Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eva Burgers

Stil
Een Robin Escher misdaadroman
Eva Burgers


Ergens is dit een merkwaardige thriller. Er lijken twee verschillende plotlijnen te zijn.
In de eerste plaats zijn er de problemen waar Robin Escher op haar werk bij de politie mee te maken krijgt en dan gaat het niet om de misdrijven, maar om de problemen die ze met haar collega’s krijgt als ze het opneemt voor een collega, die geklaagd heeft over grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast loopt er een zekere Ed rond, die op wraak zint, voor iets wat hem is aangedaan. Deze figuur komt aan het woord in stukken die in een ander lettertype zijn gedrukt.


Het verhaal begint met een proloog, die zich 3 jaar eerder afspeelt. Hierin laat een zekere Storm foto’s aan een vrouw zien, waarvan deze behoorlijk over haar toeren raakt. Storm loopt samen met Robin het huis uit en als ze weg zijn steekt de vrouw een mes in haar pols.


Na deze proloog volgt deel 1, dat zich in het nu afspeelt. Hierin zien we Robin Escher, die op de redactie van een krant werkt, waarvoor ze stukken over misdaad schrijft. Door een e-mail van een oud-collega, denkt terug aan een turbulente periode in haar leven, die twee jaar geleden afgesloten is.


Deel 2 speelt zich 4 jaar eerder af. Robin Escher begint op de afdeling zware criminaliteit, waar ze kennis maakt met Storm Burns. Al snel volgt deel 3, dat zich dan weer 2 jaar later afspeelt en waarin Robin dus de eerder genoemde problemen met haar collega’s krijgt. De mannen in het team lijken een front te vormen, waar Robin het slachtoffer van wordt. Het doet me denken aan een uitspraak uit een boek van ‘Sjöwall en Wahlöö: “Er zijn genoeg goede politiemannen… Maar het zou beter zijn als er meer goede mensen bij de politie zouden werken.” In dit deel wordt er iemand vermoord, die deel uitmaakt van een crimineel netwerk. Ook wordt de collega, die geklaagd heeft over ongewenste intimiteiten neergestoken. Robin vermoedt dat er ergens een lek bij de politie zit, maar Storm denkt dat ze complotten ziet. Aan het eind van het derde deel neemt Robin een drastisch besluit.


We zijn nog niet op de helft van het boek, als deel 4 begint, dat zich weer in het nu afspeelt. Ed, die kennelijk in de gevangenis heeft gezeten is door een vormfout weer op vrije voeten en zint nog steeds op wraak voor de dood van z’n partner, die door de politie attent is gemaakt op het feit dat hij er andere partners op na hield en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.


Robin werkt als journalist en woont inmiddels in Den Haag. Toch laat haar oude werk haar niet helemaal los. Ze beantwoordt de e-mail van de collega, die in het eerste deel al genoemd is. Ze maakt een afspraak met deze Mark die de zoon van een crimineel zou hebben doodgeschoten. Zelf kan hij zich er niets van herinneren, maar het wordt gezien als zelfverdediging. Hij zit nu ziek thuis en heeft de indruk dat hij in de gaten wordt gehouden.


Robin krijgt weer contact met Storm, hoewel ze nog steeds een beetje kwaad is, omdat geen van haar collega’s het indertijd voor haar op heeft genomen. Ze denkt nog steeds dat er ergens een lek zit bij de politie en weet niet goed wie ze kan vertrouwen. Er vallen wat doden en de zaken, waar Robin eerder mee te maken had, spelen nog steeds een rol in het boek. Er lopen vrij veel personen in het boek rond en je moet dus goed je hoofd er bij houden om het een en ander een beetje te volgen.


Het lijkt het eerste deel van een serie te zijn, maar tot nu toe lijkt er nog geen vervolg te zijn verschenen, hoewel er in de epiloog wel een aanzet voor lijkt te zijn. Het is in ieder geval een spannend boek geworden, dat naar meer smaakt.


ISBN 978 90 00 37724 4 | paperback | 294 pagina’s | Het Spectrum | november 2019

© Renate 23 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Tot de dood ons scheidtTot de dood ons scheidt
Eva Burgers


Ook deel twee hapt lekker weg...
De 23-jarige rechercheur Kaya Elysee is de hoofdpersoon in deze nieuwe serie krimi’s. Ze spelen zich af in Amsterdam. Chris  is haar min of meer vaste partner.


In dit tweede deel worden Kaya en Chris bij een brand met dodelijk afloop geroepen. Het lijkt sterk op brandstichting. Twee vrouwen zijn omgekomen: Ellen en haar dochter Helena.
De ex van Ellen blijkt vlakbij te wonen, hij is er snel bij omdat een buurman hem gewaarschuwd heeft. Hij is kapot: hij was dol op zijn dochter, en met zijn ex had hij ook nog een goed contact, ook al woont hij nu samen met Laura.
Peter vertelt de rechercheurs dat zijn ex bang was voor een junk, die vaak in hun portiek kwam schuilen. Deze Rob is snel gevonden, maar ontkent in alle toonaarden.
Laura wordt verdacht: zij blijkt een verhouding te hebben met de buurman, Anton, en het is wel vreemd dat zij als modestyliste helemaal niet op het internet te terug te vinden!
Ellen, Anton en Peter kennen elkaar nog van vroeger: ligt daar een motief? Ligt de de oplossing in huidige driehoeksverhouding Peter, Laura en Anton? Of is het Rob, zoals Peter denkt?
Aan Kaya om het uit te zoeken.


Kaya Crime is echt een serie, al bevat ieder deel een afgerond verhaal: er wordt regelmatig terugverwezen naar het eerste deel. Heb je dat niet gelezen, dan mis je een deel de achtergrond van de hoofdpersoon, waarom ze handelt zoals ze handelt. De titel is misschien wat ongelukkig gekozen, omdat nog andere boeken deze titel dragen, maar dat het hier gaat om een aparte serie is wel duidelijk.
Het leest lekker vlot weg, als een echte krimi, waar nu eens een vrouw de hoofdrol heeft.


Eva Burgers (1969) heeft als journalist bij verschillende kranten gewerkt, maar ook als redactiemedewerker bij een uitgeverij. Zij begon met het schrijven van boeken in 2008, debuteerde in 2011 met het jeugdboek Hij is van mij, het eerste deel uit de serie Spotlights. Intussen is het derde deel al uitgekomen, en nu schrijft ze ook nog boeken in deze serie KAYA crime.


ISBN 9789020609820 |paperback |160 pagina's |Uitgeverij Kluitman|februari 2015

© Marjo, 5 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


De strijd om de machtDe strijd om de macht
Eva Burgers

Ik heb nog nooit een Baantjer gelezen maar kan me zo voorstellen dat Kaya Crime de vrouwelijke tegenhanger is.


Voor me ligt het eerste deel van wat een complete serie moet worden onder de titel Kaya Crime.
De protagonist is Kaya Elysee. Zij is als rechercheur werkzaam op een politiebureau in Amsterdam, waar ze ook woont. Zij is in haar werk al snel gekoppeld aan Chris, eveneens een jonge rechercheur. Hun samenwerking is prima. Chris wil misschien wel meer, ook buiten het werk, maar voorlopig gaat Kaya nergens op in. Thomas met wie ze net nog een relatie had, draait nog om haar heen.


Zoals ik nu een kleine introductie geef, zo doet de schrijfster Eva Burgers dat niet! Zij valt met de deur in huis, de eerste zin is al verbonden met het onderzoek waar Kaya bij betrokken is. Het is een loverboy-onderzoek, waarbij Michael Danten de oofdverdachte is. Op het moment dat het net zich om hem sluit en er een aanhouding gepland is, pakt Danten zijn biezen, met de meisjes, en valt er niets meer in te rekenen. Er moet een lek zijn!
Als de verdenking zodanig op Kaya valt dat ze zelfs op non-actief wordt gesteld, is ze verbijsterd. Chris gelooft het evenmin, maar zijn contact met Kaya is wat minder, nu ze gevallen is voor de knappe Daniël. Gelukkig verliest hij haar niet  uit het oog...

Ieder deel in deze serie is een afgerond geheel. Alleen het persoonlijke tintje, dat loopt van het ene verhaal in het andere over. Dat Chris Kaya in de gaten zal houden is wel duidelijk, ook hij is verteller, in een duidelijk ander lettertype.
Er zijn geen ingewikkelde verhaallijnen en intriges, en voor de gevorderde lezer is het ook niet moeilijk te raden wie de dader is.
Een nuchtere Hollandse krimi, goed voor een paar uurtjes leesplezier.


Eva Burgers (1969) heeft als journalist bij verschillende kranten gewerkt, maar ook als redactiemedewerker bij een
uitgeverij. Zij begon met het schrijven van boeken in 2008, debuteerde in 2011 met het jeugdboek Hij is van mij, het eerste
deel uit de serie Spotlights. Intussen is het derde deel al uitgekomen, en nu schrijft ze ook nog boeken in deze serie KAYA crime.

ISBN 9789020609813 |paperback |160 pagina's |Uitgeverij Kluitman|februari 2015

© Marjo, 5 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven