Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kati Hiekkapelto

De kolibrieDe kolibrie
Kati Hiekkapelto


Anna Fekete woont al jaren in Finland. Ze spreekt de taal vloeiend en heeft zich volledig aan het Finse leven aangepast. Toch zal ze voor velen altijd een buitenlandse blijven. Steeds opnieuw moet ze vragen over haar afkomst beantwoorden. De Hongaarse Anna groeide op in Joegoslavië.  Tijdens de oorlog is ze met haar familie naar Finland gevlucht. Anna’s moeder is inmiddels naar haar geboorteland teruggekeerd maar Anna en haar broer zijn in Finland gebleven. Sinds kort woont Anna weer in de stad waar ze haar tienerjaren doorbracht. Ze heeft een baan bij de politie bemachtigd. Haar eerste baan als rechercheur.

 

Anna wordt hartelijk door Pertti Virkkunen, haar nieuwe baas, ontvangen. Hij vertelt haar dat hij haar in de gelegenheid zal stellen even rustig aan haar nieuwe werkomgeving te wennen. Toch moet hij al snel op zijn geruststellende woorden terugkomen. Er is een moord gepleegd. Een jong meisje is tijdens het hardlopen met een jachtgeweer doodgeschoten. Het gezicht van het slachtoffer is volledig verwoest.


Anna’s carrière bij de recherche gaat ruw van start. Ze woont haar eerste autopsie bij en start met haar nieuwe collega’s een moordonderzoek op. Het team bestaat, naast Anna, uit Sari Jokikokko-Pennanen, Rauno Forsman en Esko Niemi. Sari en Rauno zijn in hun nopjes met hun nieuwe collega. Kennelijk is het heel bijzonder dat een buitenlandse het team versterkt. Esko is daarentegen allesbehalve blij met Anna’s komst. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij een hekel aan buitenlanders heeft. Esko is een racist. Helaas is hij ook Anna’s nieuwe partner.


Terwijl het moordonderzoek nog in volle gang is, wordt er een tweede moord gepleegd. Dit keer is het slachtoffer een man. Ook hij is tijdens het hardlopen neergeknald. Beide slachtoffers droegen een vreemd amulet bij zich. Een amulet dat ze voor hun dood niet in hun bezit hadden. Er moet een verband zijn maar Anna en haar collega’s hebben geen idee wat het motief van de moordenaar is, laat staan wie de moorden heeft gepleegd. Bovendien kenden de slachtoffers elkaar niet. Zijn ze willekeurig gedood? Kan werkelijk iedereen het volgende slachtoffer worden?


Er is nog een andere zaak die Anna bezighoudt. Eigenlijk is het geen officiële zaak meer maar het blijft maar door Anna’s hoofd spoken. Onlangs heeft het Koerdische meisje Bihar doodsbang het alarmnummer gebeld. Ze zou in gevaar zijn. Later ontkende ze echter alles. Anna maakt zich grote zorgen. Ze is bang dat het meisje wat zal overkomen. Geheel tegen de regels in besluit Anna het gezin op eigen houtje te observeren. Ze doet dit zo zichtbaar mogelijk, zodat de ouders van Bihar weten dat ze in de gaten worden gehouden. Anna zet hiermee haar carrière op het spel. Als Bihars ouders een klacht indienen, zal Anna ontslagen kunnen worden. Het interesseert haar niet. Als Bihar iets overkomt, zal ze dat zichzelf nooit vergeven.


De kolibrie is het debuut van de Finse Kati Hiekkapelto. Het is een spannende misdaadthriller waarin de Finse cultuur onder de loep wordt genomen. De Finnen vormen een besloten gemeenschap. Buitenlanders hebben het in Finland niet altijd makkelijk. Anna redt zich aardig maar de moeheid begint zijn tol te eisen. De moordzaak kost veel energie en de negatieve uitlatingen van Esko kwetsen haar erg. Ook in haar vrije tijd komt Anna niet tot rust. Dan houdt ze Bihar in de gaten. Daarnaast heeft ze haar handen vol aan haar broer Akos die zich niet goed aan het Finse leven heeft aangepast. Hij heeft geen baan, spreekt de taal niet, gaat met foute mensen om en drinkt te veel. Tot slot ziet Anna als een berg tegen de winter op. De duisternis waarin het land dan gehuld gaat, bezorgt haar steevast een angstig, neerslachtig gevoel.


Deze thriller zit prima in elkaar. Het enige waaraan ik me heb gestoord is het woordgebruik in de fragmenten waarin Bihar haar verhaal doet. Deze fragmenten duiken af en toe op. Ik begrijp wel dat tieners tegenwoordig “me” in plaats van “mijn” schrijven en “effe” in plaats van “even” maar ik lees dat niet graag in een boek. Jammer dat de vertaler voor deze woorden heeft gekozen. Verder is De kolibrie een sterk geschreven debuut met een maatschappijkritische noot. De auteur heeft inmiddels ook een tweede boek geschreven met wederom een immigrant als hoofdpersonage. Kati Hiekkapelto heeft persoonlijke en professionele ervaringen in haar boeken verwerkt. Zo is haar ex-man afkomstig uit hetzelfde gebied als het personage Anna en heeft ze een scriptie over racistisch gepest op Finse scholen geschreven. Kati Hiekkapelto komt op voor minderheden in Finland. Ik hoop dat haar nieuwe boek snel naar het Nederlands wordt vertaald!


ISBN  9789022332290 | paperback | 352 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers/ Manteau | januari 2016
Vertaald door Annemarie Raas

© Annemarie, 16 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven