Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Patricia Cornwell

Portret van een moordenaar
Patricia Cornwell

 

Cornwell claimt dat ze door gedegen onderzoek (hetgeen niet mogelijk was in de 19e eeuw) de moordenaar die zich Jack the Ripper noemde heeft ontmaskerd. En dat alles schrijft ze op in een lijvig boek. Je zou dus verwachten dat het bij de afdeling misdaad of psychologie zou staan in de bieb, maar het staat gewoon tussen de romans! Zijn ze het niet eens met de conclusie van Cornwell??


Cornwell is erg overtuigd van haar zaak. Ze begint het boek met het aankondigen van de moordenaar. Ik zal de naam niet noemen.. Als ze verder schrijft over de gruwelijke moorden, gebruikt ze de naam van Jack the Ripper en de man die volgens haar de dader is door elkaar heen. Ze buigt alle feiten en gissingen om naar haar eigen idee. Op zich heb ik daar geen moeite mee, ook al omdat de Waarheid nooit gevonden zal worden. Maar de beschuldigde is een bekend kunstenaar (al had ik nog nooit van hem gehoord) en ik vraag me af of dat zomaar kan? Hem beschuldigen?


En er zijn ook wel dingen die niet kloppen, eentje is bijvoorbeeld dat ze zegt dat de vrouw van de moordenaar geweten moet hebben van de bezigheden van haar man, dat ze de "souvenirs" gezien moet hebben, en dat terwijl ze ook herhaaldelijk zegt dat de man allerlei kamers huurde. Als werkruimte, of zomaar.
Dit neemt niet weg dat het een lekker leesbaar boek is voor wie geïnteresseerd is in Jack the Ripper, maar vooral ook in de achtergronden. Cornwell geeft misschien wel onbedoeld een beeld over het 19e eeuwse Londen dat mooi aansluit bij Michel Fabers: lelieblank, scharlaken rood. En dan niet geromantiseerd, maar de gruwelijke werkelijkheid.


ISBN 9024551056 Paperback 413 blz. Uitgever Sijthoff november 2002

© Marjo, mei 2004

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


Recensies

Boven