Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Pjotr Vreeswijk

SchaduwstrijderSchaduwstrijder
Pjotr Vreeswijk


Als Suzanne Boyle, werkzaam bij de CIA, in de woestijn van Syrië stuit op een massagraf, blijkt er meer aan de hand te zijn dan een wrede executie van misschien wel tweehonderd jonge mannen. Ze ziet wrakken staan, waarin perfect gevormde gaten zitten ‘alsof de bepantsering door een gloeiende pook was doorboord.’ Later zal ze meerder kogels vinden die tot haar verbazing volkomen glad zijn, waar er eigenlijk inscripties op zouden moeten staan.


Bij deze vreemde zaak krijgt ze hulp van de Arabier Safi, met wie Suzanne al eerder heeft samengewerkt. Ze is blij met zijn komst, maar als het er op aan komt blijkt ze meer te hebben aan de piloot van de helikopter waarmee ze terug zou gaan naar de Amerikaanse basis. Safi gaat op het laatste moment niet mee terug, zodat hij er niet is als de helikopter beschoten wordt. Suzanne weet dan nog niet dat de aanvallers schaduwstrijders zijn, een bijzonder team, dat supergevaarlijk is.


De piloot, Tom Crash, en Suzanne worden gered door kolonel Gideon Joubert, een oude kennis, die nu strijdt in het Franse Vreemdelingenlegioen. En dan wordt Suzanne van de zaak gehaald. En ze beseft dat Safi daar iets mee te maken heeft. Maar wat is er aan de hand?


Intussen volgt de lezer ook een verhaallijn over wat zich een paar jaar eerder in de jungle daar in Congo afspeelde. Daar is een vliegtuig neergestort, waarbij Dr. Mayflower omgekomen is. Hij was uitgestuurd om er achter te komen wat er aan de hand was: uit satellietbeelden was gebleken dat het regenwoud stervende was. Er was een groot stuk ongerepte natuur vernietigd. In het heden is zijn dochter op zoek naar het neergestorte vliegtuig, om haar vader te vinden. En dat wat hij bij zich had.

In een andere verhaallijn maken we kennis met de wetenschapper Villiger. Hij zint op wraak nadat iemand anders is gaan lopen met zijn vinding. Hij experimenteerde met een team in die jungle.


‘Een nieuw wapensysteem, ’had hij uiteindelijk bekend. ‘We testten daar nieuwe wapens. Kogels met ongekende slagkracht, ondoordringbaar pantser en…’Tarik keek even weg. Toen hij weer opkeek zou hij haar zijn grote geheim vertellen. ‘We testten een onverwoestbaar commando. Een supersoldaat.’


Suzanne en Joubert gaan naar de binnenlanden van Congo met Tarik en nog wat helpers.
Daar bevindt zich het geheim, iets wat de hele wereld dreigt te vernietigen.


Dit is de derde actiethriller van de schrijver. In zijn verhalen combineert hij zijn passie voor reizen en zijn werk bij de politie. De korte hoofdstukken en het verspringen naar andere personages maken het voor de lezer wat onrustig. Ook in dit deel is er een ramp die de hele wereld bedreigt.
In en superspannende ontknoping kunnen we lezen of het Suzanne en Joibert lukt de aarde te redden. Om hen heen is niet iedereen wie hij zegt te zijn, hetgeen het allemaal extra ingewikkeld maakt. Maar ook spannender. Ongeloofwaardig wordt het nergens, even voorbijgaand aan het gegeven van die superstrijder.


Doordat er sprake is van korte hoofdstukken met goed gevonden cliffhangers is er een snelle opeenvolging van de verschillende verhaallijnen, waarmee we dus herhaaldelijk terug in de tijd, of naar een andere setting gaan. Het verhaal is filmisch beschreven in een goedlopende stijl. Het boek wordt aangeprezen als een actiethriller en dat is het met recht. Karaktertekening is er nauwelijks, maar er gebeurt heel veel.
Net als in thrillers van buitenlandse auteurs worden de vrouwen hier met hun voornaam en de mannen veelal alleen met achternaam aangeduid. Wat dat toch voor ongeschreven regel is?


Pjotr Vreeswijk is politieagent in Scheveningen, die een paar jaar geleden besloot een boek te gaan schrijven. Zijn debuut haalde het tot de ThrillZone Award voor het Beste Nederlandstalige Debuut.
De Schaduwstrijder bevestigt dat de juiste auteur gekozen is.


ISBN 9789491875885 | Paperback| 300 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | september 2019

© Marjo, 15 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MasterplanMasterplan
Pjotr Vreeswijk


Wanneer de veertigjarige Alex De Klerck, werkzaam voor een geheime antiterreureenheid in Brussel, de satellietbeelden voor het eerst onder ogen krijgt, heeft hij geen idee waar hij naar kijkt. Zijn bazin Janet Sloand vertelt hem dat het rood omcirkelde gebied zich in het grensgebied tussen Soedan en Zuid-Soedan bevindt. Alex weet dondersgoed dat het in beide landen maar al te vaak onrustig is maar normaliter richt de organisatie zich op andere zaken. Volgens Sloand is in het gebied echter iets ongewoons gebeurd. Iets zeer zorgwekkends. Eén enkele explosie heeft aan een schrikbarend aantal mensen het leven gekost.


De woorden van Sloand maken indruk op Alex. Kan een bom een dergelijke explosie veroorzaken? Alex hoopt met heel zijn hart dat het niet om een atoombom gaat. Gelukkig is dat vrijwel onmogelijk. Toch hebben honderden, misschien wel duizenden mensen, in een uitgestrekt, dunbevolkt gebied het leven gelaten. Welk wapen er ook is gebruikt, het moet een enorm bereik hebben. Slechts enkelen hebben de rampzalige gebeurtenis overleefd. Het is belangrijk dat Alex deze getuigen spreekt. Kunnen zij hem vertellen wat er is gebeurd?


Alex vertrekt met zijn Britse collega Suzanne, een echte whizzkid, naar Khartoem, waar ze door de Duitser Peter Staufmann worden opgewacht. Alex is blij zijn goede vriend weer te zien. Ze zijn echter niet naar Khartoem gereisd om herinneringen op te halen. De oorzaak van de mysterieuze massamoord moet achterhaald worden en in een grensgebied waar veiligheid niet vanzelfsprekend is, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft de organisatie een chauffeur voor het drietal geregeld. De vrolijke Safi voelt zich duidelijk als in vis in het water in het Afrikaanse land. Alex weet niet goed wat hij van de man moet denken. Is Safi niet een beetje te gladjes? Alex beroept zich op zijn gezonde dosis argwaan. Tot hij zeker weet dat Safi te vertrouwen is, zal hij op zijn hoede zijn.


Omdat hun aanwezigheid in Khartoem onopgemerkt moet blijven, is het niet eenvoudig getuigen te vinden en meer informatie over de ramp te bemachtigen. Alex en zijn collega’s beseffen dat er haast geboden is. Wat als iemand een soort superwapen in het afgelegen gebied heeft uitgetest? Wat als de slachtpartij nog maar een voorproefje is van wat komen gaat? Wanneer het team ontdekt dat de overlevenden ledematen missen, zijn ze verbijsterd. Het lijkt wel of de armen en benen van de slachtoffers simpelweg zijn weggesmolten! Wat is er toch gaande? Dreigt er wereldwijd gevaar?


Alex, Suzanne en Peter verplaatsen zich minder onopgemerkt dan gewild door Zuid-Soedan. Al snel merken ze dat hun aanwezigheid niet op prijs wordt gesteld. Gelukkig duikt Safi precies op het juiste moment op om voor reddende engel te spelen. Alex vertrouwt het niet. Is het niet een beetje té toevallig dat Safi precies wist waar hij moest zijn? En wie zijn de zwaarbewapende mannen die hem vergezellen? Alex beseft dat ze tijdens de rest van hun missie geen moment meer veilig zullen zijn. Wat hij niet weet, is dat de bron van het kwaad zich in een heel ander werelddeel bevindt. In het Zuid-Amerikaanse Argentinië wordt een coup beraamd. Werkelijks niets zal aan het toeval overgelaten worden en het mysterieuze wapen vormt het middelpunt van wat komen gaat.


Masterplan is het debuut van Pjotr Vreeswijk, die werkzaam is als politieagent binnen de eenheid Den Haag. In de verantwoording achterin het boek schrijft hij dat het vier jaar heeft geduurd voor hij het verhaal op papier had staan. Het idee voor het wapen is geïnspireerd op “The Nazi Bell”, een mysterieus apparaat uit de Tweede Wereldoorlog. Nog altijd weet niemand precies wat de Duitsers ermee van plan waren. In dit boek is geheime informatie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië gesmokkeld. De kersverse auteur schrijft ook dat hij technische informatie achterwege heeft gelaten. Dat scheelde heel wat research en bovendien slaat hij dergelijke informatie zelf vaak over tijdens het lezen van een boek. Zelf had ik wel graag iets meer informatie gewild. De omschrijving over de werking van het apparaat is nu wel erg summier. Ook snap ik niet goed hoe de test in Afrika precies plaats heeft kunnen vinden.


Pjotr Vreeswijk heeft een bonte verzameling personages in het boek verwerkt. Hoewel ze allemaal erg verschillend zijn, passen ze stuk voor stuk goed bij het verhaal. Wel mis ik wat diepgang. Ik heb na het lezen van dit boek niet echt het idee dat ik de personages goed heb leren kennen. Maar ach, in dit boek draait het vooral om actie, spanning en een gruwelijk complot en die verhaalelementen zijn goed uitgewerkt. De auteur hanteert een soepele schrijfstijl en ik was oprecht nieuwsgierig naar de ontknoping. Masterplan is absoluut een veelbelovend debuut.


ISBN 9789491875281 | paperback | 352 pagina's | Letterrijn | oktober 2016

© Annemarie, 12 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven