Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kate Hamer

Het meisje in de rode jasHet meisje in de rode jas
Kate Hamer


Achteraf beseft Beth Wakeford dat haar dochter Carmel altijd al iets ongrijpbaars had. De overweldigende liefde voor haar engelachtige kind vervulde haar met een hevige bezorgdheid. Ze was overbezorgd misschien. Carmel voelde de angst van haar moeder haarfijn aan. Het benauwde haar. Verstikte haar soms. Carmel deed het niet met opzet maar soms verstopte ze zich, om even van de spiedende blikken van haar moeder af te zijn.


Een uitje naar een doolhof loopt bijna rampzalig af wanneer de achtjarige Carmel zich verstopt en prompt in slaap valt. Beth is in alle staten. Het doolhof is al gesloten wanneer ze met de beheerder alle gangen en hoekjes afspeurt. Uiteindelijk valt het licht van de zaklamp op twee benen die onder een heg uitsteken. De opluchting is groot. Vanaf dat moment is Beth echter bezorgder dan ooit. Het is alsof ze aanvoelt dat ze Carmel gaat verliezen.


Sinds Paul haar voor een ander verlaten heeft, staat Beth er moederziel alleen voor. Met haar ouders heeft ze – wrang genoeg omdat zij een hekel aan Paul hebben – al jaren geen contact meer. Sinds de scheiding heeft Beth niet veel geld meer te besteden maar toch probeert ze zo veel mogelijk leuke dingen met Carmel te doen. Het uitje naar een verhalenfestival voor kinderen vormt aanvankelijk een hoogtepunt maar wanneer het drukker en drukker wordt, verdwijnt de glimlach van Beths gezicht.


Carmel ziet het gebeuren. Haar moeder krijgt de welbekende bezorgde blik in haar ogen. Ze houdt Carmels hand steeds steviger vast. Carmel wil niet opstandig zijn maar toch verstopt ze zich onder een tafel. Om even tot rust te komen. Als een stil verwijt. Wanneer Carmel weer tevoorschijn komt, is ze haar moeder kwijt. Echt kwijt. Ze kan haar nergens meer vinden. Niet veel later doemt een oudere man in haar gezichtsveld op. Hij vertelt dat hij haar opa is, de vader van haar moeder. Er is iets vreselijks gebeurd.


Beth is op de parkeerplaats van het terrein, waar ze naar Carmel zocht, onder een vrachtauto gekomen.  Ze is zwaargewond geraakt. Samen met haar opa, rent Carmel zo snel hun benen hun kunnen dragen naar het parkeerterrein. Haar opa zal haar naar het ziekenhuis brengen. Hij vertelt Carmel dat het contact nooit geheel verbroken is geweest en dat Beth hem elk jaar foto’s stuurde. Onderweg belt opa naar het ziekenhuis. Hij verneemt dat Beth wordt geopereerd en geen bezoekers kan ontvangen. Hij besluit ter plekke om Carmel mee naar zijn huis te nemen. Paul is al in het ziekenhuis en heeft aangegeven dat de zorg voor Carmel hem nu even te veel is.


Wie het bovenstaande leest, is misschien opgelucht dat Carmels opa zich toevallig op het festivalterrein bevond. Toch is er geen enkele reden om opgelucht te zijn. Beth heeft namelijk helemaal geen ongeluk gehad. Ze is kerngezond maar wel volledig in paniek omdat Carmel vermist is. De politie is ingeschakeld en er wordt met man en macht naar Carmel gezocht. Carmel krijgt niks van dit alles mee. Ze is bezorgd om haar moeder en voelt zich nog niet erg bij haar opa en zijn vriendin Dorothy thuis. De kamer waar ze moet slapen zit vol griezelige schaduwen.


Carmel wil niets liever dan haar moeder bezoeken maar dat laat het ziekenhuispersoneel volgens haar opa nog niet toe. Carmel wacht en wacht en wordt steeds wanhopiger. Haar vader Paul vindt het kennelijk prima dat ze bij opa en Dorothy is. Hij heeft alleen interesse in zijn nieuwe vriendin, volgens opa. En dan breekt een inktzwarte dag aan. Opa vertelt Carmel dat haar moeder overleden is. De intens verdrietige Carmel heeft niemand meer. Gelukkig zijn opa en Dorothy bereid voor haar te blijven zorgen.


Het meisje in de rode jas is eerder een spannende roman dan een thriller. Het diepgaande verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld. Beth blijft innig op de terugkeer van haar dochter hopen terwijl Carmel van Engeland naar de Verenigde Staten verhuist en een nieuwe naam krijgt. Wat is haar “opa” toch met haar van plan? Gelukkig raakt hij het meisje met geen vinger aan. Er is iets ander aan de hand. Iets wat Carmel zeker geen goed zal doen. Terwijl Beth in een diep verdriet wegzinkt, verliest Carmel langzaam haar identiteit.


Dit ongewone, onheilspellende en indringende debuut bezorgde me een brok in mijn keel. Het meisje in de rode jas is een aanrader voor iedereen die van indringende verhalen houdt.


ISBN 9789022570265 | paperback | 383 pagina's| Boekerij | november 2015
Vertaald door Mechteld Jansen

© Annemarie, 26 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven