Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Friso Leunge

Zwart kwartierZwart Kwartier
Friso Leunge


Axels vader is gestorven, Axel en zijn echtgenote Eveline rijden naar huis, ieder in gedachten verzonken. Axel voelt niets, geen verdriet, geen woede, en betwijfelt of dat nog zal komen. Hij had geen goede relatie met zijn vader. Nooit gehad. Ze zagen elkaar plichtmatig. Eveline daarentegen kon het goed vinden met Jelte, zij heeft de laatste dagen veel aan diens ziekbed gezeten.
En Jelte heeft haar iets verteld. Iets wat haar behoorlijk dwars zit en waarvan ze vindt dat je het Axel moet vertellen. Die is aan het overdenken wat zijn vader hem toesnauwde, vlak voor hij stierf.
‘Je hebt mijn hele leven verpest’ zei hij.


Axel heeft geen idee wat hij dan verkeerd gedaan zou hebben. Hij heeft een fotografisch geheugen, en kan alles uit zijn jeugd terughalen. Alleen die korte periode rond de verdwijning van zijn beste vriendje Timmi niet. Daar was hij toen helemaal stuk van, zijn enige en beste vriend was er niet meer! Later werd er een man opgepakt die bekende de jongen meegelokt te hebben, en om het leven te hebben gebracht.

Dan, in de auto op weg nar huis, zegt Eveline: ‘Schat…ik moet je iets vertellen.’
En verder weet hij niets meer, tot het moment dat hij wakker wordt in het ziekenhuis, net uit een coma ontwaakt, zwaargewond.
Zijn vrouw is omgekomen.
Was het een ongeluk? Was er opzet in het spel?
Er komt niets uit het onderzoek. Maar Mia, een politie-inspecteur, bijt zich vast in de zaak. Zij het niet helemaal zonder persoonlijke motieven.
Axel intussen begint zich langzaam flarden te herinneren. Maar hoe kan het dat hij zich van die twee perioden niets herinnert terwijl hij verder zijn hele leven haarscherp voor zich ziet? Hij is notabene beroemd geworden als coldcaserechercheur, doordat hij twee moorden opgelost heeft omdat hij zich dingen herinnerde die een ander niet (meer) zag.


Halverwege het verhaal duikt er een nieuw personage op, al kennen we hem al uit een terugblik van Axel. Een man die op het punt staat de vrijheid terug te krijgen na jarenlange opsluiting is uit op wraak. Het is Axel geweest die voor zijn veroordeling heeft gezorgd, Nu heeft hij het op Axel voorzien. En op Mia als die in Axels leven komt. Hij heeft 20 jaar de tijd gehad om zijn plannen tge vervolmaken.


‘Een kwartier.
Zo lang reed de auto over de weg door het bos tot Mia uiteindelijk rechts in de verte wees. ‘Dààr, Axel, daar ben je van de weg geraakt. Daar hebben we jullie gevonden.’
De zeurende pijn achter Axels voorhoofd had zich tot een bonkende knoop gekneed. Met elke minuut die de auto na het passeren van het verkeersbord met het springende hert dieper het bos inreed, was hij meer in verwarring geraakt.
Elke nieuwe bocht had hij zijn verbazing de auto in geblazen.
‘Nog verder?’
Vijftien minuten! Tot op dit moment had hij niet beter geweten dan dat ze kort na die laatste woorden van Eveline waren verongelukt.’


Als Axel geweten wat wat er achter zijn geheugenverlies schuil ging, had hij dan de moeite gedaan alles te achterhalen? Want natuurlijk probeert hij dat. Samen met Mia. Ondanks dit voorspelbare element is het verhaal als geheel origineel. Het plot begint voorspelbaar, en ook een dagboek dat opduikt dat is vaker vertoond, maar het eindigt zeer verrassend.
Indrukwekkende psychologische thriller, een debuut.


De schrijfstijl van Friso Leunge deugt. Het boek heeft goedlopende dialogen, geen vertragende uitweidingen. Het leest vlot, verveelt geen moment. En vooral: het verhaal is anders…


Friso Leunge (1958) is copywriter, bladenmaker en schrijver van short stories. Zwart kwartier is zijn eerste literaire thriller.


ISBN 9789090347028 | Paperback | 264 pagina’s | Uitgeverij Keff & Dessing | juni 2021

© Marjo, 11 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven