Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Birger Baug


altVerlossing
Birger BaugDe Noorse inspecteur Halvor Heming geniet van een vakantie met zijn gezin in Vega. Een lokale politieagent en goede vriend, Kåre Olsen,  vertelt hem over een lijk dat gevonden is. Dat is ongewoon in het rustige Vega. Het lichaam moet er al een aantal jaren gelden hebben. Om wie het gaat is vooralsnog een raadsel. Er wordt niemand vermist in de kleine gemeente.

Terwijl Kåre zich over de zaak buigt, wordt Halvor terug naar Oslo geroepen. Zijn collega, Kristine Holm, ligt in het ziekenhuis. Ze is aangevallen en met een mes gestoken. Terwijl het onderzoek naar de aanvallers van Kristine loopt stort Halvor zich op een drugszaak. Een junkie is aan een overdosis overleden. Niets iets waar de politie normaal gesproken veel aandacht aan besteedt. Zijn vriendin schopt echter een scène in het politiebureau en beweert dat  haar vriend is vermoord. Niemand ziet hier een zaak in maar dit verandert snel wanneer de vrouw de politie een zakje heroïne overhandigt. Het blijkt 100% zuivere heroïne te zijn. Maar heroïne wordt nooit zuiver verkocht. Een junkie die dit in handen krijgt en zijn gebruikelijke hoeveelheid gebruikt zal hierdoor zeker drie keer meer binnenkrijgen dan de bedoeling is. Een overdosis is het gevolg. Hier is opzet in het spel. Maar wie doodt de junkies? En met welk doel? Een ogenschijnlijk onbeduidend sterfgeval loopt uit tot een grote moord- en drugszaak waarbij machtige mensen betrokken zijn.

Kåre heeft ondertussen ook niet stilgezeten. Tijdens zijn onderzoek naar de identiteit van het gevonden lichaam doet hij een verlaten eilandje aan. Hier stuit hij op een met zorg verborgen dagboek. Het is het dagboek van een vader die zijn drugsverslaafde zoon wil helpen met afkicken. Hij heeft zijn zoon onder valse voorwendselen naar het verlaten eilandje gelokt en hier heeft hij hem aan een bed vastgeketend. Niemand weet dat ze daar zijn. Een wanhopige daad van een vader uit liefde voor zijn zoon. De zoon is woedend en de afkickperiode is afschuwelijk. Later zullen ze elkaar weer vinden, samen het eiland verkennen en er een eenvoudig bestaan leiden. Een jaar lang zullen ze blijven en daarna zal de vader de zoon laten gaan. Dan is het aan de zoon om te bepalen wat hij met zijn leven doet. Maar ergens is er iets helemaal misgegaan. Er is immers een lijk gevonden. Gaat het hier om het ontzielde lichaam van de vader of toch van de zoon?

Het verhaal, de personages en het plot zijn meer dan uitstekend neergezet. De schrijftechniek is van hoog niveau. Heel mooi hoe begin en einde in balans zijn met elkaar. De twee verhaallijnen zijn prachtig met elkaar verweven. Birger Baug is een zeer talentvolle auteur en maakt de verwachtingen van de lezer meer dan waar. Het is heerlijk om aan dit een boek te beginnen en meteen te weten: Dit is een Scandinavische thriller pur sang.

Een ijzersterk boek dat smaakt naar meer. Kom maar op Birger Baug! Ik ben klaar om ook het volgende boek te gaan verslinden.

ISBN 9789400501010 | Paperback | 312 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers| september 2011
Vertaling: Geri de Boer

© Annemarie, 28 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


StrafStraf
Birger Baug

Inspecteur Halvor Heming is een moderne politieman. Hij zet zijn gezin op de eerste plaats. Iets wat hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen maar daar zit Halvor niet mee. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw en kinderen en steekt dat niet onder stoelen of banken. Toch is het soms schipperen om zijn tijd zo goed mogelijk in te delen. Halvor wil schitteren als vader én als politie-inspecteur. Een moeilijke taak. Vooral wanneer er een seriemoordenaar actief wordt.

De eerste dode wordt aangetroffen in een zwembad in een chique woonwijk. Zo op het eerste gezicht lijkt er geen sprake van een onnatuurlijke dood. Maar omdat mannen van zevenendertig normaal gesproken niet zomaar dood neervallen is enig onderzoek nodig. Hij blijkt te zijn gebeten door een slang. Een Taipan, de gevaarlijkste slang ter wereld. Zwembaden in Noorwegen behoren niet tot de habitat van dit glibberige dier dus het is wel duidelijk dat er opzet in het spel is.

Tijdens het onderzoeken van de plaats delict wordt de vingerafdruk aangetroffen van een bekende crimineel met de bijnaam De Kraker en het onderzoek richt zich op het opsporen van deze man. Al snel duikt er een tweede dode op. Na enig speurwerk blijkt er een link te zijn tussen de twee doden en De Kraker. Ze kennen elkaar uit hun schooltijd en vormden, samen met nog twee anderen, een hecht groepje. Een groepje dat het vaak voorzien had op klasgenoot Kris. Zachtaardige Kris die niemand over de pesterijen durfde te vertellen. Pesterijen die enorm ver gingen en er uiteindelijk toe hebben geleid dat Kris zichzelf van het leven beroofde. Nog maar dertien jaar oud sprong hij tijdens een boottocht overboord. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Maar nu, vierentwintig jaar later, neemt iemand wraak. Iemand lijkt de vriendengroep “te straffen” voor hun daden. Iemand die weet wat Kris is aangedaan. Wie is deze persoon? Zit De Kraker er daadwerkelijk achter? Hoewel hij nog steeds spoorloos is, en alles op zijn betrokkenheid wijst, zijn er meer gegadigden. 

Halvor Heming is een uitstekend speurder. Hij keert de onderste steen boven en langzaam maar zeker komt de waarheid aan het licht.

Auteur Birger Baug ontleende het onderwerp van zijn boek aan een schokkende gebeurtenis uit 1999 die hij als journalist van dichtbij volgde. De Noorse tiener Arve, geadopteerd uit India, was maandenlang het slachtoffer van een groep racistische tieners. Uiteindelijk liep een achtervolging door twee van de tieners zo uit de hand dat Arve totaal overstuur een rivier in rende. Zijn lichaam werd twee dagen later gevonden. Tijdens het proces dat volgde kon de betrokkenheid van deze jongens bij de dood van Arve niet bewezen worden. Dat de twee slechts werden veroordeeld voor bedreigingen maakte Birger Baug ontzettend boos.  Het verhaal bleef hem bezighouden en heeft hem uiteindelijk aangezet tot het schrijven van dit boek. Zijn debuut. Een boek dat gaat over pesten en de enorme gevolgen ervan. Een boek dat de lezers uitdaagt om over dit onderwerp na te denken. En bovendien een eersteklas politiethriller.

Birger Baug is op dreef. Halvor Heming keert terug in het onlangs verschenen boek Verlossing. Het derde boek is in de maak.

ISBN 9789022995754 | Paperback | 223 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2010
Vertaling: Geri de  Boer

© Annemarie, 2 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

StrafStraf
Birger Baug

Perfect debuut! Een nieuwe ster aan het Scandinavische thrillerfirmament.

In het boek Straf snijdt Birger Baug een thema aan wat hem na aan het hart ligt, nadat hij als journalist te maken heeft gekregen met een geval van zelfdoding na ernstige pesterijen. Wat gebeurt er met pesters en met gepeste? Waarom wordt er gepest en wat kunnen de gevolgen zijn?

In Straf   heeft pesten de ultieme consequentie: de bijna 13-jarige Kris pleegt in 1982 zelfmoord nadat hij door 5 jongens ongenadig is gepest.
In 2006 wordt politie-inspecteur Halvor Heming betrokken bij de moorden op Bjarne Rossvik en Anders Dahl. De 2 mannen maakten als pubers deel uit van een viendenclub van 5 personen. Wanneer kort daarna nummer drie dood uit het water wordt gevist, worden de overgebleven 2 mannen van politiebewaking voorzien om te voorkomen dat ook zij worden vermoord. Maar wie is er op uit om deze groep mannen uit te roeien en waarom? Langzamerhand wordt de link met de gebeurtenissen uit 1982 duidelijk.


Halvor Heming is een nieuw type politieman: gedreven in zijn werk, maar totaal toegewijd aan zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw en drie jonge kinderen. Omdat zijn vrouw ook een hoge fulltime baan heeft, komen de agenda's wel eens met elkaar in botsing. Samen zorgen ze ervoor dat de kinderen van school en crèche gehaald worden, de boodschappen  gedaan worden, er gekookt wordt en de kinderen hun huiswerk maken. Beide banen zorgen regelmatig voor kinken in de kabel maar Halvor en zijn vrouw zien toch kans de boel redelijk glad te laten verlopen.Bijkomend probleem is dat – tijdens het onderzoek van de moordzaken – Halvor het idee krijgt dat zijn zoontje ook wordt gepest. De woede en de onmacht die hij daarover voelt, maakt dat hij zich nog vaster bijt in de zaak.


Ik vind Straf  een perfect debuut en als liefhebber van Scandinavische thrillers is er voor mij een nieuwe ster gaan schitteren. De karakters zijn zeer geloofwaardig en er is een prima mix van werk en privé-leven, waardoor met name politieman en huisvader Halvor Heming goed uit de verf komt.


De sociale betrokkenheid van Birger Baum wordt verklaard in dit citaat uit een interview:  'Ik ben ooit journalist geworden om verschil te maken voor  mensen die een soort “woordvoerder” nodig hebben'. Dit probeert hij momenteel vorm te geven via zijn boeken, waardoor hij een breder publiek trekt. Verderop zegt hij: ‘Straf voelt als een soort literaire wraak voor sommige slachtoffers van pestgedrag. Daarom heb ik geprobeerd een goedfunctionerende, moderne held te creëren, waar mijn generatie daadwerkelijk in kan geloven. Dat was mijn doel met het schrijven van dit boek.’ En daarin is hij naar mijn mening perfect geslaagd. Geen gemoraliseer maar een heldere boodschap verpakt in een superspannende thriller.


Momenteel is Baug bezig met de opvolger van Straf, die de werktitel Verloren Paradijs heeft meegekregen. Onderwerp is de heroïnehandel en hoofdpersoon is wederom Halvor Heming. Het boek komt in 2011 uit, dus nog even afwachten helaas!


ISBN  9789022995754 Paperback 223 pagina's | A.W. Bruna | mei 2010

© Joananzinha, juni 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven