Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lisa Medved

De graveurDe graveur
Lisa Medved


De Canadese kunsthistorica Charlotte Hubert komt aan in Antwerpen om onderzoek te doen naar Peter Paul Rubens. Zij heeft een tijdelijk dienstverband aan de universiteit, waar professor Sterck haar zal begeleiden. Er is iets met die man, Charlotte gaat hem liever uit de weg, maar dat lukt dus niet. Onlangs is haar moeder overleden, die er van op de hoogte was dat haar dochter naar België zou gaan. En wie ze daar zou ontmoeten. Het geheim dat haar moeder haar toevertrouwde op haar sterfbed had ze misschien liever niet geweten.

Enkele eeuwen eerder, om precies te zijn in 1675, heeft een andere jonge vrouw eveneens een bericht gehad dat ze liever niet geweten had. In het geval van Antonia Vorsterman is het haar vader die het haar vertelde op zijn sterfbed.


Er zijn meer parallellen tussen de levens van deze jonge vrouwen: allebei hebben ze een link met Rubens, allebei zijn ze er op uit om kennis vergaren. Huisje-boompje-beestje is niet hun ding. Maar in de zeventiende eeuw was dat wel wat verwacht werd van jonge dames. Toen ze nog niet de huwbare leeftijd had, mocht Antonia van haar vader de lessen van haar broers bijwonen en studeren, en ze mocht meekijken als haar vader werkte. Lucas Vorsterman was hoofdgraveur, in dienst van Rubens.
Er ging iets fout tussen de schilder en de graveur, waardoor het gezin Vorsterman ineens naar Engeland verhuisde. Toen ook nog Antonia’s moeder kwam te overlijden veranderde het leven van Antonia drastisch.


Als Charlotte in het heden in Antwerpen aankomt krijgt ze de tip dat er een kaartenboek is gevonden uit de zeventiende eeuw. Charlotte wil dat natuurlijk nader bekijken en per toeval ontdekt ze een brief, geschreven door Antonia, een naam die Charlotte inmiddels al herkent. Er is sprake van een geheim, dat Antonia graag hersteld zou zien: er is werk verloren gegaan van Rubens! Maar waar is dat dan gebleven?
Charlotte stort zich in het onderzoek, waarbij ze diverse mensen tegen de schenen lijkt te schoppen. Het is erg lastig om te achterhalen wie degene is die haar tegenwerkt. En wie ze wèl kan vertrouwen.


In elkaar afwisselende hoofdstukken wordt verteld over de twee vrouwen, die elkaar over de eeuwen heen zullen ontmoeten.
Het verhaal van Antonia is vooral historisch. We krijgen een inkijkje in het leven ten tijde van Rubens, en hoe het vrouwen in die tijd verging.
In het verhaal van Charlotte staat het geheim van het verdwenen werk van de schilder centraal: dit is al spannender.
Samen vormen deze twee verhalen een historische thriller, geen actiethriller. Er is wel actie natuurlijk, er zijn spannende scènes, maar het gaat vooral om het speurwerk. En natuurlijk is er de persoonlijke noot, waarbij Charlotte ook het geheim van haar moeder ontrafelt. En er wordt verteld over Antwerpen: toen en nu.
Het is een boeiend geheel, en leest vlot.
Aan het einde van het verhaal wordt nog wat toelichting gegeven over wat er fictief was en wat berust op feiten.


Lisa Medved is geboren in Australië, woont nu in Den Haag. Ze werkte lange tijd in de PR en marketing. De graveur is haar eerste boek.
De omslag laat een portret va Rubens zien.


ISBN 9789464101799 | Paperback | 480 pagina's | Uitgeverij Horizon | februari 2022
Vertaald uit het Engels door Petra van Caneghem

© Marjo, 14 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven