Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Miquel Bulnes

Openbaringen gr novel

 

 

 

 

 

 

 

 

Openbaringen & Openbaringen graphic novel
Miquel Bulnes               Miquel Bulnes
                                        & Job van der Molen

 

Dit boek doet me ergens denken aan een paar boeken die Per Wahlöö - momenteel alleen nog bekend als deel van het duo Sjöwall & Wahlöö, die de boeken over Martin Beck schreven - alleen geschreven heeft. Het boek schetst een somber maatschappijbeeld, terwijl het verhaal zich afspeelt in een anonieme stad in een niet nader te bepalen land.


Bijzonder is dat dit boek tegelijk als roman, en als graphic novel is verschenen. In de graphic novel hebben de mensen allemaal dierenhoofden, hetgeen wat mij betreft niet echt veel aan het verhaal toevoegt. De anesthesist Xavier (Xavi) Miralles wordt afgebeeld met een kippenkop. Andere dierenkoppen die mij opvielen zijn een bedelaar met de kop van een aardvarken, een barbezoeker met een slakkenkop en een crimineel met de kop van een hagedis.


In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Xavi, die zichzelf propofol toedient met behulp van een infuus dat hij bij zichzelf aan heeft gebracht. Dit verzacht de werkelijkheid voor hem, hoewel hij het risico loopt dat hij te veel gebruikt en erdoor in slaap valt. Een ander effect is dat hij er van gaat hallucineren, waarbij hij op een gegeven moment ontdekt dat hij ook de hallucinaties van anderen oppikt.


In het tweede hoofdstuk zijn inspecteurs Elvira Muller en Andrej Ruzedski bij het lichaam van Iván Estevez een voormalig rugbyspeler. Deze is ondersteboven opgehangen en leeggebloed. - In de graphic novel is het slachtoffer in twee stukken gehakt. - Het slachtoffer lijkt lid te zijn geweest van een groep van neo-nazi's. Hij werkte voor een onderaannemer die betrokken is bij de gemeentelijke metrowerken en blijkt ook actief te zijn geweest in een religieuze sekte, genaamd De Korintiërs. De hoofdcommissaris vindt dat men niet te veel tijd aan de zaak moet besteden, omdat er ook andere problemen zijn. Er is onrust op een plein in de stad en de veiligheidsdienst wil alles naar zich toetrekken.


De oneven hoofdstukken gaan steeds over Xavier Miralles en de even hoofdstukken over Elvira Muller en Andrej Ruzedski. De paden van deze hoofdfiguren kruisen elkaar en Xavi wordt op een gegeven moment een verdachte, omdat hij gezien is op de plaats waar een tweede slachtoffer, dat op dezelfde manier is vermoord, wordt gevonden.


Na het zesde hoofdstuk wordt er in de hoofdstuktitels ineens afgeteld naar Pasen. Dan moet er volgens De Korintiërs iets groots gebeuren, dan moet de wereld namelijk vergaan. Tegen het einde van het verhaal lopen de strip en de thriller meer uit elkaar. Eerst is er soms een verschil in de volgorde van de scènes, maar naar het einde lijkt er een heel stuk in de graphic novel te ontbreken. In de thriller heeft Cassandra (een vrouw die vreemd genoeg iets in Xavi ziet) op een gegeven moment een Mini, maar de auto in de graphic novel lijkt daar totaal niet op. Over het tekenwerk wil ik me geen oordeel aanmatigen, omdat ik daar niet deskundig in ben, maar mij bekoort het niet echt.


Helaas kan ik niet enthousiast worden over beide boeken. Soms staan er zinnen in, die gezwollen overkomen. Zo lees je in de graphic novel 'Ik voel een vlaag van poëtica opkomen' en wat waarop volgt is zo mogelijk nog meer gezwollen: "...is het nobeler de slingerkogels en de pijlen van het noodlot te ondergaan..." "...of om de wapenen op te nemen tegen de oceaan van zorgen, ze te beëindigen?" "Te sterven, te slapen, niets meer dan dat." Dit stuk staat ook in de thriller. En dan is er de bijna Tarzan-achtige uitspraak van Elvira: "Jij domme rukker. Ik ben recherche." En ergens anders: "Het avondeten, dat tegelijkertijd verbrand is en bevroren, smaakt naar grijstinten en verveling." Opvallend is ook dat de forensisch medewerkers in het tweede hoofdstuk worden aangeduid als 'de forenzen', hetgeen natuurlijk heel wat anders is.


ISBN 978 90 446 4046 5 | Paperback | 286 pagina’s | Prometheus| februari 2019
ISBN 978 90 446 3558 4 | Paperback | 176 pagina’s | Prometheus| maart 2019

© Renate 15 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven