Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Renee Knight

DesecretaresseDe secretaresse
Renee Knight

‘Wie had gedacht dat Christine Butcher ooit nog eens met haar naam in de krant zou staan?’

Genoemd persoon woont in De Lauwershof en vertelt hoe haar moment van roem tot stand is gekomen. Het was een jaar eerder, en er ging een periode van bijna vijftien jaar aan vooraf.
Toen was Christine via een uitzendbureau te werk werd gesteld op het hoofdkantoor van de Appleton-supermarkten. De dochter van lord Appleton, merkt haar op en voor ze het weet is ze privésecretaresse van Mina Appleton, een populair figuur op celebrityfeestjes. Vanaf het begin is de relatie bijzonder. Het sollicitatiegesprek vindt bij Mina thuis plaats, waar Mina zegt:


’Ik heb iemand nodig die naast me staat terwijl ik het bedrijf meeneem de toekomst in.’


Die iemand wordt Christine. Toegewijd en trouw als zij van nature is, doet zij de dingen die gebeuren moeten bij wijze van spreken al voor Mina zelf weet dat het moet gebeuren. Maar die toekomst had zij waarschijnlijk anders gezien.
Later zal haar gevraagd worden of ze ooit nee heeft gezegd tegen haar werkgeefster. Het antwoord is ontkennend. Werkelijk alles deed zij en het kostte haar haar huwelijk. Mike, haar echtgenoot, vond een ander en nam hun dochter mee.


Nu ze in haar eentje in De Lauwershof woont, beseft Christine dat ze een bril met donkere glazen op gehad moet hebben. Heeft ze dan nooit gezien wie Mina in werkelijkheid was? 
Het is een schok als ze ontdekt dat haar al die jaren een rad voor ogen is gedraaid. Mina spande haar voor haar karretje, praatte al haar foute handelen goed op zo’n manier dat haar steun en toeverlaat het allemaal geloofde.
Christine geloofde dat het nodig was de groente- en fruitleveranciers af te stoten, al gingen zij failliet. Maar wat ze niet wist is dat Mina daar dan weer van profiteerde door hun bedrijven goedkoop op te kopen.
Als Mina, haar chauffeur en ook Christine opgepakt worden vanwege deze praktijken en er een proces volgt, pas dan vallen de schellen van haar ogen. Pas als de aanklager deze woorden uitspreekt:


‘U had een probleem, maar een probleem dat eenvoudig op te lossen leek. Gewoon de meegaande mevrouw Butcher vragen voor u te liegen. Waarom niet haar de schuld geven? En vervolgens haar er in de rechtszaal over laten liegen.’

Maar Christine heeft al die jaren veel gezien en gehoord. En ze heeft een fotografisch geheugen.
Dacht Mina dat ze er mee weg zou komen?
Onderschat de secretaresse niet…

Het verhaal begint achteraan. Christine kijkt terug op wat er gebeurd is en vertelt dan chronologisch vanaf de start van haar carrière. Daardoor begint het verhaal vrij tam. Hier is een goede raad op zijn plaats: doorlezen! Vooral doorlezen!
Want het briesje wordt een storm, een heftige storm met onverwachte windstoten.
Renee Knight houdt de lezer in haar greep door de spanning langzaam op te drijven. Met Christine zie je wat Mina doet, en al interpreteer je dat als lezer anders, je begrijpt ook waarom Christine doet wat ze doet. Zij is een overtuigend, menselijk karakter.

Het boek valt dan ook in de categorie psychologische thriller. En het is er eentje die bij de top hoort!

Renee Knight (1959) werkte als regisseur en scenarioschrijver voor de BBC. In 2013 rondde ze de Faber Writing Academy af. De secretaresse is haar tweede boek.

ISBN 9789026329531 | paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Ambo Anthos | april 2019
Vertaald uit het Engels door Bert Meelker

© Marjo, 10 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven