haar voor gek. Ze beweren dat Geniver labiel is en dat het belachelijk is dat ze het verhaal van Lucy na wil trekken. Is het waar wat ze zeggen? Is Geniver de kluts kwijt? De pittige gesprekken met Art en Hen maken dat Geniver twijfelt aan haar eigen verstand. Toch is ze vastbesloten de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Het kleine beetje twijfel maakt al snel plaats voor grote vertwijfeling. Kent ze Art eigenlijk wel door en door? En zijn de motieven van Hen wel zo oprecht? Wat is er werkelijk gebeurd acht jaar geleden? Is Beth gestorven zoals haar verteld is of is er toch een kleine kans dat ze nog leeft? Even denkt Geniver dat ze er alleen voor staat maar dan krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Maar…is deze helpende hand wel zo betrouwbaar?

Sluit mijn ogen is een enorm spannend verhaal. Ik was al snel net zo nieuwsgierig naar de waarheid als Geniver. Heeft ze haar verstand verloren of is ze op gruwelijke wijze bedrogen? Maar waarom zou iemand haar kind stelen en kosten nog moeite sparen om de kinderroof te verbloemen?

Auteur Sophie McKenzie is geen onbekende in schrijversland. Haar young-adult boeken vielen meerdere malen in de prijzen. Sluit mijn ogen is de eerste thriller die ze voor volwassen schreef en ik ben blij dat ze de stap heeft durven wagen.  Het verhaal leest als een trein en is spannend van begin tot eind. De gebeurtenissen in het boek zijn wat vergezocht maar alles is tot in de puntjes onderbouwd. Nadat ik begon met lezen heb ik dit boek niet meer weg kunnen leggen. Een heerlijke thriller.

ISBN 9789400502536 | paperback | 344 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | maart 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 7 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven