Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jens Henrik Jensen

Bevroren vlammenBevroren vlammen
Deel 3 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Nadat oorlogsveteraan Niels Oxen de maatschappij de rug toekeerde, belandde hij tijdens zijn zwerversbestaan op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Tegen wil en dank raakte hij betrokken bij een onderzoek naar de duistere praktijken van Danehof, een geheime organisatie van invloedrijke lieden die in Denemarken achter de schermen aan de touwtjes trekt. De macht van Danehof is groot. Zó groot dat Niels opdraaide voor de dood van de eigenaar van een viskwekerij. In de ogen van zijn landgenoten was hij niet langer een oorlogsheld, maar een crimineel. Een moordenaar.


Niels Oxen heeft de oude man niet vermoord. Ze waren vrienden. De viskweker bood Niels een rustig bestaan toen hij het leven niet langer bij kon benen. De moord op de man voelt voor Niels als het ultieme verraad. Opnieuw voelt hij zich door de maatschappij in de steek gelaten. Door het hele gebeuren zitten de spoken uit zijn oorlogsverleden hem meer dan ooit op de hielen. Niet alleen zijn er destijds vreselijke dingen gebeurd, ook zijn een aantal zeer kwalijke zaken in de doofpot gestopt. Niels voelt zich onbegrepen en in de steek gelaten. Daarnaast lijdt hij aan een ernstige vorm van PTSS, waaraan hij niet behandeld wil worden. Het probleem is te omvangrijk. Niels weet niet wat er zal gebeuren als hij zijn emoties de ruimte geeft.


Hoewel Niels nog altijd van moord verdacht wordt, is niemand meer naar hem op zoek. Niels is dood. Hij is op zee tijdens een explosie om het leven gekomen. Dat is tenminste wat iedereen denkt. Alleen Niels en de in afzondering levende schilderes Tessa weten dat hij de dood ontlopen is. Toen hij zwaargewond op het eiland van Tessa aanspoelde, heeft ze zich over hem ontfermd. Tessa stelde geen vragen en gaf Niels de tijd te helen. Lichamelijk gaat het weer goed met Niels maar in zijn hoofd is het een chaos. Voor de buitenwereld, en dus ook voor Danehof en de politie, bestaat hij niet meer en dat is wel zo veilig. Niels wil echter zijn naam zuiveren, ook al zet hij daarmee zijn leven op het spel.


Niels wil zich niet langer verstoppen. Hij wil niet dat zijn zoon denkt dat zijn vader een moordenaar was. Hij besluit contact met Margrethe Franck en haar baas Axel Mossman van de PET, de Deense veiligheidsdienst, op te nemen. Mossman heeft hem destijds gedwongen mee te werken aan een onderzoek naar Danehof en Margrethe werd als Niels’ partner aangewezen. De schrik is groot wanneer Niels ontdekt dat Margrethe en Mossman buitenspel zijn gezet. Margrethe werkt tegenwoordig als schoonmaakster en caissière en Mossman is gedwongen met vervroegd pensioen gegaan. Danehof trekt nog altijd aan de touwtjes. Hoe kunnen drie mensen die door de maatschappij zijn uitgespuugd een machtige organisatie als Danehof ten val brengen?


Bevroren vlammen is het derde en laatste deel van de Niels Oxen-reeks. Niels, Margrethe en Mossman moeten het opnemen tegen een vijand zonder gezicht. Wie moeten zij als leider van Danehof ontmaskeren? Het moet om een machtige man of vrouw gaan, dat is de enige zekerheid die het drietal heeft. Wat ze ook vrijwel zeker weten, is dat ze goed in de gaten worden gehouden. Het is geen toeval dat Margrethe na haar ontslag bij de PET alleen nog waardeloze baantjes kan behouden. De leuke banen worden haar door Danehof afgepakt.


Door de Niels Oxen-reeks is auteur Jens Henrik Jensen tot de top van de Deense thrillerschrijvers doorgedrongen. De drie boeken zijn van een indrukwekkende kwaliteit. Het verhaal van Niels is hartverscheurend. Hij is een gebroken man die blijft weigeren in duizend stukjes uiteen te vallen. Een vechter die weigert op te geven. Niels Oxen staat symbool voor de schade die de machtige rijken kunnen aanrichten. Het welzijn van burgers wordt opgeofferd om misstanden onder het tapijt te vegen.


Deze reeks vertelt niet alleen het verhaal van Niels maar ook dat van een zogenaamd democratische maatschappij die in werkelijkheid een speelbal van een aantal machtige lieden is. Is het puur fictie of verrassend realistisch? Toen ik na het dichtslaan van dit boek naar adem snakte, besefte ik dat ik het slot met ingehouden adem had gelezen. Begin met De hondenmoorden, ga verder in De Schaduwmannen en laat je ten slotte overrompelen door de briljante ontknoping in Bevroren vlammen!


ISBN  9789400508316 | paperback | 496 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 22 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De schaduwmannenDe Schaduwmannen
Deel 2 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Niels Oxen houdt zich schuil. Opnieuw. De oude man bij wie hij woont en werkt denkt dat hij Adrian Dragos uit Roemenië is. Samen met zijn nieuwe werkgever bestiert hij een viskwekerij. De zware fysieke arbeid doet hem goed. Zijn lichaam is fit en sterk. Zijn geest is echter nog altijd gebroken.


Niels is een oorlogsheld, de hoogst gedecoreerde Deense soldaat ooit. Hij heeft meerdere heldhaftige daden verricht en mensenlevens gered. Toch kon Niels niet iedereen redden en daar heeft hij het nog altijd moeilijk mee. Niels heeft veel meegemaakt. Veel gezien. Zijn geest martelt hem dan ook met terugkerende nachtmerries. Steeds opnieuw duiken “De zeven” in zijn dromen op. Ze roepen een allesoverheersende angst bij hem op. Niels lijdt aan hevige PTSS.


Nadat zijn huwelijk op de klippen liep, woonde Niels een tijdje met zijn hond in het bos dat bij een kasteel met de naam Nørlund Slot hoorde. Hij voelde zich er thuis. Zijn hond, Mr. White, was een trouwe kameraad. Toen de eigenaar van het kasteel, Hans-Otto Corfitzen, werd vermoord, werd Niels als verdachte aangemerkt. Hij sloop immers regelmatig in de buurt van het kasteel rond. Er werden meer mensen vermoord. Mensen voor wie Niels hatelijke gevoelens koesterde. Toen PET-chef Axel Mossman echter ontdekte wie de zwerver in het bos was, deed hij Niels een opzienbarend voorstel. Aanvankelijke weigerde Niels maar toen Mr. White iets vreselijks overkwam, had hij niets meer te verliezen.


Niels deed zijn werk goed maar zijn ontdekkingen zorgden ervoor dat hij zich nu opnieuw schuil moet houden. Hij heeft informatie over een geheime kring van invloedrijke Denen bemachtigd. Het geheime genootschap, dat “Danehof” heet, bestaat al eeuwen. In het opperste geheim oefenen zij invloed op het wel en wee van de Denen uit. De leden van Danehof deinzen nergens voor terug. Zij vinden het geen enkel probleem om onschuldigen voor hun daden op te laten draaien. Wat op het wensenlijstje van Danehof belandt, zal geschieden. Goedschiks of kwaadschiks.


Niels heeft belangrijke gegevens in handen. Danehof weet dat. Zij weten ook dat de gegevens openbaar gemaakt zullen worden als Niels iets overkomt. Toch weet Niels dat zijn veiligheid maar van korte duur zal zijn. Danehof zal een manier vinden om de gebeurtenissen naar haar hand te zetten. Zo is het altijd gegaan en zo zal het ook nu geschieden. Niels houdt zich schuil in een zwaarbeveiligde hut en wacht met angst en beven op wat komen gaat. Hoe lang duurt het nog voor zijn schuilplek ontdekt zal worden? Hoe lang duurt het nog voor hij zal moeten vechten voor zijn leven?


Ook Axel Mossman is naarstig naar Niels op zoek. Hij hoopt dat Niels hem verder kan helpen met het onderzoek naar Danehof. Hij heeft Margrethe Franck, met wie Niels nauw heeft samengewerkt, opgedragen naar hem te blijven zoeken. Het is echter niet eenvoudig iemand te vinden die niets of niemand vertrouwt. Niels wil niet gevonden worden en lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Dan wordt opnieuw een moord gepleegd. Het slachtoffer is de museumdirecteur van het kasteel waar Danehof voorheen samenkwam en deed fanatiek onderzoek naar de geheime orde.  


De schaduwmannen is het tweede deel van de Niels Oxen-reeks. Het gaat verder waar het eerste deel eindigde en ik raad dan ook aan eerst het eerste deel – De hondenmoorden – te lezen. Dat is beslist geen straf want de boeken over Niels Oxen zijn enorm goed geschreven. In het naschrift vertelt auteur Jens Henrik Jensen dat Danehof echt heeft bestaan. Ook een aantal andere gebeurtenissen en personages in het verhaal zijn op feiten gebaseerd, de rest is aan de fantasie van de auteur ontsproten.


Hoe beter ik Niels Oxen leer kennen, hoe fascinerender ik dit personage vind. Zijn geestelijke kwetsbaarheid en wantrouwen zijn schrijnend, maar als zijn leven op het spel staat handelt hij verbazingwekkend alert. Wanneer zijn soldatenbrein wordt geactiveerd, verdwijnen zijn angsten naar de achtergrond. Margrethe Franck heeft hem in haar hart gesloten maar Niels weet niet of hij haar kan vertrouwen. En hoe zit het met Axel Mossman. Is hij een rechtschapen man of een wolf in schaapskleren?


Deze fantastische reeks schreeuwt erom verfilmd te worden. Het verhaal biedt torenhoge spanning, actie, boeiende personages en verrassende verhaalwendingen. Ik kijk vol verlangen uit naar het derde boek.


ISBN 9789400505797 | paperback | 445 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 5 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De hondenmoordenDe hondenmoorden
Deel 1 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Niels Oxen is een eenling. Eens was hij een ander mens maar de afgelopen jaren is hij er goed in geslaagd alles en iedereen uit de weg te gaan. Eten voor hemzelf en zijn hond Mr. White scharrelt hij uit vuilnisbakken bij elkaar. Wat een ander als afval ziet, is in werkelijkheid nog prima te eten. Houdbaarheidsdata worden ernstig overschat, aldus Niels. Niels houdt niet van mensen. Zijn prachtige, witte hond – een Samojeed - is zijn enige vriend. Een trouwe kameraad. Niels en Mr. White zijn onafscheidelijk.


Sinds enkele dagen woont Niels in een uitgestrekt bos. Wonen in een stad past niet langer bij hem. Niels geniet van de eenzaamheid. Gewapend met zijn pijl en boog, een aandenken uit een vorig leven, houdt hij zichzelf en Mr. White in leven. Toch voelt Niels zich niet vrij. De nachtmerries zijn er nog steeds. Het paniekgevoel dat zo regelmatig opduikt, heeft hem naar het bos vergezeld. Niels kan “De Zeven” niet ontlopen. Zeven mensen die regelmatig in zijn nachtmerries opduiken en hem met een allesoverheersend angstgevoel overspoelen. Het gaat niet goed met Niels maar toch probeert hij zichzelf staande te houden. Hulp vragen is uit den boze. Er is niemand om hem te helpen. Niemand die hij vertrouwt.


Het terrein waarop Niels bivakkeert en zijn maaltijden bij elkaar stroopt, hoort bij het Nørlund Slot. Niels heeft het kasteel nog nooit gezien. Wanneer hij op een avond besluit om samen met Mr. White een kijkje te gaan nemen, weet hij niet dat zijn nieuwsgierigheid rampzalige gevolgen zal hebben. Niels duikt op het verkeerde moment, op de verkeerde plek op. Er is iets gaande bij het kasteel. Er lopen bewakers rond en overal hangen videocamera’s. Wordt het kasteel altijd zo goed bewaakt? Niels besluit zich uit de voeten te maken, maar botst tijdens zijn terugkeer naar de openbare weg tegen iets vreemds op. Het is een hond. Een hond die in een boom hangt. Zijn dode lijf is nog warm. Niels deinst verschrikt terug en struikelt daarbij over een bewaker die bewusteloos op de grond ligt. Niels zet het op een lopen. Hij haast zich terug naar zijn kamp in het bos.


De invloedrijke Hans-Otto Corfitzen is de eigenaar van Nørlund Slot. De kasteelheer is zojuist dood in zijn stoel aangetroffen. Hij is een natuurlijke dood gestorven maar toch wordt zijn dood als een misdaad beschouwd. Iemand heeft hem in zijn stoel vastgebonden en onder grote druk gezet. Hij werd mishandeld. Uiteindelijk kon het zwakke gestel van de bejaarde Corfitzen de spanning niet langer aan.  Zijn hart begaf het. Vreemd genoeg zijn de lijfwachten en de bewakingscamera’s die Niels heeft gezien, spoorloos verdwenen.


Al snel wordt Niels als verdachte aangemerkt. Hij is bij het kasteel gezien en heeft sporen achtergelaten. Hij wordt in het bos omsingeld en meegenomen voor verhoor. Wanneer hem gevraagd wordt zichzelf te identificeren, ontstaat er commotie. De onverzorgd ogende zwerver Niels is niemand minder dan Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde Deense soldaat ooit. Een ware oorlogsheld. De PET – de Deense inlichtingendienst – is er als de kippen bij.


De dood van Corfitzen wordt aan nog twee sterfgevallen gekoppeld. Drie mensen zijn dood, drie honden zijn opgehangen. Niels kende deze mensen uit zijn tijd bij de Korps Commandotroepen. Het zijn mensen tegen wie hij wrok koestert. Het ziet er niet goed voor Niels uit. PET-chef Axel Mossman doet hem een wonderbaarlijk voorstel. Hij is bereid Niels een grote som geld te betalen in ruil voor zijn expertise. Niels weigert maar dan gebeurt er iets vreselijks met Mr. White. Niels staat er alleen voor.


De hondenmoorden is briljant geschreven. De verhaalbeleving is zó intens dat ik moeite moest doen om niet in huilen uit te barsten toen  ik las wat er met Mr. White was gebeurd. Het verdriet van Niels sneed door mijn ziel. In dit eerste deel van de Oxen-reeks maakt de lezer kennis met een hevig getraumatiseerde Niels Oxen. Een man die vermoedelijk aan PTSS lijdt, iets wat ongewoon is bij soldaten die bij het Korps Commandotroepen hebben gediend. Deze elitesoldaten zijn immers geselecteerd op hun geestelijke onkreukbaarheid. Wat heeft Niels Oxen meegemaakt? Wie zijn De Zeven? Niels is een fascinerend personage. Een man die de samenleving de rug heeft toegekeerd. Een man die niets en niemand meer vertrouwt. Tijdens de samenwerking met de PET komt Niels erachter dat zijn wantrouwen meer dan terecht is. Er wordt een heel vuil spelletje gespeeld. Wie is oprecht en wie dwarsboomt het onderzoek? Is ook Niels ten dode opgeschreven?


De hondenmoorden doet hevig verlangen naar het volgende deel. Ik wil Niels Oxen beter leren kennen. Waarom verzwijgt hij tegenover zijn omgeving dat hij zijn zoontje nooit meer ziet? Zal de onbehandelde PTSS hem uiteindelijk opslokken of vindt hij op tijd hulp? Dat thrillerschrijver Jens Henrik Jensen met dit boek definitief doorbrak, is niet verwonderlijk. Dit boek kan ik alleen maar bejubelen. De hondenmoorden is steengoed.


ISBN  9789400505780 | paperback | 384 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 21 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven