Wat verborgen is
Deel 1 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Vermoedelijk is dit het eerste deel in de serie rond Sebastian Bergman en ik moet zeggen het smaakt naar meer. Sebastian Bergman is niet de meest sympathieke hoofdfiguur, maar door de tragiek in z'n leven, het verlies van z'n vrouw en dochtertje bij de tsunami in Thailand (heb ik niet als eens eerder een thriller gelezen, waarin de hoofdfiguur iemand bij deze ramp verloren was?), voel ik misschien toch wat meer mee, alsof de tragiek als het ware de onaangename kanten van Sebastian Bergman verzacht. Het is een rokkenjager, die vrouwen na 'gebruik' (sorry voor deze wat onaangename term, maar zo komt het een beetje op me over) weer afdankt. Eigenlijk geniet hij vooral van het veroveren en is de seks bijna bijzaak. Daarnaast is hij misschien ook wel wat zelfingenomen.
In dit boek leer je de psycholoog Sebastian Bergman goed kennen. Hij weet zich in een politieonderzoek te dringen, al heeft hij daar z'n eigen redenen voor, die niets met het oplossen van een misdaad te maken hebben. Bij het opruimen van het huis van z'n overleden moeder, waar hij eigenlijk geen contact meer mee had, is hij op een brief gestuit, die hij niet had moeten lezen.
De zaak waar het boek om draait is de vermissing van de zestienjarige Roger Erikson, die na pesterijen op school uiteindelijk terecht is gekomen op een vrij elitaire school, die eigenlijk te duur is voor de jongen. Hoofdinspecteur Thomas Haraldson neemt de vermissing niet erg serieus en is van mening dat de jongen gewoon naar Stockholm is gegaan, om de bloemetjes buiten te zetten. Thomas Haraldson is toch al niet zo blij met alles, want hij heeft een nieuwe chef gekregen, terwijl hij zelf deze functie had geambieerd. Dat de chef niet uit de politiegelederen komt, maar een juriste is, zonder politie-ervaring maakt de zaken er natuurlijk niet beter op. Hij en z'n vrouw Jenny doen alle mogelijke moeite om een kind te krijgen en dit is misschien ook een reden waarom hij op een gegeven moment de zoektocht naar de vermiste jongen verlaat. Helaas voor hem wordt het lichaam nu gevonden door een paar scouts, die bij de zoektocht zijn ingeschakeld.
De rijksrecherche wordt ingeschakeld en zo komen Torkel, Ursula, Vanja en Billy naar Västerås, waar Sebastian Bergman ook is, voor de verkoop van het huis van z'n moeder. Sebastian Bergman heeft in het verleden samengewerkt met de rijksrecherche en is in zekere zin bevriend met Torkel, hoewel deze vriendschap niet zo veel meer voorstelt. Langzaam komt er meer aan het licht over Roger Erikson, waardoor hij er niet echt sympathieker op wordt. Hij gaat tamelijk ver om aan geld te komen om merkkleding te kopen, zodat hij in ieder geval niet zo zeer uit de toon valt. De moeder van het slachtoffer lijkt geld ook belangrijker te vinden dan de dood van haar zoon, die ze voor haar gevoel toch al kwijt is geraakt, sinds hij op de eliteschool zit.
Aan iedereen in het boek lijkt wel een ruw kantje te zitten. Zo bedriegt Ursula haar man met Torkel. Van Sebastian Bergman moet Ursula niets hebben en ze is er dan ook niet blij mee dat Torkel hem bij het onderzoek betrekt. De karakters en het leven van de verschillende hoofdpersonen spelen een belangrijke rol in deze thriller, die misschien niet zo geschikt is voor mensen die gewoon een spannend boek willen lezen, zonder veel aandacht voor de privé besognes van de hoofdpersonen. In dit verhaal lijkt het misdrijf wel eens een beetje op de achtergrond te raken.
ISBN 9789023498278 | 480 pagina's | Uitgeverij Cargo | NUR 305 | juni 2016
vertaling Geri de Boer
© Renate, 6 september 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De discipel
Deel 2 van de Bergmankronieken
Hjort Rosenfeldt
In dit tweede deel van de Bergmankronieken wordt de politie geconfronteerd met een seriemoordenaar, die het op vrouwen gemunt heeft. Z'n werkwijze komt tot in detail overeen met die van Edward Hinde, die door toedoen van Sebastian Bergman 15 jaar geleden achter de tralies is beland. Sebastian Bergman ziet deze zaak natuurlijk als de manier om bij z'n dochter (die dat zelf niet weet) in de buurt te zijn. Hij dringt zich weer in het onderzoeksteam en ontdekt dat de moorden op de een of andere manier met hem verbonden zijn. De slachtoffers zijn namelijk allemaal vrouwen, met wie hij ooit het bed heeft gedeeld en hij besluit er een aantal te waarschuwen. Ellinor krijgt ook een waarschuwing van Sebastian, maar zij interpreteert deze waarschuwing op een onvoorziene manier. (Zou Sebastian Bergman toch weer een vrouw in z'n leven toelaten?)
Sebastian Bergman wordt in dit boek nog een stukje onuitstaanbaarder dan in het eerste boek. Hij wil alles doen om de band tussen Vanja (z'n dochter) en haar stiefvader te verbreken, met onvoorziene gevolgen. De moordzaken spelen in dit boek een grotere rol, hoewel de privélevens nog steeds belangrijk zijn. Zowel Edward Hinde en z'n discipel zijn in hun jeugd misbruikt, hetgeen natuurlijk niet echt als een excuus mag dienen. Edward Hinde is sluw en geslepen en weet mensen op slinkse wijze te manipuleren, door gebruik te maken van hun zwakheden. Met name Thomas Haraldson, die in het vorige boek nog blunderde bij de opsporing van een vermiste jongen, is hier het slachtoffer van. Hij is net de directeur geworden van de gevangenis waar Edward Hinde z'n straf uitzit en zint nog steeds op revanche op het politieteam. Hij hoopt informatie van Edward Hinde te krijgen, zodat hij de zaak op kan lossen. Helaas is Edward Hinde te slim en loopt Thomas in de val. Edward Hinde gedraagt zich als een kwade geest die een aantal wensen zal vervullen, hetgeen natuurlijk nooit goed gaat.
Aan het eind van het boek wordt er al een kleine aanzet gegeven tot het volgende boek. Wat zal Ellinor gaan doen met de inhoud van de zak die ze weg moet gooien?
De heren Hjort en Rosenfeldt hebben weer een spannend boek geschreven met een paar verrassende wendingen. Sebastian Bergman gedraagt zich onuitstaanbaar en krijgt nog een klap te verwerken. Zou hij toch wat aardiger worden? In ieder geval kijk ik al uit naar het volgende boek.
ISBN 978 90 234 7040 3 | 518 pagina's | Uitgeverij Cargo | maart 2012
Vertaald door Geri de Boer
© Renate, 18 oktober 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het familiegraf
Deel 3 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Als de twee vriendinnen tijdens hun wandeltocht de juiste route hadden aangehouden was het graf misschien nooit gevonden. Maar ze lopen verkeerd en een van de twee vrouwen komt ten val, zoekt naar houvast en grijpt een hand vast. Het is niet de hand van haar vriendin, het is een hand die slechts uit botten bestaat. De politie ontdekt een graf waarin zes personen zijn begraven. Vier volwassenen en twee kinderen.
De Nationale Recherche wordt ingeschakeld. Teamhoofd Torkel Höglund besluit om ook Sebastian Bergman bij de zaak te betrekken. Sebastian is een briljante forensisch psycholoog. De man is echter ook een rokkenjager en een onverbeterlijke narcist. Tijdens een vorige zaak heeft Sebastian vriend en vijand verbaasd door het leven van collega Vanja te redden en daarbij zijn eigen leven op het spel te zetten. Alleen Sebastian weet de werkelijke reden van zijn heldendaad. Kort voor zijn dappere optreden ontdekte hij dat Vanja zijn dochter is.
Twee van de lichamen in het graf worden geïdentificeerd. Ze behoren toe aan een Nederlands echtpaar dat sinds 2003 vermist is. Er is een opvallend verschil tussen de lijken van het echtpaar en de andere lichamen in het graf. De twee Nederlanders waren volledig gekleed begraven. De andere lichamen zijn van hun kleding ontdaan en bovendien zijn al hun tanden uit hun monden geslagen. De moordenaar heeft veel moeite gedaan om hun identiteit te verbergen. Al snel rijst het vermoeden dat de Nederlandse wandelaars op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Maar wie zijn de andere mensen in het graf? Zijn de man, vrouw en twee kinderen familie van elkaar? Een gezin? Maar er is in 2003 geen enkel gezin vermist geraakt dat aan het profiel voldoet.
Een ander verhaal in het boek is dat van Shibeka Khan. Haar man Hamid en zijn neef Said zijn al sinds 2003 vermist. Van de ene op de andere dag verdwenen ze spoorloos. Volgens de politie zijn Hamid en Said gevlucht omdat ze uitgezet zouden worden maar Shibeka gelooft dit niet. Haar Hamid zou haar en hun twee zonen nooit in de steek laten. En bovendien had Said een permanente verblijfsvergunning. Wat is er met de twee mannen gebeurd? Opvallend is dat Hamid en Said in hetzelfde jaar verdwenen als de mensen die in het graf zijn gevonden. 2003. Shibeka probeert al jaren om de verdwijning van haar man onder de aandacht te brengen. Ze wordt niet gehoord. Maar dan gebeurt er een klein wonder. Het televisieprogramma Vermist wil de verdwijning van Hamid en Said onderzoeken.
Sebastian kan zich maar moeilijk op het onderzoek concentreren. Hij heeft zojuist ontdekt dat Vanja zich heeft aangemeld voor een opleiding in de Verenigde Staten. Als ze wordt geselecteerd zal ze drie jaar weg zijn. Drie jaar. Hoe kan Sebastian dan een band met haar opbouwen? Sebastian denkt alleen aan zichzelf en gaat voorbij aan het feit dat Vanja niets liever wil dan uitgekozen worden. Vanja moet in Zweden blijven. Bij hem. Vanja is zich niet bewust van de gevoelens van Sebastian en heeft heel andere dingen aan haar hoofd. Haar vader is opgepakt. Vanja heeft haar vader altijd aanbeden en nu blijkt hij een crimineel te zijn. Ze zoekt steun bij Sebastian die zich tot haar verbazing als een begripvolle vriend ontpopt. Vanja weet echter niet dat Sebastian verantwoordelijk is voor de arrestatie van haar vader.
Hjorth Rosenfeldt bestaat uit het schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt. Samen schreven ze al de korte politieserie Den fördömde met Sebastian Bergman in de hoofdrol en het boek Wat Verborgen is. In de serie en het eerste boek maakt de lezer kennis met Sebastian. Hij is onsympathiek, egocentrisch en bot. Hij verslijt vrouwen bij de vleet. Eens was Sebastian gelukkig met zijn vrouw en dochtertje maar hij verloor ze op 6 december 2004 tijdens de tsunami. Het ene moment hield hij het handje van zijn kind vast, het volgende moment was ze voorgoed verdwenen.
Het familiegraf is een boeiende, goed geschreven thriller met tal van mooi uitgewerkte personages en meerdere verhaallijnen. De schrijvers hanteren verschillende perspectieven en zetten samen een mooi geheel neer. Zoals zo vaak het geval is, is het boek beter dan de serie.
ISBN 9789023479840 | paperback |432 pagina's| Cargo | mei 2013
Vertaald door Geri de Boer
© Annemarie, 25 mei 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het stille meisje
Deel 4 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Het hele gezin was dood. Vermoord. Karin en Emil Carlsten en hun twee zoontjes Georg en Fred zijn in de beschutting van hun knusse huis in het bos om het leven gebracht. Iemand wilde het gezin dood hebben, zelfs de kinderen mochten niet blijven leven. Waarom? Waarom moest dit gezin verdwijnen? De politie staat voor een raadsel.
Vanwege de omvang van de misdaad besluit politiechef Erik Flodin de Nationale Recherche in te schakelen. Ook misdaadpsycholoog Sebastian Bergman voegt zich bij het team. Het team bestaande uit Torkel, Billy, Vanja en Sebastian reist naar het afgelegen Torsby in het noorden van Vӓrmland. Het door iedereen zeer gewaardeerde teamlid Ursula ontbreekt. Zij is niet lang geleden neergeschoten toen een krankzinnige vrouw een wapen op het kijkgaatje in de deur plaatste en aanbelde. Tot overmaat van ramp bevond het kijkgaatje zich in de deur van het appartement van Sebastian Bergman en was de doorgedraaide vrouw een van zijn scharrels.
Sebastian Bergman is een onmogelijk figuur. Zijn grote, te zware gestalte is imponerend en als zijn verschijning mensen niet intimideert, doet zijn barse stem dat wel. Sebastian beschikt over het twijfelachtige talent iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Hij is goed in zijn werk, briljant zelfs maar op sociaal vlak faalt hij jammerlijk. Sebastian is bovendien al jaren seksverslaafd. Zijn onbedwingbare neiging elke vrouw het bed in te praten heeft hem al veel problemen opgeleverd. Door zijn behoefte aan seks moet Ursula nu een oog missen.
Terug naar Torsby. Het team is inmiddels aangekomen en ingelicht over de stand van zaken. Er is een verdachte opgepakt. Een jager. Het gezin Carlsten was wat eigenaardig volgens hun buren. Ze hielden zich fanatiek met het milieu bezig en deinsden er niet voor terug om klachten tegen hun buren in te dienen als deze de regels overtraden. De verdachte, ene Ceder, stond niet op goede voet met het gezin en heeft ze zelfs onlangs nog bedreigd. Ceder blijkt echter over een alibi te beschikken. Het alibi lijkt te kloppen maar Sebastian weet wel zeker dat Ceder een deel van de waarheid achterhoudt. Ceder beweert dat zijn jachtgeweer gestolen is en dat hij de diefstal uit wantrouwen tegen de politie niet gemeld heeft. Sebastian gelooft hem niet.
Ceder wordt tot verbazing van het team vrijgelaten. Zijn alibi klopt en daarmee is de kous af. Niet veel later wordt Ceder bij zijn huis dood aangetroffen. Hij lijkt zelfmoord gepleegd te hebben, nota bene met het zogenaamd gestolen jachtgeweer. Sebastian en zijn collega’s hebben echter al snel door dat het om moord gaat. De moordenaar van de familie Carlsten heeft opnieuw toegeslagen. Dan doet Ursula, die vanuit haar huis de dossiers heeft bestudeerd, een opzienbarende en schokkende ontdekking. Terwijl ze de foto’s van het plaats delict nauwkeurig bestudeert, ontdekt ze de voetafdruk van een vijfde persoon. Het is niet van een van de twee zoontjes zoals eerder werd aangenomen maar van een onbekende. Een kind. Een kind van wie elk spoor ontbreekt.
Terwijl de Nationale Recherche samen met de lokale politie alles op alles zet om het vermiste kind op te sporen, voelt Sebastian zich steeds nauwer bij de zaak betrokken. Hij vindt het bijzonder moeilijk om te werken aan het oplossen van misdrijven waar kinderen bij betrokken zijn. De botte Sebastian denkt dan terug aan de tijd dat hij zelf een kind had. Aan zijn laatste vakantie met zijn vrouw en vierjarige dochter. Aan het kleine kinderhandje dat tijdens de noodlottige tsunami van 2004 uit zijn grote hand glipte. Sebastian praat met niemand over zijn verleden en slechts weinigen weten ervan. En dan is er nog een ander geheim. Sinds kort weet Sebastian dat hij nóg een dochter heeft. Een springlevende dochter. Een volwassen dochter, resultaat van een van zijn vele affaires. Vanja, zijn jonge en ambitieuze collega, is zijn dochter. Sebastian weet niet of en hoe hij het haar moet vertellen.
Televisiemaker Michael Hjorth en acteur en scenarioschrijver Hans Rosenfeldt vormen een gouden duo. De door hun samen geschreven Bergmankronieken over Sebastian Bergman zijn verslavend om te lezen. Er is ook een televisieserie (Den fördömde) waarin de bekende Zweedse acteur Rolf Lassgård schittert in de rol van Sebastian Bergman. Sebastian is een vreselijke man maar het flintertje kwetsbaarheid dat hij af en toe toont, maakt dat je hem als lezer toch in je hart sluit. Het verhaal in Het stille meisje is ijzersterk en persoonlijke perikelen worden kundig gecombineerd met het oplossen van een aangrijpende moordzaak. Alles klopt aan dit boek. Het hoofdverhaal wordt mooi afgerond maar de privélevens van de leden van de Nationale Recherche bieden genoeg persoonlijke ontwikkelingen om nóg een paar boeken te vullen. Ik ben nog lang niet uitgekeken op Sebastian Bergman en kijk uit naar het volgende deel in deze enerverende reeks.
ISBN 9789023491545 | paperback | 415 pagina's| Cargo | mei 2015
Vertaald door Gerie de Boer
© Annemarie, 11 juni 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
De test
Deel 5 van de Bergmankronieken
Hjorth Rosenfeldt
Hij heeft het lichaam in een school achtergelaten. Daar had het slachtoffer immers nog wel wat extra tijd door mogen brengen. Zijn domheid is beschamend. Het ergste is nog wel dat onwetendheid tegenwoordig populair is. Op televisie worden kwaliteitsprogramma’s verdrongen door realityshows waarin een hele stoet dommeriken de opwachting maakt. Het is een dagelijkse bron van ergernis geworden. Een onbedwingbare frustratie. Niets doen is niet langer een optie.
Het is schoolvakantie maar de ijverige Lise-Lotte haalt wat administratieve achterstand in. Ze geniet van de stilte en orde in de school. De openstaande deur valt haar dan ook onmiddellijk op. Op het moment dat ze de deur dicht wil trekken, ziet ze iets vreemds in het klaslokaal. Het is een jonge man. Hij negeert haar volkomen. Eigenlijk beweegt hij helemaal niet. Wanneer Lise-Lotte dichterbij komt, ziet ze dat er twee A4-tjes op zijn rug zijn vastgeniet. Al voor ze zijn gezicht ziet, weet ze dat de jongen dood is.
Het slachtoffer heet Miroslav Petrovic. Hij is beter bekend als Mirre uit de realityserie Paradise Hotel. Het papier dat op zijn rug was vastgeniet bevat 60 vragen. Een test. Mirre is gezakt. Al snel blijkt dat Mirre niet het enige slachtoffer is. Ook Patricia Andrén is onder soortgelijke omstandigheden aangetroffen. De Nationale Recherche wordt ingeschakeld. De hulp van forensisch psycholoog Sebastian Bergman wordt eveneens ingeroepen.
Ook Patricia Andrén blijkt aan een realityshow te hebben meegedaan. Ook zij is niet geslaagd voor de test die haar door haar moordenaar is afgenomen. De twee slachtoffers zijn door dezelfde persoon gedood. Ze blijken allebei kort voor hun dood een afspraak te hebben gehad. Ze zouden geïnterviewd worden, iets waar ze beiden erg naar uitkeken. Mirre en Patricia waren dol op aandacht en publiciteit. De moordenaar heeft schaamteloos van hun gretigheid geprofiteerd.
Wanneer een bloggende tweeling vermist raakt, start het onderzoeksteam een race tegen de klok. De moordenaar is hen steeds een stapje voor. Sebastian en zijn collega’s werken zo hard ze kunnen maar de moordenaar lijkt in niets op zijn slachtoffers. Hij is bijzonder intelligent en weet met het grootste gemak buiten bereik van zijn achtervolgers te blijven. Bovendien wordt het teamwork belemmerd door onderlinge spanningen. Wie zal uiteindelijk als slimste uit de bus komen?
Het team bestaat naast Sebastian uit Vanja, Billy, Torkel en Ursula. Vijf professionals die er op privégebied een potje van maken. Vanja heeft onlangs ontdekt dat Sebastian voor haar heeft verzwegen dat hij haar biologische vader is. Het zijn vooral de leugens van haar moeder die haar kwellen. De pasgehuwde Billy heeft last van sadistische neigingen en Torkel en Ursula verdrijven de eenzaamheid in elkaars armen. Sebastian is met stip de ergste van het stel. Hij is egoïstisch, zelfingenomen en seksverslaafd.
Vanja twijfelt als ze nog wel met Sebastian samen wil werken, Billy en Sebastian kiezen de verkeerde bedpartner en Ursula kijkt met lede ogen toe hoe Torkel smoorverliefd op een oude jeugdliefde wordt. Hun privéleven moet echter keer op keer wijken voor het diepgaande politieonderzoek. De moordenaar is nog altijd op vrije voeten en hij is van plan zijn vragenlijst aan nog veel meer mensen voor te leggen.
Schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt hebben al meerdere boeken over Sebastian Bergman geschreven. Juist het feit dat Sebastian nogal onsympathiek is, maakt deze reeks zo succesvol. Wanneer aardige mensen zich vriendelijk opstellen, vinden we dat heel normaal. Vreemd genoeg reageren we heel anders op onaardige mensen die zich af en toe van hun vriendelijke kant laten zien. Dan voelt de meerderheid van ons zich vereerd. Sebastian is zo’n type. Hij bespeelt de mensen in zijn omgeving. Gebruikt ze om zichzelf beter te voelen. Er is maar één iemand voor wie hij een zwak heeft en dat is Vanja.
Het onderwerp in De test is goed gekozen. De moordenaar in het boek kan niet verkroppen dat domheid meer aandacht dan intelligentie trekt. Ook ik zap tegenwoordig vaak zuchtend langs de vele flutprogramma’s op tv. Het verhaal is, zoals ik van dit duo gewend ben, ijzersterk geschreven en het onderwerp en de hoofdpersonages zijn mooi uitgediept. Hjorth en Rosenfeldt hebben hun krachten opnieuw succesvol gebundeld.
ISBN 9789023498179 | paperback | 416 pagina's| Cargo | juni 2016
Vertaald door Geri de Boer
© Annemarie, 2 juni 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER