Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Frederik Baas

http://www.janvanmersbergen.nl

(Frederik Baas is een pseudoniem van Jan van Mersbergen)

HerberekeningHerberekening
Frederik Baas


Wat doe je als je bij een niet afgesloten auto staat en je hoort een dwingende stem steeds herhalen ‘Rij naar de gemarkeerde route.’
De negentienjarige Leon stapt in en rijdt weg, hij volgt de stem, die vanaf dat moment de weg wijst.

Natuurlijk doet hij dat niet zomaar, er gaat iets aan vooraf wat hem die stap doet zetten. Bij die auto is hij even geleden een meisje tegengekomen, dat hij kent van school. Hij was verliefd op haar, maar heeft dat nooit tegen haar gezegd. Yousra vertelt dat ze voor haar oom werkt, en dat ze even papieren af moet geven. Eigenlijk is Leon onderweg naar een kruidenier om daar te solliciteren, maar dat kan wel even wachten.  Want als dat meisje hem vraagt om even op de auto te passen en zij de motor laat draaien, kan hij toch zomaar niet weglopen?  Leon wacht en wacht, maar het meisje komt niet terug.  Zo komt het moment dat hij in stapt, nog even rondrijdt, en dan zomaar spontaan doet wat de blikken stem zegt. Hij heeft geen idee waar hij naar toe gaat.

Op dat moment weet de lezer wel dat deze jongeman niet de super slimste is. Bovendien was het op school al zo dat hij alles deed voor dit meisje. Als ze vroeg even dit of dat weg te brengen, deed hij dat. En zo doet hij dat nu ook, ontdekt hij, want er blijkt iets in de laadruimte te staan.

Hij vindt het prettig om auto te rijden, zo lang heeft hij zijn rijbewijs nog niet. Even heeft hij bedenkingen als de stem hem de grens over laat gaan, maar zelf nadenken is niet een van zijn talenten. Doen wat mensen hem opdragen wel. Vooral als het meisjes zoals Yousra zijn! En de stem lijkt toch wel op die van Yousra...


‘De auto ergens naar toe rijden geeft voldoening. Daar aankomen, dat voelt heel goed.’


Hij beseft wel dat er iets niet in de haak is. Laat hij nu toevallig (!) een schroevendraaier op zak hebben en tenslotte geeft hij toe aan zijn nieuwsgierigheid. Is zijn ontdekking een reden om terug te keren? Of blijft hij de stem volgen?

Het verhaal wordt met terugwerkende kracht verteld. Leon zit op het politiebureau.


‘Ze hebben me opgepakt en naar deze kamer, in dit gebouw, in deze stad gereden. In dit idiote land. Er is zoveel gebeurd de afgelopen dagen, het zal moeilijk zijn dat allemaal helder te krijgen, zeker voor mij.’


Hij heeft de opdracht gekregen om steekwoorden op te schrijven, en dat zijn dan de titels van de hoofdstukken geworden. De lezer wordt er steeds op subtiele manier aan herinnerd waar Leon zich bevindt, terwijl een krankzinnig verhaal zich langzaam ontvouwt.
Is Leon werkelijk zo dom als hij zich voor doet? Wat wil dat meisje van hem?

Behalve het avontuur lezen we ook summiere informatie over wie Leon is, zoals ook zijn fascinatie met de Pirates van de Caribbean een rol speelt. En dan dat einde! Na een origineel verhaal laat Frederik Baas de lezer verbijsterd achter…


ISBN 9789026340178 | Paperback | 221 pagina's | Ambo Anthos| april 2018

© Marjo, 17 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dagboek uit de rivierDagboek uit de rivier
Frederik Baas


Het kiezen van de perfecte vakantiebestemming neemt enige tijd in beslag. Voor het eerst zullen Barbara, haar nieuwe vriend Robbert en Barbara’s achtjarige zoon Rens samen op vakantie gaan. Barbara geniet van het nieuwe geluk dat op haar pad is gekomen. Na een zware tijd is er zowaar een nieuw gezinnetje ontstaan. Op welke plek komt dit prille geluk het beste tot zijn recht? Met een vakantie moet niet lichtzinnig omgesprongen worden.


Na lang wikken en wegen wordt er gekozen voor de Ardennen. De prachtige omgeving biedt genoeg mogelijkheden er samen op uit te trekken. Ook kan Robbert, die uitgever is, zich af en toe terugtrekken om in alle rust wat manuscripten te lezen. Het werk van een uitgever gaat immers altijd door. Barbara begrijpt dat best. In de periode die volgt wordt reikhalzend naar het uitje uitgekeken. Barbara geniet van het enthousiasme van haar zoon.


Dan is het eindelijk zover. Ze nemen hun intrek in een vakantiehuis dat hen door een bekende schrijver is aanbevolen. Een aantal jaar geleden heeft Robbert het eerste boek van deze schrijver uitgegeven. Het oprechte verhaal over de moeder van de auteur werd een daverend succes. Van het geld dat het boek opleverde kocht de schrijver een huisje in de Ardennen. Daar werkt hij nu al een aantal jaar aan zijn tweede boek.


Het vakantiehuisje valt een beetje tegen. Rens ziet meteen dat de televisie weinig voorstelt. Gelukkig maakt een bezoekje aan de schrijver veel goed. Er dribbelt een hond door het huis en Rens is meteen verkocht. In de dagen die volgen is er regelmatig contact. Terwijl Robbert zich op zijn manuscripten stort, struinen Barbara, de schrijver en Rens door de prachtige omgeving. Rens is dol op hond Clint maar al snel slaat de verveling toe. Tot overmaat van ramp is de accu van zijn tablet leeg en is de oplaadkabel zoek. Het aanvankelijke enthousiasme van de jongen slaat om in ontevredenheid.


Barbara is een toegewijde moeder. Ze heeft haar kind een onvergetelijke vakantie beloofd en dat zal het worden. Ze verzint een plan. Een aantal jaar geleden is er in de omgeving een meisje verdwenen. Barbara weet dit omdat de schrijver haar daarover heeft verteld. Het boek dat maar niet geschreven lijkt te willen worden, gaat over dit meisje. Dag en nacht is hij met haar bezig. Voor Barbara vormt de verdwijning inspiratie voor een speurtocht. Ze zorgt ervoor dat Rens “toevallig” op een soort dagboekpagina’s stuit. Zijn ze soms van het verdwenen meisje? De jongen stuitert bijna van spanning en enthousiasme. Barbara’s plannetje werkt. Ze heeft alleen niet voorzien dat er tijdens de speurtocht ook aanwijzingen worden gevonden die ze niet zelf heeft achtergelaten.


Dagboek uit de rivier is het thrillerdebuut van Frederik Baas, een pseudoniem van Jan van Mersbergen. In dagboekvorm beschrijft de hoofdpersoon, de schrijver die naar de Ardennen is verhuisd, over de komst van de vakantiegangers. Ook de gedachtes die Barbara met hem heeft gedeeld, worden door dit personage aan het papier toevertrouwd.


Wat meteen opvalt is de heerlijk ongecompliceerde schrijfstijl van de auteur. Het is een berekenende eenvoud die een prachtige diepgang en een kalme spanning herbergt. Leidt de verzonnen speurtocht van het drietal soms per ongeluk naar de waarheid? Barbara beseft dat het herwonnen geluk weliswaar een sprookje is maar dat sprookjes verzinsels zijn. Dagboek uit de rivier doet snakken naar meer. Hopelijk verhuist Jan van Mersbergen niet naar de Ardennen want een tweede thriller van Frederik Baas mag niet al te lang op zich laten wachten!


ISBN 9789026337543 | paperback | 215 pagina's | Ambo|Anthos | februari 2017

© Annemarie, 23 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven