Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jenny Rogneby

Alle middelen toegestaanAlle middelen toegestaan
Deel twee van de serie Leona
Jenny Rogneby


Niemand zal beweren dat politie-inspecteur Leona Lindberg het makkelijk heeft. De grootste angst die een moeder kan hebben, is voor haar werkelijkheid geworden. Leona heeft een kind verloren. Haar zoontje Benjamin is overleden. Na deze afschuwelijke gebeurtenis is haar huwelijk met Peter op de klippen gelopen. Hij wilde praten en zij niet. Dat kon ze niet aan. Nu heeft ze alleen haar dochtertje Beatrice nog maar het meisje woont het grootste gedeelte van de tijd bij haar vader. Leona is op het moment niet de beste moeder die een kind zich kan wensen en het is allemaal nog veel erger dan de buitenwereld denkt.


Leona heeft schulden. Niet bij de bank maar bij topcrimineel Armand. Ze heeft de afgelopen tijd als crimineel bijgeklust en dat heeft haar een flinke som duiten opgeleverd. Ze werd echter betrapt. Het is Leona gelukt een ander voor haar misdaden op te laten draaien maar dat heeft haar wel haar volledige fortuin gekost. Ze is platzak maar daar heeft Armand geen boodschap aan. Hij eist zijn deel van de buit op, met rente. Hij staat niet bekend als een geduldig en meelevend persoon.


Haar baan is wel het laatste dat Leona op dit moment interesseert. Het levert haar niet genoeg geld op. Leona heeft snel een groot bedrag nodig. Ze denkt aan een overval maar die kan ze niet in haar eentje plegen. Gelukkig heeft ze tijdens haar loopbaan bij de politie heel wat criminelen ontmoet. Wie is geschikt om haar te assisteren bij misschien wel de grootste overval van de afgelopen jaren? Leona mikt op de middenmoot. Aan domme criminelen heeft ze niks maar intelligente criminelen zullen haar misschien te slim af willen zijn.


Helaas voor Leona eist haar baan toch de nodige aandacht op. Er is een aanslag gepleegd. Een man heeft een bom bij het Zweedse parlementsgebouw laten ontploffen. De man, ene Fred Sjöström, heeft de zelfmoordaanslag overleefd maar is wel zwaargewond geraakt. Hij ligt in het ziekenhuis en weigert met iemand te praten. Het is voor de Zweedse veiligheidsdienst echter van het grootste belang meer informatie te vergaren. Gaat het om een eenmansactie of maakt de man deel van een terroristisch netwerk uit? Sjöström zwijgt in alle talen. Het enige wat hij loslaat is dat hij enkel met Leona wil praten.


Wanneer Leona opdracht krijgt Sjöström te verhoren, wordt verzwegen dat hij alleen met haar wil praten. Leona denkt dat ze vanwege haar kwaliteiten wordt gevraagd, iets wat haar niet verbaast. Helaas is Sjöström ook tegenover Leona allesbehalve spraakzaam. Toch komt ze stukje bij beetje meer over hem te weten. Zo heeft hij na een zware jeugd voor een opmerkelijke carrière gekozen maar waarom hij een aanslag heeft gepleegd, begrijpt ze nog altijd niet. Wat ze wel weet, is dat ze liever meer tijd in het plannen van de overval steekt. Ze heeft al een aantal criminelen verzameld. Leona laat ze regelmatig opdraven voor lezingen over het plegen van de perfecte misdaad. Als het haar lukt de overval in goede banen te leiden, zal ze nooit meer financiële zorgen hebben.


Alle middelen toegestaan is het tweede deel van de Leona-reeks. Er zijn wel meer reeksen over politiemensen die er een potje van maken maar vrijwel niemand is zo erg als Leona. Ze is een kille vrouw met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ook heeft Leona narcistische trekken. Ze vindt het geen enkel probleem om vrienden en familie voor te liegen en ze tegen elkaar uit te spelen. Wanneer haar dochter haar echter vertelt over een man met een leuke hond die regelmatig bij de kindercrèche opduikt, komt er gelukkig toch een hevige beschermingsdrang naar boven. Leona rouwt nog altijd om het verlies van Benjamin en ze is niet van plan Beatrice ook maar een seconde gevaar te laten lopen. Helaas kan ze niemand om hulp vragen. Dan zou ze immers uit moeten leggen wie Armand is en waarom hij het op haar voorzien heeft. Leona heeft het dit keer echt goed verknald.


Omdat Leona een naar mens is, leefde ik niet erg met haar mee. Toch is het de Zweedse schrijfster Jenny Rogneby gelukt mijn aandacht vast te houden. De ongewone invalshoek levert verrassende situaties op en het gevaar dat de onschuldige Beatrice loopt, zorgt voor de nodige spanning. De bonte verzameling criminelen en het verhaal van Fred Sjöström zorgen voor een prettige variatie. Alle middelen toegestaan is beslist geen doorsnee Scandinavische thriller en dat is heel verfrissend.


ISBN 9789044627930 | paperback |445 pagina's | Prometheus |januari 2017
Vertaald door Daniëlle Stensen

© Annemarie, 15 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven