Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gillian Flynn

Dark placesDark places
Gillian Flynn


Libby Day is 31 jaar oud. Al jarenlang mag ze zichzelf een volwassene noemen. Toch heeft ze haar leven nog altijd niet op orde. Ze heeft lange tijd van giften geleefd maar nu is ze bijna door haar geld heen. Het ziet er niet goed voor Libby uit. Moet ze een uitkering aanvragen? Het idee talrijke formulieren in te moeten vullen, vervult Libby met een intense moeheid. Ze heeft daar echt geen puf voor.


Libby is vrijgezel en vrienden heeft ze niet. De weinige familie die ze nog heeft, ziet ze niet meer. Libby heeft zich onuitstaanbaar gedragen en uiteindelijk was de maat vol. Libby is geen aimabel persoon en ze steelt. Het is Libby’s eigen schuld dat haar leven niks voorstelt. Of toch niet? Libby heeft iets vreselijks meegemaakt. Ze was nog maar zeven jaar oud toen haar vredige leventje ruw verwoest werd. Libby is de dramatische gebeurtenissen nooit te boven gekomen. 


In de vroege ochtend van 3 januari 1985 veranderde de armoedige boerderij van de familie Day in een plaats delict. Niemand weet precies waarom de vijftienjarige Ben Day zijn moeder en twee zusjes op brute wijze heeft afgeslacht. Alleen de jongste telg van het gezin, Libby, wist te ontsnappen. Ben zit al jaren in de gevangenis. Libby heeft tegen hem getuigd. Ze heeft hem nooit meer gezien en bracht het grootste deel van haar jeugd in de geriefelijke stacaravan van haar tante door. Uiteindelijk kon haar tante het vernietigende gedrag van Libby niet langer aan.


Libby heeft geld nodig en snel ook. Het vreemde briefje komt dan ook als geroepen. Ene Lyle Wirth schrijft haar dat hij lid is van een clubje dat haar graag wil ontvangen. De clubleden zijn bereid om Libby, in ruil voor haar aanwezigheid, vijfhonderd dollar te betalen. Hoewel Libby geen idee heeft met welke activiteiten de clubleden zich bezighouden, spreekt ze met briefafzender Lyle af. Enigszins schoorvoetend legt Lyle haar uit dat het om een misdaadclubje gaat. Een misdaadclubje met een specialisme: Ben Day.


Libby vindt het belachelijk. Klaarblijkelijk gelooft het clubje dat Ben onschuldig is. Toch besluit ze naar de bijeenkomst te gaan. Ze kan het geld immers goed gebruiken en Lyle heeft door laten schemeren dat er wellicht meer te verdienen valt. Niet veel later wordt Libby ingehuurd om de waarheid te ontrafelen. Zelf is ze er nog steeds van overtuigd dat Ben schuldig is maar in ruil voor de nodige contanten is ze bereid de confrontatie met mensen uit het verleden aan te gaan. Zal men bereid zijn om de fragiele Libby feiten toe te vertrouwen die ze voor hun omgeving en de politie verzwegen hebben? Klopt het verhaal dat Libby op zevenjarige leeftijd als waarheid accepteerde óf zit Ben daadwerkelijk al 24 jaar onterecht vast?


Het boek is opgedeeld in meerdere verhaallijnen die elkaar in de vorm van hoofdstukken afwisselen. Een deel van het verhaal speelt zich af in het heden. In deze verhaallijn draait het allemaal om de volwassen Libby. Ze is een beschadigde vrouw met het uiterlijk van een kind. Libby’s vader Runner leeft nog maar toch ziet ze zichzelf als wees. Wie in het boek nader kennis maakt met Runner begrijpt meteen waarom. Libby is verbitterd en jaloers op andere slachtoffers. Libby ziet hen als concurrenten die schenkingen opeisen die anders naar haar waren gegaan. Waarom zijn de mensen haar vergeten? Waarom krijgt ze geen donaties meer? Het is 24 jaar geleden maar voor Libby voelt het als de dag van gisteren. Libby is niet sympathiek en dat maakt dit verhaal zo aangrijpend. Wat zij heeft meegemaakt heeft een verwoestend effect op haar persoonlijke ontwikkeling gehad.


Het andere deel van het verhaal speelt zich grotendeels af op 2 januari 1985. De dag voorafgaand aan de nachtelijke moordpartij. Dit deel bestaat uit meerdere verhaallijnen waarin vooral Ben en zijn moeder Patty de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Ben gaat met de verkeerde mensen om en Patty verkeert in grote financiële problemen. De reeks gebeurtenissen die op de koude januaridag in gang worden gezet, zullen onherroepelijk afschuwelijke gevolgen hebben.


Wat dit verhaal zo indringend maakt, zijn de alledaagse gebeurtenissen in het gezin Day. Het ene moment lees je over een rumoerig ontbijt en rondslingerende troep, het volgende moment over een bijl die door de lucht zwaait. Er gaat iets onheilspellends van het verhaal uit. Ben kan niet onschuldig zijn – of toch wel? De waarheid is genuanceerd. Niet alles is wat het lijkt. De Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn brak door met haar boek Gone Girl (Verloren vrouw) dat in 2014 verfilmd is. Onlangs is ook dit boek, dat eerder verscheen onder de titel Duisternis, verfilmd. Hollywoodactrice Charlize Theron speelt Libby Day. Zal de film net zo intens als het boek zijn?


ISBN 9789022571675 | paperback - filmeditie | 383 pagina's| Boekerij | juli 2015
Vertaald door Jeannet Dekker

© Annemarie, 28 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven