Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Steve Cavanagh

Geen tijd om te stervenGeen tijd om te sterven
Steve Cavanagh


Een jaar geleden verknalde Eddie Flynn een zaak. Of eigenlijk: hij won de zaak, waardoor zijn cliënt op vrije voeten kwam. Dat had nooit mogen gebeuren. Sindsdien heeft Eddie de advocatuur de rug  toegekeerd. Met grote hoeveelheden drank probeerde hij zijn onvergeeflijke fout te vergeten. Het lukte niet. Waar hij wel in slaagde, was het ruïneren van zijn huwelijk. Nu ziet hij zijn tienjarige dochter Amy alleen nog maar op zondag. Eddie heeft onlangs een afkickkliniek bezocht en probeert zijn leven weer op te bouwen. Eenvoudig is dat niet.


Op de dag dat alles voorgoed zal veranderen, wordt Eddie in de toiletruimte van Ted’s Diner, zijn vaste ontbijtstek, door een gewapende onbekende opgewacht. Eddie weet meteen dat het om een zware jongen gaat, een moordenaar. De man vertrekt geen spier en sommeert Eddie zijn jas aan te trekken en met hem mee te komen. Enigszins laconiek doet Eddie wat hem opgedragen wordt. Wat kan hem immers midden op straat in New York overkomen? Helaas heeft Eddie zijn jas onbeheerd achtergelaten toen hij naar het toilet ging. De onbekende heeft deze kans gegrepen om de jas van een extraatje te voorzien. Eddie draagt nu een jas met een bom. Als Eddie de man braaf volgt, is er niets aan de hand. 


Dan wordt eindelijk duidelijk wat de man van hem wil. Eddie moet zijn baas vertegenwoordigen en dat is niemand anders dan Olek Voltsjek, de baas van de Russische maffia. Naast angst voelt Eddie nu ook opluchting. Het moet om een misverstand gaan. Eddie werkt immers niet meer als advocaat. De maffia moet zijn voormalige partner, Jack Halloran, hebben. Jack vertegenwoordigt Voltsjek. Zou Jack, die gokverslaafd is, de maffiabaas bedonderd hebben en de benen hebben genomen? Dat zou Eddie niets verbazen. Eddie biedt aan het betaalde voorschot terug te betalen. Hij heeft geen cent te makken maar dat weet de vreemdeling niet. Helaas blijkt het niet om geld te gaan. Voltsjek wil hem inhuren. Tegen de tijd dat Eddie door paniek overmand wordt, stopt er voor zijn neus een witte limousine. De man gebaart hem in te stappen. In de limousine zit Voltsjek.


Eddie probeert zich zo dapper mogelijk op te stellen. Hij weigert de opdracht. Voltsjek gaat daar niet mee akkoord. Hij wil dat Eddie hem in de rechtszaal verdedigt. Het is geen verzoek maar een bevel. Twee jaar geleden heeft de maffiabaas opdracht gegeven ene Mario Geraldo te liquideren. Helaas is de huurmoordenaar kort na de moord door de politie bij het lijk betrapt en heeft hij de naam van zijn opdrachtgever verklapt. De huurmoordenaar, Kleine Benny, wordt door de FBI zorgvuldig voor de maffia verborgen gehouden en de mannen van Voltsjek zijn er dan ook niet in geslaagd hem voorgoed het zwijgen op te leggen. Dat moet alsnog gebeuren. In de rechtszaal. Met de bom die in Eddies jasje zit. Jack kan het niet doen. Hij bleek niet stressbestendig genoeg.


Om het verhaal kracht bij te zetten wordt er een sporttas geopend. Wanneer Eddie de inhoud ziet, trekt zijn maag samen. De tas bevat het hoofd van Jack. Om er zeker van te zijn dat Eddie beter zijn best zal doen dan zijn voormalige zakenpartner, toont Voltsjek hem een foto. Op de foto staat Amy. Ze kijkt angstig. Voltsjek vertelt Eddie dat ze Amy hebben ontvoerd en dat ze haar zonder pardon zullen vermoorden als Eddie niet doet wat hem gezegd wordt.


Geen tijd om te sterven is het debuut van Steve Cavanagh die, net als hoofdpersonage Eddie, in de advocatuur werkzaam is. Gelukkig is dat de enige overeenkomst want Eddies leven loopt niet bepaald op rolletjes. Cavanagh woont samen met zijn vrouw Tracy in Noord-Ierland. Ze hebben twee kinderen. Asielhond Lolly hield Cavanagh trouw gezelschap toen hij, een jaar lang, in de avonduren aan zijn debuut werkte. Geen tijd om te sterven biedt een spannend misdaadverhaal vol onverwachte verhaalwendingen, spektakel en schietgrage criminelen. De gebeurtenissen zijn flink aangedikt waardoor het regelmatig aan een James Bond-verhaal doet denken. Eddie neemt vol overtuiging de rol van gewiekste advocaat op zich.


Geen tijd om te sterven werd genomineerd voor de Britse Ian Fleming Steel Dagger Award. Er zullen meer boeken over Eddie Flynn volgen.


ISBN 9789022571590 | paperback| 381 pagina's| Boekerij | februari 2016
Vertaald door Ralph van der Aa

© Annemarie, 18 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven