Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Agatha Christie


Kerst met PoirotKerst met Poirot
Agatha Christie


Het was weer als vanouds genieten met Hercule Poirot, Agatha Christies bekendste hoofdpersoon!
In dit verhaal logeert hij toevallig bij kolonel Johnson, als er - nota bene op kerstavond! - een moord gepleegd wordt. De oude Simeon Lee is dood, en tot hun schrik beseffen alle aanwezigen in zijn woning dat een van hen de dader moet zijn. Die aanwezigen, dat zijn leden van de familie, die bijeen was op zijn landgoed, op zijn Simeons verzoek, om de kerstdagen gezellig door te brengen.
Nou ja, gezellig is waarschijnlijk niet de verwachting geweest, de familie vraagt zich zelfs af wat de bedoeling van hun (schoon)vader is. De familie is niet bepaald hecht.


Op het landgoed bij de oude heer wonen zijn zoon Alfred en diens vrouw Lydia. Zijn broers George en David zijn gearriveerd, met hun vrouwen Magdalena en Hilda. David is al jaren niet meer bij zijn vader geweest omdat hij hem de dood van zijn moeder kwalijk neemt, maar Hilda heeft hem overgehaald toch te gaan. George en Magdalena hebben geldzorgen, dus ze hopen dat er iets te halen valt. Als er twee gasten opduiken wiens komst de rest van het gezelschap verbaast, of zelfs schokt, vraagt iedereen zich af wat de oude Lee wil.


Een van de onverwachte gasten is hun broer Harry, het zwarte schaap van de familie, die al jaren rondreist en alleen iets van zich liet horen als hij geld nodig had.
Er was nog een zus, Jennifer, die in Spanje woonde tot haar dood en daar een dochter achterliet: Pilar. Zij is de laatste onverwachte gast, die tot de familie behoort. Er arriveert nog iemand, en dat was zelfs onverwacht voor de oude heer: Stephen is de zoon van een vroegere compagnon, afkomstig uit Zuid-Afrika.


Zoals gezegd: de oude man wordt vermoord, zijn keel is doorgesneden, iedereen heeft een angstaanjagend gegil gehoord. Omdat ze de deur moeten openbreken, staat de politie voor een raadsel. Hoe kan de moord gepleegd zijn in een afgesloten kamer?
Inspecteur Sugden krijgt hulp van de kolonel, die Poirot meeneemt. En zij sluiten ook de bedienden niet uit, vooral de butler, en de kamerbediende van Simeon Lee horen ook bij de verdachten.
Aan Poirot de taak om uit deze verdachten de dader te vissen.
Dat doet hij op zijn eigen onvolprezen en scherpzinnige wijze, zodat de lezer kan genieten als langzaam de feiten op hun plaats vallen. Iedere aanwezige heeft wel een motief, maar hebben ze ook de gelegenheid gehad de moord te plegen?


Agatha Christie schreef dit verhaal al in 1938, en het heeft niets aan kracht ingeboet!
Integendeel zelfs, de kracht van de eenvoud waarmee Christie haar speurder onmogelijke misdaden laat oplossen is nog altijd even indringend. Het lijkt namelijk ogenschijnlijk zo simpel, maar het zit zeer vernunftig in elkaar.  De weg naar de oplossing is en blijft een feest om te ontdekken!
En nu is er deze fraaie nieuwe uitgave... lezen dus. Op welk tijdstip van het jaar dan ook.


Agatha Christie (1890-1976) wordt vaak de 'koningin van de misdaad' genoemd. Al even beroemd als zijzelf werden haar scheppingen: de Belgische detective Hercule Poirot, de slimme, oude Miss Marple en het speurderspaar Tommy en Tuppence.


ISBN  9789048823307  |hardcover |208 pagina's |Uitgeverij Mistral | november 2014
Vertaald uit het Engels door A.E.C. Vuerhard-Berkhout

© Marjo, 25 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven