Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Åsa Larsson

altDe tweede zonde
Åsa LarssonWanneer Sol-Britt Uusitalo niet op haar werkt verschijnt laat officier van justitie Rebecka Martinsson zich overhalen om een kijkje te gaan nemen bij het huis van de vrouw. Politieman en hondenbegeleider Krister Eriksson en buurman Sivving vergezellen haar. Rebecka en Krister vinden de vrouw in haar slaapkamer. Ze leeft niet meer. Haar lichaam is bezaaid met kleine wondjes. Later zal blijken dat iemand keer op keer met een hooivork op haar ingestoken heeft.

Sol-Britt woonde samen met haar zevenjarige kleinzoon Marcus. Het jongetje is echter nergens te bekennen. Krister gaat met zijn hond Tintin op onderzoek uit. Wanneer de hond uiteindelijk stilhoudt bij een speelhuisje vreest Krister het ergste. Zijn opluchting is groot wanneer hij het jongetje levend en ongedeerd aantreft. Het jongetje is angstig maar voelt zich op zijn gemak bij Krister en zijn honden. Er wordt besloten dat Marcus voorlopig bij Krister blijft.

Marcus praat nauwelijks over de nacht dat zijn oma is vermoord. Hij vertrouwt Krister toe dat hij uit het raam is geklommen maar vertelt niet waarom hij dit heeft gedaan. Wat heeft Marcus gezien? Zou Marcus ook omgebracht zijn als hij niet gevlucht was? Rebecka Martinsson werkt samen met Politie-inspecteur Anna-Maria Mella en haar collega’s aan de zaak. Het blijkt dat Sol-Britt kortgeleden de relatie met haar vriend, een getrouwde man uit de omgeving, heeft beëindigd. Deed dit de man in woede ontsteken?

Krister heeft zijn handen vol aan Marcus en alle honden in zijn huis. Marcus is erg gesteld op Vera, een zwerfhond die door Rebecka in huis is genomen, en daarom logeert ook Vera bij Krister. Marcus speelt dat hij ook een hond is en noemt zichzelf Wilde Hond. Heeft het jongetje een trauma opgelopen? Hij slaapt ’s-nachts zelfs in de kennel bij de honden. Krister slaapt er in een tentje naast om hem in de gaten te houden. Het is duidelijk dat Marcus iets heeft gezien wat hem erg van streek heeft gemaakt en Krister geeft hem alle ruimte om tot rust te komen. Helaas krijgt de pers in de gaten dat Marcus bij de honden slaapt en maakt er een flinke ophef over.

De familie van Marcus is al vaker door het noodlot getroffen. De oma van Sol-Britt is vermoord. Haar zoon, de vader van Sol-Britt, is korte tijd geleden door een beer gedood. Sol-Britt zelf is ook vermoord en haar zoon, de vader van Marcus, is drie jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Er is geen verband tussen de sterfgevallen maar Rebecka Martinsson houdt niet van dergelijke toevalligheden. Vooralsnog richt het onderzoek zich echter op het achterhalen van de identiteit van Sol-Britts ex-vriend. Helaas belemmert collega Von Post het onderzoek door zijn botte manier van doen.

Ik val maar meteen met de deur in huis: De tweede zonde is goed. Heel erg goed. Het boek leest als een hogesnelheidstrein en ik heb het in één ruk uitgelezen. Een uitmuntende thriller. Het verhaal over het moordonderzoek wordt afgewisseld met het verhaal van onderwijzeres Elina Pettersson. Elina was de oma van Sol-Britt. In 1914 reist ze naar het mijnstadje Kiruna om een nieuw leven te beginnen. Elina krijgt een relatie met Hjalmar Lundbohm, de mijndirecteur en een invloedrijk man, maar veel geluk zal de liefde het ongebruikelijke stel niet brengen.

Het verhaal speelt zich af in het hoge noorden van Zweden. In Lapland. De inwoners van dit ijskoude gebied hebben hun leefomstandigheden aangepast aan hun omgeving. De verhaallocatie levert mooie, sfeervolle omschrijvingen op. De schrijfster doet dit zo treffend dat ik de kou voelde en de neiging had een dikke winterjas aan te trekken. Verder biedt het verhaal een mooie balans van spanning en emoties. Zo is de genegenheid die Krister voor de kleine Marcus voelt ontroerend. Het verhaal is ijzersterk, de spanning loopt torenhoog op en de verhaalwendingen op precies de juiste momenten sleuren de lezer steeds dieper het verhaal in. De geschiedenis van de onderwijzeres past naadloos in het geheel. Deze schrijfster weet precies wat ze doet en past haar talent tot in de puntjes van deze thriller toe. Na het lezen van dit boek kan ik maar één ding concluderen: Åsa Larsson heeft er een fan bij!

ISBN 9789041422446 | Paperback | 320 pagina's| Anthos | april 2013
Vertaald door Erica Weeda

© Annemarie, 22 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZonnestormZonnestorm
Åsa Larsson

 

Dit is het thrillerdebuut van Åsa Larsson en wat een debuut zeg. Vanaf bladzijde één pakte het verhaal me. Ze schrijft zo goed dat je helemaal het gevoel hebt dat je zelf in Zweden bent en last hebt van de sneeuwstormen en de kou.
Ik betrapte mezelf er ook op dat ik iedere keer een glimlach om mijn mond had als ze schreef over het hondje Tjapp. En verdrietig was toen hij dood ging. Het lukt niet zoveel schrijvers om bij mij zoveel gevoel op te roepen.


De geestelijke Viktor Strangård wordt op een gruwelijke manier vermoord in een kerk in het plaatsje Kiruna gevonden. Sanna de zus van Viktor wordt verdacht van de moord als de politie in haar huis de bijbel van Viktor en het moordwapen vinden. Sanna roept de hulp in van Rebecka, ze is een oude vriendin van haar. Met tegenzin gaat Rebecka naar Kiruna om Sanna te helpen. Dan blijkt dat er veel geheimen zijn in het plaatsje Kiruna.


Het enige nadeel van het boek vind ik de vele bijbelteksten die gebruikt worden in het boek. Als niet gelovige is daar bijna niet doorheen te komen en las ik daar maar overheen.


ISBN 9041408770 Ingenaaid, 279 pagina's Verschenen: oktober 2004  Anthos
Oorspronkelijke titel: Solstorm Vertaler: Jasper Popma

© Bianca, 6 februari 2005

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven